Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 25. August

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 25. augusta! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset petog augusta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
325. - U Nikeji je završen Prvi vaseljenski crkveni sabor. Sazvao ga je rimski car Konstantin Veliki. Nikejski sabor osudio je različite jeresi: aleksandrijskog sveštenika Arija, uspostavio doktrinu o 'svetom trojstvu' i reformisao Julijanski kalendar.

383. - Umro je rimski car Gracijan.

458. - U Indiji napisan džainistički tekst Lokavibhaga. U njemu se po prvi put u istoriji spominje broj nula.

1270. - Umro je francuski kralj Luj IX, koji je predvodio Šesti i Sedmi krstaški rat.

1482. - Umrla je Margareta Anžujska, engleska kraljica.

1530. - Rođen je Ivan IV Vasiljevič Grozni, veliki knez moskovski i prvi krunisani ruski car od 1547. godine. U njegovo vreme nastavljena je evropeizacija Rusije dovođenjem stranaca. Osnovao je prvu štampariju radi jačanja trgovačkih veza sa zapadnom Evropom, a na ušću Severne Divne u Belo more podigao grad Arhangelsk. Svoje reforme sprovodio je energično i grubo, zbog čega je dobio nadimak Grozni. Uspešno je vodio i mnoge ratove za povećanje ruske teritorije.

1609. - Galileo Galilej demonstrirao je svoj prvi teleskop.

1707. - Rođen je Luj I, kralj Španije.

1718. - Francuski iseljenici u Americi, u Luizijani su osnovali grad Nju Orleans, po francuskom vojvodi od Orleana.

1744. - Rođen je nemački pisac, filozof i protestantski teolog Johan Gotfrid von Herder. Svojim delom uticao je na nemački romantizam, posebno na mladog Getea i književni pokret 'Šturm und drang'. U zbirku 'Glasovi naroda u pesmama' uvrstio je i četiri srpske narodne pesme među kojima je 'Hasanaginica' u Geteovom prevodu.

1768. - Engleski pomorac i istraživač Džejms Cook započeo je svoje putovanje.

1770. - Umro je Thomas Chatterton, engleski pesnik.

1776. - Umro je škotski filozof, ekonomista i istoričar Dejvid Hjum, koji je kritikom verodostojnosti metafizike, odnosno preispitivanjem principa kauzaliteta, uzdigao empirističko filozofsko mišljenje u Engleskoj. Podstakao je kritičku filozofiju Imanuela Kanta i znatno uticao na pozitivizam i logičko-empirističku filozofiju. Prethodnik je klasičnih engleskih ekonomista i tvorac kvantitativne teorije novca. Dela su mu: 'Rasprava o ljudskoj prirodi', 'Moralni, politički i literarni ogledi', 'Filozofski ogled o ljudskom razumu', 'Političke rasprave', 'Istraživanje principa morala', 'Istorija Engleske', 'Moj život' ...

1786. - Rođen je Ludvig August od Vitelsbaha, bavarski kralj.

1804. - Alice Meynell postala je prva žena džokej.

1819. - Rođen je Alen Pinkerton, američki detektiv škotskog porekla koji je 1850. osnovao Nacionalnu detektivsku organizaciju 'Pinkerton'.

1819. - Umro je Džejms Vat, škotski pronalazač i inženjer čija poboljšanja Njukomenove parne mašine predstavljaju fundamentalne promene koje su dovele do prve industrijske revolucije.

1822. - Umro je engleski astronom nemačkog porekla Vilijam Heršel. Otkrio je 1781. planetu Uran, što mu je obezbedilo članstvo, a potom i položaj predsednika u Londonskom kraljevskom društvu.

1825. - Urugvaj je objavio nezavisnost od Španije.

1830. - Započeo belgijski ustanak protiv nizozemske vlasti.

1839. - U Užicu je osnovana gimnazija. Tu gimnaziju pohađali su neki od prvaka socijalističkog pokreta u Srbiji krajem 19. i početkom 20. veka, Radovan Dragović, Dimitrije Tucović i Dušan Popović i druge istaknute ličnosti kao što su Ljubomir Davidović i Milan Predić.

1841. - Rođen je švajcarski hirurg Emil Teodor Koher, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1909. Ispitivao je funkciju štitne žlezde i znatno doprineo razvoju savremene hirurgije.

1842. - U Kragujevcu su ustavobranitelji s Tomom Vučićem Perišićem na čelu podigli bunu seljaka nezadovoljnih povećanjem poreza i oborili s prestola kneza Mihaila Obrenovića, posle čega je Vučić u Beogradu, kao 'predvoditelj naroda', za kneza proglasio Aleksandra Karađorđevića.

1845. - Rođen je kralj Ludwig II Bavarski.

1842. - U Kragujevcu su ustavobranitelji predvođeni Tomom Vučićem Perišićem podigli bunu seljaka nezadovoljnih povećanjem poreza i oborili sa vlasti kneza Mihaila Obrenovića. Vučić je potom, kao 'predvoditelj naroda', u Beogradu za kneza proglasio Aleksandra Karađorđevića. Mihailo Obrenović ponovo je bio knez Srbije od 1860. do 1868, kada je ubijen u Košutnjaku.

1867. - Umro je engleski fizičar i hemičar Majkl Faradej, koji je 1831. otkrio zakon elektromagnetske indukcije, a 1883. dva osnovna zakona elektrolize. Otkrio je i vezu magnetnog polja i svetlosti, utemeljio učenje o fizičkom polju, unapredio hemiju i optiku. Njegovim imenom je nazvana merna jedinica za električnu kapacitivnost - Farad (oznaka F) - i više efekata i uređaja: 'Faradejev tamni prostor', 'Faradejev efekat', 'Faradejev cilindar', 'Faradejev broj'. Nije bio matematičar, pa je njegove ideje i pronalaske matematički formulisao i razradio engleski teorijski fizičar Džejms Klerk Maksvel. Dela su mu: 'Eksperimentalna istraživanja u elektricitetu', 'Eksperimentalna istraživanja u hemiji i fizici', 'O raznim silama u prirodi', 'Predavanja o hemijskoj istoriji jedne sveće' ...

1875. - Matthew Webb, 27-godišnji kapetan trgovačke morarice, prvi je čovek koji je preplivao Engleski kanal. Krenuo je iz Dover-a u Engleskoj, a podvig je završio u francuskom gradiću Calais. Preplivavanje je trajalo 21 sat i 45 minuta. Proglašen je nacionalnim herojem po povratku u Englesku.

1880. - Rođen je Robert Štolc, austrijski kompozitor.

1900. - Umro je nemački filozof poljskog porekla Fridrih Niče. Otac nihilizma, filozofije života bez svrhe i značaja, umro je mentalno bolestan i paralizovan od sifilisa. Njegovo delo značajno je uticalo na filozofiju XIX i XX veka ('Tako je govorio Zaratustra', 'S onu stranu dobra i zla', 'Volja za moć', 'Slučaj Vagner', 'Sumrak idola', 'Antihrist', 'Ljudsko, odviše ljudsko').

1905. - Rođena je Sveta Faustina Kowalska, poljska katolička svetica.

1906. - Umro je Stevan Sremac, najizrazitiji predstavnik srpske humorističke proze. Dela su mu: 'Ivkova slava', 'Zona Zamfirova', 'Pop Ćira i pop Spira' ...

1908. - Umro je Antoine Henri Bekerel, francuski fizičar.

1912. - Rođen je nemački državnik Erih Honeker, od 1976. do 1989. predsednik Nemačke Demokratske Republike, kad je oboren s vlasti na talasu masovnih antirežimskih protesta. Kao člana Komunističke partije Nemačke, nacisti su ga uhapsili 1935. i u koncentracionim logorima je bio do 1945. U Politbiro vladajuće istočnonemačke Jedinstvene socijalističke partije Nemačke je izabran 1958, prvi sekretar je postao 1971, a generalni sekretar 1976. Umro je 1994. u izbeglištvu u Čileu.

1918. - Rođen je Leonard Bernštain, američki dirigent i kompozitor.

1920. - Ethelda Bleibtrey postala je prva žena koja je osvojila zlato na Olimpijadi.
1921. - SAD su potpisale s poraženom Nemačkom mirovni ugovor, čime je formalno okončano ratno stanje dveju država u Prvom svetskom rata.

1925. - Umro je Franc Konrad fon Hecendorf, austrougarski general i načelnik generalštaba.

1930. - Rođen je škotski filmski glumac Šon Koneri koji se proslavio filmovima o tajnom agentu Džejmsu Bondu snimanim prema pričama engleskog pisca Jana Fleminga. Filmovi su mu: 'Dr No', 'Goldfinger', 'Operacija grom', 'Iz Rusije, s ljubavlju', 'Dijamanti su večni', 'Zaverenici', 'Brdo izgubljenih', 'Zardoz', 'Ime Ruže', 'Nikad ne reci nikad', 'Pravedni cilj' ...

1930. - Rođen je Aleksandar Mladenović, srpski lingvista, akademik.

1940. - Prvi put se desilo venčanje u vazduhu prilikom kojeg su i mlada i mladoženja izveli skok padobranom.

1940. - Britansko ratno vazduhoplovstvo je u Drugom svetskom ratu bacilo prve bombe na Berlin. Do završetka rata 1945. na Berlin je palo oko 80.000 tona savezničkih bombi.

1942. - Umro je Princ Džordž, vojvoda od Kenta, član britanske kraljevske porodice.

1944. - Pariz je oslobođen nacističke okupacije (okupiran je 14. juna 1940). Nemci nisu pružali jak otpor, jer je nemački general Dietrich von Choltitz odbio Hitlerovo naređenje da minira znamenitosti Pariza i spali grad do temelja pre oslobođenja.

1946. - Rođen je Branko Cvejić, srpski glumac.

1949. - Rođen je Gene Simmons, američki muzičar, basista legendarne grupe Kiss.

1954. - Rođen je Elvis Costello, engleski kantautor.

1955. - Rođen je Branislav Lečić, srpski glumac i političar.

1958. - Rođen je Tim Burton, američki filmski redatelj, producent, scenarist i konceptualni umetnik.

1960. - Otvorene su 17. Olimpijske igre u Rimu.

1961. - Predsednik Brazila Žanio Kvardos je posle samo sedam meseci na tom položaju neočekivano podneo ostavku, navodeći kao razlog neidentifikovane 'okultne snage'.

1964. - Kenet Kaunda je postao prvi predsednik Zambije.

1965. - Snežna lavina koja se sručila s glečera u švajcarskim Alpima zatrpala je 108 ljudi.

1967. - Paragvaj je usvojio svoj ustav.

1970. - Rođena je Klaudija Šifer, nemačka manekenka.

1972. - Kina je prvi put upotrebila veto u Savetu bezbednosti UN i usprotivila se premu Bangladeša u svetsku organizaciju.

1987. - Rođena je Amy Macdonald, škotska pevačica.

1987. - Umro je Džon Huston, američki redatelj.

1988. - Iran i Irak u Ženevi počeli pregovore bez posrednika o okončanju osmogodišnjeg rata dve susedne zemlje.

1989. - Posle 12 godina i šest milijardi pređenih kilometara, američki vasionski brod bez ljudske posade 'Vojadžer 2' dospeo je do planete Neptun i njenog satelita Triton i poslao na Zemlju snimke tih nebeskih tela.

1990. - Savet bezbednosti UN odobrio vojnu akciju protiv Iraka zbog napada te zemlje na susedni Kuvajt.

1991. - Na velikom skupu roditelja u dvorani Globus u Zagrebu dogovoreno osnivanje Pokreta majki za mir Bedem ljubavi.

1991. - Belorusija proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

1991. - Linus Torvalds je 25. avgusta 1991. godine zatražio pomoć u izgradnji novog i besplatnog operativnog sistema nazvanog Linux.

1999. - Na osnovu tajne optužnice Haškog tribunala za zločine protiv čovečnosti, u Beču je uhapšen načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnik Momir Talić. Uhapšen je u sali u kojoj je u toku bio seminar o vojnoj doktrini.

2000. - U Beogradu je nestao Ivan Stambolić, bivši predsednik Predsedništva Srbije, blizak prijatelj predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića krajem osamdesetih kada je Milošević počinjao svoju političku karijeru, a potom jedan od njegovih najvećih kritičara. Telo ubijenog Stambolića pronađeno je 28.marta 2003. godine na Fruškoj Gori.

2001. - Mete-Marit Tjesem Hojbi, samohrana majka i bivša kelnerica, udala se u Oslu za norveškog prestolonaslednika, princa Hakona.

2003. - U Ruandi su održani prvi višestranački predsednički izbori od sticanja nezavisnosti 1962. i skoro deset godina od genocida u toj zemlji u kojem je život izgubilo više stotina hiljada ljudi. Na izborima je pobedio dotadašnji predsednik Ruande Pol Kagame (bivši vođa pobune plemena Tutsi).

2003. - U eksploziji dva automobila bombe u Bombaju, finansijskom centru Indije, poginulo je 52, a povređeno najmanje 150 osoba.

2004. - Južnoafrička policija uhapsila je Marka Tačera sina bivše britanske premijerke Margaret Tačer, zbog sumnje da je umešan u puč u Ekvatorijalnoj Gvineji. U dogovoru sa tužiocima Tačer je priznao krivicu, nakon čega je osuđen na četiri godine uslovno i 500.000 dolara kazne, čime je izbegao zatvor.

2008. - U depou Arhiva Srbije pronađena arhivska građa, decenijama neobrađena i nepoznata istoričarima, koja otkriva nove pojedinosti od značaja za proučavanje istorije Srbije XIX i XX veka.

2010. - Preminuo je Satoshi Kon (46), japanski reditelj i strip umetnik. Režirao je filmove Perfect Blue, Millenium Actress, Tokyo Godfathers, a anime Paprika je poslednje ostvarenje koje je završio.

2011. - Umro je Lazar Mojsov, makedonski i jugoslavenski diplomat i državnik.

2012. - Umro je Nil Armstrong, američki astronaut i prvi čovek koji je stupio na Mesec. Bio je komandant američke svemirske letelice Apolo 11 koja se 20. jula 1969. spustila na Mesec sa ljudskom posadom.

2014. - Pobednik izbora iz jula i predsednik Stranke modernog centra (SMC) Miro Cerar imenovan je za mandatara nove vlade Slovenije.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana