Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Zanimljivi Magazin - No 35

  Koje su prava imena slavnih osoba, šta posle godišnjeg, manjak hormona kod oženjenih muškaraca, biljke protiv zračenja, pazite šta jedete, najčudniji predmeti na faksu, psihološki testovi, ćelavost, mrtvaci koji zarađuju milione, smanjivanje kalorija...!

Osmeh gore Osmeh na lice:  
ZNATE LI KAKO SU SE NEKADA ZVALI

  Mnoge poznate ljičnosti su se na početku svoje karijere upustili u igru sa promenom imena, a mnogi su čak zvanično i prezime promenili.
Neki su novim imenom hteli da prikriju svoje poreklo, verujući da je ime koje su dobili od roditelja suviše komplikovano i da ga je nemoguće izgovoriti i napisati, mada je većina novo ime birala zato što su verovali da će ih ono bolje predstaviti publici. Tako, na primer, jednom uspešnom reperu kao što je Eminem, mnogo bolje pristaje tako kratko i jednostavno ime, umesto njegovog pravog imena - Maršal Brus Meters III. Ali da vidimo i ostale:

Neafirmisani američki glumac Ramon Estevez, sa imenom i prezimenom prejakog latino prizvuka za tadašnji Holivud, postao je Martin Šin i ubrzo stekao svetsku slavu. I mada su sva tri njegova sina krenula očevim stopama, samo je jedan, Karlos, prihvatio očevo novo umetničko prezime i dodao mu ime Čarli. Druga dvojica glumačku karijeru grade kao Emilio Estevez i Ramon Šin.

Posle uspešne uloge u filmu Mađioničar, David Kotkin je sa nepunih 18 godina započeo svoj put ka slavi. Ubrzo je odlučio da karijeru nastavi sa zvučnijim prezimenom koje je pozajmio od slavnog junaka iz poznatog romana 'David Koperfild'. Inače, slavni mađioničar je priznao da ovo čuveno delo Čarlsa Dikensa nikada nije pročitao.

Lepotica irsko-nemačko-italijanskog porekla Tara Li Patrik proslavila se kao fotomodel, glumica i pevačica, zahvaljujući svojim oblinama, ali i zvučnom i izazovnom imenu Karmen Elektra. Ovo umetničko ime za nju je izmislio slavni pevač Princ. Tara je, naravno poslušala savet ekscentričnog princa, čije je pravo ime Princ Rodžers Nelson, a koji je nekoliko puta menjao svoje ime. Prvo je bio poznat samo kao Princ, potom kao Umetnik Koji Se Nekada Zvao Princ, a sada sebe isključivo predstavlja posebno odabranim simbolom.

Krajem 50-tih godina prošlog veka, kada je počinjao muzičku karijeru, Robertu Cimermanu se učinilo da je njegovo ime preozbiljno za budućeg kantautora. Stoga je i ime jednostavno skratio u Bob, a prezime zvanično promenio u Dilan. Izborom ovog prezimena hteo je da oda priznanje svom omiljenom pesniku Dilanu TOmasu.

Slavni kauboj svoju slavu umnogome duguje i svom imenu. Producenti su insistirali na tome da Merion Robert Morison postane Džon Vejn, jer je ovo novo ime više odgovaralo njegovom imidžu grubog i opasnog momka na filmskom platnu.

Vreme je pokazalo da je i Britanac Redžinald Kenet Dvajt doneo ispravnu odluku kada se opredelio za kraće umetničko ime - Elton Džon. On je, međutim, otišao i korak dalje. Novom imenu i prezimenu dodao je i srednje ime, Herkules, koje je pozajmio oda svog trkačkog konja!

    A, evo ih još:

Vudi Alen - Alen Koningzberg
Čarls Bronson - Čarls Bučinski
Malkl Kejn - Moris Miklvajt
Šer - Šerilin Sarkizijan
Tom Kruz - Tomas Mapoter IV
Bo Derek - Meri Ketlin Kolins
Brus Li - Li Juen Kam

OŽENJENI SA MANJKOM HORMONA

   Rezultat jednog od novijih istraživanja je da muškarci u braku, koji provode mnogo vremena sa suprugom i decom, imaju manje muškog ormona - testosterona nego njihovi vršnjaci. Otkriće nagoveštava da manjak hormona zbog brige o porodici može igrati značajnu ulogu u odluci muškarca da svoje emocije i energiju posvete porodici.
    Istraživanja na mužjacima monogamnih ptica otkrilo je da novo testosterona naglo opada od trenutka kada ženka i mužjak formiraju porodičnu zajednicu i počnu da brinu o mladuncima. Veštački podignut nivo testosterona utiče tako da mužjak odmah počinje da zanemaruje obaveze prema ženki i mladuncima, i kreće u potragu za novom partnerkom. To otkriće navelo je naučnike da zaključe da testosteron podiže raspoloženje za paranjem, dok snižavanje nivoa izaziva povećanu očinsku brigu i supružničku vernost.
    Naučni tim sa Univerziteta Harvard odlučio je da ustanovi da li se to isto događa i kod muškaraca. Oni su merili nivo testosterona kod tri grupe muškaraca: kod onih koji su neoženjeni, kod oženjenih bez dece i kod oženjenih muškaraca koji su imali decu. Kod svih muškaraca nivo hormona opao je u toku dana, što je posledica prirodnog dnevnog ciklusa koji dostiže vrhunac ujutro. Kod oženjenih smanjenje nivo hormona bilo je znatno veće.

ŠTA POSLE GODIŠNJEG ODMORA

    Kada je vaš odmor završen, iskoristite energiju koju ste akumulirali tokom godišnjeg odmora i u punoj brzini krenite prema novim uspesima i novim izazovima na emotivnom i poslovnom planu.
Motivacija - Puni elana, verovatno osećate da je vreme da napravite krupne korake. Hrabro postavite sebi nove ciljeve, otkrijte sakrivene potencijale i talente, koje možda niste ni slutili da posedujete. Ovo je idealno vreme da upišete kurs stranih jezika ili da se posvetite kreativnom radu. Za početak, postavite sebi male ciljeve, koje možete lako da dostignete. Taj uspeh će vas motivisati i dati vam snagu za veće izazove.
Energija - Tokom leta, zbog velikih vrućina bili ste prinuđeni da usporite tempo. To ima i pozitivnu stranu, jer ste uspeli da sačuvate energiju. Da biste što duže imali snage, volje i želje za nove poduhvate, važno je da se pravilno hranite. Za bolji rad mozga redovno konzumirajte šargarepu, papriku, brokoli, jabuke, agrume, žitarice, ribu...Jedite češće, a manje, jer ćete tako tokom celog dana imati dovoljno energije. Ređi i obilniji obroci vas usporavaju, čine da se osećate pospano, tromo, usporavaju sagorevanje i uzrokuju uvećanje kilograma.
Rekreacija - Dan obavezno počnite jutarnjom gimnastikom. Dovoljno je da uradite samo nekoliko vežbi istezanja i akumuliraćete dvoljno snage za sve obaveze koje vam predstoje. Nemojte da dozvolite da vam se mišići opuste. Ako želite da zadržite letnju formu, trebalo bi da najmanje dva puta nedeljno vežbate po sat vremena. Iskoristite prijatno vreme i ranu jesen za duge šetnje u prirodi, vožnju bicikla i rolera.
Dobre navike - Izgradite dobre navike i pokušajte da se oslobodite loših. Sada je trenutak da sklopu drugih promena, izmenite u vašem životu sve što vam smeta: recite zbogom cigaretama, lenčarenju i stresu. Okružite se prijateljima i vedrim osobama, nastojte da posmatrate probleme sa pozitivne tačke, naučite da se opustite uz vežbe disanja. Na primer: didornite jezikom gornje nepce, duboko udahnite vazduh i izbrojte do sedam. Zatim izdahnite vazduh i opustite se. Ponovite vežbu tri puta uzastopno.

BILJKAMA PROTIV ZRAČENJA

   Neke biljke, koje su vrlo uobičajene u stanovima, mogu da upiju osnovne zagađivače prisutne u zatvorenom prostoru. U kanselariji, na primer, dracena, fikus i hrizantema 'hrane se' isparenjima štampača i fotokopir mašinama, a sanseverija i bambusova palma 'jedu' radijaciju koja potiče od kompjuterskih monitora. Za spas od raznih štetnih supstanci od kojih se pravi nameštaj, presvlake, lakovi i boje kojima su premazani zidovi i drvenarija, i drugih hemikalija, najpogodnije su, po tvrdnji naučnika iz NASA-e: gerberi, sanseverije, spatifalum i dracena, koje upijaju trihlor-etilen, koji se koristi u industriji za odmašćivanje, i u hemijskim čistionicama za suvo čišćenje, a ima ga i u bojama, emajlu, lakovima, lepilima i štamparskim bojama. Ovaj gas može da izazove oštećenje jetre.
TEST - SPREMNI NA NOVE IZAZOVE ILI NE?

    Da li ste i vi spremni da sa novim entuzijazmom krenete u osvajanje novih vrhova? Ili ste rođeni dokoličar kome i sama pomisao na posao kvari raspoloženje? Rešite ovaj test i otkrićete da je pravo vreme za velike akcije?

1. Kao dete, pred početak školske godine uvek ste ...
A. ... bili veoma uzbuđeni i jedva čekali da vidite staro društvo, da dobijete raspored časova i navalite na učenje
B. ... sa zebnjom iščekivali prvo zvono i strahovali od novih obaveza
C. ... pred polazak u školu osećali mučninu, jer uopšte niste voleli da idete u školu

2. Kako najradije provodite godišnji odmor?
A. najviše vam prija aktivan odmor sa mnogo sportskih aktivnosti
B. odmor koristite za potpuno opuštanje i punjenje baterija
C. volite da uživate u lenčarenju, izležavanju na plaži, druženju sa prijateljima

3. Dok čitate uzbudljivu ljubavnu priču...
A. obećavate sebi da ćete kupiti još neku knjigu istog autora
B. mislite o tome šta ste pročitali
C. istovremeno mislite na druge stvari i posao koji vas čeka

4. Kada šetate po planinskoj stazi, oduševljava vas...
A. čist vazduh
B. neizmerna tišina
C. lepota prirode

5. Pošto ste se dobro odmorili, spremni ste...
A. da punom parom krenete u ostvarenje velikog posla o kome već dugo razmišljate
B. da donesete nove važne odluke i počnete da menjate loše navike
C. da nastavite da uživate u odmoru, a kada dođu hladniji dani da se zavučete ispod pokrivača i utonete u zimski san

6. Pomisao da ćete se posle odmora opet vratiti u dobro poznato okruženje, u vama budi...
A. radost, jer kad malo razmislite, morate sebi da priznate da vam je kod kuće najbolje
B. ništa posebno: volite svoj dom, ali nikada se ne biste odrekli odmora i letnjih avantura zbog kućnog komfora
C. nespokojstvo: volite prirodu i slobodu, a život između četiri zida vas guši

7. Kad malo bolje razmislite, prvi deo ove godine je za vas...
A. bio veoma povoljan, imali ste priliku da vredno radite i da svima pokažete svoje sposobnosti pa sada s nestrpljenjem očekujete plodove vašeg zdravlja
B. bio ispunjen brigama, mnogo energije ste potrošili na rešavanje tuđih problema i nadate se da će kraj godine biti lakši
C. bio haotičan, ništa vam nije išlo od ruke i imali ste utisak kao da se sve urotilo prtiv vas

8. Po prirodi ste...
A. veoma otvoreni, savesno ispunjavate radne obaveze i spremni ste da drugima priteknete u pomoć
B. opušteni i lakomisleni, rado se prepuštate raznim vrstama uživanja
C. neodgovorna lenjivica koja očekuje da joj sve padne sa neba

9. Kako obično provodite prvi dan po povratku sa odmora?
A. pošto se dobro ispavate, idete kod kozmetičara, telefonirate prijateljima, sređujete stvari i rano idete na spavanje
B. uživate u slatkoj dokolici
C. potpuno ste haotični, hteli biste da hiljadu stvari obavite baš prvog dana: da idete u nabavku, sređujete stan, telefonirate...

10. Kada dođe dan povratka na posao, vaša prva misao posle buđenja je:
A. Još samo malo da se protegnem i krećem u akciju!
B. Najpre ću da pripremim bogat doručak i kaficu, a onda ću polako da se spremnim za posao
C. Zar je već vreme za ustajanje? Moram hitno da probudim decu, pripremim doručak, izvedem psa...


PAZITE ŠTA JEDETE

    Ako ste jedni od onih koji redovno preskaču čitanje etiketa na prehrambenim proizvodima, nakon ovog ćete zasigurno promeniti svoje navike i obratiti veću pažnju na hranu koju unosite u sebe. Doktori i nutricionisti širom sveta već se godinama trude upozoriti na važnost čitanja etiketa na prehrambenim proizvodima. Informisanje o sastojcima hrane koju unosite u organizam od velike je važnosti, budući da otkriva neke od najgorih loše čuvanih tajni prehrambene industrije.

Prosečni posetilac restorana brze hrane godišnje pojede 12 stidnih dlaka!
    Nažalost, neizbežno je da se u restoranu u vašem obroku nađe pokoja vlas kose, ili još gore, stidna dlaka nekog od zaposlenih u restoranu. Jedno je američko istraživanje pokazalo da se među nepozvanim gostima u našoj hrani one redovito nađu. A kako su došle tamo, ne želimo ni da pomislimo.

Piletina koja je sve osim - piletine!
   Ako ste obožavatelj pilećih nuggeta, možda ćete sada promeniti mišljenje. Naime, prije nego što postanu ukusni hrskavi obrok, nuggeti su obična ružičasta pasta koja nastaje u procesu izbacivanja kosti iz mesa.

Ukusni gumeni bomboni - od izmeta!
    Glavni sastojak gumenih bombona je šelak - izmet tajlandskog insekta koji se zove Kerria lacca.

Tajni sastojak Coca-Cole?!
    Ova strogo čuvana tajna sastoji se u činjenici da jedna limenka pića sadrži deset kašičica šećera, što je 100% preporučene dnevne količine.

Znate li što je zapravo sir?
    Svi proizvodi koji se prodaju kao procesuirani ili pasterizirani sirni proizvodi u sebi sadrže aditive, hemikalije i pojačivače okusa koji čine 49% ukupne mase tog proizvoda.

NAJČUDNIJI PREDMETI NA FAKULTETU

    Ko kaže da su predavanja na fakultetima dosadni? Jedan američki magazin napravio je popis najčudnijih predmeta na američkim fakultetima, pa ako želite naučiti uživati u smeću, ili kako gledati televiziju, te saznati je li Hari Poter stvaran, pročitajte gde možete slušati ove gluposti. Iako naši studenti često vole reći da na fakultetima uče o stvarima koje im nikada u životu neće trebati, nazivi ovih predmeta na američkim fakultetima će vas uveriti da ovde kod nas situacija i nije tako strašna. Pretpostavlja se da bi studenti za vreme školovanja trebali proširiti svoje vidike, istražiti stvari za koje inače ne bi imali priliku, pa su na nekim fakultetima te pretpostavke shvatili prebukvalno.

Ako ste mislili da vam 'Istorijske tehnike šivanja za praktičnu primenu' nikad neće koristiti, s vama se ne bi složili nastavnici na Hampšir Koledžu.
'Javorov sirup: Prava stvar' još je jedan naziv prečudnog predmeta kojeg studenti mogu pohađati na Alfred Univerzitetu.
Iako danas mnogi smatraju da ljudi previše gledaju televiziju, na Montclair State Univerzitetu postoji predmet 'Kako gledati televiziju'.
Obožavaoci Zvezdanih staza klingonski jezik mogu učiti na teksaškom univerzitetu u Ostinu u sklopu predavanja 'Izmišljeni jezici: Klingonski i ostali jezici vanzemaljaca'.
■ 'Pomična freska' naziv je predmeta na Kolbi Koledžu.
Ako niste sigurni kako bi gledali životinje u zoološkom vrtu možete pohađati predavanje na Everyellow State Koledžu pod nazivom 'Posmatranje životinja'.
Studenti na Univerzitetu Santa Clara mogu sate provoditi na predmetu 'Uživanje u smeću'. Pa prljavci neka slobodno navale.
Zaljubljenici u popularnu kulturu mogu na Kolumbia Koldžu pohađati predavanje 'Zombiji u medijima'.
Sigurni smo da će svi obožavatelji malog čarobnjaka upisati predavanje 'Šta ako je Hari Poter stvaran?' na Apalačian Stejt Univerzitetu.

KAKO PROTIV SUVIŠNIH KALORIJA

    Stalno trčite sa sastanka na sastanak, vaša ishrana se najčešće svodi na sendviče, razne grickalice i brzu hranu, a vi ste sve zaobljeniji i počinjete da kaiš kopčate ispod stomaka. Kako da se oslobodite viška kalorija?

■ Tuširajte se mlakom vodom - Prilikom tuširanja koristite mlaku vodu, zatim postepeno smanjite temperaturu vode do 24-25 stepeni i nastavite da se tuširate još dva minuta. Na taj način, telo će sagoreti 100 kilokalorija (3.000 mesečno) da bi održalo temperaturu tela od 37 stepeni.
■ Proteinski doručak -  Ukolikosvakog jutra za doručak kombinujete šunku, kuvana jaja, sir i žitarice, sagorećete više kalorija (oko 800 kilokalorija više mesečno), zato što prilikom razgradnje i apsorpcije proteina organizam troši više energije.
■ Jedite ljutu hranu - Ljuta hrana povećava kalorijsku potrošnju za 25 odsto tokom tri-četiri časa posle konzumiranja. TO, praktično, znači da ćete za mesec dana potrošiti 1.500 kilokalorija više.
■ Žvaćite žvaku - Prilikom žvakanja aktivirate mišiće vilica i proizvodnju pljuvačke, a energetska potrošnja skače za 19%. Ako žvaćete jednu žvaku dnevno (oko 30 minuta), to znači da ćete tokom meseca potrošiti 600 kilokalorija više!

    Vitku liniju ćete lakše sačuvati i ukoliko unos hrane uskladite sa vašim biološkim časovnikom. Šta to praktično znači i šta treba jesti u koje vreme:
7:00 - Idealno vreme za masnu hranu. Za doručak uzmite krišku hleba sa buterom, komad sira, šunke, suhomesnate proizvode...
12:00 - Vreme je za proteine i spore šećere. Iskoristite pauzu za ručak i prezalogajite parče mesa ili ribe uz testenine, pirinač, krompir...
16:00 - Vreme je za brze šećere. Ako osetite da vam ponestaje snaga pred kraj radnog vremena, okrepite se svežim ili suvim voćem, parčetom kolača...
19:00 - Ne zaboravite povrće. Za večernji obrok uzmite tanjir čorbice sa povrćem, veću porciju salate, bareno povrće... Ako vas spopadne glad posle deset sati uveče, uzmite sveže voće ili popijte šolju jogurta.

REŠENJE TESTA - SPREMNI ZA NOVE IZAZOVE ILI NE?

NAJVIŠE ODGOVORA POD A - PUNI ENERGIJE - Vredni ste, volite da radite, puni ste pozitivne energije i jedva čekate da na poslu krenete u ostvarivanje novih ideja. U septembru, posle godišnjeg, ste uvek u top formi, puni planova i novih ideja. Verovatno ste i kao đačić jedva čekali da prođe raspust, pa d odmorni navalite na učenje i ponovo zablistate u punom sjaju. Otvoreni ste za nova iskustva, uvek spremni da proširite vaše znanje, da se upustite u izazovne projekte. Među kolegama ste omiljeni, jer ste uvek spremni da im priskočite u pomoć. Za vas nema nereševih problema. Imate ogromno znanje, ali i mudrost da uvek reagujete na najbolji način. Samo tako nastavite.

NAJVIŠE ODGOVORA POD B - SAMO OPUŠTENO - Pošto ste se dobro odmorili i nakupili pozitivnu energiju, spremni ste da potpuno opušteno nastavite tamo gde ste stali i da napredujete. Ali bez žurbe. Želite da uživate u životu i u svemu što radite. Doneli ste bezbroj dobrih odluka vezanih za posao, ishranu, zabavu... Ne želite da se preterano isrpljujete poslom nego da radite umereno, ali kvalitetno. Dobro ste organizovani i imate jasno definisan sistem vrednosti. Umete da odredite prioritete, smireni ste, dobro se snalazite u konfliknim situacijama. Prija vam da se povremeno 'isključite' i posvetite sami sebi.

NAJVIŠE ODGOVORA POD C - POD PRITISKOM - Viste kao 'ekspres lonac'. Stalno negde žurite i stalno nešto ne stižete da uradite. Na poslu, ali i u životu, prilično ste užurbani i nestrpljivi. Izgleda da ne umete da se organizujete? Ili ste po prirodi haotični i sve poslove odrađujete u poslednji čas. Onda, naravno, ne znate šta ćete pre da uradite. Bilo bi dobro da promenite navike i da naučite da bolje planirate vreme. Inače ste veoma emotivni i svaka promena lako može da vas izbaci iz koloseka. Volite da više poslova obvavljate istovremeno, ali u žurbi često pravite greške. Usporite ritam i priuštite sebi neko malo uživanje.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana