Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 11. August

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 11. augusta! Šta se sve nekada dešavalo jedanaestog augusta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
3114. pre nove ere - Prema kalanedaru starih Maja, dogodilo se Stvaranje Zemlje.

480. pre nove ere - Persijanci pod vođstvom Kserksa su izvojevali pobedu nad Spartancima pod vođstvom kralja Leonida u bici kod Termopilskog klanca. Spartanci su se borili do poslednjeg vojnika.

1253. - Umro je Kler od Asisi, italijanska pristalica Franca od Asisija.

1456. - Umro je mađarski vojskovođa vlaško-slovenskog porekla Janoš Hunjadi, u srpskim narodnim pesmama poznat kao Sibinjanin Janko, erdeljski vojvoda i kraljevski namesnik, otac mađarskog kralja Matije I Korvina. Predvodio je više uspešnih krstaških ekspedicija protiv Turaka, potukao ih je 1441. kod Beograda, 1442. kod Sibiua i iste godine kod Gvozdenih vrata u Transilvaniji (Erdelj), ali je 1448. pretrpeo poraz na Kosovu, kad su mu Turci gotovo uništili vojsku, posle čega je u narodu nastala izreka 'Kasno Janko na Kosovo stiže'. Za poraz se osvetio 1454, kad je mađarska i srpska vojska pod njegovom komandom do nogu potukla Turke kod Kruševca. Razbio je tursku opsadu Beograda 1456, ali se potom razboleo od kuge i umro u Zemunu.

1492. - Papa Aleksandar VI je izabran za papu.

1464. - Umro je Nikolas od Kuse, nemački filozof i matematičar.

1563. - Umro je Bartolome de Eskobedo, španski kompozitor.

1578. - Umro je Pedro Nunjes, portugalski matematičar.

1614. - Umro je Lavinija Fontana, italijanska slikarka.

1667. - Rođena je Ana Marija Luiza de Mediči, poslednja iz porodice Mediči.

1707. - Švedska i Pruska potpisale su sporazum 'Večna alijansa' kojim su se obavezale na međusobnu vojnu ispomoć u slučaju napada treće zemlje.

1712. - Ugovorom u Argauu, kojim je garantovana dominacija protestantskih nad rimokatoličkim kantonima, okončan je građanski rat u Švajcarskoj.

1774. - Umro je Tifejn de la Roše, francuski pisac.

1814. - Rođen je Ivan Mažuranić, hrvatski pesnik, jezikoslovac i političar.

1833. - Rođen je Robert G. Ingersol, američki političar i vojnik.

1833. - Rođen je Kajdo Takajoši, japanski političar.

1844. - U Beču je umro Jernej Kopitar, filolog, jedan od osnivača slavistike. Godine 1809. izdao je 'Gramatiku slovenskog jezika u Kranjskoj, Koruškoj i Štajerskoj', prvi naučni rad o slovenačkom jeziku na osnovama književne istorije. Kopitar se zalagao za narodni jezik u književnosti i za uprošćeni pravopis. Te svoje ideje preneo je na Vuka Karadžića, koga je podstakao da sakuplja narodne umotvorine i napiše srpsku gramatiku i rečnik. Zaslugom Jerneja Kopitara, pokrenute su u Beču 1813. godine 'Srpske novine'.

1858. - Rođen je holandski lekar Kristijan Ajkman (Christiaan Eijkman), dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1929, pronalazač uzroka bolesti beri-beri. Nobelovu nagradu je dobio za otkriće vitamina B.

1863. - Uspostavljen je protektorat Francuske u Kambodži.

1863. - Rođen je Gaston Dumerk, predsednik Francuske.

1872. - Rođen je Šidehara Kijuro, premijer Japana.

1898. - Američke trupe ulaze u grad Majagez u Porto Riku za vreme Špansko-Američkog rata.

1911. - Rođen je Gojko Nikoliš, španski borac, partizanski komandant i narodni heroj Jugoslavije.

1912. - Rođena je Eva Ahnert-Rolfs, nemački astronom.

1913. - Rođen je Frank Pourcel, francuski kompozitor, aranžer i dirigent popularne muzike i klasične muzike.

1913. - Rođen je Angus Wilson, engleski pisac.

1918. - Amijenska bitka se završava.

1919. - Usvojen je Ustav Vajmarske Republike.

1919. - Umro je američki industrijalac škotskog porekla Endru Karnegi, koji je veliko bogatstvo uložio u dobrotvorne svrhe, većinom u osnivanje javnih biblioteka u SAD i Velikoj Britaniji. Karnegijeva zadužbina je 1926. sa 100.000 dolara pomogla izgradnju Univerzitetske biblioteke u Beogradu.

1926. - Rođen je Aron Klug, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju.

1926. - U Temišvaru u Episkopskom dvoru svečano otvorena prva srpska knjižara. Zamisao osnivača, tamošnjih srpskih učitelja i sveštenika, bila je da otvaranjem knjižare 'daju narodu srpskom u Rumuniji sve što je potrebno da se prosveti i pravilno verski, nacionalno i ekonomski vaspita i razvija'. Knjižara je delovala samo dve decenije.

1934. - Otvoren federalni zatvor na ostrvu Alkatraz u Kaliforniji.

1934. - Rođen je Danilo Bata Stojković, srpski glumac.

1935. - U Hitlerovoj Nemačkoj počele su nacističke akcije 'čišćenja' jevrejskog i slovenskog stanovništva. Jevreji su proglašeni neprijateljima protiv kojih se trebalo ujediniti. Jedan od najvažnijih zadataka nemačke politike bio je da se spreči porast slovenskih naroda. Stoga su milioni Jevreja i Srba završili u koncentracionim logorima.

1939. - Umro je Džin Bugati, italijanski dizajner automobila.
1941. - Predsednik SAD Frenklin Delano Ruzvelt i britanski premijer Vinston Čerčil na jednom ratnom brodu na Atlantiku formulisali, a tri dana kasnije i potpisali 'Atlantsku povelju.' U njoj se ističe da SAD i Velika Britanija neće tražiti teritorijalno proširenje, da teritorijalne promene moraju biti u skladu sa slobodno izraženom voljom naroda, da svi narodi imaju pravo da izaberu vladu po sopstvenoj želji. Načela te povelje prihvaćena su krajem juna 1941. na londonskom sastanku predstavnika još deset zemalja, uključujući Jugoslaviju. 'Atlantskom poveljom' su začete UN, čemu su doprinijele i Moskovska i Teheranska konferencija 1943. i sastanak u Dambarton Ouksu 1944.

1943. - Rođen je Pervez Mušaraf, general i lider Pakistana.

1943. - Prva konferencija u Kvebeku počinje. Na njoj prisustvuju Vinston Čerčil, Frenklin D. Ruzvelt, Ce Ven Sung i Vilijam Lion Mekenzi King.

1950. - Belgijski princ Baudouin stupio je na dužnost namjesnika nakon što se njegov otac Leopold II., zbog generalnog štrajka, morao povući.

1951. - Rene Pleven postaje Premijer Francuske.

1952. - Kralj Husein je proglašen za kralja Jordana pošto je njegov otac Talal svrgnut s prestola zbog senilnosti.

1953. - Rođen je Protojerej Miloš Milovanović, sveštenik Srpske pravoslavne crkve.

1953. - U potresu na grčkoj zapadnoj obali i obližnjim otocima poginulo je oko 1000 ljudi.

1954. - Formalnim proglašnjem mirovnog sporazuma, u Indokini je okončan rat koji su više od sedam godina protiv francuske kolonijalne vlasti vodili Vijetnam, Laos i Kambodža. Francuska i SAD su potom u Savetu bezbednosti UN vetom sprečile prem Severnog i Južnog Vijetnama u svetsku organizaciju.

1956 - U automobilskoj nesreći poginuo je američki slikar Džekson Polok, začetnik i najistaknutiji predstavnik apstraktnog eksresionizma. Raskinuo je sa tradicionalnim shvatanjem slike, odbacio stalak i slikarsku četkicu i slikao na podu, cedeći boju iz tube i upotrebljavajući materijale i pomagala koja mu se slučajno nađu pri ruci.

1956. - Izašao je singl Elvisa Pristlija 'Don't Be Cruel'.

1960. - Čad proglašava nezavisnost.

1962. - Obavljen je prvi grupni let svemirskih brodova koji je predstavljao eksperiment za kasnije složenije svemirske projekte. Bio je to let svemirskih brodova 'Vastok 3' i 'Vastok 4', lansiranih u orbitu oko zemlje u razmaku od 24 časa. Prvim je upravljao Andrej Nikolajev, a drugim Pavel Popovič.

1966. - Džon Lenon održava konferenciju za štampu u Čikagu i izvinjava se za 'Isus Aferu'.

1966. - Sporazumom potpisanim u Džakarti okončana su trogodišnja neprijateljstva Indonezije i Malezije.

1969. - Predsednik Zambije Kenet Kaunda nacionalizovao je rudnike bakra, ključnu privrednu delatnost, koja je donosila više od 50 odsto nacionalnog prihoda.

1972. - Poslednja američka vojna kopnena jedinica napušta Južni Vijetnam.

1973. - Umro je Karl Zigler, nemački hemičar, dobitnik Nobelove nagrade.

1984. - Američki atletičar Karl Luis ponovio je uspeh Džesija Ovensa sa Olimpijade 1936, osvojivši i četvrtu zlatnu medalju na Olipijskim igrama.

1984. - Američki predsednik Ronald Regan, za vreme testiranja zvuka za intervju u jednoj radio stanici je rekao 'Dragi građani, danas sam potpisao zakon koji uništava pravo Rusije da postoji. Počinjemo sa bombardovanjem za pet minuta.'.

1990. - Egipat i Maroko stacionirali su svoje vojne trupe u Saudijskoj Arabiji, kako bi sprečili Iračku invaziju.

1990 - Partija Slobodnih demokrata (FDP) zapadnonemačkog ministra inostranih poslova Hansa Ditriha Genšera ujedinila se sa istočnonemačkim liberalima, formirajući prvu svenemačku političku partiju od podele Nemačke posle Drugog svetskog rata.

1996. - Umrla je Vangelija Dimitrova (devojačko Pandeva, muževljevo Gušterova, a posle smrti Dimitrova), poznatija kako Baba Vanga, bugarska proročica.

1996. - Umro je češki dirigent i kompozitor Rafael Jeronim Kubelik koji je sa 20 godina, 1934, debitovao kao dirigent Češke filharmonije. Otišao je u izbeglištvo kada su komunisti došli na vlast 1948, a u domovinu se vratio 1990. da bi dirigovao koncertom kojim je otvoren Praški prolećni muzički festival.

1999. - Totalno pomračenje Sunca u Evropi i Aziji.

2000. - Banka Japana je po prvi put za 10 godina podigla kamate i time bez presedana odbila vladin zahtev da povećanje odloži.

2000. - Mađarski zarobljenik iz II svetskog rata Andraš Tamaš (75), koji je bio zatvoren u ruskoj psihijatrijskoj bolnici i zaboravljen 50 godina, vratio se u domovinu.

2003. - NATO preuzima komandu nad mirovnim snagama u Avganistanu. To je prva intervencija izvan Evrope u 54-godišnjoj istoriji NATO-a, od njenog osnivanja 1949. godine.

2003. - Pod pritiskom SAD predsednik Liberije Čarls Tejlor podneo je ostavku i napustio zemlju, zatraživši azil u Nigeriji. Do tada zemlju jeveć 14 godina potresao građanski rat.

2003. - U crkvi Svetog velikomučenika Đorđa na Ravnoj Romaniji osveštana spomen-ploča sa ispisanim imenima 3.700 poginulih boraca sa prostora Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

2006. - U tajfunu Saomai, najsnažnijem koji je pogodio Kinu u proteklih 50 godina, poginulo je 436 osoba.

2012. - U dva jaka zemljotresa na severoistoku Irana, u okolini mesta Tabriz, poginulo je 306 osoba, povređeno 3037, a oko 16.000 ljudi je ostalo bez kuća.

2014. - Robin Vilijams, američki glumac, izvršio je samoubistvo. Dobitnik je Oskara za epizodnu ulogu u filmu 'Dobri Vil Hanting' iz 1997, nagrađen s pet Zlatnih globusa i dva Emija. Poznat je i po filmovima 'Dobro jutro, Vijetname', 'Gospođa Dautfajer' i 'Društvo mrtvih pesnika'.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana