Home Dugme
Meni

Desilo Se u Ovaj Dan - 03. August

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 03. augusta! Šta se sve nekada dešavalo trećeg augusta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
8. - Rimski general Tiberije pobedio je Dalmate u bitki na reci Bathinus.

216. pre nove ere - Kartaginski vojskovođa Hanibal je u Drugom punskom ratu kod Kane, u jugoistočnoj Italiji, naneo najteži poraz Rimljanima u istoriji Rimskog carstva. Rim je zahvatila panika, zapamćena po izreci 'Hanibal ante portas' (Hanibal pred vratima).

435. - Carigradski biskup Nestorije proteran je u Egipat kao osnivač hereze nestorijanizma.

1347. - Engleski kralj Edvard III zauzeo je u Stogodišnjem ratu francuski grad Kale, koji je ostao pod engleskom vlašću do 1558.

1460. - Škotskog kralja Džejmsa II, kojeg su savremenici nazivali 'Džejms gnevnog lica', ubili su Englezi tokom opsade zamka Roksburg.

1492. - Kristifor Kolumbo, španski moreplovac italijanskog porekla, isplovio je na brodu 'Santa Marija' iz španske luke Palos de la Frontera na prvo putovanje prema zapadu na kojem je otkrio Ameriku.

1571. - Turci su, nakon jedanaestomesečne opsade, zauzeli grad Famagustu na Kipru i izvršili masakr stanovništva.

1675. - Francuzi su pobedili Holandsku i špansku flotu kod Palerma i zauzeli Siciliju.

1770. - Rođen je Fridrih Vilijem III, pruski kralj od 1797. do 1840. Izgubivši rat sa Napoleonovom vojskom bio je prisiljen, Tilzitskim mirom (1807.), da Napoleonu preda gotovo pola države. Jedan je od potpisnika saveza Sveta alijansa koji su, posle Napoleonovog pada, sklopile Rusija, Pruska i Austrija.

1778. - U Milanu je otvorena operska kuća Skala, delo arhitekte Đuzepea Pjermarinija.

1830. - Turski sultan Mehmed II je, posle višemesečnih pregovora, hatišerifom priznao autonomiju Srbije, čime su uspostavljeni osnovi srpske nezavisne uprave. Povlastice Srbiji razrađene su u 20 tačaka, uključujući priznanje njene potpune unutrašnje autonomije i potvrđivanje titule kneza Milošu Obrenoviću, s naslednim pravom dinastije Obrenović.

1832. - Rođen je Ivan Zajc, hrvatski kompozitor i dirigent.

1854. - Rođen je Vladimir Matijević, srpski trgovac, dobrotvor i osnivač najznačajnijih organizacija Srba u Hrvatskoj i Austrougarskoj.

1858. - Engleski istraživač Džon Spik otkrio je jezero Viktorija, izvorište reke Nil.

1862. - U improvizovanoj bolinici u Alabami, SAD, profesor doktor Džozef Lister prvi put je primenio antisepsu, metodu za sprečavanje infekcije otvorenih rana. Došao je tom prilikom do zaključka da u vazduhu postoje klice koje zagađuju ranu. Premazivanjem rana karbonalnom kiselinom i upotrebom čistog zavoja Lister uvodi postupak ubijanja klica, nazvan antisepsa.

1872. - Rođen je Hakon VII, norveški kralj od 1905. do smrti 1957. Odbijanjem da abdicira podstakao je svoj narod da organizuju pokret otpora nemačkoj okupaciji u Drugom svetskom ratu.

1881. - Umro je Vilijam Fargo pionir američkih špeditera.

1881. - Britanske trupe okupirale su egipatski grad Suec, što je Velikoj Britaniji omogućilo da 1883. postane vlasnik čitave zone Sueckog kanala.

1884. - Završen je železnički most u Beogradu na reci Savi, a narednog meseca puštena je u saobraćaj pruga Zemun-Beograd. Most je razaran u oba svetska rata i potom obnavljan.

1901. - Osnovan Atletski klub Bačka, sportsko društvo Hrvata iz Subotice koje je imalo najjaču fudbalsku sekciju, FK Bačka 1901. Klub je najstariji fudbalski klub u Hrvata.

1903. - Na Žabljaku je rođen Dušan Baranin, književnik i publicista. Pisao je romane i romansirane biografije o događajima i ličnostima iz srpske istorije 19. veka. Pisao je o Proti Mateji Nenadoviću, Mehmed paši Sokoloviću, Karađorđu, hajduk Veljku Petroviću... Umro je u Beogradu 1978. godine.

1903. - Makedonski ustanici u Kruševo su proglasili Kruševsku republiku, koja je potrajala deset tana.

1903. - Rođen je tunižanski državnik Habib Ben Ali Burgiba, vođa borbe za nezavisnost i prvi predsednik Tunisa od 1957. Za doživotnog predsednika proglašen je 1975., ali je u državnom udaru 1987. zbačen s vlasti.

1904. - Britanci su napali Tibet i zauzeli glavni grad Lasu, a verski vođa dalaj lama je pobegao u mongolsku prestonicu Urgu (Ulan Bator).

1904. - Prvi put su se emitovali radio talasi na Balkanskom poluostrvu sa Volujice, brda iznad Bara. Ovo je označilo i prvo emitovanje radio talasa u civilne svrhe. Puštanju u rad radio-telegrafske stanice prisustvovalo je više hiljada gostiju i zvanica iz cele Crne Gore, među kojima su bili i knez Nikola i Guljelmo Markoni, jedan od pronalazača bežične telegrafije.

1912. - Rođen je Svetozar Vukmanović, partizanski komandant.

1914. - U Prvom svetskom ratu Nemačka proglasila rat Francuskoj, Belgija je odbacila zahtev Nemačke da njene trupe uđu u tu zemlju, a Velika Britanija je upozorila Nemačku da bi invazija na Belgiju značila opšti rat u Evropi.

1924. - Umro je britanski pisac poljskog porekla Džozef Konrad, autor pomorskih priča i romana ('Lord Džim', 'Nostromo', 'Srce tame', 'Tajfun').
1928. - Umro je Jovan Avakumović, srbijanski političar i pravnik.

1936. - Američki atletičar Džesi Ovens je skokom u dalj 8,06 metara osvojio prvu od četiri zlatne medalje na olimijskim igrama u Berlinu.

1940. - Litvanija je formalno postala deo SSSR pod nazivom Litvanska Sovjetska Socijalistička Republika.

1940. - Italija je započela invaziju Britanskog Somalilenda.

1945. - Svim etničkim Nemcima i Mađarima u Čehoslovačkoj oduzeto državljanstvo.

1945. - Rođen je Slobodan Remetić, srpski lingvista, akademik.

1949. - Košarkaški savez Amerike i Nacionalna košarkaška liga spojili su se formirajući NBA ligu - National Basketball Association.

1954. - Umrla je Gabrijel Kolet, jedna od najpopularnijih francuskih književnica 40-tih godina. Bila je član Akademije Gonkur i Belgijske kraljevske akademije, a 1953. postala je oficir Legije časti.

1958. - Pod komandom Vilijama Andersona, američka nuklearna podmornica 'Nautilus' je prva prošla ispod leda na Severnom polu.

1960. - Niger se osamostalio od Francuske.

1963. - Rođen je Džejms Hetfield, frontmen grupe Metallica.

1968. - Umro je Konstantin Rokosovski, sovjetski maršal.

1975. - U Beograd je doputovao predsednik SAD Džerald Ford u dvodnevnu zvaničnu posetu Jugoslaviji, istakavši tom prilikom da politika nesvrstavanja Jugoslavije aktivno doprinosi većem razumevanju među narodima.

1977. - Umro je kiparski arhiepiskop Makarios, vođa pokreta za nezavisnost od Velike Britanije i prvi predsednik Kipra od 1960. do smrti. Bio je i jedan od istaknutih lidera pokreta nesvrstanih zemalja.

1989. - Ali Akbar Hašemi Rafsandžani preuzeo dužnost predsednika Irana.

1992. - U Jovanici kod Gornjeg Milanovca otkriveno je bogato arehološko nalazište iz ranog paleolita. Nađeni predmeti pripadaju tzv. ašelskoj kulturi u periodu između 700.000 i 160.000 godina pre nove ere. Nalazište je otkrila ekipa Instituta za istraživanja slovenske civilizaciuje u Beogradu s profesorom Radivojem Pešićem na čelu.

1993. - Panama pokrenula istragu o švercu oružja Hrvatima i muslimanima u bivšoj BiH, u koji je bio umešan i panamski konzulat u Barseloni.

1993. - Hrvatska delegacija na pregovorima u Ženevi Aliji Izetbegoviću uskratila pravo da kao predsednik nelegalnog Predsedništva Republike BiH govori u ime Hrvata.

1993. - Predsednik Hrvatske Franjo Tuđman verifikovao odluku Sabora o ukidanju dinara i uvođenju kune kao osnovne novčane jedinice.

1994. - Dan posle zahteva vlade Srbije rukovodstvu Republike Srpske da prihvati mirovni plan Kontakt grupe za BiH, Skupština RS odlučila je da konačnu odluku o tome donese narod na referendumu 27. i 28. avgusta, a sutradan je Jugoslavija zavela sankcije Srbima u Bosni i blokadu na Drini.

1996. - Ujedinjene Nacije su saopštile da je vojska plemena Tutsi u Burundiju pobila hiljade Hutu civila u seriji pokolja izvršenih između aprila i jula.

2001. - U Beogradu je ubijen bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Momir Gavrilović, što je dovelo do najteže političke krize u Demokratskoj opoziciji Srbije od njenog dolaska na vlast u oktobru 2000., kada je na izborima srušila desetogodišnji režim Slobodana Miloševića.

2002. - Predsednik vlade Srbije Zoran Đinđić primio je u Pragu nagradu Fondacije Vaclav Polak za doprinos razvoju demokratije u Srbiji.

2004. - U Njujorku ponovo za posetioce otvoren Kip slobode, koji je zbog bezbednosnih razloga bio zatvoren još od terorističkog napada na Njujork, 11. septembra 2001. godine.

2005. - Američki astronaut Stiv Robinson popravio je kvar na svemirskom brodu 'Diskaveri', lansiranom 26. jula, što predstavlja prvu takvu opravku učinjenu u svemiru.

2005. - Mahmoud Ahmadinejad postao šesti predsednik Irana.

2008. - Umro je ruski pisac, nobelovac i jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata Aleksandar Solženjicin. Zbog kritika Staljinovog režima u svojim delima u kojima je pisao o zatvorima za sovjetske građane, gulazima, u bivšem Sovjetskom Savezu, 1974. mu je oduzeto državljanstvo, nakon čega je proteran iz zemlje. U Rusiju se vratio posle raspada SSSR. Najpoznatija dela 'Arhipelag GULAG', 'Prvi krug', 'Jedan dan u životu Ivana Denisoviča', 'Odeljenje za rak', 'Crveni točak' i '200 godina zajedno'.

2008. - Najmanje 145 ljudi izgubilo život u stampedu hiljada hodočasnika u hramu na severu Indije.

2011. - Umro je Baba Smit, američki glumac i sportista. Proslavio se ulogom u serijalu 'Policijska akademija'.

2011. - Umro je slavni ruski pijanista Nikolaj Petrov, profesor Konzervatorijuma u Moskvi.

2014. - U snažnom zemljotresu u kineskoj provinciji Junan stradalo je preko 615 osoba, dok je 3.143 povređeno.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana