Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Životni Ciklusi Pod Uticajem Saturna

   Još od davnina je poznato da je Saturn jedina planeta koja se može umilostiviti samo ozbiljnošću i samodisciplinom. Stari astrolozi su uglavnom i bez izuzetka, smatrali Saturn planetom nesreće, bolesti i smrti.

OSMEH GORE Osmeh na lice:  
    Astrolozi danas više ne tumače Saturn tako isključivo, premda je podozrivost prema njegovom dejstvu i njegovoj 'dobroćudnosti' ipak ostala. Saturn, planeta karme, ima svoja pozitivna i svoje negaivna svojstva. ljude najčešće najviše interesuju ta njegova takozvana negativna svojstva, jer ih je lakše uočiti, a i uvek bismo radije voleli da unapred budemo upoznati sa svim onim što bi možda moglo nekada da nas neprijatno iznenadi.
   Ako se zapitamo, u kojoj oblasti života se osećamo najviše sputani i ograničeni, znaćemo, čak i bez izrade natalne karte, gde je vaš Saturn bio u vreme vašeg rođenja. Saturn je nazvan žeteocem, ispunjavaocem principa karme koji glasi: 'Kako seješ, tako ćeš i žnjeti!'
    Definitivno, polje u kome se nalazio Saturn u vreme našeg rođenja jeste polje u kome ćemo u ovom životu morti više da se potrudimo i u okviru koga ćemo se osećati sputanim i ograničenim. Uvek, kroz to polje života ulažemo trud koji nije uvek isplativ ili bar ne možemo odmah da sagledamo rezultate našeg truda. Saturn predstavlja totalitet naše karme i polje u kome se nalazi i kojim vlada jesu pod njegovim restriktivnim, karmičkim uticajima. Svi naši veliki životni izbori i raskrsnice su putevi karme. Sa našom slobodnom voljom mi odlučujemo da li ćemo nešto prihvatiti ili ne, ali nam ostale stvari, kao posledica naših izbora, sleduju u paketu. Mi smo ti koji biramo našeg životnog partnera, ali ako je Saturn u polju braka, sleduju nam dužnosti i obaveze u braku. Drugim rečima, Saturn označava da postoji nešto što se treba otplatiti u tom polju i da treba prihvatiti odgovornost.
    Naravno, kada se odgovornost prihvati, teškoće vremenom prelaze u nagrade, a nagrade Saturna su dugoročne. Saturn ima svoje zahteve od svake ličnosti. On zahteva ulaganje u određeno polje u kome se nalazio u trenutku rođenja i jednom kada naučimo ono čemu Saturn želi da nas poduči, a to su samodisciplina, upornost i istrajnost - tada postajemo slobodni.
    Saturn nije negativan, on naprosto traži sazrevanje koje se stiče preko polja u kome se nalazi i kojim vlada. Negativne osobine Saturna bi stoga bile: sputava, ograničava, usporava progres, daje restrikcije, osećanje krivice, samooptuživanje, prosuđivanje drugih - stav samoispravnosti, osećanje da smo žrtva, krut, netolerantan, nefleksibilan, nepopustljiv, tvrd, melanholičan, hladan i ambiciozan.
    Pozitivne osobine su da osoba koja je pod njegovim uticajem svoje lekcije uči temeljno i kada ih jednom nauči, više ih ne ponavlja. Tu su još i: samopoštovanje, uvažavanje drugih, osećanje obaveza i odgovornosti prema drugima, pozitivno samoispitivanje, dostizanje sveukupne zrelosti o životnim ciljevima, istrajnost, strpljenje, postojanost, samodisciplina.
    Saturn sam po sebi nije niti pozitivan niti negativan, on je naprosto Učitelj i kao svaki učitelj ima običaj da zadaje zadatke, da bi učenici nakon više godina shvatili da je sav taj trud bio koristan i da nije bilo Učitelja oni danas ne bi bili na tom stepenu napretka na kom su sada. Zbog Saturna često dobro otkukamo određena teška životna iskustva, koja zahtevaju da budemo strpljivi da bismo ih uspešno rešili, kao i da ne odustajemo lako. Krmički, Saturn pokazuje oblast dugovanja u odnosu na prošle živote. Njegov položaj u četvrtoj kući doma, domovine i porodičnog života, pokazuje dug prema toj oblasti i govori o tome da će sada osoba preko te oblasti morati da otplaćuje svoj dug.
    Osoba ga može otplaćivati na razne načine: tako što će sada imati problema sa krutim i nefleksibilnim roditeljima, što će imati obaveze i dužnosti prema kući i domu, što neće moći da ode lako iz rodne zemlje. Oblasti Saturna - oblasti karme, su često oblasti života koje se teže mogu kontrolisati: to su teškoće, otpor, problemi, odlaganja i čekanja. Put Saturna je, međutim, ujedno i najkraći put do oslobođenja, jer kako bi to formulisao okultni zakon: 'Put iz krize vodi kroz krizu'.
    Saturnov utacaj oseća se u našim životima periodično i ponavlja se u ciklusima od po sedam godina. Saturnu je zapravo potrebno punih 28 godina da bi obišao ceo krug i vratio se na mesto u kome je bio u doba našeg rođenja. Sigurno ste primetili da je uvek svaka sedma godina u ljudskom životu prilično značajna i uvek vezana za neku novu oblast iskustva i sazrevanja. U doba sedme godine polazimo u školu i suočavamo se sa do tada potpuno nepoznatim obavezama i odgovornostima i to je prvi test zrelosti. Mi tu ne možemo mnogo a biramo, jednostavno smo tada ubačeni u šemu sazrevanja i moramo da mobilišemo sve svoje unutrašnje snage da bismo sa njima adekvatno izašli na kraj.
    U doba od oko 14 godina sledi još jedan prelaz, koji je vezan uz pubertet i nastavak školovanja. Jedna viša instanca zrelosti pomalja se u vidu potpuno novih obaveza - opredeljivanja za srednju školu. U dobi od oko 21. godine ponavlja se slična stvar, u vezi sa fakultetom, sazrevanjem koje je višeg tipa nego dotadašnje i prihvatanjem svoje ženstvenosti ili muškosti koja više nije dečija, već znatno zrelija. i konačno, doba oko 28. godine života kada se Saturn vraća na mesto našeg rođenja, jeste obično najznačajnije doba u ljudskom životu, koje se zove Saturnov povratak.
    Mnogi se upravo u tom periodu rešavaju na udaju ili ženidbu, dobijaju decu i doživljavaju ključne promene u svom životu. Doba sazrevanja je stiglo. Mora se dovršiti sve ono što je ostalo nedovršeno ili neraščišćeno, osamostaliti se, pronaći posao ili učiniti nešto drugo, što je u vezi sa poljem u kome se Saturn nalazi. Ako tada ne naučimo ono što bi trebalo, u dobu oko 35. godine života ćemo opet imati priliku.

    Drugi Saturnov povratak je opet nakon 28 godina od prvog, znači sredinom 50-tih godina života, a to je doba koje nas uči o obavezama zrelih ljudi, koje nas priprema na penziju i starost, na unuke. Periodi i prvog i drugog Saturnovog povratka, jesu periodi koji označavaju da je prvi ciklus mladosti - zrelosti završen i da se u svojoj evoluciji penjemo na jedan stepenik više.
    Mesto povratka Saturna pokazuje gde osoba mora da žrtvuje svoje potrebe radi potreba drugih i gde se mora uložiti i potruditi. Tu osoba uči da razvija samodisciplinu, izdržljivost, strpljenje i postojanost i tu se suočava sa onom ozbiljnom stranom života, praktičnom i realno postojećom, možda malo drugačijom nego što ju je zamišljao. Pošto upravlja prošlošću, Saturn zahteva da dovršimo sve ono što nismo u prošlosti i na svakih sedam godina, a posebno na 28, potencira taj zadatak. Takođe, pošto upravlja kostima, zubima, kožom i kosom, hroničnim problemima, u svojim fazama povratka može izazvati čak i zdravstvene probleme, zavisno od svog položaja na karti (zubi, alergije, reuma, artritis).
    Posebno prvi Saturnov povratak, oko 28. godine života, može biti uznemirujući, pa i neprijatan, ali je zato i najproduktivniji period u životu jedne osobe, jer, ako se lekcije nauče - nagrade su velike! Saturn nije loš sam po sebi, on je naprosto jedna efikasna planeta i pre svega temeljna. Na žalost, ili na steću, svi mi imamo Saturna, negde slabijeg, a negde jačeg - Saturna, koji će uvek težiti da nam nešto oteža i uspori, ne zato što je surov, već zato što je to jedini način na koji se lekcije trajno i efektno nauče. Njegova kretanja preko polja horoskopa se mogu lako uočiti i pratiti, jer Saturn se ne može kriti. Saturn je kao i onaj stari, dobro znani princip koji tvrdi da priroda nije nužno pravedna, već da je ona samo - TAČNA. Sve što se događa, događa se na vreme, kojim upravlja Saturn, koji upravo i daje mogućnost da ovladamo vremenom, da bismo bili pouzdani, temeljni i tačni, da bismo imali smisao za organizaciju i red koji su nam u ovom zemaljskom životu više nego potrebni. Bez Saturna na Zemlji bi vladao haos.
    Bez Saturna ne bismo imali direkciju u životu, sigurnost i stabilnost. Zato, zavolimo našeg Saturna i pomirimo se sa njim i prihvatimo ga sa ljubavlju. Kada to učinimo, shvatićemo da naši životni zadaci nisu teži ili lakši, već samo drugačiji, tek toliko drugačiji da bi nam pokazali kako svi mi tamo negde na našoj karti imamo po jednog Saturna! (Snežana T.)




Klik Gore na Sliku - Prikaz; Ponovni Klik - Brisanje

Horoskopi i AstrologijaHoroskopi i Astrologija - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana