Ponuda Tema

Desilo Se u Ovaj Dan - 10. August

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 10. augusta! Šta se sve nekada dešavalo desetog augusta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
612. pre nove ere - Umro je Sinsharishkun. Bio je asirski kralj.

955. - U bici na Leškom polju, sveti rimski car Oton I je porazio Mađare, okončavši pedesetogodišnju mađarsku invaziju u srednjoj Evropi.

1267. - Rođen je Kralj Jakov II Aragonski.

1296. - Rođen je Ivan I, grof od Luksemburga od 1309, kralj Češke od 1310. i pretendent na poljski presto.

1415. - Bitka kod Lašve.

1489. - Rođen je Jacob Sturm von Sturmeck, nemački državnik i reformator.

1519. - Magelanovih pet brodova je isplovilo na put oko sveta.

1535. - Otrovan Ippolito de' Medici, vladar Firence.

1602. - Rođen je Gilles de Roberval, francuski matematičar.

1627. - Francuski kardinal Rišelje je na čelu kraljevskih trupa počeo opsadu La Rošela, uporišta francuskih protestanata, hugenota. La Rošel je pao u oktobru 1628, posle 14 meseci opsade.

1628. - Švedski vojni brod Vasa je potonuo u stokholmskoj luci posle samo 20 minuta svog prvog i jedinog putovanja.

1633. - Umro je Anthony Munday, engleski pisac.

1637. - Umro je Johan Gerhard, nemački vođa Luterana.

1645. - Rođen je Eusebio Kino, italijanski katolički misionar.

1653. - Umro je Maarten Tromp, holandski admiral.

1675. - Po nalogu kralja Čarlsa II položen je kamen-temeljac Kraljevske opservatorije u južnom londonskom predgrađu Grinič. Zadatak opservatorije bio je da izučavanjem položaja zvezda pomaže navigaciji. Prvi kraljevski astronom bio je Džon Flemstid.

1723. - Umro je Guillaume Dubois, francuski kardinal i državnik.

1729. - Rođen je Vilijam Hau, britanski general.

1737. - Rođen je Anton Losenko, ruski slikar.

1759. - Umro je Ferdinand VI, kralj Španije.

1784. - Umro je Allan Ramsay, škotski slikar.

1792. - U jurišu na palatu Tiljerije tokom Francuske revolucije, pariska rulja je uhapsila i utamničila kralja Luja XVI i masakrirala njegovu Švajcarsku gardu.

1793. - Louvre, dvorac francuskih kraljeva u Parizu i jedan od najvećih i najpoznatijih svetskih muzeja, otvoren kao muzej od strane francuske revolucionarne vlade.

1802. - Umro je Franz Aepinus, nemački naučnik.

1806. - Umro je Majkl Haydn, austrijski kompozitor.

1809. - Kito, danas glavni grad Ekvadora, je objavio nezavisnost od Španije. Ekvador je inače postao španska kolonija još 1534. godine, kada su španski konkvistadori Pizaro i Almagro uništili državu Inka.

1810. - Rođen je Camillo Benso di Cavour, italijanski političar i borac za ujedinjenje Italije i njen prvi premijer.

1821. - Misuri je priznat kao 24. američka država.

1822. - Rođen je German Anđelić, srpski patrijarh.

1839. - Umro je Džon St. Aubyn, britanski sakljupač fosila.

1842. - Velika Britanija je zakonom ženama i deci mlađoj od 10 godina zabranila rad u podzemnim kopovima rudnika.

1846. - U Vašingtonu je osnovan centar za naučna istraživanja 'Smithsonian Institution'. Danas najveća ustanova te vrste u svetu ustanovljena je prema oporuci britanskog naučnika Džejmsa Smitsona, koji je umro 1829, a svoj imetak od preko 100.000 funti zaveštao SAD.

1861. - Nastupni govor grofa Đure Jelačića, kojim je skrenuo pažnju na pokušaje odnarođivanja Hrvata od strane suseda.

1874. - Rođen je Herbert C. Hoover, američki političar i 31. predsednik ove države.

1878. - Srpski knez Milan Obrenović izdao je ukaz o 'ustrojstvu Vojnog muzeja', radi prikupljanja i čuvanja trofeja iz ratne istorije. Muzej je smešten u prepravljenu džamiju na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave na Kalemegdanu. Ondašnja štampa pisala je o tome da 'je Vojni muzej ponos Beograda, da su njegove istorijske zbirke pobudile veliko interesovanje u narodu i da je tako uređen da može poslužiti kao primer'.
1878. - Rođen je srpski kompozitor i muzički posac Isidor Bajić, nastavnik muzike u Srpskoj gimnaziji, horovođa i organizator muzičkog života u Novom Sadu, autor vokalnih i klavirskih dela i scenske muzike. Posebnu pažnju posvetio je obradi srpske narodne muzike, a bavio se i teorijom muzike. Dela su: opera 'Knez Ivo od Semberije', zbirka solo pesama 'Pesme ljubavi', horske pesme 'Sokoli', 'Ej, ko ti kupi', 'Zračak viri', 'Iz srpske gradine'.

1889. - Rođen je Charles Darrow, izumitelj Monopola.

1895. - U 'Kraljičinom holu' u Londonu izveden je prvi promenadni koncert, kojim je dirigovao Henri Vud. On je ostao glavni organizator britanskog godišnjeg festivala klasične muzike 'Proms' do 1940.

1904. - Odigrala se bitka u Žutom moru između ruske i japanske flote tokom Rusko-japanskog rata.

1913. - U Bukureštu su Grčka, Rumunija, Srbija i Crna Gora potpisale s poraženom Bugarskom ugovor o miru, kojim je okončan Drugi balkanski rat i precizirane granice Bugarske prema Rumuniji i Srbiji.

1914. - Francuska je, na početku Prvog svetskog rata, objavila rat Austro-Ugarskoj.

1915. - Osmansko Carstvo u velikom protunapadu, predvođeni pukovnikom Mustafom Kemalom osvajaju hrbat Sari Bair, u bitci za Sari Bair u Prvom svetskom ratu.

1915. - Umro je Henry Moseley, engleski fizičar.

1920. - U Sevru, predgrađu Pariza, posle Prvog svetskog rata potpisan je mirovni ugovor Turske i članica Antante kojim je Turska lišena mnogih teritorija Otomanskog carstva. Ugovor je izazvao veliko ogorčenje u Turskoj i parlament je odbio da ga ratifikuje.

1932. - Umro je Rin Tin Tin, američki pas glumac.

1936. - Počeo je šahovski turnir u Notingemu, Engleska. Pobedio je Mihail Botvinik.

1941. - Drugi dan pogroma u rkt. župi Krnjeuši kod Bos. Petrovca, u kojem su četnici ubili 240 seljana, etnički očistivši tako taj kraj od Hrvata.

1945 - Japan je u Drugom svetskom ratu ponudio saveznicima predaju, pod uslovom da car Hirohito zadrži presto.

1945. - Umro je Robert Goddard, američki fizičar.

1948. - Premijerno je prikazana na američkoj televiziji Ej-Bi-Si emisija 'Skrivena kamera' Alena Fanta.

1960. - Rođen je Hose Antonio Dominges Banderas, španski glumac i pevač.

1960. - Umro je Frank Lloyd, američki redatelj, scenarist i producent.

1964. - Papa Pavle VI doneo je svoju prvu encikliku (Ecclesiamsuam) o pomirenju sa ostalim hrišćanskim crkvama, nehrišćanskim verskim zajednicama i o spremnosti na dijalog sa svima koji to žele.

1983. - Umro je srpski filmski režiser Vojislav Nanović, jedan od pionira jugoslovenskog filma posle Drugog svetskog rata. Snimio je niz dokumentarnih i osam igranih filmova, uključujući 'Tri koraka u prazno', 'Ciganku' i 'Čudotvorni mač'.

1988. - Umro je Arnulfo Arias, bivši predsednik Paname.

1990. - Svemirska sonda Magelan je stigla do Venere.

1990 - Šefovi arapskih država su većinom glasova (12 za, osam protiv) osudili iračku okupaciju Kuvajta. Irački predsednik Sadam Husein pozvao je muslimane na 'džihad' (sveti rat) protiv stranih trupa i korumpiranih arapskih vođa.

1992. - Morska pijavica kod Rovinja, kod otoka Svetog Andrije, rezultirala je potonućem broda i pogibijom izletnika.

1999. - Islamski gerilci proglasili su rusku pokrajinu Dagestan nezavisnom državom i pozvali na 'sveti rat' (džihad) za oslobođenje.

2001. - U napadu pobunjenika iz pokreta UNITA na putnički voz južno od Luande ubijeno je oko 250 ljudi. To je bila jedna od najkrvavijih akcija u građanskom ratu u Angoli.

2003. - Putem specijalne veze između baze i Međunarodne svemirske stanice venčali su se ruski kosmonaut Jurij Maljenšenko koji je bio u orbiti, na oko 400 kilometara iznad Novog Zelanda, i Jekaterina Dmitrijeva koja je bila u svemirskom centru u Hjustonu. To je prvo 'svemirsko venčanje' u istoriji.

2004. - Libija je pristala da isplati 35 miliona dolara kao kompenzaciju porodicama 160 žrtava ne-američkog porekla koje su poginule u bombaškom napadu na jedan noćni klub u zapadnom Berlinu 1986. godine.

2007. - Umro je američki fotograf Džo O’ Donel (85), poznat po fotografijama Hirošime i Nagasakija posle eksplozije atomskih bombi 1945.

2008. - Preminuo je američki soul i fank muzičar Ajzak Hejs. Svojim radom 1970-ih godina je položio temelje i za disko muziku. Najveći uspeh postigao je numerom za film 'Šaft' za koji je nagrađen Oskarom i Gremijem. U crtanoj seriji 'Saut park' davao je glas za lik kuvara 'Šefa'.

2008. - Umro je Isaac Hayes, američki glazbenik soula, producent, dobitnik Oscara.

2008. - Ruska vojska preuzela je kontrolu nad Ćinvalijem, glavnim gradu separatističke oblasti Južne Osetije, a gruzijske snage povukle su se iz skoro svih delova te teritorije.

2011. - Ulične nemire u Londonu uspelo je da suzbije 16.000 policajaca, a pljačke, paljenja i izgredi proširili su se i na druge gradove Velike Britanije: Mančester, Liverpul, Birmingem, Notingem i Salford. Tokom četiri noći uličnog divljanja zbog vladinih mera štednje i siromštva, uhapšeno više od 1.100 ljudi od čega 768 u Londonu. Glavnina izgrednika bile su raznolike grupe mladih ljudi.

2012. - Umro je majstor za specijalne efekte i trostruki dobitnik nagrade Oskar, Karlo Rambaldi.

2014. - Na prvim direktnim predsedničkim izborima u Turskoj pobedio je dotadašnji premijer Redžep Tajip Erdogan.

2016. - Preminuo je Džerald Kavendiš Grovenor, vojvoda od Vestminstera, jedan od najbogatijih Britanaca čije se bogatstvo procenjuje na oko 10 milijardi evra.
   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA