Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 10. August

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 10. augusta! Šta se sve nekada dešavalo desetog augusta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
612. pre nove ere - Umro je Sinsharishkun. Bio je asirski kralj.

955. - U bici na Leškom polju, sveti rimski car Oton I je porazio Mađare, okončavši pedesetogodišnju mađarsku invaziju u srednjoj Evropi.

1267. - Rođen je Kralj Jakov II Aragonski.

1296. - Rođen je Ivan I, grof od Luksemburga od 1309, kralj Češke od 1310. i pretendent na poljski presto.

1415. - Bitka kod Lašve.

1489. - Rođen je Jacob Sturm von Sturmeck, nemački državnik i reformator.

1519. - Magelanovih pet brodova je isplovilo na put oko sveta.

1535. - Otrovan Ippolito de' Medici, vladar Firence.

1602. - Rođen je Gilles de Roberval, francuski matematičar.

1627. - Francuski kardinal Rišelje je na čelu kraljevskih trupa počeo opsadu La Rošela, uporišta francuskih protestanata, hugenota. La Rošel je pao u oktobru 1628, posle 14 meseci opsade.

1628. - Švedski vojni brod Vasa je potonuo u stokholmskoj luci posle samo 20 minuta svog prvog i jedinog putovanja.

1633. - Umro je Anthony Munday, engleski pisac.

1637. - Umro je Johan Gerhard, nemački vođa Luterana.

1645. - Rođen je Eusebio Kino, italijanski katolički misionar.

1653. - Umro je Maarten Tromp, holandski admiral.

1675. - Po nalogu kralja Čarlsa II položen je kamen-temeljac Kraljevske opservatorije u južnom londonskom predgrađu Grinič. Zadatak opservatorije bio je da izučavanjem položaja zvezda pomaže navigaciji. Prvi kraljevski astronom bio je Džon Flemstid.

1723. - Umro je Guillaume Dubois, francuski kardinal i državnik.

1729. - Rođen je Vilijam Hau, britanski general.

1737. - Rođen je Anton Losenko, ruski slikar.

1759. - Umro je Ferdinand VI, kralj Španije.

1784. - Umro je Allan Ramsay, škotski slikar.

1792. - U jurišu na palatu Tiljerije tokom Francuske revolucije, pariska rulja je uhapsila i utamničila kralja Luja XVI i masakrirala njegovu Švajcarsku gardu.

1793. - Louvre, dvorac francuskih kraljeva u Parizu i jedan od najvećih i najpoznatijih svetskih muzeja, otvoren kao muzej od strane francuske revolucionarne vlade.

1802. - Umro je Franz Aepinus, nemački naučnik.

1806. - Umro je Majkl Haydn, austrijski kompozitor.

1809. - Kito, danas glavni grad Ekvadora, je objavio nezavisnost od Španije. Ekvador je inače postao španska kolonija još 1534. godine, kada su španski konkvistadori Pizaro i Almagro uništili državu Inka.

1810. - Rođen je Camillo Benso di Cavour, italijanski političar i borac za ujedinjenje Italije i njen prvi premijer.

1821. - Misuri je priznat kao 24. američka država.

1822. - Rođen je German Anđelić, srpski patrijarh.

1839. - Umro je Džon St. Aubyn, britanski sakljupač fosila.

1842. - Velika Britanija je zakonom ženama i deci mlađoj od 10 godina zabranila rad u podzemnim kopovima rudnika.

1846. - U Vašingtonu je osnovan centar za naučna istraživanja 'Smithsonian Institution'. Danas najveća ustanova te vrste u svetu ustanovljena je prema oporuci britanskog naučnika Džejmsa Smitsona, koji je umro 1829, a svoj imetak od preko 100.000 funti zaveštao SAD.

1861. - Nastupni govor grofa Đure Jelačića, kojim je skrenuo pažnju na pokušaje odnarođivanja Hrvata od strane suseda.

1874. - Rođen je Herbert C. Hoover, američki političar i 31. predsednik ove države.

1878. - Srpski knez Milan Obrenović izdao je ukaz o 'ustrojstvu Vojnog muzeja', radi prikupljanja i čuvanja trofeja iz ratne istorije. Muzej je smešten u prepravljenu džamiju na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave na Kalemegdanu. Ondašnja štampa pisala je o tome da 'je Vojni muzej ponos Beograda, da su njegove istorijske zbirke pobudile veliko interesovanje u narodu i da je tako uređen da može poslužiti kao primer'.
1878. - Rođen je srpski kompozitor i muzički posac Isidor Bajić, nastavnik muzike u Srpskoj gimnaziji, horovođa i organizator muzičkog života u Novom Sadu, autor vokalnih i klavirskih dela i scenske muzike. Posebnu pažnju posvetio je obradi srpske narodne muzike, a bavio se i teorijom muzike. Dela su: opera 'Knez Ivo od Semberije', zbirka solo pesama 'Pesme ljubavi', horske pesme 'Sokoli', 'Ej, ko ti kupi', 'Zračak viri', 'Iz srpske gradine'.

1889. - Rođen je Charles Darrow, izumitelj Monopola.

1895. - U 'Kraljičinom holu' u Londonu izveden je prvi promenadni koncert, kojim je dirigovao Henri Vud. On je ostao glavni organizator britanskog godišnjeg festivala klasične muzike 'Proms' do 1940.

1904. - Odigrala se bitka u Žutom moru između ruske i japanske flote tokom Rusko-japanskog rata.

1913. - U Bukureštu su Grčka, Rumunija, Srbija i Crna Gora potpisale s poraženom Bugarskom ugovor o miru, kojim je okončan Drugi balkanski rat i precizirane granice Bugarske prema Rumuniji i Srbiji.

1914. - Francuska je, na početku Prvog svetskog rata, objavila rat Austro-Ugarskoj.

1915. - Osmansko Carstvo u velikom protunapadu, predvođeni pukovnikom Mustafom Kemalom osvajaju hrbat Sari Bair, u bitci za Sari Bair u Prvom svetskom ratu.

1915. - Umro je Henry Moseley, engleski fizičar.

1920. - U Sevru, predgrađu Pariza, posle Prvog svetskog rata potpisan je mirovni ugovor Turske i članica Antante kojim je Turska lišena mnogih teritorija Otomanskog carstva. Ugovor je izazvao veliko ogorčenje u Turskoj i parlament je odbio da ga ratifikuje.

1932. - Umro je Rin Tin Tin, američki pas glumac.

1936. - Počeo je šahovski turnir u Notingemu, Engleska. Pobedio je Mihail Botvinik.

1941. - Drugi dan pogroma u rkt. župi Krnjeuši kod Bos. Petrovca, u kojem su četnici ubili 240 seljana, etnički očistivši tako taj kraj od Hrvata.

1945 - Japan je u Drugom svetskom ratu ponudio saveznicima predaju, pod uslovom da car Hirohito zadrži presto.

1945. - Umro je Robert Goddard, američki fizičar.

1948. - Premijerno je prikazana na američkoj televiziji Ej-Bi-Si emisija 'Skrivena kamera' Alena Fanta.

1960. - Rođen je Hose Antonio Dominges Banderas, španski glumac i pevač.

1960. - Umro je Frank Lloyd, američki redatelj, scenarist i producent.

1964. - Papa Pavle VI doneo je svoju prvu encikliku (Ecclesiamsuam) o pomirenju sa ostalim hrišćanskim crkvama, nehrišćanskim verskim zajednicama i o spremnosti na dijalog sa svima koji to žele.

1983. - Umro je srpski filmski režiser Vojislav Nanović, jedan od pionira jugoslovenskog filma posle Drugog svetskog rata. Snimio je niz dokumentarnih i osam igranih filmova, uključujući 'Tri koraka u prazno', 'Ciganku' i 'Čudotvorni mač'.

1988. - Umro je Arnulfo Arias, bivši predsednik Paname.

1990. - Svemirska sonda Magelan je stigla do Venere.

1990 - Šefovi arapskih država su većinom glasova (12 za, osam protiv) osudili iračku okupaciju Kuvajta. Irački predsednik Sadam Husein pozvao je muslimane na 'džihad' (sveti rat) protiv stranih trupa i korumpiranih arapskih vođa.

1992. - Morska pijavica kod Rovinja, kod otoka Svetog Andrije, rezultirala je potonućem broda i pogibijom izletnika.

1999. - Islamski gerilci proglasili su rusku pokrajinu Dagestan nezavisnom državom i pozvali na 'sveti rat' (džihad) za oslobođenje.

2001. - U napadu pobunjenika iz pokreta UNITA na putnički voz južno od Luande ubijeno je oko 250 ljudi. To je bila jedna od najkrvavijih akcija u građanskom ratu u Angoli.

2003. - Putem specijalne veze između baze i Međunarodne svemirske stanice venčali su se ruski kosmonaut Jurij Maljenšenko koji je bio u orbiti, na oko 400 kilometara iznad Novog Zelanda, i Jekaterina Dmitrijeva koja je bila u svemirskom centru u Hjustonu. To je prvo 'svemirsko venčanje' u istoriji.

2004. - Libija je pristala da isplati 35 miliona dolara kao kompenzaciju porodicama 160 žrtava ne-američkog porekla koje su poginule u bombaškom napadu na jedan noćni klub u zapadnom Berlinu 1986. godine.

2007. - Umro je američki fotograf Džo O’ Donel (85), poznat po fotografijama Hirošime i Nagasakija posle eksplozije atomskih bombi 1945.

2008. - Preminuo je američki soul i fank muzičar Ajzak Hejs. Svojim radom 1970-ih godina je položio temelje i za disko muziku. Najveći uspeh postigao je numerom za film 'Šaft' za koji je nagrađen Oskarom i Gremijem. U crtanoj seriji 'Saut park' davao je glas za lik kuvara 'Šefa'.

2008. - Umro je Isaac Hayes, američki glazbenik soula, producent, dobitnik Oscara.

2008. - Ruska vojska preuzela je kontrolu nad Ćinvalijem, glavnim gradu separatističke oblasti Južne Osetije, a gruzijske snage povukle su se iz skoro svih delova te teritorije.

2011. - Ulične nemire u Londonu uspelo je da suzbije 16.000 policajaca, a pljačke, paljenja i izgredi proširili su se i na druge gradove Velike Britanije: Mančester, Liverpul, Birmingem, Notingem i Salford. Tokom četiri noći uličnog divljanja zbog vladinih mera štednje i siromštva, uhapšeno više od 1.100 ljudi od čega 768 u Londonu. Glavnina izgrednika bile su raznolike grupe mladih ljudi.

2012. - Umro je majstor za specijalne efekte i trostruki dobitnik nagrade Oskar, Karlo Rambaldi.

2014. - Na prvim direktnim predsedničkim izborima u Turskoj pobedio je dotadašnji premijer Redžep Tajip Erdogan.

2016. - Preminuo je Džerald Kavendiš Grovenor, vojvoda od Vestminstera, jedan od najbogatijih Britanaca čije se bogatstvo procenjuje na oko 10 milijardi evra.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana