Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Zu San Li

  Tačka Zdravlja Na Vašem Telu. Jedna japanska legenda kaže da je u davna vremena živeo jedan srećan čovek koji je dobio od svog oca neprocenjivo znanje – znanje o tački dugovečnosti ili tački od stotinu bolesti. Prateći zapovesti svog oca, sin je svakodnevno masirao ovu tačku i doživeo je rađanje i smrt nekoliko careva.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Masiranje tačaka je jedna od najstarijih metoda lečenja na Istoku, koja se koristi već nekoliko hiljada godina.
Ukupno, ljudsko telo poseduje 365 tačaka i 12 glavnih meridijana, što podseća na broj dana i meseci u godini. Delovanje takve masaže - akupresure, pritiskom prstiju na određene tačke, zasnovano je na učenjima o meridijanima i kanalima koji su povezani s određenim organima.  U kineskoj medicini telo se posmatra kao energetski sistem, tako da se kroz masažu može uticati na tok energije i funkcionalnu aktivnost organa.
    Aktiviranje tačke Zu San Li daje trajni pomlađujući, isceljujući efekt i odgađa starenje. U Kini je ova tačka poznata kao 'tačka dugovečnosti', a u Japanu kao 'tačka od stotinu bolesti'. Gde se nalazi ta čarobna tačka Zu San Li na našem telu?
   Tačka dugovečnosti se nalazi ispod čašice kolena. Da bi je pronašli, pokrijte koleno dlanom iste ruke. Tačka se nalazi između završetaka malog prsta i prstenjaka, u vidu manjeg udubljenja između kostiju. Možete je pronaći i na drugi način: morate sesti na pod, pritisnuti čvrsto stopala ka podu i povući ih prema sebi, ne podižući pete od poda.
   Primetićete da se ispod koljena stvorilo uzvišenje. Pronađite najvišu tačku ovog uzvišenja, stavite na nju prst i zauzmite startnu poziciju. Tačka na koju ste pritisnuli prstom je ta tačka – Zu San Li.
    Za šta je sve odgovorna ova tačka na našem telu i zašto je japanci nazivaju – tačkom stotine bolesti?

kontroliše rad organa koji se nalaze u donjoj polovini tijela
kontroliše rad kičmene moždine u delovima koji su odgovorni za pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, probavnog trakta, polnih organa, bubrega, nadbubrežne žlezde.

    Uz pomoć masaže tačke Zu San Li može se povećati aktivnost nadbubrežnih žlezda, najmoćnijih žlezda koje imaju ulogu glavnog čuvara zdravlja čoveka. One luče u krv adrenalin, hidrokortizon i druge važne hormone.     Ako svakodnevno masirate 'tačku dugovečnosti', moguće je normalizovati rad nadbubrežnih žlezda, koje obavljaju sledeće funkcije u organizmu:

normalizacija krvnog pritiska
normalizacija glukoze, insulina
suzbijanje upalnih procesa u organizmu
regulacija imuniteta

    Takođe, masiranjem tačke Zu San Li, možete:

poboljšati probavu
lečiti bolesti gastrointestinalnog trakta
tretirati posledice moždanog udara
    Masaža ove tačke pomoći će vam da povećate samopouzdanje, eliminirate stres i napetost i pronađete unutrašnji sklad. Masirajući ovu tačku možete izlečiti mnoge bolesti, uključujući štucanje, zatvor, gastritis, inkontinenciju.

KAKO SE MOŽE UTICATI NA TAČKU DUGOVEČNOSTI?

    Masirati tačku Zu San Li je bolje u jutarnjim satima, pre ručka, 9 puta kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu na svakoj nozi, naizmEnično (9 puta na jednoj, pa 9 puta na drugoj). I tako 10 minuta, sveukupno.
    Pre početka masaže zauzmite udoban, opuštajući položaj, sedeći najbolje). Umirite disanje i skoncentrišijte se na svoje osećaje. Uronite u stanje harmonije i razumevanja toga da počinjete proces ozdravljenja. Takva masaža ima stimulativno delovanje.
    Masirati tačku možete prstima ili zrnom bilo koje žitarice - heljde, zobi, riže itd…. A, možete i zalepiti na ovu tačku isečen na pola režanj belog luka i ostaviti na 1-2 sata (dok koža ne pocrveni). Svakodnevna masaža tačke Zu San Li u večernjim satima pogodna je za gubitak težine – kažu , 400-500 grama nedeljno.  Ali, nemojte masirati direktno pre spavanja, da ne bi izazvali nesanicu. Tačku Zu San Li možete masirati svakodnevno, ali najbolje delovanje postiže se za vreme Mladog Meseca.
Osam dana posle početka Mladog Meseca, obavezno masirajte ovu tačku ujutro, naizmenično na svakoj nozi u smeru kazaljke sata. To je najbolje vreme masaže za jačanje imuniteta, poboljšanje rada svih organa i usporavanje procesa starenja.
Pre ručka, naizmenično na svakoj nozi, prema kazaljkama sata, za opšte poboljšanje, pamćenja, rada kardiovaskularnog i sistema za probavu.
Posle ručka, simultano na obe noge – protiv stresa, nervoze i razdražljivosti, kod glavobolja i poremećaja sna.
Uveče, u suprotnom smeru od  kazaljka na satu, naizmenično na svakoj nozi, za poboljšanje metabolizma i smanjenje telesne težine.¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Zdravlje i MedicinaZdravlje i Medicina - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Testirajte Reflekse