Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Ženski Moral u Mreži Okultizma

     Nebeski Recept Za Ljubavnu Sreću. Obdaren ogromnom energijom, filozof, cenjeni autor 160 knjiga i zanimljiv predavač, dr Žerar Enkos (1865-1916), poznatiji pod pseudonimom Papus, u svom delu Božanstvene umetnosti, u briljantnom 'Eseju o ženskoj politici' - poglavlje o Fiziognomici, rezimira ženske naravi i formuliše adekvatan pristup i ophođenje.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
   Ovde ćemo se zadržati na onome što je manje poznato, a to je dijagnosticiranje 'ženskog tipa' na osnovu karakterističnih obeležja dominantne ženske naravi i preduzimanju odgovarajućeg 'tretmana' koji će mane i poroke lepšeg nam pola ublažiti i učiniti podnošljivim.
    Da li je to još jedan pokušaj da se žena liši duha i zatvori u biološko carstvo prepoznatljivih tipova ili nam veliki mag zapadnjačke ezoterije pokazuje kako da izbegnemo katastrofe sentimentalnog života, koje moderna nauka, ukočena u svojoj pedanteriji, nikad nije mogla da predvidi.
    Papus razlikuje četiri osnovna tipa žena sa manje ili više jasno izraženim karakteristikama.

MIRNA

    Fizički, mirnu ženu prepoznajemo po sitnom koraku, svetlom tenu, njenoj uglavnom plavoj kosi, konkavnom - prćastom nosu zaobljenog vrha, punijim i belim, ali mekanim usnama. Rukopis joj je zaobljen, uniforman i gotovo nalik na kaligrafiju. Voli sanjarenja i nije ekspanzivna. Kao velikom sladokuscu, mali porok joj je proždrljivost. Obično je smatraju lenjom. Zadovoljstvo za nju izvire uvek iz pasivnosti njenog bića. Može biti odličan muzičar, premda više voli slušanje nego izvođenje.
     Osećanja zauzimaju glavno mesto u životu 'mirne'. Svaka ljubav, barem u početku, mora biti sentimentalna i romantična. Međutim, uspeh neke ljubavi zavisi isključivo od insistiranja i smelosti njenog udvarača. Vrlo je uredna i odlično se razume u vođenje domaćinstva, pod sulovom da ima dovoljnan broj sluškinja, bez kojih bi uvek bila u zakašnjenju.
    Kod takve prirode, memorija je odlična, mada valja precizirati da se odnosi prvenstveno na imena i datume. Spore je, ali efikasne inteligencije, naročito kad operiše sa konkretnim činjenicama. Slaba volja, uvek spremna na povlačenje, u borbi se manifestuje prvenstveno snagom inercije. Mašta i kod 'mirne' radi, ali samo u trenucima odmora. Senzibilnost joj je slabo razvijena.

AKTIVNA

    Aktivnu ćemo fizički prepoznati po krupnim i brzim koracima, crvenom tenu, crnoj kosi (ređe plavoj, a češće riđoj), konkavnom nosu šiljastog vrha, punačkim, crvenim i čvrstim usnama. U neodlučnom rukopisu koji ide u cik-cak mnoga slova su loše oblikovana. Aktivna voli, kao što joj ime kaže, akciju i vrlo je ekspanzivna. Njen mali porok je lažljivost, ali je, zauzvrat, smatraju strastvenom. Zadovoljstvo za nju izvire uvek iz aktivnosti njenog bića. Voli putovanja, a kao umetnika najčešće ćemo je sresti u pozorištu i na koncertu.
    Entuzijazam kod nje igra presudnu ulogu u životu i zato sve njene ljubavi trebalo bi u početku da budu strasne. Međutim, uspeh u ljubavi zavisiće jedino od umešnosti i strpljenja koje će njen partner suprotstaviti njenom besu i svadljivosti. Aktivna drži svoje ormane u redu. Stvari se u njenoj sobi ne odlažu slučajno, jednom mesečno ili ređe. Ona dobro vodi svoje domaćinstvo, ali svojim sluškinjama opasno zagorčava život. Brzina je ideal koji nastoji da dostigne u vođenju kuće.
    Kod takve prirode pamćenje je brzo, ali fugativno - uglavnom memorija mesta i boja. Inteligencija i sposobnost asimilacije su joj veoma razvijeni. Volja je slaba, ali je njeno odsustvo prerušeno tvrdoglavošću i besom. Kod nje mašta mnogo radi, naročito pred trećom osobom i u govoru. Vrlo je senzibilna.

NERVOZNA

    Nervoznu ćete prepoznati po sitnom i brzom koraku koji liči na ptičije skakutanje, po preovlađujućem žućkastom tenu, oštrom orlovskom nosu, prefinjenim tankim i stisnutim usnama koje su često okrenute nadole. Njen je rukopis oštar i iskošen, sa brojnim potezima pera.
    Nervozna živi pre intelektualno nego fizički. Otuda su njeni nedostaci i kvaliteti uglavnom psihičkog porekla. Ljubomora i zavist su njene velike mane, zbog čega treba brižno izbegavati njene hirove praćene dugotrajnom osvetoljubivošću. Zadovoljstvo za nervoznu uvek proističe iz ideje. Stoga čitanje i stalno kombinovanje igraju veliku ulogu u njenom životu, dok je ostatak razonode rezervisan za umetnost u svim njenim vidovima.
    Samo neke od njenih mahom platonskih ljubavi postanu predmet realizacije. Uspeh u ljubavi zavisi od ekstremnog takta i rezervisanosti njenog partnera. Nervozna takoreći ne zna za red, stidljiva je, gubi se u detaljima i teško uspeva da vodi svoju kuću.
    Kod takve prirode memorija je dosta razvijena i odnosi se uglavnom na detalje. Inteligencija joj je živa, ali je asimilacija prebrza. To je razlog opskurnosti i teškoća u realizaciji. Volja jedva da postoji i manifestuje se pretežno u mrzovolji i srditosti. Mašta vlada svuda kao pravi gospodar. Senzibilna je do krajnjih granica, ali je početak te senzibilnosti uvek intelektualan.

VOLJNA

    Fizički, voljnu ćemo prepoznati po krupnom koraku koji nas podseća na procesiju, po tamnom telu, orlovskom nosu zaobljenog kraja, stisnutim, zatvorenim i ravnim usnama, kao i po isturenoj bradi. Rukopis joj je prav, čvrst i ujednačen, dok su slova uglavnom zaobljena.
    Voljna potpuno živi u sebi samoj. Govori i deluje samo iz svojih sopstvenih ideja, ne brinući se o posledicama svoga delovanja na okolinu. Njena je glavna mana gordost, a njeni najbliži mnogo pate usled njenog neprestanog despotizma.
    Zadovoljstvo za voljnu izvire jedino iz zadovoljenja njenih ambicija i gaženja njenih rivala. To se donekle smiruje izvesnom plemenitošću, ali se ona, valja reći, iskazuje ivek na kapriciozan način. Najviše voli umetnosti u kojima se izražava forma - skulpturu i arhitekturu.
    Njene su ljubavi uvek despotske, a uspeh neke od njih zavisi naročito od toga hoće li se muškarac pokoriti svim njenim kapricima i fantazijama. Voljna ne zna za red u svojoj sobi, ali zato u njenim fijokama vlada savršen red. Odlično vodi kuću, pri čemu joj se svi bez pogovora potčinjavaju.
   Kod takve prirode memorija je ogromna, ali je asimilacija spora. Njena široka inteligencija opterećena je unapred stvorenim idejama. Volja, koja je kod nje na najvišem mestu, guši sve ostale sposobnosti, a naročito maštu. Nije preterano senzibilna.

UPUTSTVO ZA UPOTREBU

    Vratimo se sad Papusovim praktičnim poukama i pogledajmo kako se, prema velikom francuskom okultisti i magu ljubavnog života, sa sigurnošću može delovati na svaki od četiri glavna tipa ženske prirode.

Da biste zagospodarili mirnom, kaže Papus, obratite pažnju na njenu proždrljivost, lenjost i mir u sredini u kojoj živi. Tako ćete oko nje stvoriti atmosferu navika kojima neće odoleti, usled čega će joj biti gotovo nemoguće da se od vas odvoji.   
Da biste osvojili aktivnu, obratite pažnju na korišćenje njene aktivnosti. Nadahnjujte u njoj stalno volju za novim putovanjima, govorite joj o novim preprekama koje treba da savladate. S vremena na vreme izazovite u njoj bes i ne zaboravite na laskanje!
Za nervoznu, naprotiv, koristite divljenje i svojim ličnim naporom nadomestite fizičku aktivnost koja joj nedostaje. Pružite satisfakciju njenim malim manijama, koje ćete inače vrlo brzo upoznati, i ne zaboravite da će ljubomora i zavist koje kod nervozne izazovete u pravom trenutku, učiniti od nje - roba! Nema te greške koju ona zbog ljutnje neće počiniti.
Što se voljne i stroge, koja je na prvi pogled hladna i nepristupačna, otkrijte što pre njenu skrivenu ambiciju i udarite na njenu kolosalnu gordost. Prihvatite njen despotizam, ali upravljajte njenom taštinom. Tako ćete biti skriveni gospodar 'neukroćene goropadi'.

    Međutim, da bi se dva bića bolje slagala tokom dugih godina braka, njihova priroda treba da se, što je moguće više - dopunjuje. Tako da nada jednoga uništava krize beznađa drugoga, da aktivnost prvog bude uvek kompenzacija posledice lenjosti drugoga.
    U Antičko doba, u Egiptu i Grčkoj, bilo je u hramovima sveštenika i sveštenica koji su bili zaduženi da podučavaju misterijama braka i porodice. U vekovima koji slede, ta prastara mudrost primala je i nove forme (bračno savetovalište), ali se nigde, osim u okultizmu, neka 'zlatna pravila' o komplementarnosti ne iznose sa toliko kategoričnosti.
    Dva bića su komplementarna kad jedno ima rukopis izdužen i iskošen, a drugo - zaobljen i prav. Crven ten i žut ten, beo i taman, takođe su komplementarni. Osobe izduženih prstiju komplementarne su sa osobama čvornovatih i kratkih prstiju. Konkavni nosevi komplementarni su sa orlovskim nosevima.
    Klonite se ljubavne veze dvoje nervoznih, dvoje aktivnih ili dvoje voljnih, jer ćete izazvati burne svađe koje potresaju mnoge porodice, a naročito tamo gde su čak i deca i roditelji iste prirode. Tu se harmonija vrlo retko i u retkim trenucima može izgraditi. Pogledajte oko sebe i videćete da te činjenice, ma kako čudno izgledale, skrivaju podatke koje mogu biti od ogromnog značaja.
    Pre nego što završimo ovu kratku studiju o komplementarnosti, koja je po svojim primenama izuzetno važna, definišimo sa nekoliko detalja karakter komplementarnosti. Opšte pravilo koje treba slediti kaže da sebi kao komplementarnu osobu treba potražiti jasno suprotnu prirodu. Tako će mirnoj ženskoj osobi kao komplementaran odgovarati voljno-nervozni muškarac, kontemplativnoj i mirnoj pesimistkinji dopuna će biti preduzimljivi aktivan voljni tip. Mirnu dopunjuje voljan, dok se aktivna kompletira nervoznim i obrnuto.
    Proučavajući rukopise, forme crta, oblik šake, ten i hod, vidimo da svaki detalj strogo ogdovara 'komplementarnosti' idealnog para. Uz malo prakse brzo ćete doći do iznenađujućih rezultata, a mi živo želimo svojim posetiocima da tako izbegnu neslogu i hiljadu jada što ih, u pogledu komplementarnosti, uzrokuje loše ispali brak.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

ProrociProroci i Proročanstva - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana