Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 01. August

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 01. augusta! Šta se sve nekada dešavalo prvog augusta, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
10. pre nove ere - Rođen je rimski car i istoričar Klaudije, koji je 41. godine nasledio Kaligulu. Vladao je pod velikim uticajem svojih žena Mesaline i Agripine koja ga je, prema predanju, otrovala pečurkama da bi obezbedila presto za svog sina iz prethodnog braka, Nerona.

126. - Rođen je Pertinaks, rimski car.

527. - Umro je Justin I, vizantijski car.

1137. - Umro je Luj VI, kralj Francuske.

1205. - Ugarsko-hrvatski kralj Andrija II dao je gradu Ninu status slobodnog kraljevskog grada.

1291. - Tri kantona, Uri, Untervalden i Švic su su sklopili savez za odbranu od Habsburgovaca. Taj je savez bio osnova za stvaranje Švajcarske. Ovaj dan se proslavlja kao nacionalni praznik Švajcarske.

1560. - Škotski parlament je ukinuo papsku jurizdikciju i odobrio kalvinističku veroispovest. Time je osnovana Škotska crkva.

1714. - Umrla je engleska kraljica Ana, poslednji monarh iz dinastije Stjuart, tokom čije su vladavine ujedinjene Engleska i Škotska i stvorena Velika Britanija (1707). Nasledio ju je Džordž I iz hanoverske dinastije.

1716. - Održano je prvo takmičenje u veslanju - na relaciji od Londonskog mosta do Čelzija.

1744. - Rođen je Jean-Baptiste Lamarck, francuski naučnik.

1774. - Britanski hemičar Džozef Pristli otkrio je gas i nazvao ga 'dephlogisticated air', kasnije poznat kao kiseonik.

1778. - Otvorena je prva štedionica u svetu u nemačkom gradu Hamburgu.

1779. - Rođen je američki pravnik i pisac Frensis Skot Ki, koji je napisao reči američke himne "Zastava prošarana zvezdama i prugama".

1787. - Umro je Alfons Liguori, italijanski svetac.

1790. - Rođen je Gligorije Vozarović, prvi srpski knjižar i izdavač.

1793. - Kao prva zemlja u svetu, Francuska je uvela metrički sistem mera.

1798. - Britanska flota admirala Horacija Nelsona uništila je francusku flotu pod komandom admirala Fransoa Brijesa u Bici kod Abukira, blizu Aleksandrije. Napoleonova je vojska u Egiptu posle tog poraza ostala odsečena od Evrope.

1800. - Parlament Irske je usvojio Zakon o uniji, kojim će se 1. januara 1801. Velika Britanija i Irska ujediniti u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske.

1806. - Srpski ustanici pobedili Turke na Mišarskom polju kod Šapca, što je bila i najvća pobeda Karađorđeve vojske u Prvom srpskom ustanku.

1810. - Rođen je Kamilo Benso Kavur, italijanski državnik i prvi minstar predsednik ujedinjene Italije. Zaslužan je za oslobođenje Italije od Austrije i njeno ujedinjenje pod Savojskom dinastijom.

1813. - Izašao je prvi broj prvog srpskog dnevnog lista, 'Novina serbskih', u Beču. List su pokrenuli Dimitrije Davidović i Dimitrije Frušić. List je ugašen 1822. godine zbog problema sa štamparijom. List u kojem je Vuk Karadžić začeo modernu srpsku novinsku književnu kritiku izlazio je do 1822, kad je ugašen zbog problema sa štamparijom.

1819. - Rođen je američki pisac Herman Melvil, autor romana "Mobi Dik", oštrouman kritičar sebičnosti i komercijalizacije američkog društva, pri čemu je majstorski koristio simbole i alegoriju. Ostala dela su mu: "Tajpi", "Omu", "Bili Bad".

1830. - Rođen je Meri Haris, američki borac za radnička prava.

1834. - Zabranjeno je ropstvo u celoj Britanskoj imperiji. Time je u britanskim kolonijama oslobođeno više od 770.000 robova.

1841. - Rođen je Eduard Hercog, prvi starokatolički biskup Švajcarske.

1859. - Aranđelovac je dobio sadašnji naziv. Varošicu udaljenu oko 80 kilometara od Beograda, poznatu po Bukovičkoj banji i izvorima mineralne vode, osnovao je srpski knez Miloš Obrenović, koji je 1837. naredio starešini Jaseničkog sreza u Topoli da se sela Vrbica i Orašac ušore kraj druma. Naseljavanjem seljaka, zanatlija i trgovaca iz susednih sela stvorena je čaršija, a kasnije je tu premeštena i sreska kancelarija.

1860. - Umro je crnogorski knez Danilo I Petrović, kojeg je dan ranije u Kotoru metkom iz pištolja, iz lične osvete, teško ranio emigrant Todor Kadić. Bio je prvi svetovni vladar Crne Gore, a za naslednika ga je testamentom odredio Petar II Petrović Njegoš. Predvodeći Crnogorce, 1. maja 1858. u boju na Grahovu teško je porazio tursku vojsku. Postigao je posredno priznanje Crne Gore 1860, zvaničnim razgraničenjem s Otomanskim carstvom, uz podršku Francuske. Tokom njegove vladavine od 1852, Crna Gora je kod velikih sila izborila status nasledne kneževine. Svesrdno je pomagao ustanke Srba u Hercegovini protiv Turaka.

1877. - U zaseoku Đurići na planini Tari, Josif Pančić pronašao novu vrstu omorike koja je po njemu dobila ime - Pančićeva omorika.

1894. - Zbog spora oko Koreje, Japan je objavio rat Kini.

1899. - U Zemunu je rođen književnik i pozorišni reditelj Josip Kolundžić. Pozorišnu umetnost studirao je u Drezdenu, Parizu i Pragu. Bio je dramaturg i reditelj u pozorištima u Zagrebu, Novom Sadu i Beogradu. Bio je i prvi reditelj Opere u Beogradu, a od 1952. profesor Akademije za pozorišnu umetnost u Beogradu. Objavljivao je novele, drame, članke i studije. Jedan je od pisaca koji je u našu literaturu posle Prvog svetskog rata uneo nova psihološka i scenska rešenja. Umro je u Beogradu 1970. godine.

1910. - Rođen je srpski pozorišni i filmski režiser, scenograf i glumac slovenačkog porekla Bojan Stupica, čija se režija odlikovala bogatstvom duha i mašte, smelom izražajnošću i izrazitom kreativnošću. Radio je u više naših pozorišta, najduže u Beogradu (Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Narodno pozorište) i znatno je doprineo razvitku pozorišne umetnosti u nas. Režije: pozorišni komadi 'Dundo Maroje', 'Leda', 'U agoniji', 'Aretej', 'Kavkaski krug kredom', 'Ribarske svađe', 'Krvave svadbe', 'Opera za tri groša' ...
1914. - Četiri dana posle austrougarskog objavljivanja rata Srbiji, Francuska je proglasila opštu mobilizaciju, Nemačka je objavila rat Rusiji, dok je Italija proklamovala neutralnost.

1920. - Rođena je Henrietta Lacks, iz njezinih je stanica uzgojena prva linija ljudskih besmrtnih stanica.

1921. - Skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca je donela Zakon o zaštiti države, na osnovu kojeg je zabranjen rad Komunističkoj partiji i njenim poslanicima u Skupštini (kojih je bilo 58) poništila mandate.

1924. - Rođen je Abdullah bin Abdulaziz al-Saud, saudijski kralj.

1936. - Rođen je Iv Sen-Loren, francuski modni kreator.

1936. - Umro je Louis Blrriot, francuski inženjer i letač.

1936. - 11 olimpijske igre u Berlinu otvorio je Adolf Hitler.

1937. - U Anindolu kod Samobora osnovana Komunistička partija Hrvatske.

1941. - Proizvodnja prvog terenca Jeep-a.

1944. - Poslednji datum koji je Ana Frank unijela u svoj dnevnik.

1944. - U Vašavi je izbio ustanak protiv nemačke okupacije. Posle dvomesečnih borbi Nemci su savladali ustanike, a veliki broj njih poslali u koncentracione logore.

1946. - Osnovan nogometni klub U.C. Sampdoria.

1952. - Rođen je Zoran Đinđić, predsednik Vlade Srbije, ubijen u atentatu 2003. godine.

1953. - Rođen je Bogdan Diklić, srpski glumac.

1955. - Umro je srpski pisac Stanislav Vinaver, jedan od najznačajnijih i najoriginalnijih stvaralaca u novijoj srpskoj literaturi. Studirao je matematiku i muziku u Parizu, a između dva svetska rata radio je kao novinar. U Prvom svetskom ratu učestvovao je kao dobrovoljac, okupaciju zemlje u Drugom svetskom ratu proveo je u nemačkom zarobljeništvu, a od 1945. radio je u Beogradu kao profesionalni pisac i prevodilac. Nemiran, radoznao, dinamičan duh, muzički obdaren, bio je jedan od protagonista moderne srpske književnosti posle Prvog svetskog rata, istraživač i kreator slobodnijeg pesničkog izraza i književnog jezika. Dela su: zbirke pesama 'Mjeća', 'Varoš zlih volšebnika', 'Čuvari sveta', 'Evropska noć' ...

1958. - Jordanski kralj Husein II poništio je federaciju svoje zemlje sa Irakom.

1960. - Benin se osamostalio od Francuske.

1960. - Aretha Franklin kao pevačica crkvenih pesama, snima svoje prve pop snimke za Columbia Records.

1966. - Posle vojnog udara u Nigeriji vlast preuzeo general Jakubu Govon.

1966. - Počeo je 11. plenum Komunističke partije Kine. Na plenumu je doneta odluka o početku 'kulturne revolucije', koja je trajala deset godina.

1970. - Umro je Otto Heinrich Warburg, nemački lekar i nobelovac.

1973. - Umro je državnik Valter Ulbriht prvi sekretar Jedinstvene radničke partije Nemačke (1950). Od 1960. do 1971. bio je predsednik Državnog saveta istočne, Demokratske Republike Nemačke.

1975. - Državnici 35 zemalja potpisali su u Helsinkiju završni dokument Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji (KEBS, danas Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, OEBS). Među potpisnicima je bio i jugoslovenski predsenik Josip Broz Tito.

1981. - Muzička televizija MTV započela s emitiranjem.

1994. - Roman Hercog, predsenik Nemačke, izrazio je žaljenje Poljacima zbog patnji koje su pretrpeli tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu.

1997. - Umro je ruski klavirista nemačkog porijekla Svjatoslav Teofilovič Rihter, jedan od najznačajnijih pijanista XX veka. Originalno je tumačio kompozicije različitih epoha, interpretirajući ih savršenom tehnikom, što je oduševljavalo koncertnu publiku širom sveta.

2000. - Ekstremisti u Kašmiru u Indiji izvršili su sedam napada u kojima je oko 90 ljudi ubijeno a više desetina ranjeno. Većina žrtava su bili hinduskih hodočasnici.

2001. - Umrla je Zuzana Halupova, poznata slikarka naive iz Kovačice, Srbija.

2001. - Toni Bler, premijer Velike Britanije, započeo je zvaničnu posetu Argentini. To je bila prva poseta nekog britanskog premijera Argentini od Foklandskog rata 1982. godine.

2004. - U požaru u supermarketu u trgovinskom centru u Asunsionu, glavnom gradu Paragvaja, poginulo je 400 ljudi, a na stotine je povređeno.

2005. - Umro je saudijski kralj Fahd koji je vladao Saudijskom Arabijom od 1982. godine. Za njegovog nasledika je imenovan njegov polubrat, princ Abdulah.

2006. - Kubanski predsednik Fidel Kastro privremeno je preneo vlast na svog brata Raula, zbog bolesti. Za šefa države Raul Kastro zvanično je izabran 24. februara 2008. Fidel Kastro je na čelu Kube bio od revolucije 1959. godine.

2007. - U padu mosta preko Misisipija u Mineapolisu 13 osoba je poginulo, a na desetine je povređeno.

2008. - Počeo rat u Gruziji koji se vodio između Gruzije sa jedne i Rusije i gruzijskih otcepljenih teritorija Južne Osetije i Abhazije sa druge strane. Nakon nekolio dana žestokih okršaja u ovoj oblasti između gruzijske vojske i snaga Južne Osetije, gruzijski vojnici su 7. avgusta pokušali da zauzmu grad Chinvali, glavni grad Južne Osetije.

2008. - Poginulo je jedanaest alpinista iz različitih ekspedicija koji su zajedno krenuli u osvajanje vrha K2 na Himalajima, među njima i alpinista iz Srbije Dren Mandić.

2008. - Nemački lekari uspešno izvršili transplantaciju obe ruke 54-godišnjem muškarcu, što je bila prva operacija ove vrste na svetu.

2009. - Umrla je Korason Akino, poznata kao 11 predsednica Filipina čiji je dolazak na vlast 1986 godine označio povratak demokratije u ovu zemlju, pošto je zbacila s vlasti Ferdinanda Markosa.

2009. - Umrla je Borka Vučić, istaknuti srpski političar i bankarski stručnjak.

2010. - Stupila je na snagu Konvencija o kasetnoj municiji (Convention on Cluster Munitions) usvojena na diplomatskoj konferenciji u Dablinu u Irskoj, 30. maja 2008. Srbija je jedina zemlja u regionu koja još nije potpisala ovu Konvenciju.

2011. - Umro je Milorad Markanović, istaknuti komunista, pisac dela 'Desant na Drvar'.

2012. - Dvojica podoficira Vojske Srbije poginuli su u eksploziji zaostale kasetne bombe na Pančićevom vrhu na Kopaoniku. Mesec ipo dana ranije od eksplozije zaostale granate poginula su dva kadeta vojske Srbije na poligonu 'Pasuljanske livade'.

2012. - Preminuo je Gor Vidal (87), američki pisac, dramaturg, političar i komentaror čiji su romani, eseji, komadi i mišljenja bili prepuni duhovitosti i nekonvencionalne mudrosti ('Linkoln', '1876', 'Myra Breckenridge', 'The City and the Pillar' 'Rat iz snova', 'The Best Man').

2014. - Devedeset godina od osnivanja, italijanski dnevnik 'Unita', dugogodišnje zvanično glasilo Komunističke partije Italije, prestao je da izlazi, zbog bankrota izdavačke kompanije.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Testirajte Reflekse