Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 30. August

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 30. augusta! Šta se sve nekada dešavalo tridesetog augusta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
30. pre nove ere - Egipatska carica Kleopatra iz dinastije Ptolomeja izvršila je samoubistvo nakon Antonijevog poraza kod Akcijuma. Kleopatra je počela da vlada u 17. godini. Kao Cezarova ljubavnica, rodila je sina Cezariona. Kada je u Egipat došao Antonije, ona pridobija i njega.

1181. - Umro je papa Aleksandar III

1401. - Rođen je Georgije Sfrances. Bio je vizantijski diplomata i istoričar.

1483. - Umro je francuski kralj Luj XI, koji je tokom vladavine od 1461. uspeo da pobedi Ligu feudalaca i da ojača centralnu kraljevski vlast. Nasledio ga je sin Šarl VIII.

1489. - Rođen je italijanski slikar Antonio Alegri da Koređo, koji je obrađivao religiozne i mitološke teme. NJegovo slikarstvo je razneženo, senzualno i dekorativno, s osećanjem za odnose svetlo-tamno, što je uočljivo u najznačajnijim delima: freskama u crkvi Svetog Jovana u Parmi, slikama 'Mistično venčanje Svete Katarine', 'Jupiter i Antiopa', 'Leda', 'Bogorodica sa Svetim Đorđem'.

1645. - Holanđani i američki Indijanci sklopili su primirje u Nju Amsterdamu - Njujork.

1723. - Umro je Antoni van Leeuwenhoek, holandski trgovac i naučnik.

1748. - Rođen je Žak Luj David, najznačajniji predstavnik klasicizma u francuskom slikarstvu, dvorski slikar Napoleona Bonaparte. Izvršio je veliki uticaj na likovnu umetnost, ali su njegovi sledbenici uglavnom završili u šablonu akademizma ('Zakletva Horacija', 'Napoleonovo krunisanje', 'Porodica Žerar', 'Ubijeni Mara', 'Gospođa Rekamje').

1757. - Ruska armija je u Sedmogodišnjem ratu, pod komandom maršala Stepana Fjodoroviča Apraksina, porazila pruske trupe u bici kod Gros Jegersdorfa.

1797. - Rođen je Meri šeli, engleska književnica, supruga pesnika Persi Biš Šelija. Najpoznatije delo: 'Frankenštajn'.

1841. - Rođen je Đena Branovački, srpski narodni dobrotvor.

1844. - Rođen je Friedrich Ratzel, nemački geograf i etnograf.

1850. - Glavni je grad Havaja Honolulu dobio status grada.

1852. - Rođen je Jacobus Henricus van 't Hoff, holandski hemičar.

1871. - Rođen je novozelanđanski fizičar engleskog porekla Ernest Raterford, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1908, jedan od utemeljivača moderne atomske teorije. Od 1898. do 1907. bio je univerzitetski profesor u Montrealu, potom u Mančesteru do 1919. i do smrti u Kembridžu, gde je bio i direktor laboratorije 'Kevendiš'. Najviše se bavio prirodom radioaktivnosti i fundamentalnim istraživanjima u toj oblasti, otkrivši tri tipa radijacije, koje je označio kao alfa, beta i gama zrake. Bombardujući foliju zlata alfa zracima, 1906. je otkrio postojanje snažno naelektrisanog atomskog jezgra koje je nazvao nukleus, a zajedno sa nemačkim fizičarem Hansom Gajgerom otkrio je da alfa zraci sadrže pozitivno naelektrisane atome helijuma.

1881. - Francuski inženjer Kleman Ader patentirao je u Nemačkoj prvi stereofonski zvučni sistem.

1914. - U bici kod Tanenberga u Prvom svetskom ratu nemačka Osma armija pod komandom generala Paula fon Hindenburga potukla je Drugu rusku armiju generala Aleksandra Samsonova, koja je izgubila oko 30.000 ljudi. General Samsonov je izvršio samoubistvo.

1914. - Novi Zeland okupirao Nemačku Samou (kasnije Zapadna Samoa).

1916. - Čileanski ribarski jedrenjak (kuter) spasio je članove ekspedicije Ernesta Henryja Shackletona na Antarktiku. Britanski je istraživač od 1915. godine na brodu 'Endurance' bio opkoljen ledom. Kad se na brodu pojavila pukotina, s posadom je pobegao na santi leda.

1918. - Prilikom posete fabrici 'Miheljson' u atentatu je ranjen Vladimir Iljič Lenjin. U lidera Sovjetske Rusije pucale su pripadnice Socijal-revolucionarne partije Fanja Kaplan i njena sestra Dora.

1928. - Umro je Wilhelm Wien, nemački fizičar.

1929. - Umro je srpski pisac iz Dubrovnika, Ivo Vojnović, ekspresivan dramski autor s veoma živim osećanjem za scenu, njenu vizuelnost i ekspresiju. Dela su: drame 'Dubrovačka trilogija', 'Ekvinocij', 'Smrt majke Jugovića', 'Gospođa sa suncokretom', 'Lazarovo vaskrsenje', 'Imeratrix', 'Maškerate ispod kuplja'.

1931. - Rođen je Jovan Ćirilov, srpski teatrolog, književnik i značajan delatnik srpskog pozorišta i srpske kulture uopšte.

1935. - Umro je francuski pisac Anri Barbis, propovednik opšteg bratstva i radničke solidarnosti. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu kao dobrovoljac, ali se ubrzo razočarao, izrazivši ogorčenost u romanu 'Oganj' u kojem je opisao stravičnu sliku rata i digao glas u odbranu mira. Tim delom je snažno uticao na pisce antiratnih romana u Evropi. Posle rata se kao romansijer i publicista borio za napredne političke i socijalne ideje. Ostala dela su mu: romani 'Pakao', 'Svetlost', zbirka pesama 'Tugovanke'.

1939. - Odglumljeni napad poljskih snaga na nemački odašiljač kod granične postaje u Gleiwitzu.

1940. - Umro je engleski fizičar DŽozef DŽon Tomson, predsednik Kraljevskog društva u Londonu, profesor Univerziteta u Kembridžu, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1906. Otkrio je 1897. elektron, takođe i atomističku strukturu elektriciteta i dao naučni osnov provođenja elektriciteta kroz gasove.

1940. - U Beču su završeni razgovori predstavnika Nemačke, Italije, Rumunije i Mađarske (Druga bečka arbitraža) na kojima su Nemačka i Italija prisilile Rumuniju da ustupi Bugarskoj južnu Dobrudžu, a Mađarskoj deo Transilvanije.

1942. - Srpskog slikara Savu Šumanovića, majstora pejzaža, aktova i mrtve prirode, ustaše su streljale u Šidu u Drugom svetskom ratu, posle zverskog mučenja. Dugo je živeo u Parizu, a od 1930. u Šidu. Njegove velike kompozicije 'Doručak na travi' i 'Pijana lađa' ubrajaju se u najznačajnija dela našeg modernog slikarstva. Najbolja njegova dela čuvaju se u Narodnom muzeju u Beogradu, zbirci Pavla Beljanskog i galeriji 'Sava Šumanović' u Šidu.

1942. - Počela je bitka kod Alam Halfe u Egiptu.

1944. - Sovjetska armija je u Drugom svetskom ratu zauzela naftna polja u Ploeštiju u Rumuniji, čime je nemačku vojsku lišila važnog izvora snabdevanja gorivom.

1945. - Britanske snage oslobodile Hong Kong od Japana, nakon tri godine i sedam meseci japanske okupacije.

1951. - Štampa je izvestila o proterivanju 30.000 Nemaca iz Rumunjske.

1954. - Rođen je Aleksandar Lukašenko, beloruski političar.

1957. - Senator Strom Turmond iz Južne Karoline postavio je novi rekord u opstrukciji američkog Kongresa govoreći više od 24 sata protiv predloga zakona o građanskim pravima.
1963. - Između sedišta vlada SSSR i SAD, Kremlja i Bele kuće, lideri Nikita Hruščov i Džon Kenedi uspostavili su posle kubanske krize, koja je zapretila opštim nuklearnim sukobom, direktnu telefonsku vezu, poznatu kao 'crveni telefon'.

1965. - U švajcarskom Saas-Feeu lavina je zatrpala oko 100 radnika na gradilištu brane.

1969. - Rođen je Nebojša Glogovac, srpski je filmski, televizijski i pozorišni glumac.

1969. - Rođen je Vladimir Jugović, bivši fudbalski reprezentativac Jugoslavije.

1970. - Umro je Abraham Zapruder, svedok atentata na Kenedija i autor Zapruderovog filma.

1971. - Rođen je Zvonko Milojević, bivši fudbalski reprezentativac Jugoslavije.

1972. - Rođena je Kameron Dijaz, američka glumica.

1973. - Kenija je zabranila lov na slonove i trgovinu slonovačom.

1974. - Svih devet vagona brzog voza iz Beograda za Dortmund (Nemačka) iskočilo je sa pruge pri brzini od 103 km/h i prevrnilo se na ulazu u Glavni kolodvor u Zagrebu. Poginulo je 153 putnika. To je bila najveća železnička nesreća u istoriji jugoslovenskog saobraćaja.

1981. - U Teheranu su u eksploziji bombe podmetnute u kancelariji premijera poginuli predsednik Irana Mohamad Ali Radžai i premijer Mohamad Džavad Bahonar.

1983. - Potpukovnik Gijon Blaford postao prvi Amerikanac afričkog porekla koji je poletio u kosmos, u sastavu petočlane posade spejs šatla 'Čelendžer'.

1987. - Na atletskom mitingu u Rimu bugarska atletičarka Štefka Kostadinova postavila rekord u skoku uvis od 2,09 m.

1987. - Kanadski atletičar Ben Džonson postavio je svetski rekord, pretrčavši 100 metara za 9.83 sekunde.

1991. - Azerbejdžan proglasio nezavisnost od SSSR-a i poćela formiranje sopstvene armije.

1992. - Prekinuta je petomesečna srpska opsada Goražda. U skladu sa dogovorom u Londonu, komanda Vojske Republike Srpske povukla je oko 1.000 svojih vojnika.

1993. - Umro je Miloš Žutić, srpski filmski i pozorišni glumac.

1995. - Avioni NATO-a počeli seriju masovnih napada na vojne i civilne ciljeve u Republici Srpskoj. U bombardovanjima, u kojima je korišćena i radioaktivna municija - izvedenim uz 'objašnjenje' da ona treba Srbe u Bosni da 'dovedu za pregovarački sto' - poginulo je više od sto civila, a Hrvati i Muslimani su, zahvaljujući pomoći iz vazduha, osvojili oko 4.000 kilometara kvadratnih na zapadu Srpske, odakle je moralo da izbegne više od 170.000 Srba. Prvi dan bombardovanja protivvazdušna odbrana Vojske Republike Srpske je blizu Pala oborila francuski avion 'miraž 2000', iz kojeg su se dva pilota spasila katapultiranjem.

1995. - Umro je Sterling Morrison, američki gitarista.

1997. - U automobilskoj nesreći u Parizu, poginula je britanska princeza od Velsa Dajana Spenser, bivša supruga britanskog prestolonaslednika princa Čarlsa. U nesreći su život izgubili i njen pratilac Dodi al Fajed i njihov vozač Henri Pol.

2001. - Oko 438 izbeglica, mahom iz Avganistana, koji su spašeni sa feribota koji je tonuo, nastavilo je da umire na norveškom teretnom brodu, jer im Australija nije dozvolila ulazak u tu zemlju.

2003. - U Severnom moru potonula je ruska atomska podmornica. Od deset članova posade, jedan čovek je spašen.

2003. - Umro je američki glumac Čarls Bronson, zvezda akcionih filmova iz 1960-ih i 1970-tih.

2004. - Na Ilidži kod Sarajeva uhapšen je Ramiz Delalić Ćelo, osumnjičen da je 1. marta 1992. na svadbi na Baščaršiji ubio jednog od svatova Srbina Nikolu Gardovića. To ubistvo produbilo je poremećene međunacionalne odnose i ubrzalo početak rata u Bosni i Hercegovini.

2006. - Umro je egipatski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za knjiženost 1988. Nagib Mahfuz.

2006. - Izdata 4.4 verzija CentOS Linux distribucije.

2007. - Kornatska tragedija: u požaru na otoku Velikom Kornatu smrtno je stradalo 12 vatrogasaca.

2008. - U periodu od avgusta 2007. godine do avgusta 2008. uništeno je 8.147 kvadratnih kilometara šume Amazona, odnosno za 69 odsto više u odnosu na prosek prethodne tri godine.

2009. - Beloruski borbeni avion 'SU-27' srušio se na aeromitingu u centralnoj Poljskoj izvodeći manevar, poginula su oba pilota.

2011. - Bivši ministar finansija Jošihiko Noda, izabran je za novog premijera Japana, nakon ostavke dodašnjeg premijera Naoto Kana.

2013. - Jedan od najpoznatijih pesnika anglosaksonskog jezičkog područja, Irac Šejmus Hini kome je 1995. pripala Nobelova nagrada za književnost, preminuo je u Dablinu. Iza sebe je ostavio 13 zbirki lirike, dve drame, četiri knjige eseja o poeziji i brojne tekstove u periodici.

2014. - Tunižanska obalska straža pronašla je tela 41 osobe za koje se veruje da su migranti, pretežno iz Sirije, koji su se udavili pokušavajući da otplove ka Evropi.

2014. - Kalifornija je prva američka savezna država koja je na svojoj teritoriji zabranila korišćenje plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana