Ponuda Tema

Desilo Se u Ovaj Dan - 23. August

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 23. augusta! Šta se sve nekada dešavalo dbadeset trećeg augusta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
79. - Dogodila se erupcija vulkana Vezuv u blizini Napulja. U ovoj katastrofalnoj erupciji razoreni su stari rimski gradovi Pompeja i Herkulanum. Grad Pompeja je ispod pepela očuvan i dan danas.

406. - Umro je Radagajst, kralj Gota.

634. - Umro je Abu Bakr, arapski kalif.

1268. - Vojska Karla Anžujskog je porazila gibelinske pristalice cara Konradina kod Taljakoca, što je označilo pad dinastije Hoenštaufen sa trona Svetog rimskog carstva i Sicilije.

1305. - U Londonu je obešen Vilijam Volas, vođa Škota u borbi protiv Engleza.

1514. - Otomanski sultan Selim I pobedio je u bici kod Čaldirana persijskog šaha Ismaila, potom je osvojio Siriju (1516).

1754. - Rođen je Luj XVI, francuski kralj od 1774. Nakon izbijanja Francuske revolucije 1789. doveden je sa porodicom iz Versaja u Pariz. U septembru 1792. Žirondinski konvent svrgnuo ga je sa prestola, u decembru iste godine osuđen je na smrt pod optužbom za izdaju. U januaru 1793. je pogubljen na giljotini.

1775. - Kralj Engleske Džordž II proglasio je američke koloniste, koji su u aprilu počeli borbe za nezavisnost američkih država, pobunjenicima i unajmio 20.000 nemačkih plaćenika da se obračunaju s njima. Američki rat za nezavisnost završen je pobedom kolonija 1783.

1821. - Meksiko je proglasio nezavisnost od Španije.

1839. - Na početku Opijumskog rata sa Kinom, Velika Britanija je zauzela Hongkong.

1863. - Umro je ruski glumac Mihail Semjonovič Ščepkin, najznačajniji umetnik tadašnjeg ruskog i svetskog pozorišta, koji je bio uzor generacijama glumaca.

1864. - Rođen je grčki državnik Elefterios Venizelos. Kao premijer (1910-33) reformisao je radničko i agrarno zakonodavstvo i reorganizovao kopnenu armiju i ratnu mornaricu. Sklopio je Balkanski savez i ušao u Prvi balkanski rat protiv Turske 1912.

1876. - U boju na Šumatovcu, brojno slabija srpska vojska je pod komandom ruskog dobrovoljca, generala Mihaila Grigorjeviča Černjajeva, odbila više snažnih napada turske vojske, predvođene Abdul Kerim-pašom, na Aleksinac. Pretrpevši velike gubitke, Turci su se prebacili na levu obalu Južne Morave i produžili operacije prema Đunisu.

1892. - Umro je Deodoro da Fonseca, brazilski političar.

1912. - Rođen je američki filmski glumac, režiser i baletski igrač Džin Keli, jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji mjuzikla. Uspešno je spajao klasični balet sa modernom igrom ('Amerikanac u Parizu', 'Ples na kiši', 'Poziv na igru' i 'Helo, Doli!').

1912. - Rođena je Jara Ribnikar, srpska književnica.

1914. - Japan je objavio rat Nemačkoj u Prvom svetskom ratu.

1924. - Rođen je Ephraim Kishon, izraelski humorist, dramatičar, scenarist i filmski redatelj.

1924. - Rođen je Robert Solou američki ekonomista, dobitnik Nobelove nagrade.

1926. - Umro je američki glumac italijanskog porekla Rudolf Valentino, najpopularnija filmska zvezda početkom XX veka. Njegova iznenadna smrt u 31. godini izazvala je masovnu histeriju, posebno ženske publike.

1929. - U Jeruzalemu su naoružani arapski dobrovoljci upali u židovsku četvrt, pa je britanska mandatna vlast uvela izvanredno stanje i tek je nakon masovne uporabe vojske 27. kolovoza uspostavljen mir.

1933. - Umro je Adolf Loos, austrijsko-češki arhitekt.

1939. - U Moskvi su SSSR i Nemačka potpisali pakt o nenapadanju. U tajnom su se dodatku Hitler i Staljin dogovorili o interesima u istočnoj i jugoistočnoj Europi. Nepune dve godine kasnije, Nemačka je prekršila pakt i pre objave rata 22. juna 1941. godine, napala Sovjetski Savez.

1942. - Trodnevna pomorsko-zračna bitka kod Solomonskih otoka završena je bez pobednika.

1942. - Počela je bitka za Staljingrad, najveća bitka u Drugom svetskom ratu. Završena je 2. februara 1943. katastrofalnim porazom Nemaca i njihovih saveznika, koji je označio prekretnicu Drugog svetskog rata na evropskom ratištu.

1944. - Umro je Abdul Medžid II, turski sultan.

1944. - Savezničke trupe su u Drugom svetskom ratu oslobodile francuski grad Marsej.

1944. - Rumunija je, u Drugom svetskom ratu, prekinula savezništvo sa Hitlerovom Nemačkom i pridružila se Saveznicima. Kralj Mihail I objavio je rat Nemačkoj i naredio da se uhapsi pronacistički lider Jon Antonesku.

1944. - Kod Bačke Palanke formiran subotički partizanski odred. Za komandira je bio imenovan Jovan Mikić - Spartak.

1945. - Privremena Narodna skupština Demokratske Federativne Jugoslavije donela je Zakon o agrarnoj reformi i kolonizaciji, kojim je oduzet višak zemlje i poljoprivredne imovine zemljoposednicima, crkvama i manastirima i tzv. nezemljoradnicima.

1945. - Rođena je Rita Pavone, talijanska pevačica i glumica.

1947. - Rođen je Goran Sultanović, srpski glumac.

1949. - Rođena je Vicky Leandros, grčka pevačica.

1951. - Rođena je Nur, kraljica Jordana.

1958. - Počelo je emitovanje beogradskog televizijskog programa. Prvi program beogradske televizije odvijao se paralelno sa održavanjem Drugog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, i emitovan je od 23. avgusta do 2. septembra 1958. godine. Tadašnji program činile su informativne emisije, dokumentarni filmovi, zabavna emisija 'Otvorena vrata' i domaći igrani filmovi.

1960. - U Ekvatorijalnoj Gvineji uhvaćena je najveća žaba na svetu, teška 3,3 kilograma.

1962. - Američki telekomunikacioni satelit Telstar emitovao je prvi televizijski prenos između SAD i Evrope.

1966. - Umro je Ivan Sarić, pionir vazduhoplovstva.

1973. - Pljačkaš banke u Štoholmu uzeo je četvoro ljudi za taoce. Tokom šest dramatičnih dana između pljačkaša i zarobljenika razvilo se prijateljstvo koje je kasnije opisano i analizirano kao 'Štoholmski sindrom'.

1977. - Rođena je Jelena Rozga, pevačica (Magazin).
1978. - Rođen je Kobe Bryant, američki košarkaš.

1979. - Prvak Boljšoj baleta Aleksandar Godunov zatražio je i dobio politički azil u SAD.

1989. - Umro je srpski vajar Nebojša Mitrić koji je na reljefima ovekovečio mnoge glumce i znamenite ličnosti. Njegovo poslednje delo je krst na hramu Svetog Save na Vračarskom platou u Beogradu.

1990. - Sovjetska republika Jermenija objavila je nezavisnost, a Estonija je počela pregovore o odvajanju od tadašnjeg SSSR-a.

1991. - Vlasti Republike Mađarske zapretile su obaranjem zrakoplova JNA ako ponovo povrijede mađarski zračni prostor.

1992. - Oko 200 mladih neonacista je u prisustvu stotina oduševljenih pristalica napalo hostel za izbeglice u nemačkom gradu Rostok i sukobilo se sa policijom.

1996. - Ministri inostranih poslova SR Jugoslavije i Hrvatske Milan Milutinović i Mate Granić potpisali su u Beogradu, u Palati federacije, sporazum o normalizaciji odnosa. Sporazumu je prethodio susret predsednika Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, 7. 8. u Atini.

1996. - U Beogradu je otvorena kancelarija za vezu haškog Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije. Kancelarija je otvorena na osnovu sporazuma koji su vlasti SRJ i predstavnici UN, posle višemesečnih pregovora, potpisale u Njujorku.

1999. - Ruski kosmonaut Sergej Avdejev postavio je, boraveći u svemirskoj stanici Mir 712 dana, novi rekord u neprekidnom boravku u svemiru.

1999. - Umro je marokanski kralj Hasan Drugi.

2000. - Avion 'Erbas A320' kompanije 'Galf er' sa 135 putnika i osam članova posade srušio se u vode Zaliva, na pet kilometara severno od obale Bahreina. Uzrok pada bio je požar u jednom od motora. U udesu nije bilo preživelih.

2000. - Umro je Milivoje Mića Tomić, srpski glumac.

2001. - Japanski sud doneo je odluku da centralna vlada mora da plati odštetu od 375.000 dolara petnaestorici Korejanaca koji su odmah po završetku Drugog svetskog rata preživeli eksploziju na japanskom brodu.

2006. - Natasha Kampusch pobegla je od otmičara, Wolfganga Priklopila, nakon što je držana u zatvoreništvu duže od osam godina.

2009. - Umro je legendarni austrijski skijaš Toni Sajler koji je na zimskim Olimpijskim igrama 1956. osvojio zlatne medalje u sve tri discipline - spustu, slalomu i veleslalomu.

2015. - Pripadnici Islamske države digli su u vazduh hram Ba'al-Šamin u drevnom gradu Palmiri na istoku Sirije. Palmira je teško stradala u sirijskom građanskom ratu kada su tokom maja pripadnici Islamske Države (ID) zauzeli grad, masakrirali 600 žitelja i razrušili brojne antičke građevine, smatrajući ih paganskim i idolatrijskim, nespojivim sa islamom.
   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA