Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Turistička Putovanja

     Turizam u Turskoj, 10 neverovatnih svetskih čuda, Tasos - smaragdno ostrvo Egeja, Šarm Sicilije, Bodrum, Havaji - Aloha, odmor uz Drinu... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
TURSKA

   Antalijska regija, omiljena destinacija srpskih turista, pleni lepotom i istorijom. Koji god grad da izaberete za odmor - Belek, Kemer, Laru, Antaliju, Alanju - vaša očekivanja biće ispunjena.

    Antalijska regija poslednjih godina omiljena je destinacija srpskih turista. Ne čudi - za manje od dva sata leta stižete u grad koji, osim lepotom, pleni istorijom, a u čijoj blizini se nalaze poznata turska letovališta Kemer i Belek, kao i malo udaljenija Alanja. Poput drugih turskih gradova, Antalija datira još iz grčkog i rimskog perioda, a mnoga mesta u njenoj okolini to mogu i da potvrde. Mesto gde se nalazi tvrđava Kale, mala otomanska citadela, najlepši je deo ovog grada. Grad Antalija istovremeno je i moderna metropola sa širokim bulevarima, luksuznim zdanjima, šoping-molovima, ali i stara turska čaršija koja još živi u nekom prošlom vremenu (deo oko stare luke). Nad gradom dominira neobičan minaret, visok 37 metara, koji je izgrađen početkom 13. veka. Originalna džamija kojoj je minaret pripadao više ne postoji.
    Kada ste već u ovom delu Turske, trebalo bi da posetite drevna mesta - lokalitete Aspendos, Perge, Faselis, Manavgat, Side i Termesos, svi na udaljenosti 50 km od grada.

    Amfiteatar Aspendos jedan je od najbolje očuvanih amfiteatara na svetu, a svakog leta razni muzički festivali održavaju se upravo na tom mestu, koje prima oko 20.000 ljudi.
    Turistički deo Antalije je mesto Lara, gde se nalazi mnoštvo luksuznih hotela. Ipak, ono što posebno odlikuje domaćine u ovoj regiji  je karakteristična turska dobrodošlica, kao i različiti koncepti svakog hotela, osmišljeni tako da udovolje baš svakom ukusu.

Najlepše plaže Beleka    

    Luksuz i najlepše plaže čine Belek jednim od najpopularnijih turističkih letovališta. Tu su još i borove šume, eukaliptusi, divno uređene bašte, akvaparkovi i delfinarijumi... Belek je i jedinstveno prirodno okruženje za veliki broj ptica, a posebno je poznata sova, koja je ujedno i zaštitni simbol grada Beleka.
    Belek je čuven po dobrim golf terenima u Nacionalnom golf parku. Na ovim terenima održavaju se mnogobrojna svetska takmičenja. U blizini Beleka nalaze se i antički grad Perge i amfiteatar Aspendos, koji se u dnevnom izletu mogu posetiti. Takođe, u blizini Beleka su i vodopadi Manavgat.

Kemer, more pod planinama

    Kemer se nalazi 40 kilometara zapadno od Antalije. Do 1980. bio je mirno ruralno mesto, a danas je veoma važan deo u turističkoj ponudi Turske. Ime mesta potiče od kamenog zida dugačkog 23 kilometra, koji je izgrađen posle 1917. godine da bi usmeravao vodu planinskih potoka i štitio grad od poplava. Kemer krasi  je predivna priroda - kristalno čisto more nadvisuje planina Taurus. Obala od Beldibija do Tekirova sastoji se od netaknutih plaža u zalivima različitih veličina. One su lako dostupne zahvaljujući dobro organizovanom prevozu. U Kemeru je i hotel 'Riksos sangejt', koji često posećuju ličnosti iz našeg javnog života, a koji je osim po luksuzu po relativno pristupačnoj ceni, poznat i po ogromnom i odlično uređenom i opremljenom akvaparku. Tu je i fantastičan hotel 'Amara dolče vita'.

Preporuka restorana


    Većina dobrih restorana u Antaliji nalaze se u ulici Kaleici, stari deo grada. Neki od restorana su sagrađeni u samom starom rimskom zidu grada. Od dobrih restorana tu su: Kirk Merdiven, Coco Bar u kome možete probati jagnjeći šiš kebab, Kismet Balikcisi odličan ukoliko ste ljubitelj morske hrane, Develi restoran.

SMARAGDNO OSTRVO EGEJA

    'Smaragdno ostrvo', 'zeleni dijamant Egeja','ostrvo koje pliva' samo su neki od naziva za ovo čarobno ostrvo, koji možda zvuče pretenciozno samo onima koji nisu posetili Tasos. Turistička agencija 'Mladost turist' pripremila je za svoje buduće putnike veliki izbor hotela i apartmana u Grčkoj: na solunskoj regiji - u Agija Trijadi i Perei, na Halkidikiju, u Nea Vrasni i na Tasosu.
    Tasos očarava već prilikom prvog susreta, gotovo netaknutom prirodom. Kada se stane na tlo Tasosa, svi shvataju da ne postoji dovoljno reči kojima bi se opisala lepota mora, čije se boje prelivaju od svetloplave do tamnozelene. Svetski poznate plaže kao što su Paradiso, Aliki, Makrijamos, Akti, Pefkari, Tripiti mame svojom lepotom.
    Skala Potamija - Na samo deset kilometara od grada Tasosa, na istočnoj strani ostrva, nalazi se peščana plaža Golden bič, poznatija kao 'dragulj Tasosa'. Posebno udobni su apartmani 'Poseidonia', 'Elena-Nina', hotel 'Dimitris', hotel 'Ioannis', kao i hoteli u Limenasu, i to 'Eli Maria', 'Filoxenia inn', 'Lido' i 'Mironi'. Smene su na deset i 15 dana, počev od juna, a cene su pristupačne i prilagođene svačijem džepu. Ako boravite na Tasosu od drugog do 12. jula, cena po osobi iznosi devet evra dnevno u apartmanskom smeštaju za dve, tri ili četiri osobe. U smeni od 12. do 22. jula cena po osobi iznosi deset evra dnevno u apartmanskom smeštaju.
    Tasos se preporučuje mladima, željnim provoda u bogatom noćnom životu Limenasa i Potosa, kao i porodicama sa decom koji bi svaki dan želeli da otkrivaju i borave na novoj plaži, a Tasos ih ima oko sto.

ŠARM SICILIJE

    Najveće ostrvo u Mediteranu, očaravajuće prirode, velelepnih gradova, živopisnih sela i bogate kulturne baštine, oslanja se na sam vrh Apeninskog poluostrva.
    Pošto je na raskrsnici pomorskih puteva, Siciliju su zaposedali mnogi narodi, ostavljajući svoje tragove od antičkih hramova, amfiteatara i akvadukta, srednjovekovnih katedrala i palata, raskošnih modernih vila, do prefinjenih slikarskih i književnih remek-dela. Ostrvom dominira najveći i jedini živi vulkan u Evropi - Etna visok 3.340 metra.
    Sicilija je ostrvo s razvijenim turizmom, a najpopularnija letovališta su Taormina, Đardini Naksos i Letojani, poznata po prelepim plažama, toplom moru i odličnom provodu.

BODRUM

    Bodrum je jedno od najšarmantijih mesta Mediterana, nekada najvažniji centar antičke Karije, u kome se nalazilo jedno od sedam čuda starog sveta - čuveni Mauzolej u Halikarnasu 
    Gosti hotela 'Dajmond of Bodrum' sa pet zvezdica mogu da uživaju u ovom gradiću na pravi način. Nalazi se na pešačkoj udaljenosti od centra, a od privatne, peščane plaže deli ga uličica ispod koje tunel vodi na plažu. Ima pogled na grčko ostrvo Kos i centar Bodruma u kome dominira tvrđava svetog Petra, koju su u 15. veku izgradili krstaši. U blizini je i čuvena diskoteka 'Halikarnas', koja prima čak 5.000 ljudi. Usluga je 'ol inkluziv'.

HAVAJI - ALOHA

    Arhipelag Havaji je najizolovaniji na svetu, oko 4.000 kilometara od najbližeg kontinenta - Severne Amerike. Kada je kapetan Džejms Kuk otkrio ovaj predivni arhipelag, koji je prvobitno bio nazvan Sendvička ostrva, nije mogao ni da sanja kakav raj je ponudio ostatku sveta. Havaji, 50. država SAD, fantastičan su miks polinežanske, američke i azijske kulture.
    Ovde se mogu videti vulkanska lava, bogata tropska vegetacija, duboki kanjoni i klisure i kilometrima duge plaže sa najfinijim belim peskom. Ovde baš sve ima treperavi prizvuk avanture: od kupanja u bistrom moru, preko ronjenja oko koralnih grebena, jahanja, šetnje kišnim šumama, do gledanja u zvezde s vrhova planina. Havaji, tako veliki i tako visoki, imaju baš sve svetske ekosisteme na svojoj teritoriji. Havaji, mesto rođenja Kamehamehe Velikog, ujedinitelja, odlikuju se odlično očuvanim kulturnim nalazištima, od drevnog kamena - heiau (hramovi) do svetilišta odbrane.
    Čak i ako lomite jezik pokušavajući da izgovorite ta imena, zaslepljujuća mana (duhovnost) ovih mesta potpuno će vam obuzeti srce. Na ostrvu se nalazi pet vulkana. To su: Kohala - najstariji i ugašen vulkan, Mauna Kea - uspavani vulkan, ujedno i najviši na svetu, Hualalai - vulkan koji miruje, Mauna Loa - najveći aktivni vulkan na svetu, Kalauea - najaktivniji vulkan na svetu, a ujedno i deo vulkanskog nacionalnog parka Havaja. Havaje s pravom smatraju najekskluzivnijim letovalištem na svetu, a njegovu plažu Vaikiki jednom od svetskih atrakcija. Sve je na njoj podređeno ukusu bogatih turista, pre svega Amerikanaca. Ali, ako ste za drugu vrstu odmora, potražite neka druga, skrovitija mesta, domorodačke zajednice i, ako imate sreće, s ostrva ćete poneti najbolji suvenir - susrete s ljubaznim i nasmejanim lokalnim stanovnicima koji će vam predstaviti život i svu kompleksnost pravih Havaja. I ne zaboravite: kada vam kažu 'aloha', to nije samo zdravo i do viđenja. 'Aloha' je i ljubav i prijateljstvo, hvala i volim te, razumevanje i opraštanje. Sve uzvišene emocije, misli i želje spojene su u toj maloj reči.

ODMOR UZ DRINU

    Kompleks 'Sunčana reka' u blizini Banje Koviljače svojom ponudom zadovoljava i potrebu za opuštanjem, ali i za aktivnim odmorom 
    Sportsko-rekreativni kompleks 'Sunčana reka' nalazi se u neposrednoj blizini Banje Koviljače, tik uz reku Drinu. Bogatstvo prirode i tišina koja posebno noću dolazi do izražaja privući će mnoge goste ovog leta. Reka protiče odmah pored smeštajnog kompleksa, a u mirnim i toplim danima čuje sa samo Drina kako šumi.

Naselje 'Robert de Niro' - Drina je i leti hladna. Nedaleko od kompleksa je plaža, ali većina gostiju odustaje od kupanja. Drina je na neki način divlja, puna virova, a svoju nepristupačnost najbolje iskazuje hladnoćom - objašnjava Zoran Mirković, direktor 'Sunčane reke'.
    Davnih šezdesetih godina prošlog veka čuveni glumac Robert de Niro u proputovanju bivšom Jugoslavijom ostao je baš na ovom mestu, zagledavši se u Drinu. Iz tog razloga deo kompleksa sa bungalovima nosi njegovo ime - naselje 'Robert de Niro'. Kasnije je glumac svojoj ćerki dao ime Drina.
    Inače, kućice u tom delu imaju svoja imena. 'Plavuša', 'Caca', 'Sunčica', 'Stana'... Kako kaže direktor, dobile su imena po radnicama koje će vam uz sve drugo osoblje u kompleksu ulepšati boravak u 'Sunčanoj reci'.
Škola jahanja - U 'Sunačnoj reci' sve je prilagođeno gostima. U okviru kompleksa ima 54 ležaja, restoran, terene za razne sportove i školu jahanja. Sem toga, ovde se nudi vožnja čamcem, 'sunčani spust Drinom', organizovani izleti, skupljanje lekovitog bilja, vožnja fijakerima, fitnes i velnes programi. Tu je i mali muzej 'Drina kroz vekove' sa podacima iz prošlosti ovog kraja. U njemu Dragomir Matić, stanovnik Gornje Koviljače, vrlo rado upoznaje radoznale turiste s istorijom ovog kraja, a do sada je objavio nekoliko knjiga koje se tiču prošlosti drinskog kraja.-     Za sve koji žele da provedu vikend ili neki duži period kod nas, nudimo razne programe poput programa zdravlja, ponude za druženje, pešačenje i jahanje, pilates, vikend aranžman... 'Sunčana reka' se nalazi između planina Gučevo i Majevica. Ovde je oaza čistog vazduha i raj za ljubitelje sporta. Imamo vrhunske gastronomske stručnjake koji spremaju odlična nacionalna jela - priča Zoran Mirković.
    Pored toga, za najmlađe, ali i za sve koji žele da nauče veštinu jahanja, tu su konji i profesionalni džokej koji će sve zainteresovane uputiti u tajne ovog sporta. Ekipa Kofera odvažila se na nekoliko krugova u punom kasu!
    Prema Mitrovićevim rečima, vrlo često se gostima 'Sunčane reke' ponudi i aktivan odmor, pa tako na planini Gučevo mogu da pešače, pa čak i da prenoće. Sa druge strane je planina Majevica, dok sa obale vidi se Republika Srpska. Istorijski, ovaj deo Srbije je poznat iz Prvog svetskog rata, kada je austrougarska vojska prodrla u Srbiju, jer se napad desio nedaleko od ovog kompleksa. Naravno, u blizini je i Tršić, rodno mesto Vuka Karadžića, Krupanj, manastir Tronoša, Mačkov kamen...



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana