Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Zanimljivi Magazin - No 36

  Zlatna pravila života, da li ste zavisni od interneta, mane velikih ljudi, najgori pokloni za žene, najgori pokloni za muškarce, vaš karakter prema boji kose, najsrećniji dan u životu, test koliko ste srpljivi, vaš karakter prema mirisu...!

Osmeh gore Osmeh na lice:  
ZLATNA ŽIVOTNA PRAVILA

   Delotvornost ovih pravila potvrdila su iskustva mnogih pokolenja.
Prihvatite ih i vi, lako i jednostavno, neka postanu deo vaših navika.

■ Naredni dan počinje već uveče, pred san. Razmislite o svojim postupcima. Prisetite se grešaka sa željom da ih ispravite. Ako ste ih načinili prema bližnjima, iskreno se pokajte. Zatim se setite grešaka prema vama i iskreno oprostite. Mislima uputite ljubav, radost i dobru volju svakom biću. Utonite u san misleći o zdravlju, sreći i uspesima.
■ Verujte u uspeh. Nadajte se i očekujte najbolje i budite spremni da to ostvarite.
■ Mislite o zdravlju i uvidećete da je isceliteljska moć u vama samima. Volja je melem, a vera lek za sve bolesti.
■ Mislite i činite dobro i nadajte se dobome, volite i bićete voljeni, poštujte i bićete poštovani, pomažite i bićete pomognuti, mirite i imaćete mir... Ono što posejemo to ćemo i požnjeti - to je naš život.
■ Molite se Bogu. Molitvom postižete i unutrašnji mir. Sa mirom dolaze duševni sklad, umnost i telesno zdravlje. Molite se za one koje volite, ali i za protivnike. Molite se iskreno, sa verom i srcem.
■ Pokazujte zahvalnost Stvoritelju, bližnjima i prirodi za dobrobiti koje uživate. Pogledajte oko sebe i videćete da imate dovoljno za sreću prirodnog života.
■ Imamo onoliko koliko pretekne od naših želja i onoliko koliko naše mogućnosti premašuju potrebe. Bez umerenosti, spokoja i radošću ispunjenog dana nema ni bogatstva.
■ Radujte se uspesima drugih - to vas otvara za delotvorne misli i sopstveni uspeh. Hvalite po meri zasluga i nije potrebno da kudite: ko nije pohvaljen neka se oseti pokuđenim.
■ Usvajajte dobre savete, učite i od protivnika. Uvažavajte kritike. Pravedan kritičar čini nam neprocenjivo dobro.
■ Pazite na svoje misli. One prethode rečima i delu. Naš organizam radi onako kako mislimo, a priroda teži da nam pomogne u ispunjenju želja. Preobražavajmo se ka dobru. Menjajući sebe, menjamo i druge.
■ Duh i dobrota nikada ne stare. To su svetinje koje nosimo u svim dobima života. One nas čine mladim. Neka se pored nas i drugi tako osećaju.
Budite bliski i ljubazni prema bližnjima. Neka nijedan dan ne prođe bez smeha. Smeh je odlika čoveka, smeh leči. Dokazano je da smeh proizvodi značajno povećanje krvnih ćelija limfocita tipa T, koje su važan sastojak odbrambenog sistema u ljudskom telu. Smeh i dobro raspoloženje prirodni su čuvati naše svežine i zdravlja.

INTERNET ZAVISNICI

    U poslednje vreme se na sve strane govori o blagodetima Interneta. Ne treba, međutim, zaboraviti da većina stvari ima i svoju drugu stranu, pa ni globalna računarska mreža tu nije izuzetak. Na to govori podatak da najmanje šest odsto korisnika Interneta pati od neke vrste ozbiljne zavisnosti i da se taj broj neprestano povećava. Danas zavisnici od Interneta, u mnogim zemljama, dobijaju klinička lečenja koja su identična onima nemenjenim alkoholičarima i drugim zavisnicima.
    Istraživači upozoravaju da je prisilno surfanje Internetom danas neuporedivo ozbiljnija teškoća od zavisnosti o igrama na sreću. Jedan zavisnik, koji je sam priznao da je to, opisao je aukcije preko Interneta 'gorim od cigareta i skupljim od kockanja'. Druga zavisnica je napisala: 'Brzo sam shvatila da me kompjuter zadovoljava više od mog odnosa sa suprugom ili kćerkom. Mogu dobiti punu pažnju, a moja se mišljenja slušaju i traže...'
    U popularnoj štampi sve su učestaliji testovi tipa: 'Da li ste zavisnik od Interneta', a iz jednog takvog prenosimo tek nekoliko pitanja:
Budite se u tri ujutro zbog odlaska u kupatilo i 'usputnog' obilaska računara da bi ste proverili da li vam je stigla pošta i poruka na Facebook-u?
Kucate brže nego što vam rade misli?
Smejete se onima koji imaju Internet sporije brzine od vaše?
Kada se isključite sa Interneta imate osećaj praznine, nešto kao da ste napustili voljenu osobu?
I kada smo već kod toga... vaš partner je uveo novo pravilo - nema komjutera u krevetu?
Ne javljate se svojim roditeljima jer oni nemaju Internet?
    Ako ste na neko od ovih pitanja odgovorili sa 'Da', krajnje je vreme da porazmislite o svom odnosu prema Internetu. Dok ste još u stanju da trezveno razmišljate - poručuju stručnjaci za bolesti zavisnosti.

PAZITE ŠTA POKLANJATE

   Svako može da pogreši u izboru poklona, makar imao najbolje namere. Najčešće se greškedešavaju kada sledimo sopstveni ukus, a ne ukus osobe kojoj biramo poklon. A, evo poklona koje treba izbegavati.

    Ženski popis najgorih poklona:

Haljine - Žene obožavaju haljine, ali ih najradije biraju same!
Dekoracije - Slike, lampe, stolovi i druge dekoracije loš su izbor. Tu kič viri na svakom koraku.
Odmor sa njegovim roditeljima - Ma koliko oni bili dragi, bolje je povedite na uživanje u dvoje na neko uzbudljivo mesto.
Nešto korisno - Strugalice za led sa šoferšajbne, papuče, jastuče - niko ne priželjkuje tako nešto.
Vaš omiljeni CD - Naglasak je na 'vaš', jer ne znači da je to njen, ili vaš zajednički omiljeni CD, DVD ili nešto slično.
Srećka - Najčešće ništa nećete izgrebati ili dobiti, pa ćete se osećati kao gubitnici.
Kuhinjski aparati - Naročito je neprijatno kad muškarac pokloni devojci ili ženi mikser ili nešto slično. Kao da joj želi reći da joj je mesto u kuhinji.
Anticelulit krema - Žene najbolje znaju svoje mane i na to ih sigurno ne treba podsećati sa ovakvim poklonima.

    Muška lista najgorih poklona:

Ručno pletene stvari - Mladići, još od svojih baka vuku traumu pletenih šalova i čarapa koje su bili prisiljeni da nose da ih ne uvrede.
Slatkiši - Slatki darovi su demode, osim što podsećaju na njegovu najproblematičniju zonu - stomak.
Ukras za automobil - Pokloniti drangulije kojima treba da ukrasi retrovizor na svom autu, stvarno je poslednja stvar koja će ga zaista razveseliti.
Kravata - Zašto ne kravata? - pitate se vi u nedostatku ideja. Jeste li svome psu već jednom poklonili povodac za rođendan? To vam je isto, kažu mnogi muškarci.
Bestseler romane - Ono što svako čita neće razveseliti vašeg dragog koji pred vama želi da se dokaže da je poseban.
Papuče - Jer misle da ih zbog toga smatraju papučarima.
Pokloni u obliku srca - Sjajni crveni baloni i kojekavi drugi darovi u obliku srca puni su jasne simbolike, ali malo koji dečko veruje u ljubavni feng-shui.
Nešto za njegovu muškost - Njegova nežna zona je tabu tema u svakom smislu! Ne kupujte nešto što će ga stimulisati.

TEST - KOLIKO STE SRPLJIVI?

    Stara narodna poslovica glasi: Strpljen, spašen. Ipak, svakome se dogodi da ponekad izgubi strpljenje i zaboravi važno životno pravilo 'izbroj do deset pre nego što učiniš ili izgovoriš nešto zbog čega ćeš se kasnije možda kajati'. Odgovorite iskreno na ova pitanja i otkrijte koliko strpljivosti pokazujete u različitim životnim situacijama.

1. Idete na službeni put, voz kasni 30 minuta i strahujete da nećete na vreme stići na važan poslovni sastanak. Kako reagujete u takvoj situaciji?
A. Odlazite na šalter za informacije, zahtevate da razgovarate sa
     odgovornim licem, jer želite da uložite žalbu.
B. Kiptite od besa, ali ništa ne govorite.
C. Mirno kupujete novine i uzimate još jednu kafu iz automata u čekaonici.

2. Vaš mobilni telefon je zazvonio baš u trenutku kada se u velikoj žurbi spremate da izađete iz kuće. Šta ćete uraditi?
A. Odbijate poziv, jer već kasnite.
B. Odgovarate, jer verujete da ta osoba želi da vam saopšti nešto važno.
C. U takvim trenutcima uopšte ne čujete da vaš telefon zvoni.

3. Vaša omiljena poslovica glasi:
A. Gvožđe se kuje dok je vruće.
B. Ne tovi se prase pred Božić.
C. Ispeci pa reci.

4. Ušli ste u pekaru da kupite hleb, ali se red otegao sve do izlaznih vrata. Vi ćete...
A. Odustajete od kupovine.
B. Dozvoljavate starijoj gospođi da stane u red ispred vas.
C. Pokušavate neopaženo da prođete preko reda.

5. Kako ste se ponašali pred Božić ili Novu godinu kada ste bili dete?
A. Strpljivo ste čekali da dođe trenutak otvaranja poklona.
B. Danima ste preklinjali roditelje da vam kažu šta će vam doneti Božić
    Bata.
C. Svake godine ste nekoliko meseci ranije Božić Bati slali pismo sa spiskom svojih želja.

6. Koja je vaša prva reakcija kada vam u restoranu kelner donese naručeno jelo?
A. Morate odmah bar jedan zalogaj da stavite u usta.
B. Mirno čekate da svi koji sede za vašim stolom budu posluženi.
C. Čekate da vam kelner donese i salatu u vodu.

7. Po vašem mišljenju, strpljenje je...
A. Vrlina.
B. Nužnost.
C. Gubljenje vremena.

8. Bliži se vreme večere, a vaše dete još nije napisalo domaći zadatak...
A. Besno mu naređujete da u roku od pola sata sve završi.
B. Ništa mu ne govorite i puštate ga da se sam izbori sa svojim obavezama.
C. okušavate da ga motivišete i nudite mu svoju pomoć.

9. Prema kome ste najstrpljiviji?
A. Prema detetu.
B. Prema šefu.
C. Ni prema kome.

10. Večeras je vašoj najboljoj prijateljici rođendan i vi ste joj organizovali zabavu iznenađenja. Svi gosti su došli, a nje još nikako nema...
A. Počinjete da se nervirate.
B. Šaljete joj SMS poruku.
C. Koristite priliku da se i sami opustite i sipate sebi piće.


ŠTA OTKRIVA PRIRODNA BOJA KOSE

  Prirodna boja kose oslikava karakter žene, ali i njeno zdravstveno i mentalno stanje.

Plavokose dame su sklonije kožnim oboljenjima, jer im organizam proizvodi manje melanina koji štiti od štetnih sunčevih zraka. Takođe, i oči su im osetljivije, zato je dobro da akcenat stave na namirnice bogate vitaminom A. Osim toga, istraživanja pokazuju da muškarci plavuše shvataju neozbiljno i kao večite devojčice, pa ih pre biraju za avanturu nego za dugu vezu i brak.
Prirodno crvenokose žene deluju temperamentno, ali uglavnom imaju problema sa usnom dupljom i zubima, sklone su oboljenjima desni i upalama. Istraživanja pokazuju da su crvenokosi osetljiviji na bol od drugih, pa savetuju da i za najmanje intervencije traže anesteziju. Sa riđokosima nije lako ni u emotivnim odnosima, sklone su promenama, prekidima i uporne su da ostvare ono što su zacrtale. Ipak, ankete su pokazale da se u njihovom društvu muškarci više smeju i češće vode ljubav.
Brinetama najčešće opada kosa, često imaju hormonske poremećaje iu manjak gvožđa, pa je dobro da unose zeleno povrće i namirnice bogate ovim mineralom. Muškarci najčešće ulaze u brak sa smeđokosim ženama i najređe se razvode od njih.

NAJSREĆNIJI DAN U ŽIVOTU

    Kada biste ljude upitali koji im je najsrećniji dan u životu, verovatno bi svako odgovorio drugačije, a psiholozi tvrde da to zavisi od ličnosti, stavova, ubeđenja, stvari koje su nam prioriteti u životu.
    Međutim, neke zakonitosti ipak postoje - tvrde naučnici. Sproveli su istraživanje i došli do zaključka da je najsrećniji dan u životu za najveći procenat ljudi dan kada su se venčali ili postali roditelji. Na listi srećnih dana sledi: diplomiranje, unapređenje, ali i susreti sa starim prijateljima ili članovima porodice koje godinama nismo videli. Naučnici su, pored najsrećnijeg dana, proučavali i najsrećnije periode u životu, a rezultati su pokazali da su najsrećniji devetogodišnjaci i oni koji se bliže 68 rođendanu! Naime, to su životni periodi kada imamo najmanje briga, odnosno kada se najčešće vraćamo bezbrižnim trenucima života. Zanimljivo je da su deci i starijima zabava, odnosno opuštanje bili prvi na listi prioriteta, dok su mladi i oni u srednjim godinama dobar provod i relaksaciju kotirali jako nisko na lestvici najvažnijih stvari.
    Sudeći prema rezultatima ne čudi što je 47% dece smatralo da su njihove bake i deke najzanimljivije osobe u porodici. Psiholozi ove rezulatate tumače činjenicom da su deca najbezbrižnija kategorija stanovništva, dok su oni u poznim godinama već toliko toga prevalili preko glave da se mnogo manje uzbuđuju i stresiraju oko svakodnevnih problema.

MIRIS VAŠE LIČNOSTI

    Da li volite svež miris limuna ili relaksirajući mirisnu notu lavande? Vaš nos zna više nego što možete i da pretpostavite. Miris ima moć da postigne raspoloženje, da vas rastereti posle stresnog dana i udahne vam novu energiju. Otuda nije slučajno što biramo upravo određene osveživače vazduha, praškove za veš sa određenim mirisima i slično. Otkrijte ovde šta vaš omiljeni miris govori o vama i koji može da vas opusti, koji može da vas podstakne na razmišljanje...
Pomorandža - Ovaj citrusni miris privlači maštovite ljude i kreativce. Možda njihov dom nije uvek besprekorno čist, ali je zato uvek topao i u njemu se osećate dobrodošlo. Ako ste pod stresom ili neraspoloženi, možda ćete poželeti da se okružite baš ovim mirisom. Jedna austrijska studija itkriva da miris pomorandže čini ljude pozitivnijima i smirenijima.
Planinski potočić - Oni koji vole ovaj svež miris uglavnom slove za velike ljubitelje prirode i svega prirodnog. Borci su za očuvanje čovekove okoline, prvi usvajaju ideju o recikliranju, izbegavaju plastiku i voze automobile koji troše malo goriva. Vole da sređuju baštu, voze bicikl, skijaju i obilaze lokalne pijace. njihvo dom je sređen u zemljanim tonovima, ima kožni nameštaj i dekorativne predmete inspirisane prirodom.
Limun - Ljudi koji vole miris čistoće, odnosno limuna, ne podnose neuredan dom i neorganizovanost. Vole beli ili svetao nameštaj i da u životu sve konce drže u svojim rukama. Ljubitelji limuna često borave napolju, možete ih videti kako trče, šetaju psa ili voze biciklo u predvečerje. Ako se spremate za ispit ili imate rok da završite pisanje nečega, uzmite u obzir ovaj miris jer je otkriveno da poboljšava brzinu, snižava nivo stresa i prepolovljuje broj grešaka koje pravite dok kucate na kompjuteru!
Svežina okeana - Miris svežeg okeana, dok na d njim ćarlija povetarac, uglavnom je izbor ljudi koji za sve govore 'lako ćemo'. To su često ljubitelji životinja, koje tretiraju kao članove porodice. Ustvari, mnogi su istinski borci za prava životinja i bole da istražuju i pomažu u zaštiti ugroženih vrsta. Ljubitelje ovog mirisa možete da vidite kao aktivne učesnike neke dobrotvorne organizacije. Njihov dom je najčešće dekorisan u svetlim tonovima.
Lavanda - Ljubitelji labande često imaju veoma stresne poslove i vole da se opuštaju uz miris ovog ljubičastog cveta. mnogi nastoje da balansiraju između najrazličitijih sfera svog života, kao što je posao, porodica, obaveze oko vođenja domaćinstva, i da kraj dana dočekaju uz čašu vina i neku knjigu. Vole mirne odmore i jogu, jer im to pomaže da se 'rekonektuju'. Ljubitelj lavande lako bi mogao da se vrati u vreme drevnih Egipćana ili Grka, jer oseća da bi ga to vreme, bez svih tehnoloških dostignuća, potpuno relaksiralo i oslobodilo stresa.
Cvetni - Oni koji vole sladak cvetni miris obično su u duši veliki romantici. Slabi su na ljubavne priče, klasične filmovo i celim bićem veruju u ljubav na prvi pogled. njihovi domovi su komforni, u toplim bojama. Mnogi ljubitelji cvetnih mirisa stvaraju jake veze sa prijateljima i porodicom i poznati su po svom brižnom ponašanju.

REŠENJE TESTA - ŠTA VAM JE NAJBITNIJE

NAJVIŠE ODGOVORA POD A - BAŠ STE NESTRPLJIVI - Često vam se događa da se ispečete dok ujutro ispijate kafu i niste u stanju da čekate ni pet minuta u redu ispred kase, šaltera ili na autobuskoj stanici. Nemate ni toliko strpljenja da u radnji probate ono što nameravate da kupite. Vreme je da se oslobodite ove mane, jer ona veoma smeta vašoj okolini. Takvim ponašanjem i preteranim zahtevima često povređujete ljude oko sebe a da toga niste ni svesni. Pokažite više strpljenja prema vama dragim osobama i one će vam na tome biti veoma zahvalne.

NAJVIŠE ODGOVORA POD B - BEZGRANIČNO STE STRPLJIVI - Život vas je naučio da se svaki problem na koji naiđete na kraju ipak povoljno reši samo ukoliko ste dovoljno strpljivi i uporni. Nikada ne donosite brzoplete odluke i umete da se naoružate ogromnim strpljenjem, naročito kada su deca u pitanju. Mudri ste i staloženi i na tim osobinama vam mnogi zavide. Prijatelji, kolege, porodica, svi se vama obraćaju za pomoć ili savet jer ne širite nervozu oko sebe i uvek nalazite najbolje rešenje ma kako velikom pritisku bili izloženi.

NAJVIŠE ODGOVORA POD C - VIŠE STE RASEJANI NEGO STRPLJIVI - Često ste rasejani i zamišljeni i tada ste u stanju da satima strpljivo stojite u redu i čekate da vas neko usluži, umesto da pristojno skrenete pažnju na sebe. Zbog takve 'strpljivosti' i činjenice da ne umete da odredite prioritete i da lako zaboravljate na vreme, u mnogim životnim situacijama izvlačite deblji kraj. Ljudi zloupotrebljavaju vašu nesigurnost i neodlučnost. Zato je vreme da se saberete, organizujete i odredite granicu svog strpljenja.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana