Home Dugme
Meni

Desilo Se u Ovaj Dan - 27. August

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 27. augusta! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset sedmog augusta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
479. pre nove ere - U Grčko-persijskim ratovima, Grci su pobedili u bici kod Plateje.

55. pre nove ere - Rimski konzul Gaj Julije Cezar iskrcao se na Britaniju sa 10.000 vojnika Sedme i Desete rimske legije.

1388. - U bici kod Bileće bosanska vojska pod komandom Vlatka Vukovića je porazila osmanlijsku vojsku.

1474. - Umro je Mahmud Paša Abogović, turski državnik, vojskovođa, pesnik i veliki vezir južnoslavenskog porekla.

1527. - Grad Novi Vinodolski proživio je jedan od težih dana kada su Turci zapalili i opljačkali grad.

1576. - Umro je venecijanski slikar Ticijan Večeli. Raskošan kolorit i veština upotrebe nove uljane tehnike učinili su ga jednim od najvećih majstora renesanse ('Venera Urbinska', 'Bahanal', 'Jupiter i Antiopa').

1635. - Umro je Lope de Vega, španski književnik, najznačajniji dramski pisac španskog klasičnog pozorišta. Prema tradiciji, napisao je preko 1800 komedija od koji je oko 500 sačuvano i utvrđeno da ih je on napisao, zatim nekoliko hiljada stihova, više romana, hronika i istorijskih zapisa. Smatra se jednim od najplodnijih pisaca u istoriji književnosti.

1664. - Umro je španski slikar Fransisko de Surbaran, jedan od najznačajnijih umetnika španskog baroknog slikarstva.

1730. - Rođen je Johan Georg Haman, nemački filozof.

1770. - Rođen je Georg Vilhelm Hegel, najveći predstavnik nemačke klasične idealističke filozofije, osnivač dijalektike kao više logike i teorije razvitka, najznačajniji predstavnik tzv. objektivnog idealizma. Dela su: 'Fenomenologija duha', 'Nauka logike', 'Enciklopedija filozofskih nauka', 'Filozofija istorije', 'Estetika'...

1776. - Britanske snage predvođene generalom Vilijamom Hauom su porazili američku Kontinentalnu vojsku pod komandom Džordža Vašingtona u bici za Long Ajland, najvećoj bici Američkog rata za nezavisnost.

1789. - Parlament Francuske usvojio je Deklaraciju o pravima čoveka i građanina.

1793. - Grad Tulon se pobunio protiv Francuske republike i dopustio britanskoj i španskoj floti da zauzmu njegovu luku, što je dovelo do francuske opsade Tulona.

1813. - U bici kod Drezdena Napoleon Bonaparta je sa 130.000 vojnika porazio udružene austrijske, ruske i pruske snage od 200.000 ljudi.

1828. - Urugvaj je zvanično postao nezavisna država na osnovu mirovnog ugovora sklopljenog u Rio de Žaneiru posle okončanja rata između Brazila i Argentine.

1832. - Crni Jastreb, vođa indijanskog plemena Sauka, se predao američkim vlastima, čime je okončan Rat Crnog Jastreba.

1866. - Na skupštini 16 studentskih, đačkih i pevačkih društava iz Vojvodine i Srbije i istaknutih političkih i javnih radnika iz gotovo svih jugoslovenskih zemalja, u Novom Sadu je osnovana Ujedinjena omladina srpska. Ova organizacija, koja je stvorena radi prosvetnog, kulturnog i naučnog uzdizanja srpskog naroda, delovala u Srbiji i Crnoj Gori i u jugoslovenskim krajevima pod vlašću Austrije i Turske, zabranjena je 1872.

1871. - Rođen je američki pisac Teodor Drajzer, beskompromisan kritičar američkog društva. Njegov prvi roman 'Sestra Kari' zabranjen je 1900. godine, pa je potom desetak godina bio prinuđen da se izdržava pisanjem za ilustrovane, zabavne i modne listove. Smatrao je da spasenje sveta leži u socijalizmu i pred kraj života je postao član Komunističke partije SAD. Dela su mu: romani 'Dženi Gerhard', 'Finansijer', 'Titan', 'Stoik', 'Genije', 'Američka tragedija', 'Tragična Amerika', 'Vredi li Amerika da se spase'.

1878. - Rođen je ruski baron Petar Nikolajevič Vrangel, jedan od najpoznatijih belogardejskih generala, koji se posle Oktobarske revolucije borio u Ukrajini protiv sovjetske vlasti. Posle poraza u novembru 1920. godine, kada je Crvena armija zauzela utvrđenje na Perekopu, s ostatkom snaga je napustio Rusiju i kao izbeglica je našao utočište u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Posle smrti 1928. sahranjen je u ruskoj pravoslavnoj crkvi u Beogradu.

1883. - Erupcija Indonezijskog vulkana Krakatau prouzročila je jednu od najvećih vulkanskih nesreća u modernoj istoriji. Vulkan se nalazi na nenaseljenom ostrvu lociranom zapadno od Sumatre u Indoneziji. Vulkanske aktivnosti počele su još 20. maja, a na današnji dan došlo je do snažne erupcije. Sledećeg dana došlo je do četiri snažne eksplozije koje su uništile dve trećine ostrva i izazvaale jake talase koji su usmrtili 36.000 ljudi na okolnim ostrvima - Javi i Sumatri. Eksplozije su se mogle čuti u više od 2.000 milja dalekoj Australiji. Inače, Krakatau je i danas aktivan i jedan je od 130 vulkana u Indoneziji, što ovu zemlju čini zemljom sa nejvećim brojem vulkana na svetu.

1884. - Rođen je američki filmski producent poreklom poljski Jevrejin Šmuel Gelbfiš, poznat kao Semjuel Goldvin, jedan od pionira filmske industrije. Osnovao je 1923. filmsku kompaniju 'Semjuel Goldvin Prodakšns', koja se 1924. udružila s još dve filmske kuće u kompaniju 'Metro-Goldvin-Majer'.

1890. - Rođen je američki slikar i fotograf Emanuel Radinski, poznat kao Men Rej, koji je 1915. sa francuskim vajarom i slikarom Marselom Dišanom osnovao dadaizam.

1896. - Vodio se Englesko-zanzibarski rat između Ujedinjenog Kraljevstva i Zanzibara. Trajao je samo 45 minuta i najkraći je rat u dosadašnjoj pisanoj istoriji.

1907. - Kralj Srbije Petar I Karađorđević položio je kamen temeljac za zgradu parlamenta u Beogradu po projektu arhitekte Jovana Ilkića. Gradnja je trajala gotovo 30 godina, a prvo zasedanje skupštine Jugoslavije u njoj održano je 20. oktobra 1936.
1908. - Rođen je Lindon Bejnz Džonson američki političar, potpredsednik SAD od 1960, predsednik od 1963, nakon ubistva Džona Kenedija. Na izborima 1964. ponovo je izabran za predsednika, pošto je pobedio republikanca Barija Morisa Goldvotera.

1911. - Rođena je Rahela Ferari, glumica.

1916. - Umro je Petar Kočić, srpski pesnik, pisac i političar. Rođen je u selu Stričići na Zmijanju, na planini Manjači kod Banje Luke, u današnjoj Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina.

1916. - Italija je u Prvom svetskom ratu objavila rat Nemačkoj a Rumunija Austro-Ugarskoj.

1921. - Velika Britanija je postavila Fejsala, sina Šerifa Huseina, vođe arapskih pobunjenika protiv Turaka, za kralja Iraka.

1928. - U Parizu je potpisan Brajan-Kelogov pakt kojim su se zemlje potpisnice odrekle rata kao sredstva nacionalne politike i rešavanja međudržavnih sukoba i obavezale da će sporna pitanja rešavati mirnim putem. Među 63 države potpisnice bila je i Kraljevina Jugoslavija.

1936. - Postignut je sporazum o okončanju britanske okupacije Egipta, izuzev zone Sueckog kanala u kojoj su ostale trupe Velike Britanije.

1939. - Rođen je Nikola Pilić, poznati jugoslovenski teniser i trener.

1939. - Uzletio je Heinkel He 178, prvi avion s mlaznim motorom.

1940. - Petar Đurković, srpski astronom, otkrio asteroid 1700 Zvezdara.

1945. - Američke trupe su na kraju Drugog svetskog rata počele iskrcavanje na tlo Japana.

1946. - Francuska i Laos su zaključili sporazum kojim je Laos postao kraljevina pod francuskom dominacijom.

1960. - Umro je Sima Pandurović, srpski pesnik, estetičar, esejista, kritičar, dramatičar i prevodilac.

1965. - Umro je Le Corbusier, najpoznatiji švajcarski arhitekt.

1967. - Umro je Brian Epstein, menadžer grupe The Beatles.

1972. - Započelo je povremeno eksperimentalno emitiranje 2. programa Televizije Zagreb.

1975. - U zatočeništvu je umro zbačeni car Hajle Selasije I, koji je 1928, posle smrti Menelika I, imenovan za regenta i kralja, a za cara krunisan 1930. Svrgnut je u vojnom udaru 1974. Postoje sumnje da je ubijen nekoliko dana pre nego što je zvanično objavljena njegova smrt.

1990. - SAD su proterale 36 od 55 službenika ambasade Iraka u Vašingtonu.

1991. - Moldavija je proglasila nezavisnost od SSSR-a.

1992. - U Londonu je završena dvodnevna Međunarodna konferencija o bivšoj Jugoslaviji, na kojoj su predstavnici bosanskih Srba prihvatili da teško naoružanje stave pod kontrolu UN.

1994. - U Republici Srpskoj počeo referendum o mapi teritorijalnog razgraničenja u bivšoj BiH, koju je podnela Kontakt grupa. Referendum je trajao do 28. avgusta. Srbi su odbili ponuđeni plan Kontakt grupe, posle čega je nastavljena ekonomska i politička blokada SR Jugoslavije prema Republici Srpskoj, uvedena 5. avgusta 1994. godine.

1995. - Izrael i PLO su u Kairu potpisali sporazum o proširenju palestinske autonomije i na Zapadnu obalu. Autonomija je dotad bila predviđene samo za oblast Gaze.

1999. - Umro je Helder Kamara, bivši brazilski katolički nadbiskup, poznati borac za ljudska prava. Dobitnik više međunarodnih nagrada za mir umro je u 90. godini.

2000. - U Moskvi je u požaru izgoreo televizijski toranj Ostankino, jedan od simbola grada. Toranj, visok preko petsto metara, sagrađen je 1967. prema planovima arhitekte Nikolaja Nikitina.

2001. - U izraelskom raketnom napadu na Zapadnu obalu ubijen je lider Narodnog fronta za oslobođenje Palestine Abu Ali Mustafa.

2002. - Sud u Tokiju doneo je odluku kojom se priznaje da je Japan tokom II svetskog rata bio umešan u biološki rat u Kini, i da je vršio eksperimente nad kineskim ratnim zarobljenicima, što japanska vlada nikada nije zvanično potvrdila.

2003. - Mars se približio Zemlji na najmanje rastojanje za 60.000 godina, od 55.758.005 kilometara.

2003. - Mars se približio Zemlji najbliže u poslednjih 60.000 godina, prošavši na rastojanju od 55.758.005 km.

2003. - Skupština Srbije usvojila je Deklaraciju o Kosovu i Metohiji u kojoj se navodi da će se status te teritorije razmatrati po realizaciji svih odredaba Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno kada se ispune standardi multietničkog života kako ih je definisao Savet bezbednosti UN.

2005. - Od epidemije encefalitisa koji prenose komarci, koja se krajem jula pojavila na severu Indije, umrlo je 196 dece, 772 dece je hospitalizovano od kojih više od dve trećine u veoma teškom stanju.

2012. - Trajan Basesku se vratio na dužnost predsednika Rumunije pošto je u Parlamentu sudija Ustavnog suda pročitao odluku o poništavanju referenduma o smenjivanju Baseskua.

2013. - Otkriven neobični asteroid P/2013 P5, koji izgledom podseća na kometu sa šest repova.

2014. - Po stupanju na snagu sporazuma o prekidu vatre, izraelski premijer Benjamin Netanjahu proglasio je pobedu protiv Hamasa u Gazi, navodeći da su Hamasu naneti veliki gubici tokom sedmonedeljnih borbi. Hamas je takođe proglasio pobedu.

2015. - U Roterdamu preminuo Boris Aranđelović, srpski pevač i član grupe Smak.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana