Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 12. August

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 12. augusta! Šta se sve nekada dešavalo dvanaestog augusta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
30. pre nove ere - Umrla je Kleopatra VII Philopator. BIla je kraljica Egipta.

875. - Umro je Ludovik II. Bio je car Svetog Rimskog Carstva.

1099. - Krstaši pod komandom Gotfrida Bujonskog su porazili fatimidsku vojsku predvođenu Al-Afdalom Šahanšahom.

1450. - Englezi u Stogodišnjem ratu Francuzima predali lučki grad Šerbur, čime je francuski kralj Šarl VII završio osvajanje Normandije.

1503. - Rođen je Danski kralj Kristijan III. Na presto došao 1534, tokom građanskog rata protestanta i katolika. Kao pobornik Reformacije, ustanovio Luteransku crkvu u Danskoj.

1687. - Austrijska i mađarska vojska pod komandom Ludviga Vilhelma Badenskog u odlučujućoj bici kod Mohača pobedila tursku vojsku Muhameda IV.

1708. - Otpočela opsada Lila tokom Rata za špansko nasleđe.

1750. - Rođen je Matija Petar Katančić, književnik i prevodilac, autor prvog štampanog prevoda Biblije na hrvatski.

1762. - Rođen je Džordž IV, kralj Ujedinjenog Kraljevstva i kralj Hanovera.

1759. - Ruske trupe generala Saltikova i austrijske pod Laudonom u bici kod Kunersdorfa, u Sedmogodišnjem ratu, porazile prusku armiju, koju je predvodio kralj Fridrih II Veliki. Drezden pao u austrijske ruke.

1790. - U Lezimiru na Fruškoj Gori rođen je Grigorije Vozarević, prvi srpski knjižar i izdavač. Po povratku sa školovanja iz Beča, nastanjuje se u Beogradu. Njegova kuća postaje stecište poznatih ličnosti iz krugova beogradske inteligencije. Kada je u Srbiji otvorena prva štamparija, Vozarević je priredio i štampao celokupna Dositejeva dela u deset knjiga. Beogradskoj opštini poklonio je zemljište za buduće Novo groblje, obeleživši ga velikim 'Vozarevićevim krstom'. Umro je u Beogradu, 10. januara 1848. godine.

1813. - Austrija objavila rat Napoleonu.

1827. - Umro je engleski slikar, bakrorezac i pisac Vilijam Blejk, pesnik intuicije i mašte. Književnu slavu stekao je zbirkama 'Pesme iskustva' i 'Pesme nevinosti', a kao slikar poznat je po 21 ilustraciji za 'Knjigu o Jovu' i ilustracijama Čoserovih (Chauser) 'Kanterberijskih priča'.

1848. - Umro je engleski inženjer i pronalazač Džordž Stivenson. Razvio je i unapredio konstrukciju parne lokomotive, a njegova lokomotiva 'Rokit' vukla je 1825. prvi putnički voz u svetu na pruzi Stokton-Darlington. U Njukastlu je 1823. osnovao prvu fabriku lokomotiva.

1843. - Rođen je Kolmar fon der Golc, nemački feldmaršal i turski paša.

1849. - Austrijska vojska uz pomoć Rusije ugušila Mađarsku revoluciju, nacionalni lider Lajoš Košut napustio zemlju.

1851. - Isaac Singer dobio je patent za svoj pronalazak - šivaću mašinu.

1854. - Umro je Teodor Pavlović, prvi sekretar Matice srpske.

1860. - Rođena je Klara Hitler, majka Adolfa Hitlera.

1866. - Rođen je Jacinto Benavente, španski pisac, nobelovac.

1873. - Umro je Janoš Kardoš, slovenski evangelistički sveštenik, pesnik, pisac, prevodilac i političar u Mađarskoj.

1877. - Asaph Hall otkrio Marsov mesec Deimos ('užas').

1881. - Rođen je Cecil B. DeMille, američki filmski redatelj i producent.

1891. - Rođen je Dimitrije Ljotić, srpski političar.

1898. - Potpisivanjem protokola, kojim je Španija ustupila SAD Kubu i Portoriko, završen Špansko-američki rat. SAD istovremeno anektirale Havaje.

1900. - Umro je austrijski velemajstor Vilhelm Štajnic, prvi zvanični svetski šampion u šahu. Titulu svetskog prvaka osvojio je 1886. pobedom nad Johanesom Cukertortom rezultatom 10:5, uz pet remija. Objavio je 1889. 'Udžbenik modernog šaha'.

1914. - Počela je Cerska bitka u Prvom svetskom ratu u kojoj je srpska vojska do nogu potukla austrougarsku vojsku i odnela prvu savezničku pobedu u ratu. Od 200.000 austrougarskih vojnika koji su pokušali da okupiraju Srbiju, u njoj nije ostao nijedan, izuzev 4.500 zarobljenika. Tokom krvavih borbi, gubici austrougarskih trupa dostigli su 27.000, a iz stroja je izbačeno više od 16.000 srpskih vojnika, od kojih je 2.107 poginulo. Austrougarski vojnik i novinar Egon Ervin Kiš zapisao je o tim dramatičnim trenucima u dnevniku: 'Armija je potučena i nalazi se u bezobzirnom, divljem i paničnom begu. Jedna potučena vojska - ne, jedna razbijena rulja, jurila je u bezumnom strahu prema granici.'

1914. - Velika Britanija u Prvom svetskom ratu objavila rat Austrougarskoj.

1916. - Kosti Petra II Petrovića Njegoša prenete na Cetinje.

1922. - Umro je irski političar Artur Grifit jedan od osnivača nacionalnog republikanskog pokreta Šin Fejn 1905. Godine 1921. predvodio je delegaciju koja je sa Velikom Britanijom zaključila sporazum o nezavosnosti Irske, a 1922. izabran je za prvog predsednika Irske Republike.

1925. - Rođen jei britanski blizanci Noris i Ros Mekverter, koji su osnovali Ginisovu knjigu rekorda. Rosa je 1975. ubio pripadnik Irske republikanske armije.

1927. - Najviši vrh Mount Blanca (Cour Majour) kršten je imenom Benita Mussolinija.

1928. - Zatvorene su devete Olimpijske igre u Amsterdamu.

1928. - Umro je Leoš Janaček, češki kompozitor.

1930. - Rođen je Džordž Soros, američki biznismen.
1944. - Proradio prvi naftovod pod morem, kojim je ispod Lamanša nafta isporučivana savezničkim snagama u Francuskoj. Kroz naftovod dnevno prolazilo 700 tona nafte.

1946. - Osnovan fudbalski klub U.C. Sampdoria.

1946. - Britanska je vlada naredila zaustavljanje useljavanja u Palestinu, a preostale Židove koji su željeli imigrirati internirala je na Cipar.

1949. - Rođen je Mark Knopfler, britanski gitarist, rock pevač i kompozitor, vođa legendatne grupe Dire Straits.

1954. - Rođen je Fransoa Oland, francuski političar.

1955. - Umro je Tomas Man, književnik koji bez sumnje predstavlja jednu od centralnih pojava ne samo nemačke već i evropske književnosti prve polovine XX veka, izuzetnog kulturnog poslenika vazda zainteresovanog za probleme svoga doba, humanistu koji celokupnom svojom pojavom daleko nadilazi okvire germanske kulture, ali i, prema pojedinim mišljenjima, jednu od najkontroverznijih pojava literature minulog veka; stoga i ne čudi mnoštvo kako raznolikih tako i oprečnih interpretacija Manovog dela i kompleksne stvaralačke ličnosti. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1929. Po dolasku nacista na vlast u Nemačkoj 1933. emigrirao je u Švajcarsku, a 1939. u SAD. Dela su mu: 'Čarobni breg', 'Budenbrokovi', 'Doktor Faustus', 'Smrt u Veneciji'...

1960. - SAD lansirale prvi komunikacijski satelit Eho 1.

1964. - Umro je Ijan Fleming, engleski novinar i pisac špijunskih romana o Džejms Bondu.

1969. - Košarkaški tim Boston Celtics prodat je za tada rekordnu sumu u NBA ligi - šest miliona dolara.

1970. - U okviru nove istočne politike, kancelar Nemačke Vili Brant u Moskvi potpisao sporazum kojim su se Zapadna Nemačka i SSSR odrekli sile u međusobnim odnosima i priznale postojeću granicu između dve nemačke države.

1971. - Rođen je Pit Sampras, američki teniser.

1976. - Pripadnici libanske desnice, posle jednomesečne opsade i žestokih borbi, osvojili palestinski logor Tel el Zatar.

1978. - Japan i Kina sklopili su sporazum o miru i prijateljstvu koji je normalizirao odnose dugogodišnjih neprijatelja.

1981. - IBM je predstavio Model 5150, prvo personalni računar u istoriji računarske tehnike.

1982. - Umro je američki filmski i pozorišni glumac Henri Fonda. Igrao je u više od 80 filmova, a Oskar je dobio za ulogu u svom poslednjem filmu 'Na zlatnom jezeru'.

1982. - Meksiko je objavio da nije u stanju da plati svoj veliki strani dug, što je izazvalo dužničku krizu koja se raširila širom Latinske Amerike.

1984. - U Los Anđelesu završene 23. Olimpijske igre na kojima je učestvovalo 140 zemalja. Reprezentacija Jugoslavije osvojila sedam zlatnih medalja, četiri srebrne i sedam bronzanih.

1985. - Japanski Boeing 747 srušio se u planini na letu Tokijo-Osaka. U najvećoj nesreći jednog zrakoplova u povijesti poginulo je 520 putnika i članova posade.

1989. - Umro je Viliam Šokli, američki fizičar.

1992. - Republika Srpska promenila ime iz Srpska Republika Bosna i Hercegovina u današnji naziv Republika Srpska.

1992. - SAD, Kanada i Meksiko postigli sporazum o stvaranju jedinstvene zone slobodne trgovine, čime je stvoren najveći svetski trgovinski blok. Sporazum je poznat kao NAFTA - North American Free Trade Agreement.

2000. - Katastrofa ruske nuklearne podmornice 'Kursk' u Barentsovom moru. Niko od 118 mornara nije preživio.

2001. - Kralj Kambodže Norodom Sihanuk parafirao zakon kojim je ustanovljen specijalni kambodžanski sud međunarodnog karaktera za suđenje bivšim vođama Crvenih Kmera za zločine protiv čovečnosti, počinjene tokom vladavine od 1975. do 1979.

2001. - Više od 11.000 stanovnika japanskog ostrva Okinava evakuisano pre demontiranja američke bombe teške 36 kilograma, preostale iz Drugog svetskog rata.

2014. - Umrla je holivudska zvezda i dobitnica Oskara, glumica Lorin Bekol, koja je slavu stekla u 'zlatno doba Holivuda', ulogama u filmovima, klasicima: 'Imati i nemati', 'Veliki san', 'Ki Largo', 'Kako se udati za milionera', 'Ubistvo u Orijent ekspresu'...

2014. - Oko 700 imigranata pokušalo je da pređe graničnu ogradu i iz Maroka uđe u Melilju, špansku enklavu u severozpadnoj Africi, dok je morska spasilačka služba pokupila još 700 ljudi koji su pokušali ilegalno da uđu u Španiju čamcima. Hiljade imigranata većinom iz zemalja podsaharske Afrike pokušavaju da uđu u Španiju i tako stignu do Evrope u potrazi za boljim životom.

2015. - U Evropskoj uniji se godišnje baci 22 miliona tona hrane koja može da se konzumira, a u tome prednjači Velika Britanija, navodi studija istraživačkog centra pri Evropskoj komisiji.

2016. - Preminuo je slikar Ljubomir Ljuba Popović, čija se dela nalaze u prestižnim galerijama, muzejima i kolekcijama širom sveta. Životni i radni vek proveo je na relaciji Valjevo, Beograd, Pariz, a njegove poznate slike su 'Tragedija u metalnoj šumi', 'Mlečni put', 'Plavi manastir', 'Mesečarka', 'Ukrotiteljica'.

2017. - Poginule su 24 osobe pošto je policija pucala na demonstante u neredima koji su izbili u Keniji kada je izborna komisija proglasila pobedu predsednika Uhurua Kenijate.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana