Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 08. August

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 08. augusta! Šta se sve nekada dešavalo osmog augusta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
117. - Umro je rimski imperator Marko Ulpije Trajan, poslednji rimski car koji je vodio osvajačke ratove. Tokom njegove vladavine, od 98. godine, Rimsko carstvo je najviše proširilo svoje teritorije.

843. - U Verdunu su franački vladari - car Lotar I, kralj Ludvig Nemački i kralj Karlo II Ćelavi, sklopili ugovor o podeli franačke države na tri dela - zapadni, srednji i istočni deo.

869. - Umro je Lotar II. Bio je kralj Lotaringije.

1079. - Rođen je Horikawa, japanski car.

1217. - Prvog srpskog kralja Stefana Nemanjića krunisao je njegov brat monah Sava, koji je dve godine kasnije postao prvi srpski arhiepiskop. Svečanom činu krunisanja - posle kojeg je Stefan nazvan Prvovenčani - prisustvovali su svi srpski vlastelini i crkveni velikodostojnici.

1445. - Umro je Oswald von Wolkenstein, austrijski kompozitor.

1533. - Umro je Lucas van Leyden, holandski slikar i bakropisac.

1539. - Turci su preoteli Herceg Novi od Španaca. Posredovanjem Francuza Mlečani su se zbog svega toga izdvojili iz Svetog Saveza.

1553. - Umro je Girolamo Fracastoro, talijanski fizičar.

1567. - Španski vojvoda od Albe stigao je kao vojni guverner u Holandiju sa 10.000 španskih i italijanskih vojnika. Njegova vladavina (do 1573) zapamćena je po teroru nad holandskim stanovništvom i po intenzivnom delovanju španske inkvizicije.

1570. - Francuski kralj Šarl IX i vođa hugenota Gaspar de Kolinji su potpisali mir iz Sen Žermena kojim je okončan Treći hugenotski rat.

1588. - Umro je Alonso Sanchez Coello, španski slikar.

1588. - Engleska flota pod komandom lorda Hauarda i ser Fransisa Drejka porazila špansku Nepobedivu armadu kod Gravelena.

1609. - Pred članovima Senata u Veneciji, Gallileo Gallilei predstavio svoj teleskop.

1646. - Rođen je Godfrey Kneller, nemački slikar.

1694. - Rođen je Francis Hutcheson, irski filozof.

1720. - Rođen je Carl Fredrik Pechlin, švedski političar.

1732. - Rođen je Johan Christoph Adelung, nemački gramatičar i filolog.

1759. - Umro je Carl Heinrich Graun, nemački kompozitor.

1786. - Francuski alpinista, doktor Mišel Gabrijel Pakar i njegov nosač Žak Balma osvojili su prvi u svetu najviši vrh Alpa i zapadne Evrope, Mon Blan, visok 4807 metara.

1815. - Francuski car Napoleon I Bonaparta krenuo je u izgnanstvo na britansko ostrvo Sveta Jelena u Atlantskom okeanu, gde je proveo poslednjih šest godina života.

1832. - Rođen je srpski pisac i slikar Đura Jakšić. Pisao je lirsku, rodoljubivu, satiričnu, socijalnu i epsku poeziju. Slikarstvo je učio u Segedinu, Temišvaru, Pešti, Velikom Bečkereku (sadašnji Zrenjanin), Beču i Minhenu. Potom je bio učitelj u mnogim mestima u Srbiji i predavao crtanje u Kragujevcu, Požarevcu i Jagodini. Njegove pesme 'Na Liparu', 'Ponoć', 'Mila', 'Otadžbina', 'Ja sam stena', 'Noć u Gornjaku', 'Padajte braćo' - predstavljaju vrhunske domete srpske romantičarske poezije. Napisao je i drame u stihovima 'Seoba Srbalja', 'Jelisaveta, knjeginja crnogorska' i 'Stanoje Glavaš' i oko 40 pripovedaka.

1843. - Južna Afrika postala britanska kolonija.

1861. - Rođen je William Bateson, engleski biolog.

1876. - Tomas Edison patentirao je mimeograf, aparat za umnožavanje pisanih stvari.

1877. - Rođen je Jovan Skerlić, srpski književnik.

1879. - Rođen je Emilijano Zapata, meksički revolucionar, vođa seljačkog pokreta za agrarnu reformu u meksičkoj revoluciji (1910-1917). Kao vođa meksičkih seljaka stvarao je burnu istoriju Meksičke revolucije pod parolom 'Zemlja i sloboda'. Ubijen je iz zasede u aprilu 1919.

1881. - Osnovana je Gimnazija 'Bora Stanković' u Vranju.

1898. - Rođen je Pavle Bihalji, izdavač, književnik, prevodilac.

1900. - Umro je Emil Škoda, poznati češki industrijalac.

1900. - U Bruklinu počeo je prvi teniski turnir 'Dejvis kup'. Pobednici dvodnevnog takmičenja bili su Amerikanci.

1901. - Rođen je Ernest O. Lawrence, američki fizičar i nobelovac za fiziku 1939.

1902. - Rođen je Paul Dirac, britanski fizičar i nobelovac za fiziku 1933.

1905. - Umro je srpski istoričar i sveštenik Ilarion Ruvarac, osnivač srpske kritičke istorijske škole, član Srpske kraljevske akademije. Obavio je pionirski posao kritičkog istorijskog istraživanja, suzbijajući nenaučne postupke u proučavanju srpske istorije. Napadao je neznanje i šarlatanstvo i bio rezervisan prema narodnom predanju kao istorijskom izvoru. Bio je profesor i rektor Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, a od 1882. arhimandrit fruškogorskog manastira Grgeteg. Dela su: 'Odlomci o grofu Đorđu Brankoviću i Arseniju Crnojeviću patrijarhu', 'O knezu Lazaru', 'Montenegrina', 'O pećkim patrijarsima', 'Kraljice i carice srpske'.

1909. - Sedište Republičkog seizmološkog zavoda useljeno je u zgradu koju je projektovao arhitekta Momir Korunović u Tašmajdanskom parku. Dan nakon što je Zavod useljen u ovu zgradu, zabeležen je prvi potres. Zgrada je od tada doživela tri proširenja, poslednje 1939. godine; od tada je malo toga promenjeno i na zgradi i oko nje.
1918. - Počela je bitka kod Amijena koja je označila početak saveznička Stodnevne ofanzive na Zapadnom frontu u Prvom svetskom ratu.

1919. - Rawalpindinski mir, u kojem Engleska priznaje neovisnost Afganistana.

1919. - Rođen je italijanski filmski producent Dino de Laurentis, koji je značajno doprineo svetskom uspehu italijanske kinematografije posle Drugog svetskog rata. Dobitnik je Oskara za filmove 'Gorki pirinač' i 'Ulica', kao najbolje inostrane filmove.

1922. - Rođena je Esther Williams, američka plivačica i glumica.

1925. - Rođen je Alija Izetbegović, bosanski političar i državnik.

1928. - Umro je Stjepan Radić, hrvatski političar i pisac, osnivač Hrvatske seljačke stranke.

1929. - Nemačka letelica Graf Celepin započela je put oko sveta.

1929. - Umro je Rodolf Arčibald Rajs, švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani. Istakao se kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata.

1933. - Umro je Adolf Loos, češko-austrijski arhitekta.

1937. - Rođen je američki filmski glumac Dastin Hofman, izuzetan tumač uloga senzibilnih, neurotičnih ljudi u potrazi za identitetom, dobitnik nagrade 'Oskar' za uloge u filmovima 'Kramer protiv Kramera' i 'Kišni čovjek'. Njegovu glumu takođe odlikuje specifičan smisao za humor. Ostali filmovi: 'Diplomac', 'Ponoćni kauboj', 'Veliki mali čovjek', 'Psi od slame', 'Maratonac', 'Svi predsednikovi ljudi', 'Leni', 'Tutsi', 'Kuka', 'Poludeli grad'.

1938. - Rođen je Leonid Kučma, ukrajinski predsednik 1994-2004.

1940. - Nemačko ratno vazduhoplovstvo u Drugom svetskom ratu počelo koncentrisane napade na britanske gadove.

1941. - Na Kosmaju je u Drugom svetskom ratu iz zasede ubijen srpski revolucionar Branko Krsmanović, španski borac, član Glavnog štaba narodnooslobodilačkog pokreta Srbije i organizator prvih partizanskih jedinica u Šumadiji. Studirao je u Beogradu i Pragu, odakle je kao dobrovoljac otišao u Španiju. Preživeo je ranjavanje u Španskom građanskom ratu, gde je bio politički komesar Protivtenkovske baterije formirane od jugoslovenskih dobrovoljaca. Posmrtno je proglašen narodnim herojem.

1943. - Rođena je Esma Redžepova, makedonska pevačica i humanitarka.

1945. - SSSR proglasio rat s Japanom i pokrenuo invaziju na Mandžuriju s više od milijun vojnika. Japan se predao 15.8.

1945. - Londonskim sporazumom Velike Britanije, SSSR-a, SAD i Francuske, kojem se kasnije priključilo još 19 zemalja, osnovan je Međunarodni vojni sud za suđenje nacističkim ratnim zločincima, na osnovu kojeg je vođen Nirnberški proces.

1949. - Butan postao nezavisna monarhija.

1963. - U spektakularnoj 'Velikoj pljački voza', grupa kriminalaca upala je u poštanski voz između Glazgova i Londona i opljačkala 2,6 miliona funti. Svih 15 učesnika 'pljačke stoleća' uhapšeno je i 1964. osuđeno na 25 do 30 godina zatvora. Jedan od glavnih aktera, Roni Bigs, uspeo je da pobegne iz zatvora i sa plenom otputuje u Brazil, gde je živeo do maja 2001, kada se sam predao Skotland jardu.

1967. - Ministri inostranih poslova Indonezije, Malezije, Singapura, Tajlanda i Filipina su u Bangkoku potpisali sporazum o osnivanju političko-ekonomske grupacije ASEAN (Udruženje zemalja Jugoistočne Azije), kojoj su kasnije pristupili Bruneji i Vijetnam.

1974. - Predsednik SAD Ričard Nikson objavio je, obraćajući se naciji preko televizije, da podnosi ostavku zbog umešanosti u aferu Votergejt.

1977. - Umro je Edgar Douglas Adrian, britanski naučnik i lekar.

1979. - Umro je engleski pisac Nikolas Džon Tarni Monsara, najpoznatiji po romanu 'Surovo more', živoj slici zbivanja na malom brodu u vrijeme rata. Ostala dela: romani 'Misli na sutra', 'Na prvi pogled', 'Priča o Ester Kostelo', 'Pleme koje je izgubilo vođu', 'Smit i DŽons'. 1979. - Umro je engleski pisac Nikolas Džon Tarni Monsara, najpoznatiji po romanu 'Surovo more', živoj slici zbivanja na malom brodu u vrijeme rata. Ostala dela: romani 'Misli na sutra', 'Na prvi pogled', 'Priča o Ester Kostelo', 'Pleme koje je izgubilo vođu', 'Smit i DŽons'.

1981. - Rođen je Rodžer Federer, švajcarski teniser.

1984. - Američki atletičar Karl Luis osvojio je treću zlatnu olimpijsku medalju, pobedivši u trčanju na 200 metara.

1986. - Premijera dugometražnog crtanog filma Transformers.

1988. - Ruske trupe počele povlačenje iz Afganistana nakon sedam godina okupacije.

1990. - Irak je, sedam dana posle okupacije, anektirao Kuvajt, kao svoju 19. provinciju. Predsednik SAD Džordž Buš poslao je trupe u Saudijsku Arabiju, a vojna akcija koja je usledila nazvana je 'Pustinjska oluja'.

1994. - Lideri Jordana i Izraela otvorili su prvi drumski granični prelaz i time potvrdili prestanak 46-godišnjeg neprijateljstva.

1996. - U vodenim bujicama koje su se iznenada sručile u turistički kamp u Pirinejima, u Španiji, noseći automobile i šatore, poginulo je najmanje 67 ljudi.

2000. - Od eksplozije bombe u stanici metroa ispod Puškinovog trga, u centru Moskve, poginulo je 12 osoba, a 53 su teško ranjene.

2003. - U požaru na brdu iznad Radovića, u opštini Tivat, izgorio manastir Svetog Ivana.

2004. - Umro je legendarni 'borac protiv požara' na naftnim poljima Red Ader, neustrašivi Teksašanin koji je gasio požare na naftnim izvorima širom sveta.

2008. - U Pekingu su otvorene XXIX letnje olimpijske igre.

2009. - U tajfunu Morakot, koji je pogodio Tajvan i izazvao najveće poplave u poslednjih 50 godina, poginula je 461 osoba, a 192 se vode kao nestale.

2010. - U poplavama širom Srednje Evrope poginulo je petnaest osoba. Najteže su pogođene Poljska, Češka, istočni dijelovi Nemačke i Slovačka.

2011. - Umrla je australijanka Nensi Vejk jedna od najodlikovanijih savezničkih špijunki iz Drugog svetskog rata, koja se proslavila u francuskom Pokretu otpora, a među gestapovcima je bila poznata pod šifrovanim imenom 'Beli miš'. Zbog uloge u tom pokretu dobila je najveće francusko vojno odlikovanje Legiju časti, ali i odlikovanja SAD, Britanije i Australije.

2014. - Umro je Džej Džej Marfi, irski filmski glumac koji u popularnoj seriji 'Igra prestola' igra ser Denija Malistera, najstarijeg pripadnika 'Noćne straže', vojske koja čuva severnu granicu 'Sedam kraljevstava'.

2017. - U izveštajima 13 američkih hidrometeroloških federalnih agencija zaključuje se da SAD trpe negativne efekte klimatskih promena, sa velikim porastom učestalosti toplotnih talasa, jakih kiša i drugih ekstremnih vremenskih prilika tokom protekle četiri decenije.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana