Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Zanimanja Budućnosti

    Futurolozi su već popisali deset zanimanja koja će biti najtraženija u XXI veku, ali isto tako i onih koja su na putu da nestanu. Danas više nego ikada ranije izbor zanimanja pokazuje stepen naše prilagodljivosti ovom današnjem zahtevnom i ubrzanom vremenu.
    Procene futurologa uskoro će biti presudne za sve one koji razmišljaju o svojoj budućnosti. Ko bi pre 20 godina mogao da pretpostavi da će web dizajner sajtova biti jedno od najtraženijih zanimanja XXI veka. Evo još nekih ...

Osmeh gore Osmeh na lice:  
■ INŽENJERI TKIVA - Na tržištu već postoji ljudska koža koju je načinio čovek, a brzo će se pojaviti i veštačka hrskavica.
Naučnici smatraju da će u sledećoj četvrtini veka gušteraču izvlačiti iz Petrijeve zdelice ili će to bar pokušati. Naučnici su uspeli da uzgoje nova creva i mokraćni mehur u unutrašnjosti životinjske trbušne šupljine, a pokušavaju da to isto urade i sa tkivom jetre, srca i bubrega.

■ NOVA ZEMLJORADNJA - Stočari i poljoprivrednici uzgajaće useve i stoku koja će biti genetski proizvedena da bi stvarali terapeutske proteine. Već se radi na tome da se uzgoji paradajz koji će biti nosilac vakcine, a lek će se prenositi kravljim, kozjim i ovčijim mlekom.

■ PROGRAMERI GENA - Digitalno obeležavanje gena omogućiće laboratorisjkim tehničarima da stvore obrasce lečenja, delujući ciljano na pojedini gen. Posle skeniranja DNK, ustanoviće se oštećenja, lekari će primeniti genetsko lečenje i 'pametne' molekule za sprečavanje mnogih bolesti, uključujući neke vrste zloglasnog raka.

■ OCENJIVAČI FRANKENŠAJNSKE HRANE - Niste sigurni šta u stvari jedete? Sa malo genetičke maštovitosti, brzorastuće ribe i voće otporno na niske temperature pomoći će da se prehrani naša planeta, ali takvi hibridi mogli bi istovremeno da prekinu i prirodne lance ishrane. Ekoskauti imaće zadatak da opaze na učinak takozvanog trojanskog gena i da rad preambicioznih genetičara ne izmakne kontroli i dovede do katastrofe.

■ KOPAČI PODATAKA - Istraživački gurui uvek će biti pri ruci da vam sažmu korisne poslastice od sve većeg brda podataka upozoravajući na šeme ponašanja za marketinške stručnjake, ali i za epidemiologe.

■ RADNICI NA HOTLAJNU - Da li vas još progoni pomisao o reprogramiranju vaše kamere na računaru? Pričekajte samo dok vaš trodimenzionalni holografski TV ne bude radio ili dok vaš toster koji govori ne poludi. Popravka na daljinu biće uobičajena za kućnu elektroniku, ali nekolicina majstora obavljaće posao na video pozive preko vašem mobilnog, tableta ili računara.

■ GLUMCI U VIDEO REALNOSTI - Nekada je bilo 'platite po predstavi', a u budućnosti će biti 'platite po igri'. A igraćemo doslovno svi, što će omogućiti svakome od nas da se uključi u sajber spejs drame. Pisci scenaria biće vrlo traženi. Ovo se već obistinilo, jer svako može da snimi sopstveni film, bilo mobilnim, bilo kamerom, i postavi na Internet a svi vide. Preko YouTube kanala mnogi su već uveliko postali poznati 'glumci'.

■ USMERENO EMITOVANJE - Radio i televizija postaće neverovatno personalizovani, kao što je i Internet danas i delovaće sa oglašivačima kako bi zadovoljili gledaoce i slušaoce - bolje eći, KUPCE. Ambijentalni oglasi probuđivaće vašu pažnju koristeći ukuse i mirise, a krajnji cilj poruke - KUPI ME - biće direktno emitovan u vaš mozak.

■ TARINGOVI TASTERI - Kompjuterski inženjeri i dalje će nastojati da kompjuteri liče ljudskoj inteligenciji, što je britanski matematičar Taring nagovestio još pre pola veka. Do vremena kada više nećete moći da razlikujete da li se obraćate mašini ili čoveku, ti ljudski simulatori biće korišćeni kao trgovci ili Internet torbe za spise koji će moći da sumiraju vašu e poštu, pa čak i da odgovaraju: 'Zdravo, izvinite nisam kod kuće ...'

■ INŽENJERI ZNANJA - Veštački stvoreni brokeri prevodiće vaše znanje u softver i tada ga 'skidati'.

ZANIMANJA KOJA ĆE NESTATI

    Sve ovo gore navedeno ima i svoj drugi kraj. U vremenima koja dolaze biće sve manje mesta za neka zanimanja koja su nekada bila vrlo popularna, mada i danas ih neko smatra vrlo atraktivnim. Evo i spiska zanimanja koja su, vrlo moguće, pred izumiranjem.

■ BERZANSKI BROKERI, TRGOVCI AUTOMOBILIMA, POŠTARI, AGENTI OSIGURANJA, TRGOVCI NEKRETNINAMA
- Upotrebom globalne kompjuterske mreže Interneta, nestaće potreba za posrednicima, a samo nekolicina njih će opstati i oni će servisirati one bez ideja.

■ UČITELJI - Učenje na daljinu postaće sve popularnije i kroz čudo priključenih odeljenja i elektronskog ocenjivanja, sadašnja univerzitetska škola možda će postati sutrašnje predvorje virtualnog obrazovno informativnog centra, iako je prava razmena misli veoma malo verovatna. Takav sistem obrazovanja mogao bi da bude jeftiniji nego sadašnji.

■ PISARI - Razni vizionari utrkuju se da bi proizveli materijal koji će biti pokretan kao običan papir sa toliko primena kao kompjuterska pozadina, što će na kraju zavisnike od papira učiniti srećnim, a i ekolozi koji se bore za očuvanje drveća i šuma biće zadovoljni.

■ STENOGRAFI - Sofisticirani softver koji će reagovati na glas zameniće sudske zapisivače, kao i mnoge sekretarice. Ali upamtite - još ne odbacujte sekretarice. Jer, ako tehnologija i može pokriti  ceo posao, ko će da vas zaštiti kad izveštaj nije završen na vreme, ili, ko će preuzeti krivicu za to?

■ DIREKTORI - Da, dobro ste pročitali. Odlučivanje od dna prema gore biće presudno, a globalni tim eksperata vodiće firme kroz Internet, pa i dalje.

■ ORTODONTI - Više nema metala u ustima zahvaljujući trodimenzionalnim simulatorskim programima koji će izbaciti seriju prilagodljive čiste plastike - zamenu za izravnjavanje linije zuba. Tehnologija je već na kliničkom ispitivanju.

■ ČUVARI ZAKONA - Mikroskopski implantati ograničavaće kažnjenike u kriminalnim aktivnostima. Sada su to 'nanogice' koje beleže svako kretanje, a u buduće tu će najverovatnije biti čipovi ugrađivani pod kožu.

■ VOZAČI KAMIONA - 'Pametna' međudržavna vozila kojima će upravljati komjuteri voziće velikim brzinama. Gradski saobraćaj biće oslobođen upotrebom senzora koji će upozoravati na saobraćajne gužve i vozila upućivati alternativnim putevima. 

■ DOMAĆICE - Ako frižideri današnjice mogu da odlučuju da vam kupe mleko putem Interneta, onda motivisani usisivači prašine i nisu tako apstraktna ideja. Možda će kuće koje se same čiste koristiti centralni sistem usisavanja ili pak robote koji jedu čestice prašine.

■ OČEVI - Na kraju, eto i njih. Sa invitro oplođavanjem i kloniranjem, očevi bi mogli da postanu nešto kao i dinosaurusi. Ako već idemo tom linijom, onda su i majke u sličnoj situaciji, jer se već pokušava dobiti veštačka materica.
   
    Sv u svemu, teško je biti pametan i predvideti kuda ide ovaj sumanuti svet. S obzirom na totalni pad morala, izopačenost svih vrsta, totalno odpadništvo od Boga, današnjem svetu ne piše se ništa dobro ukoliko se narod ne urazumi i ne vrati veri i Bogu.



Klik Gore na Sliku - Prikaz; Ponovni Klik - Brisanje

Futuristika i Svet BudućnostiFuturistika i Svet Budućnosti - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana