Ponuda Tema

Verovali ili Ne - No 2

   Šta se sve ne dešava u svetu! Kada su u pitanju ljudi, stvari i događaji, svet je prepun čuda od kojih zastaje dah i nekad je prosto nemoguće poverovati u ovako nešto! Neverovatne stvari širom sveta! Neverovatni podatci o ljudima i zbivanjima širom sveta. Kao nekad u vašem omiljenom časopisu, Politikinom Zabavniku!
Osušene banane četiri puta su hranljivije od svežih.

Prosečna težina mozga kod muškaraca iznosi 1450 grama, dok se prosečna težina  ženskog mozga kreće oko 1300 grama.

Pomnožite li 111,111.111 sa 111,111.111 dobićete broj 12,345.678.987.654.321.

Prva država koja je ženama dala pravo glasa je Novi Zeland. Desilo se 1893. godine.

Prva skijaška takmicenja održana su 1893. godine u Murcugšlagu, u Austriji.

Prvi predak današnjeg konja živeo je pre 50 miliona godina. Bio je dugacak 30, a visok 25 cm. Na prednjim nogama imao je četiri, a na zadnjim tri prsta.

Prvi grad na svetu koji je dostigao milion stanovnika bio je Rim, 133. godine pre nove ere. London je milionitog stanovnika dobio tek 1810, a Njujork 1875. godine. Danas u svetu ima oko 300 gradova sa više od milion stanovnika.

Reč banana je afričkog porekla i u savremeni svet doneli su je portugalski trgovci robljem. U vreme Aleksandra Velikog ovo ukusno voće Grci su zvali 'pala'.
Slonovi su jedine životinje koje ne mogu da skaču.

Sve svetske pčele dolete svakoga dana na oko 3 triliona cvetova, proizvodeći  tako oko 3.000 tona meda!

Svaki kralj u kartama predstavlja jednog velikog kralja iz istorije: pik-kralj David, tref-Aleksandar Veliki, herc-Karlo Veliki i karo-Julije Cezar.

Svaka kraljica po imenu Džejn je bila ubijena, poludela ili osuđena na smrt.

Najtajanstvenija knjiga na svetu otkrivena je 1912. godine u Italiji. Do današnjeg dana niko još nije uspeo da dešifruje pismo.

Na našoj planeti dnevno se pronađe oko 5 kilograma dijamanata.

Ni u jednom kazinu u Las Vegasu nema časovnika.

Najstariji grad u Francuskoj je Marsej. Osnovali su ga Grci oko 600. godine stare ere.

Ostrige mogu menjati pol od muškog ka ženskom i to nebrojeno puta.

Od svih američkih država najviše nacionalnih parkova ima Aljaska - osam.

Od svih životinja ris ima najoštriji sluh: i u najdubljem snu čuje najslabiji šum, čak i kada dolazi iz daljine. Ova zver čuje tako dobro zahvaljujuci 'četkicama' na vrhovima ušiju koje joj služe kao neka vrsta antene.

Svaki čovek u proseku trepne 9.365 puta tokom dana sklapajući pritom oči na prosečnih 0,15 sekundi. To zajedno iznosi oko 267.000 godina u tami (proračunato, naravno za celu planetu).

Svakodnevno svaki muškarac proizvede oko 300 miliona polnih ćelija. Kada bi svaki spermić bio pogodak čitavu svetsku populaciju mogla bi da 'proizvedu' 23 čoveka.

Svakih 40 minuta kod svakog čoveka odumre oko 40 miliona ćelija kože.Kada bi se sve one sakupile na jednom mestu mogle bi da ispune jednu četvorospratnicu.

Svakog dana rodi se 364.321 čovek, a umre 147.137. Svakih 24 časa ionako prenaseljena  planeta bogatija je za 217.184 čoveka.

Stripovi o Paji Patku su bili zabranjeni u Finskoj. Razlog zabrane je to  što Paja Patak ne nosi pantalone.

Samo 25cm vode (od zemlje naravno) dovoljno je da pomera tj. nosi teške predmete, čak i automobile.

Sirijski grad Damask najstariji je neprekidno naseljeni grad na svetu. Procvat je doživeo oko 2000 godina pre nego što je, 753. godine pre nove ere, osnovan Rim.

S dolaskom tmurnih zimskih dana povećava se čovekova potreba za snom. Početkom marta ova potreba počinje da se smanjuje.

Suprotno ukorenjenom mišljenju, magarci spadaju u najpametnije kopitare. Oni, na primer, dlakama na bradi probaju da li je kroz žicanu ogradu puštena struja, a na opasno mesto stupaju samo kad gospodar prede preko njega.

Tajpan je najotrovnija zmija na svetu.

Tokom jedne menstruacije žena izgubi 35 ml krvi. Tokom godine 420 ml, a tokom života  15.540 ml.

Totalno pomračenje sunca dešava se svakih 18 godina.

U Aziji se svakog dana pojede oko 1,5 miliona tona pirinča što je otprilike brdo 6 puta veće od  Keopsove piramide.

U Pentagonu ima dvostruko više WC-a nego što je potrebno. Kada su ih gradili, zakon je zahtevao odvojene WC-e za crnce i belce.

U staroj Engleskoj ljudi nisu smeli voditi ljubav bez odobrenja kralja, pogotovu ako se radilo o članu engleske porodice. Kada bi par poželeo da ima decu morao bi da zatraži dozvolu monarha koji bi im predao pločicu koju su kačili na vrata sobe dok su imali odnose. Na pločici je pisalo: "Fornication Under Consent of the King", ili skraćeno F.U.C.K. Reč FUCK je upravo tako nastala.

U Meksiku živi ptica slatkovodni gnjurac, koja, kad napušta gnezdo, nosi svoje mladunce pod krilima. Tako postupaju i mužjak i ženka.


Twiter dugme Facebook dugme Linkedin Dugme RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA