Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 06. August

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 06. augusta! Šta se sve nekada dešavalo šestog augusta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
258. - Umro je papa Siksto II.

1221. - Umro je Sveti Dominik Guzman, svetac, utemeljitelj dominikanskog reda.

1414. - Umro je Ladislav, napuljski kralj.

1637. - Umro je engleski pisac i glumac Ben Džonson autor satirične komedije 'Valpone, ili lisica', koja se smatra jednim od najboljih dela tog žanra u renesansnoj književnosti.

1660. - Umro je španski slikar Dijego Velaskez jedan od najvećih u istoriji slikarstva, dvorski slikar španskog kralja Filipa IV (portreti članova kraljevske porodice, 'Predaja Brede', 'Venera sa ogledalom').

1661. - Portugalija i Holandija potpisale sporazum prema kom je Portugalija zadržala Brazil, a Holandija Cejlon.

1775. - Rođen je Daniel O'Conell, irski političar.

1796. - U Cetinju je Skupština crnogorskih starešina izglasala 'Stegu', prvi pisani zakonski akt u Crnoj Gori kojim je izražen opštecrnogorski karakter oslobodilačke borbe protiv Turaka. Uskoro je formiran i centralni organ vlasti - Praviteljstvo suda crnogorskog i brdskog i izglasan prvi crnogorski zakon koji je, zajedno sa 'Stegom', činio političku platformu za stvaranje crnogorske države.

1806. - Car Franc I Habsburg odrekao se titule rimskog cara i proglasio se carem Austrije. Time je prestalo da postoji Sveto Rimsko-Nemačko Carstvo.

1807. - Dositej Obradović u Prvom srpskom ustanku iz Zemuna došao u Beograd posle putovanja u Beč, Pariz, London i Rusiju. Mnogo Beograđana sišlo je na pristanište, a gradski topovi su objavili dolazak Dositeja, koji je ubrzo otpočeo veliki prosvetiteljski posao u oslobođenoj Srbiji. Organizovao je Veliku školu i bio prvi ministar prosvete u Srbiji, a kad je umro 1811. ispraćen je svečanije nego iko u ondašnjem Beogradu. U povorci za sandukom bio je i vožd Đorđe Petrović - Karađorđe. Sahranjen je u porti Saborne crkve.

1809. - Rođen je Alfred Tenison, engleske pesnik viktorijanske ere, zvaničan dvorski pesnik. Dela su mu: poeme 'Kraljevske slike', 'Princeza', elegija 'In memoriam', sonet 'Crnoj Gori', zbirka lirskih pesama ...

1825. - Bolivija proglasila nezavisnost posle gotovo tri veka španske vladavine.

1860. - Rođen je srpski političar i filolog Ljubomir Stojanović, sekretar Srpske kraljevske akademije, koji je 1921. s Jašom Prodanovićem osnovao Republikansku stranku i bio njen prvi predsednik. Prethodno je kao pripadnik Samostalne demokratske stranke više puta bio ministar prosvete i jednom premijer. Dela su: monografija 'Život i rad Vuka Stefanovića Karadžića', stari srpski pisani spomenici 'Miroslavljevo jevanđelje', 'Stari srpski natpisi i zapisi' (šest knjiga), stari letopisi, dela Vuka Karadžića, uključujući 'Vukovu prepisku', udžbenici gramatike, studije o starim srpskim štamparijama, o srpskim crkvama u XV i XVI veku, o arhiepiskopu Danilu.

1881. - Rođen je Aleksandar Fleming, engleski bakteriolog i profesor Londonskog univerziteta. Godine 1928. Fleming je otkrio da gljivice plesni sprečavaju rast i razvoj nekih mikroorganizama. Ovo otkriće nazvao je Penicilium Notatum. Međutim, tek četrdesetih godina ovog veka, penicilin je, zaslugom nastavljača Flemingovog učenja, prvi put upotrebljen kao antibiotik u lečenju nekih bolesti. Za otkriće penicilina Fleming je 1945. godine dobio Nobelovu nagradu.

1890. - U zatvoru 'Auburn' u Njujorku, izvršeno je prvo pogubljenje na električnoj stolici. Pogubljen je William Kemmler, koji je osuđen za ubistvo svoje ljubavnice Matilde Ziegler. Pogubljenje električnom strujom kao oblik pogubljenja ideja je stomatologa Dr Alberta Southwicka iz 1881. godine, a prvu električnu stolicu konstruisao je električar zatvora 'Auburn', Edwin R. Davis.

1897. - Rođen je slikar Milo Milunović, profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Slikarstvo je učio u Firenci kod čuvenog Đakometija. Posle Prvog svetskog rata, desetak godina živeo je u Parizu, gde je izlagao samostalno i na zajedničkim izložbama. U Beograd se vratio 1932. godine. Njegov slikarski opus obuhvata mrtvu prirodu, predele, kompozicije i portrete. Takođe je radio i monumentalne freske i mozaike. Karakteriše ga arhitektonska jasnoća kompozicije i forme, kao i prefinjen kolorizam. Milo Milunović umro je 1967. godine.

1903. - Štrajk rudara u Senjskom Rudniku, kasnije Dan rudara u Srbiji.

1911. - Rođen je Rade Končar, sekretar CK KPH i član CK KPJ, jedan od organizatora NOB-a u Hrvatskoj i narodni heroj Jugoslavije.

1911. - Dužijanca, prastari žetveni praznik Hrvata, je prvi put održana kao javna svetkovina, pred crkvom sv. Roka u Keru. Organizatori su bili župnik Blaško Rajić i 'Bunjevačko divojačko društvo' s čelnicom Justikom Skenderović.

1914. - Austro-Ugarska objavila rat Rusiji, a Srbija i Crna Gora Nemačkoj u Prvom svetskom ratu.

1916. - Rođen je malteški političar Dom Mintof, koji je kao predsednik laburističke vlade od 1971. vodio politiku odvajanja Malte od Velike Britanije i Evrope, stvarajući bliže veze sa Libijom i arapskim svetom.

1917. - Rođen je američki filmski glumac Robert Čarls Daran Mičam, koji se pedesetih godina XX veka proslavio ulogama nonšalantnih junaka izrazite personalnosti. Filmovi: 'Priča o G. I. Džou', 'Iz prošlosti', 'Crveni poni', 'Makao', 'Anđeosko lice', 'Druga prilika', 'Reka bez povratka', 'Bandido', 'Lovci', 'Najduži dan', 'Eldorado', 'Ancio', 'Dobri momci i rđavi momci', 'Zbogom lepojko', 'Rajanova kći', 'Jakuza', 'Bitka za Midvej', 'Marijini ljubavnici', 'Ambasador'.
1918. - Završena nemačka ofanziva na Marni. Poslednji veliki napad Nemačke vojske u Prvom svetskom ratu završen porazom, a oko 100.000 nemačkih vojnika poginulo i povređeno.

1919. - Antantine intervencionističke čete zauzimaju Budimpeštu; kraj Mađarske sovjetske republike.

1926. - Američka plivačica Gertruda Ederle postala prva žena koja je preplivala Lamanš. Pivanje trajalo 14 časova.

1928. - Rođen je Andy Warhol, američki slikar, novinar, filmski režiser i producent, najznačajniji predstavnik pop-arta. Drsko i duhovito je ismejavao i razarao banalnost masovne komercijalne američke kulture i američke mitove. Filmovi: 'Empajer', 'San', 'Devojke iz Čelzija', 'Usamljeni kauboji', 'Meso', 'Đubre', 'Pobunjene žene', 'Meso za Frankeštajna', 'Krv za Drakulu'.

1932. - Otvoren prvi Venecijanski filmski festival.

1936. - Rođen je Dražan Jerković, jugoslovenski fudbaler, reprezentativac, trener i sportski direktor.

1940. - Estonija ušla u sastav SSSR pod nazivom Estonska Sovjetska Socijalistička Republika.

1941. - Ustaše su ubile oko 600 stanovnika sela Prebilovci, uglavnom žena, dece i staraca.

1945. - Američki bombarder B-29 izbacio je atomsku bombu nazvanu 'Little Boy' (Mali dečak) na japanski grad Hirošimu. Na mestu je poginulo 80.000 ljudi a još ih je 60.000 umrlo od posledica zračenja do kraja godine. Pretpostavlja se da je bomba ukupno usmrtila 200.000 osoba. Tri dana kasnije, druga američka atomska bomba bačena je na grad Nagasaki.

1946. - Umro je Veselin Čajkanović srpski istoričar religije.

1962. - Jamajka stekla nezavisnost posle 300 godina britanske vladavine.

1963. - Rođen je Kevin Mitnik, poznatiji kao 'Condor' američki stručnjak za računarsku sigurnost, ranije hacker i cracker. U svetu hackera poznat je po tome što je osmislio tehnike kao što su IP spoofing te socijalni inženjering primenjen u informatici.

1965. - Izdan album 'Help!' od Beatlesa.

1965. - Američki predsednik Lindon Džonson je potpisao Zakon o pravu glasa, čime je on stupio na snagu.

1972. - Rođena je Džeraldin Estel Halivel, engleska pevačica, muzičarka, glumica i politička aktivistkinja, bivša članica grupe Spajs Gerls.

1973. - Umro je kubanski diktator Fulhensio Batista i Saldivar, koji je vladao Kubom od 1952. do 1959, kada je zbačen u revoluciji pod vođstvom Fidela Kastra.

1978. - Umro je papa Pavle VI, čiji je pontifikat od 1963. obeležen nastojanjima da katoličku crkvu približi savremenom svetu. Normalizovao je odnose sa komunističkim zemljama i podržavao Pokret nesvrstanih. Nasledio ga je Jovan Pavle I.

1984. - Rođena je Maja Ognjenović, srpska odbojkašica.

1990. - Savet bezbjednosti UN jednoglasno izglasao rezoluciju o zabrani trgovine s Irakom posle invazije iračkih trupa na Kuvajt.

1991. - Predsedništvo Jugoslavije jednoglasno usvojilo odluku o proglašenju potpune i bezuslovne obustave vatre na teritoriji Republike Hrvatske.

1991. - Tim Berners-Lee predstavio projekt World Wide Web.

1994. - Nemačka Vlada podržala vazdušne operacije koje je NATO prethodnog dana izveo na području Srpskog Sarajeva i ocenila udare na srpske položaje kao 'neophodnim'.

1994. - Umro je Domeniko Modunjo, italijanski pevač.

1995. - Hrvatski avioni i artiljerija gađali srpske izbeglice koje su u kolonama napuštale teritoriju Hrvatske posle ofanzive hrvatske vojske na Kninsku Krajinu.

1996. - Američki naučnici objavili da su pronašli dokaz da je na Marsu davno postojao život, na osnovu ispitivanja ostataka meteora pronađenog na Antarktiku.

1997. - Boing 747 Korean erlajnza srušio se na putu iz Seula u blizini aerodroma Guam. Poginulo 228 putnika i članova posade, a 26 ih preživelo.

1999. - Predsednik Rusije Boris Jeljcin zatražio od Parlamenta da ukine smrtnu kaznu u toj zemlji.

2000. - Oko 1.400 Litvanaca priznalo da su kao agenti ili doušnici radili za bivšu sovjetsku tajnu i obaveštajnu službu, KGB. Litvanija bila pod upravom Sovjetskog Saveza od Drugog svetskog rata do 1991.

2001. - Vrhovni sud Kalifornije doneo odluku da proizvođači vatrenog oružja ne podležu zakonskoj odgovornosti za kriminalnu upotrebu njihovog oružja.

2002. - Umro je Edsger Dijkstra, holandski kompjuterski naučnik koji je 1972. godine dobio Tjuringovu nagradu za svoje fundamentalne doprinose razvoju programskih jezika.

2003. - Sud u Madagaskaru osudio je bivšeg predsednika Didijera Raciraka na 10 godina teškog rada zbog pronevere javnih fondova vrednih osam miliona američkih dolara.

2004. - Umro je Rik Džejms, pionir fank muzike, čiji je čuveni hit iz 1981. 'Super Frik'.

2004. - Američkog državljanstva odrekao se bivši šahovski šampion Bobi Fišer, koji je u junu uhapšen u Tokiju na osnovu poternice SAD zbog kršenja embarga protiv Jugoslavije 1992. godine.

2005 - Umro je bivši ministar inostranih poslova Velike Britanije Robin Kuk koji je 2003. napustio vladu Tonija Blera u znak protesta zbog invazije na Irak.

2005. - Otvoreno deseto Svetsko prvenstvo u atletici 2005. u Helsinkiju.

2008. - Vojska Mauritanije izvela je državni udar protiv predsednika Sidi Muhameda Abdulahija. Nakon hapšenja predsednika i premijera svu vlast je preuzeo Mohamed Uld Abdel Aziz.

2009. - Umrla je Savka Dapčević Kučar, jedna od najuticajnijih hrvatskih političarki iz vremena SFRJ i istaknuti lider 'Hrvatskog proleća' sedamdesetih godina.

2010. - Sjedinjene Američke Države (SAD) su prvi put prisustvovale obeležavanju godišnjice nuklearnog napada na Hirošimu, 6. avgusta 1945, u kojem je stradalo 140.000 ljudi. Posle šest i po decenija, ambasador SAD u Japanu Džon Rus položio je venac u Hirošimi. SAD nikada nisu uputile izvinjenje za atomske napade na Hirošimu i Nagasaki.

2011. - Protestni marš zbog smrti Marka Dagana u londoskoj četvrti Totenhem se okončao nemirima, koji su sledeće četiri noći izazvali talas nasilja širom Engleske.

2012. - Istraživačko vozilo američke svemirske agencije NASA 'Kjurioziti', veličine automobila, spustilo se na Mars, sa zadatkom da analizom uzorka tla ove planete utvrdi da li je na njoj moglo biti života. Minerali koje je identifikovao 'Kjurioziti' na Marsu krajem 2013. sugerišu da je postojalo jezero slabog saliniteta i neutralne pH vrednosti, što su uslovi pogodni za razvoj života.

2014. - Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se ograničava ili zabranjuje uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i sirovina iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji zbog njene uloge u sukobima u Ukrajini.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana