Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 02. August

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 02. augusta! Šta se sve nekada dešavalo drugog augusta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je Ilindan, dan svetitelja Ilije, među pravoslavnim Srbima jedan od najpoštovanijih praznika. U narodu se veruje da sveti Ilija upravlja munjama i gromovima, pa ga zovu i Gromovnik; tog dana se ne radi u polju jer se veruje da bi rad mogao da navuče gnev svetitelja. Sveti Ilija je rodom iz plemena Aronova iz grada Tesvita, zbog čega se još zove i Tesvićanin.

338. pre nove ere - Bitka kod Heroneje kojom je Filip II Makedonski nametnuo dominaciju Grčkoj.

216. pre nove ere - Kod Kane u Apulieniji Hanibal je nanio najveći poraz rimskoj vojsci u povijesti. Unatoč brojčanoj premoći, Rimljani koji su imali čak 80.000 vojnika izgubili su bitku.

461. - Zapadnorimskog cara Majorijana svrgao i posle pet dana pogubio vojskovođa Ricimer.

1100. - Umro je Vilijam II Riđi, engleski kralj, sin Vilijama I Osvajača. Ubijen je strelom u šumi tokom lova.

1492. - Kristifor Kolumbo je isplovio iz Lisabona ka Indiji prema zapadu. Otkrio je Bahame, Amerika 10. oktobra 1492.

1552. - Dogovorom u Pasauu poništen je Augsburški Interim iz 1548., a luterani (protestanti) su dobili slobodu veroispovesti u Nemačkoj, što je ozakonjeno na saboru u Augsburgu 25. septembra 1555.

1589. - Zbog prelaska na stranu hugenota, francuskog kralja Anrija III ubio je pristalica katoličke Svete lige, dominikanac Žak Kleman.

1589. - Umro je Henrik III, francuski i poljski kralj.

1667. - Umro je Francesco Borromini, italijanski arhitekt i kipar.

1696. - Rođen je Mahmud I, sultan Osmanlijskog carstva.

1717. - Imotski oslobođen od turske vlasti.

1788. - Umro je Tomas Genzboro, engleski portretista i pejsažista i jedan od osnivača britanske Kraljevske akademije umetnosti.

1789. - Francuska Ustavotvorna skupština izglasala je Deklaraciju prava čoveka i građanina; stvorena je pod uticajem ideja prirodnog prava, po ugledu na deklaracije prava koje su pojedine države SAD donele ranije. Deklaracija proklamuje izvesna osnovna, prirodna i nezastariva prava čoveka kojih ga nikakva vlast ne može lišiti. Uticaj ovog akta bio je veliki, ne samo na ustavnu praksu Francuske nego i mnogih zemalja sveta. Mnoge sadašnje deklaracije imaju za osnov rešenja iz ove deklaracije, ali ih proširuju novim, posebno socijalnim i ekološkim pravima.

1799. - Umro je francuski pronalazač Žak Etjen Mongolfje, koji je sa bratom Žozefom Mišelom 1783. konstruisao prvi vazdušni balon napunjen zagrejanim vazduhom.

1802. - Napoleon Bonaparta proglašen je 'doživotnim konzulom' Francuske, što mu je dalo pravo da imenuje naslednika.

1830. - Šarl X Burbonski, francuski kralj, abdicirao je pod pritiskom Julske revolucije u Parizu. Julska revolucija je izbila zbog kraljeve odluke o ukidanju slobode štampe, raspuštanju parlamenta i promeni izbornog zakona.

1832. - Rođen je Carl Justi, nemački filozof i istoričar umetnosti.

1858. - Britanski parlament usvojio je zakon - India Bill, kojim je indijska vlada stavljena pod upravu britanske krune.

1870. - London otvorio prvu podzemnu željeznicu na svetu.

1873. - Rođen je Geca Kon je bio srpski knjižar i izdavač.

1876. - Rođen je srpski lingvista Aleksandar Belić, profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije (posle Drugog svetskog rata Srpska akademija nauka i umetnosti) od 1937. do smrti 1960. i član svih slovenskih akademija. Posle završene Velike škole u Beogradu, studirao je slovensku filologiju i lingvistiku u Odesi i Moskvi. Osnovao je i uređivao časopise 'Južnoslovenski filolog' i 'Naš jezik'. Osnivač je srpske moderne dijalektologije i jedan od tvoraca naučne sintakse. Rešio je složen problem opšteslovenskog akcentnog sistema. Pod njegovim rukovodstvom SANU je izdala prvu knjigu velikog 'Rečnika književnog i narodnog jezika'. Napisao je oko 500 rasprava, jezičkih ogleda, naučnih kritika, polemika i prikaza. Dela su: 'O jezičkoj prirodi i jezičkom razvitku' (dva toma), 'Pravopis srpskohrvatskog jezika', 'Dijalekti istočne i južne Srbije', 'O dvojini u slovenskim jezicima', 'Galički dijalekat'.

1880. - U Sarajevu počela s radom 'Tvornica duhana Sarajevo'.

1893. - Donesen je propis kojim se prvi put u vojsku Kraljevine Srbije uvodi 'vazdušna sila'. Dokument je potpisao kralj Aleksandar Obrenović i njime je predviđeno da se pri 'indžiniriji', u svakoj diviziji 'po mogućstvu', obrazuju još i 'vazduhoplovska i velosipedska odeljenja' balona, jer se prvi avion, letelica braće Rajt, pojavio tek desetak godina kasnije. Današnji dan slavi se kao Dan avijacije Ratnog vazduhoplovstva i odbrane Vojske Jugoslavije.

1903. - U Makedoniji je počeo Ilindenski ustanak za oslobođenje od Otomanskog Imperija tokom kojeg je stvorena Kruševska republika. Republika se održala samo 11 dana, a ustanak je u krvi ugušen.

1903. - U Beogradu je održan osnivački kongres Srpske socijaldemokratske partije i Glavnog odbora Radničkog saveza. Srpska socijaldemokratska partija i Glavni radnički savez delovali su u Srbiji do drugog svetskog rata. Obnovljeni su 1918. godine. Aprila 1919. godine ova partija se ujedinila sa drugim jugoslovenskim socijaldemokratskim strankama u Socijalističku radničku partiju Jugoslavije.

1920. - Završio je Valonski rat, sukob italijanskih okupacijskih vlasti i Albanije.

1920. - Rođena je Marija Bursać, prva žena narodni heroj Jugoslavije.

1921. - Umro je italijanski tenor Enriko Karuzo, veoma poznat i van granica svoje domovine. Karuzove interpretacije spadaju u red najstarijih snimaka zabeleženih na fonografu i gramofonskoj ploči.

1922. - Umro je američki fizičar, pronalazač telefona, Aleksandar Bel. Bel se bavio istraživanjem mehanike govora. U Bostonu je osnovao školu za učitelje gluvonemih. Godine 1876. patentirao je svoj izum - telefonski aparat - koji će nekoliko godina kasnije naći primenu u mnogim zemljama sveta. Prva telefonska linija u Beogradu uspostavljena je 1883. godine.
1923. - Umro je Warren G. Harding, američki političar i predsednik.

1924. - Rođen je Džejms Baldwin, američki pisac.

1928. - Italija je potpisala 20-godišnji ugovor o prijateljstvu sa Etiopijom.

1932. - Rođen je irski pozorišni i filmski glumac Piter O'Tul, kome su aristokratska krhka i uznemirujuća pojava i majstorska gluma omogućile da nenadmašno tumači uloge senzitivnih i ambivalentnih ličnosti. Filmovi: 'Lorens od Arabije', 'Beket', 'Lord DŽim', 'Zima jednog lava', 'Noć generala', Ja, Petko', 'Doviđenja, gospodine Čips', 'Vladajuća klasa' ...

1934. - Umro je nemački predsednik feldmaršal Paul fon Hindenburg, u Prvom svetskom ratu načelnik Štaba nemačke Vrhovne komande. Kancelar Adolf Hitler je istog dana proglasio sebe 'firerom' - vođom, preuzevši apsolutnu vlast, što je bio definitivni kraj Vajmarske republike, uspostavljene posle nemačkog poraza u Prvom svetskom ratu.

1936. - Umro je francuski inženjer i pilot Luj Blerio, pionir vazduhoplovstva, koji je 1909. prvi avionom preleteo La Manš. Isprva je pokušavao da napravi avion mahokrilac - ornitopter, ali je brzo odustao od te ideje i 1903. je konstruisao prvi avion, a 1906. avion s motorom koji je imao tri cilindra. U Prvom svetskom ratu je proizvodio avione za francusko ratno vazduhoplovstvo, koji su bili među najuspešnijim u to vreme.

1935. - Velika Britanija je donela zakon prema kojem je reformisan sistem upravljanja u Indiji, odvojeni su Burma i Aden od Indije, garantovana veća lokalna samouprava u provincijama i formirano centralno zakonodavstvo u Nju Delhiju.

1939. - Albert Ajnštajn upozorio je američkog predsednika Ruzvelta da nemački naučnici rade na proizvodnji bombe sa uranijumom, posle čega su u SAD počeli (početkom 1940.) istraživački radovi za proizvodnju nuklearne bombe.

1942. - Rođena je Izabela Aljende, čileanska književnica.

1944. - Završena jedna od najvećih sovjetskih ofanziva u Drugom svetskom ratu. Počela je 23. juna i za 38 dana sovjetske divizije su oslobodile celu Bjelorusiju, stupile na tlo Poljske i istočne Pruske i stigle blizu Varšave.

1945. - Završena je Potsdamska konferencija na kojoj su sovjetski vođa Staljin, predsednik SAD Truman i premijer Velike Britanije Atli postigli dogovor o demilitarizaciji i denacifikaciji Nemačke i njenoj podeli na okupacione zone posle Drugog svetskog rata.

1960. - Tina Tarner debituje sa pesmom 'A Fool In Love', koju snima zajedno s partnerom Ikeom - ne zna se jesu li bili službene venčani u to doba.

1964. - Severnovjetnamski patrolni čamci su navodno otvorili vatru na američki razarač Medoks.

1970. - Britanski vojnici su u Severnoj Irskoj prvi put upotrebili gumene metke radi smirivanja nereda.

1980. - U eksploziji na železničkoj stanici u Bolonji poginulo je 85 i ranjeno više od 200 ljudi. To je bio najteži teroristički napad u Evropi posle Drugog svetskog rata i izazvao je talas masovnih protesta širom Italije.

1989. - Ukinuta trgovinska ograničenja između Velike Britanije i Argentine, zavedena poslije Foklandskog rata 1982.

1990. - Iračka vojska je napala Kuvajt i okupirala ga za jedan dan. Ovaj događaj je bio povod za ostvarenje aspiracija SAD, korz Zalivski rat, o stacioniranju velikog broja vojnika na Bliskom istoku zarad očuvanja dominacije nad proizvodnjom i distribucijom nafte.

1992. - Alžirske snage bezbednosti uhapsile su 50 naoružanih islamskih ekstremista i oduzele njihovo skladište oružja u kojem je pronađeno 150 bombi.

1994. - Pod pretnjom pooštravanja međunarodnih sankcija SR Jugoslaviji, vlada Srbije pozvala je lidere bosanskih Srba da prihvate mirovni plan Kontakt grupe za Bosnu i upozorila ih da će u suprotnom biti odgovorni za zločin protiv sopstvenog naroda.

1997. - Vođa najjače liberijske gerilske frakcije Čarls Tejlor proglašen je predsednikom Liberije, čime je posle sedmogodišnjeg građanskog rata okončana borba za vlast u zemlji.

1999. - U sudaru dva voza u istočnoj Indiji poginulo je 285, a ranjeno oko 300 ljudi.

2002. - Snage pokreta UNITA u Angoli su rasformirane, njenim generalima su oduzeti činovi i oni su integrisani u vojsku Angole.

2003. - Sud u Ruandi osudio 11 osoba na smrtnu kaznu, u okviru najvećeg suđenja na kojem su optužene ukupno 142 osobe koje su učestvovale u genocidu u toj zemlji 1994. godine.

2004. - Umro je Francuz Anri Kartije-Breson, svetski priznati fotograf.

2005. - Avion Er Fransa, Er Frans let 358 je sleteo sa piste u Torontu, Kanada. Svi putnici su preživeli nesreću a avion je totalno izgoreo.

2007. - Ruska istraživačka podmornica sa ljudskom posadom postavila rusku zastavu na dno okeana ispod Severnog pola.

2008. - U ciglani na jugu Poljske paleontolozi pronašli ostatke dinosaurusa, za koga se veruje da je do sada nepoznati predak tiranosaurusa reksa.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana