Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Web Hosting

      Imati prezentaciju na internetu postala je prava neophodnost. Masa korisnika koji će željenu informaciju potražiti prvo na Internetu dostigla je ogroman broj, tako da će Web stranica na kojoj će te predstavljati svoj posao i proizvod biti odličan način da doprete do svojih potencijalnih klijenata. Tako ste i Vi rešili da napravite svoju web prezentaciju, to ste napokon i uradili, ali Vaš sajt je trenutno samo na Vašem računaru i vidljiv samo vama.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Koraci koje sada morate preduzeti su registracija domena, a nakon toga da izaberete provajdera kod koga će te iznajmiti prostor za Vašu prezentaciju (web hosting). Svakome ko je prvi put u ovome to može delovati prilično komplikovano i zbunjujuće, ali uz ova mala objašnjenja nadamo se da će Vaša prezentacija mnogo lakše ugledati svetlost dana na Internetu.

REGISTRACIJA DOMENA

    Kao prvo da se kaže da danas na Internetu postoji mnogo inostranih servisa koji pružaju usluge besplatnog registrovanja i web hostinga Vašeg sajta. Pitate se zašto su te usluge besplatne i kakve koristi oni imaju od toga? Oni koji su tamo postavili svoj sajt kao i oni koji posete sajt postavljen na takav način odmah uvide u čemu je caka. Prilikom otvaranja takve stranice bićete obasipani raznim reklamama, koje će se i kasnije periodično pojavljivati sve dok ste na takvoj stranici. Vi kao vlasnik takvog sajta, naravno nemate nikakvu kontrolu nad tim reklamama, te reklame su cena koju u stvari plaćate za besplatnu uslugu. Takođe na takvim stranicama moguđe je izvršavanje skripti koje mogu loše da deluju na Vaš računar. Posle svega ovoga najdobronamerniji savet bio bi da nikako ne koristite ovakve besplatne usluge, nego platite lepo za registraciju domena i web hosting, pa će te biti pravi gospodar sopstvenog sajta.
   Registracija domena je prvi korak. Danas svi provajderi kod kojih bi hostovali prezentaciju vrše i registraciju domena, mada Vi niste obavezni na to.Možete na primer da registrujete domen kod jednog davaoca usluga a da hostujete Vašu prezentaciju kod drugog.  
    Da biste olakšali posao i sebi i provajderu kod koga će te hostovati prezentaciju, najbolje je da i registraciju domena, to jest kompletan web hosting obavite na jednom istom mestu.
    Kada je registracija domena u pitanju, danas se najčešće registruju internacionalni domeni .com i .net, mada postoje i drugi manje zastupljeni ili više specijalizovani domeni. Registracija ovakvih internacionalnih domena danas nije skupa i na godišnjem nivou košta između 10-15 eura, zavisno od davaoca usluga kod koga ćete registrovati domen. Naš domaći komercijalni domen je .rs i mogu svi da ga registruju.

KAKVE STRANICE IZABRATI

    Kada ste počeli da pravite stranicu morali ste se odlučiti da li će te praviti statičnu HTML prezentaciju ili će te se odlučiti za pravljenje stranica koje se na Web serverima dinamički generišu iz baza podataka. Statične Web prezentacije sve češće zamenjuju dinamičke web stranice. Tipičan primer dinamičkih web stranica su mrežne prodavnice i razni Web katalozi. Ove stranice se najčešće pišu na jezicima PHP i ASP. Pre izrade Vaše prezentacije posebno razmotrite izbor jezika koji će te koristiti, jer oni nisu kompatibilni i rade na različitim operativnim sistemima.Kod naših provajdera serveri se najčešće nalaze pod UNIXOM.Ovde se često koristi jezik PHP u kombinaciji sa bazom podataka MySQL. Danas je ovo jedna od standardnih usluga u svetu, ali kod nas još uvek nije tako. Mnogi domaći davaoci usluga korišćenje dinamičkih prezentacija i baza podataka smatraju naprednim paketima, pa ih shodno tome posebno naplaćuju i tako dodatno "deru" svoje klijente. Ruku na srce, postoje i oni drugi koji ovakvo nešto nude i u osnovnom paketu, što je i normalno.
    Dinamičke stranice na serverima pod Microsoftovim operativnim sistemima pišu se po pravilu u formatu ASP.Pored redovnog HTML-a one sadrže i aktivne komponente na jezicima JScript i VBScript. Ovakve ASP stranice se koriste u kombinaciji sa Microsoftovom bazom podataka MS Access. Ako koristite CGI skripte (služe za obradu obrazaca sa Web strana),  većina  davalaca pruža ovu mogućnost  ali će te  kod nekih  morati da dogovorite (najavite) za takvo nešto.
    Ono na šta trebate takođe da obratite posebnu pažnju je ograničenje protoka saobraćaja. Neki od davalaca usluga takvo nešto ne ograničavaju, dok opet drugi jako paze na to i skupo naplaćuju svako prekoračenje. Ovo je posebno bitno po Vas ako očekujete veliku posećenost Vaše prezentacije. Ako će Vaša prezentacija napraviti mesečno oko 30.000 poseta, možete očekivati protok saobraćaja i do 1 GB, pa dobro obratite pažnju na ovu stavku kada budete birali provajdera.
    Na kraju ovog dela napomenuti i ono najvažnije, a to je cena hostinga i prostor koji dobijate na serveru davaoca usluga. Tu je situacija prilično šarena, prostor koji davaoci daju u osnovnom paketu ide od 25 MB pa do celih 300 MB.Interesantno je da će te čak negde ovih 300 MB dobiti jeftinije nego onih 25 MB !Sve u svemu, za osnovni paket (bilo od 25 ili 300 MB) platićete u zavisnosti od davaoca usluga od otprilike 1000-1500 dinara godišnje. Svaki dodatak, dodatni prostor, podrška za dinamičke prezentacije (kod onih koji to smatraju 'dodatnom opremom') naplatiće Vam se povrh ove osnovne cene. Zato dobro proračunajte, sračunajte i odredite koji Vam paket najviše odgovara, pogledajte cenovnike kod više davalaca usluga i na kraju se odlučite za najpovoljniju stvar po Vas.

ADMINISTRACIJA PREZENTACIJE I TEHNIČKA PODRŠKA

    Kada je u pitanju administracija Vaše prezentacije tu ne bi trebali da imate uopšte problema.Obično se vrši FTP protokolom i za to možete da koristite i neki od standardnih programa kao što je Windows Comander. Osim ovog uobičajenog načina danas se u svetu a i kod nas administracija često obavlja i preko samog Weba, pomoću raznih kontrolnih panela. Danas to omogućuju i mnogi davaoci usluga kod nas.
    Veoma bitna usluga koju treba da pruže davaoci usluga jeste kvalitetna tehnička podrška. Mnogo davalaca usluga nudi brzu tehničku podršku preko E-maila, kao i telefonom u okviru radnog vremena a samo mali broj njih nudi 24/7 telefonsku tehničku podršku. Sigurno će Vam se desiti situacija da će te morati da potražite savet tehničke podrške, pa povedite računa i o ovome.

MALI PREGLED DAVALACA USLUGA U SRBIJI

  Neobee je novosadski provajder koji je svojim klijentima pripremio veliki broj različitih paketa namenjenih postavljanju prezentacije. Hardver koji je zadužen za stabilan rad sastavljen je od klastera računara velike snage, uz čvrste diskove povezane u RAID 5 konfiguraciju, što ima za cilj da obezbedi dostupnost Vaše prezentacije u svakom trenutku. Iz postojećeg kontrolnog panela korisnici mogu obavljati skoro sve operacije, uključujući i manipulaciju DNS-om u smislu postavljanja i brisanja poddomena, proveravanja zauzetosti zakupljenog prostora kao i videti detaljnu statistiku o svojoj prezentaciji. U cenu paketa uračunato je postojanje antivirusnog paketa kao i filtera za neželjenu poštu (spam). Kada je u pitanju elektronska pošta, omogućeno je prosleđivanje poruka na 10 realnih adresa koje mogu biti lokalne ili kod drugih davalaca.Postoji i mogućnost zakupa servera za elektronsku poštu, nad kojim bi kompletnu kontrolu imao sam korisnik. Korisnicima se nudi i interesantna mogućnost da više registrovanih domena preusmeravaju na jednu prezentaciju, jednostavnom manipulacijom DNS-om. Takođe moguća je usluga server housinga gde korisnik donosi i postavlja svoj server, a u okviru ove usluge omogućen je i streaming multimedijskog sadržaja. Tehnička služba radi svakog dana od 8-23 časa.
    Loopia je ogranak najvećeg Švedskog davaoca Internet usluga Loopia AB. Danas se nalaze među 5 najvećih davalaca usluga kod nas kada je u pitanju broj korisnika koji tamo postavljaju svoje prezentacije. U ponudi imaju raznovrsne pakete koji će zadovoljiti svačije potrebe. Lopia omogućuje postavljanje prezentacije pod Windowsom i sistemom FreeBSD Unix tako da su podržani i ASP i PHP. Korisnici imaju na raspolaganju kontrolnu aplikaciju koja će im omogućiti pristup svim funkcijama koje su obuhvaćene paketom. Uz svaki paket se dobija i server za elektronsku poštu sa korisničkom administracijom, bez ikakvih ograničenja u radu, kao i mogućnost preusmeravanja DNS-a. U okviru jednog paketa moguće je postaviti neograničen broj domena i poddomena sa sopstvenim stranicama.Tehnička služba je dostupna svakog dana u periodu od 9-17 časova.Korisna adresa: www.loopia.rs
    Eunet je najveći davalac Internet usluga kod nas. Administracija se odvija preko aplikacije Ensim u Linux okruženju, kao i preko aplikacije Hosting Controler za Windows sisteme. Korisnicima je pored redovnih usluga na raspolaganju i neograničen FTP pristup, Web menadžer datoteka, liste za slanje elektronske pošte, brojači i drugi vidovi statističke analize. Na raspolaganju je i aplikacija EUnet Site Builder koja je namenjena izradi jednostavnijih prezentacija. Kada je elektronska pošta u pitanju, omogućeno je preusmeravanje kao i potpuna korisnička administracija pomoću aplikacije CorporateEunet. U zavisnosti od paketa, može da se dobije 8, 15 ili 30 naloga, a postoji i mogućnost dokupljivanja većeg broja po potrebi korisnika. Kad je tehnička podrška u pitanju, postoji Call Centar koji pruža neprekidnu pomoć telefonom za sve usluge, dok je specijalizovana podrška za održavanje Web lokacija dostupna radnim danom od 9-17 časova.
    PTT NET je deo javnog preduzeća PTT saobraćaja Srbije koji je zadužen za davanje Internet usluga.to je razlog što je ovom davaocu na raspolaganju veliki kapacitet i pouzdana Internet veza. Kada je postavljanje prezentacije u pitanju, koristi se Windows platforma, podržavaju se zaštićeni direktorijumi i baza podataka Microsoft Access, ali nisu podržane druge standardne usluge koje se najčešće koriste u ovakvim situacijama. Korisnici imaju na raspolaganju kontrolnu aplikaciju koja će im dati detaljne statistike u vezi njihove prezentacije. Tehnička služba  je na rspolaganju svakog dana od 7-20 časova. Korisna adresa:  www.ptt.rs
    Sezampro je jedan od najpopularnijih davalaca Internet usluga kod nas sa velikim brojem korisnika. U njegovoj ponudi postoje raznovrsni paketi namenjeni postavljanju i održavanju Web lokacija.
    Omogućavaju korišćenje svih standardnih usluga kao što su ASP.NET i PHP, brojači i drugi statistički podaci. Korisnici mogu preusmeravati elektronsku poštu na različite adrese bez ikakvih ograničenja, a postoji i mogućnost postavljanja zasebnog servera za elektronske poruke sa punom administracijom korisnika.
    U dogovoru sa njihovim administratorima, omogućene su sve vrste upravljanja DNS-om koje su potrebne klijentima. Tehnička  podrška je na raspolaganju svim danima od 8-22 časa, s tim da je preko vikenda nešto kraće radno vreme. Korisna adresa: www.sezampro.rs
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana