Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Putovanja Po Svetu

     Andaluzija - vrelo srce Španije, top 10 predivnih izgubljenih mesta na zemlji, odmor na divljoj obali, neponovljivi Havaji, terme Čatež, australijski Stounhedž, najluksuznija hotelska kupatila - kupke samo za bogove... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
ANDALUZIJA - VRELO SRCE ŠPANIJE

    Andaluzija, najjužnija španska regija, mesto je gde može da se doživi izvorno iskustvo ove zemlje - korida, flamenko, tapasi.
Najjužnija regija Španije je mesto gde može da se doživi izvorno iskustvo ove zemlje. Korida, tapasi, flamenko, gitara... sve je to duboko ukorenjeno ovde. Drugi aspekti života Španije ovde takođe imaju svoje najekstremnije forme: andaluzijske fešte su najglasnije i najkoloritnije, uskršnja procesija u sebi ima mnogo paganskog, letnja vrelina obara, a ljudi su mnogo življi, skloni zabavi, ali i okrenuti tradicionalnim vrednostima. Rizorti na obali su pretrpani, tako da možete da se smatrate pravim 'srećkovićem' ako u sezoni nađete mesto na Kosta Almeriji.
    Andaluzija je ponosni dom najpoznatijih španskih građevina, dijamantske dijademe islamske arhitekture - Alhambre u Granadi, kao i drugih fascinantnih relikta srednjovekovne islamske Španije. Iako je to manje poznato, ovde je fantastično nasleđe katedrala, palata, zamkova iz kasnijeg doba. Moderna Andaluzija je uvek kosmopolitska i moderna - s gradovima poput Kordobe, Kadiza i Malage - punih fensi butika i barova, stajliš restorana i burnog noćnog života - i nudi uzbudljiv život s osloncem na istorijski šarm.
    To je zemlja iznenađenja i kontradiktornosti. Daleko od rizorta masovnog turizma možete da pronađete netaknute plaže, ili u unutrašnjosti zelena brda, sela s tipičnim belim kućama, zaštićene rezervate prirode, ali i da vidite uvek snegom pokrivene vrhove Sijera Nevade.
    Duboko tradicionalni, ali i spremni da se uključe u moderan svet, Andaluzijci žive život punim plućima, a svakog posetioca bez zadrške uvlače u taj vreli kovitlac.
Sevilja - Ako u jednom mestu postoji kvintesencija Andaluzije, onda je to u ovom gradu. To je najveći i glavni grad regiona, gde se posebni andaluzijski način života javlja u najčistijem obliku. Sevilja ima najromantičnije festivale, najbolje tapas barove, najbolji noćni život i najelegantnije ljude.
    Tu su i skrivena mesta na kojima može da se upija miris pomorandžinog cveta. Ona je dom dve najveće tradicije - flamenka i koride, a po arhitektonskom nasleđu nijedan grad u južnoj Španiji joj nije ravan. Treba videti parkove Marije Luize, trg Španije, kvart Santa Kruz, katedralu, treću po veličini na svetu (u kamenu temeljcu ovog zdanja uklesano je: 'Napravićemo nešto za šta će svi na svetu misliti da smo ludi!'), Kolumbov grob, kraljevsku kapelu, oltar... Ali najveća umetnost u Sevilji je uživati u njoj samoj.

Granada - Njen zaštitni znak je tvrđava Alhambra, mesto iz bajki, palata maorskih kalifa. Spolja, crvena tvrđava je impozantna dok se izdiže iznad šume kiparisa i brestova. Ima dve glavne zgrade - Palacio Nazaries i Alcazaba (Citadela). Alhambra (na arapskom crvena tvrđava) izgrađena je u devetom veku. Padala je u ruke raznih osvajača, a danas je pod zaštitom Uneska. Ali, Granada nije samo Alhambra. To je najuzbudljiviji grad, pun mladalačkog zanosa, inovativnih barova, diskretnih i tihih flamenko klubova. Noćni provod - u slavu životnih radosti sve radi do kasno.

Malaga Vrlo španski lučki grad smešten na obalama iskričavog Mediterana je istovremeno pun istorije, ali i pulsirajućeg modernog života. Posetioci su zadivljeni centrom Malage - strmim starim ulicama, drvoredima, prelepim baštama, impresivnim spomenicima, ali i modernom kulturom. Malaga je rodno mesto Pabla Pikasa i, očekivano, novi muzej je posvećen upravo njemu. Stalna postavka obuhvata dela iz privatne kolekcije rođaka poznatog slikara, na kojima su predstavljeni različiti stilovi, tehnike i materijali koje je Pikaso koristio tokom svog rada. Tu ju takođe i Muzej savremene umetnosti. Istorijski centar je restauriran i pretvoren u pešačku zonu, a to se planira i za lučku zonu.

Kordoba - Na reci Gvadalkivir, ovaj grad je istovremeno sofisticirana metropola i srce vrlo ruralnog dela Andaluzije. Izdvojena od velikih istorijskih atrakcija, ona je danas moderan grad s bogatom dnevnom i noćnom zabavom. Najbolje vreme da se poseti je od sredine aprila do sredine juna, kada je nebo veliko i plavo, temperature nisu previsoke, a svuda se širi miris procvetalog cveća. Treba videti Meskitu (najveća srednjovekovna džamija zapadnog islama - popularno nazvana 'muzej 1.000 stubova'). Ovo je grad Hulija Romera (slikara kome su lokalne Cigančice bili modeli za Madonu) i El Kordobesa (poznatog toreadora).
    Stalna postavka obuhvata dela iz privatne kolekcije rođaka poznatog slikara, na kojima su predstavljeni različiti stilovi, tehnike i materijali koje je Pikaso koristio tokom svog rada.

ODMOR NA DIVLJOJ OBALI

    Kosta Brava je pravi biser Katalonije sa dugim peščanim plažama, čistim morem, znamenitostima i dobrom zabavom. Španska regija Kosta Brava ('divlja obala') prostire se na oko 160 kilometara od Barselone na sever, ka francuskoj granici. Ona je pravi biser Katalonije. Duge peščane plaže presecaju kamene uvale koje natkriva najlepše mediteransko rastinje. Poznata letovališta i turističke centre smenjuju šarmantna ribarska sela. Ono što je možda jedna od najvećih prednosti letovanja na Kosta Bravi je blaga mediteranska klima zahvaljujući vencu Pirineja u zaleđini obale, pa su leti temperature između 30 i 35 stepeni, ali noću padnu ispod 20, pa su noći veoma prijatne.
    Pored očigledne prirodne lepote ove obale, odmor na Kosta Bravi ima mnogo toga da ponudi. Barselona, jedan od najfascinantnijih gradova Evrope, udaljena je na samo oko sat vremena od letovališta. Za zaljubljenike u Mediteran obilazak neke od poznatih botaničkih vrtova kao što je Santa Klotilde u blizini Ljoret de Mara je za preporuku. Za gastronome se preporučuje obilazak nekog od sela na Pirinejima, što je i prilika da se proba najbolja katalonska šunka i kvalitetno vino.
    Letovalište Ljoret de Mar, 'cvet na moru' ili 'grad lovora' (od latinskog lauretum), jedno je od najposećenijih u Španiji. Ljoret se nalazi na južnom delu Kosta Brave, na 70 kilometara od Barselone. Ljoret de Mar je nekada bio ribarsko selo sa oko sedam kilometara dugim plažama. U samom mestu ih je čak pet, i sve su dobitnice 'plave zastavice'. Osim po fenomenalnim plažama, Ljoret je poznat i po svojim kulturnim, arhitektonskim i prirodnim atrakcijama, ali i fantastičnom noćnom provodu.
    Kada je reč o kulturnim znamenitostima, na kraju grada je srednjovekovna tvrđava, a na suprotnoj strani glavne plaže je bronzana statua 'Dona Marinera' - 'pecaroševa žena', koja je simbol grada.
Ako želite da napravite mali predah pred pravo letovanje, agencija 'Kon Tiki' u ponudi ima dobar predlog. Osam dana u Ljoretu, s polaskom 15. juna, a cena je od 365 evra po osobi. U ponudi je i aranžman od 11 dana.

NEPONOVLJIVI HAVAJI

    Savršen za medeni mesec, romantično bekstvo, rizort reflektuje čudesno havajsko nasleđe i netaknutu prirodnu lepotu. 'Hotel Hana-Maui', Havaji, od 320 do 2.600 evra
    Luksuzni smeštaj, uključujući kućice na plaži i vile izgrađene u plantaža stilu, pruža savršen pogled na okean i planine. Eklektički miks havajske tradicije i kulture ogleda se u enterijeru. Sobe i apartmani (67) bojama, materijalima i teksturom ukazuju baš na to. Hotelski spa centar je relaksirajuće utočište mira i opuštenosti. Kako se na Havajima veruje da prava ravnoteža dolazi od darova zemlje i prirode, ovde se koriste isključivo prirodni preparati.

'Eichardt's Private Hotel', Kvinstaun, Novi Zeland, od 640 do 740 evra   
'Claridge's', London, Velika Britanija, od 603 do 6.850 evra
'Ksar Char-Bagh', Marakeš, Maroko, od 600 do 900 evra
'Lion Sands Ivory Lodge', Sabi Send, Južna Afrika, od 565 do 850 evra

TERME ČATEŽ

    Slovenačke terme Čatež nalaze se na tri lokacije - u Čatežu, na Mokricama i u Kopru, gde svojim gostima nude mogućnost izbora kvalitetnog odmora, bilo da reč o lečilištu, odmoru u prijatnom apartmanu ili kampu 
    Jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija u Evropi, to je pre svega zbog termalne vode i vodenih programa. Čatež poseduje najveći otvoreni termalni bazenski kompleks u Sloveniji i okolini. Na raspolaganju su čak deset bazena, koji se razlikuju po temperaturi vode, obliku i brojnim vodenim atrakcijama, a jedna od najinteresantnijih je 'Indijansko selo'.
    S prvim prolećnim danima u terme su se vratili Indijanci, koji su postavili 25 šatora. U njima gosti mogu da osete pravi indijanski život, da se voze kanuima po obližnjem jezeru, igraju indijanske plesove ili da se zabavljaju na igralištu. 'Indijansko selo' - udaljeno samo nekoliko minuta hoda od letnje Termalne rivijere - idealno je mesto za avanturistički odmor za sve generacije.
    Ovog leta Indijancima će se pridružiti i gusari, koji svojim brodom već plove prema zimskoj Termalnoj rivijeri i u Gusarskom zalivu grade plutajuće kućice. Naselje od 20 kućica nalazi se na jezeru i drvenim mostom su povezane sa kopnom. Kućice su izgrađene od prirodnih materijala, a u svakoj može da se smesti četiri do pet osoba.
    Od 23. aprila svoja vrata otvorila je letnja Termalna rivijera, koja pruža vodenu zabavu na više od 10.000 m2 termalnih vodenih površina. Mališani će se zabavljati na gusarskom ostrvu, malo veći na trojnom toboganu i vodenim drčama. Pravo rajsko uživanje ćete naći na 450-metarskoj sporoj reci koja poziva na vožnju na velikim obručima. Ljubitelji plivanja na duge staze pronaći će mesto za sebe, jer se na letnjoj Termalnoj rivijeri nalazi i olimpijski bazen. Uz plivanje i vodene igre, kupače očekuje zabavni park s bandži trambolinama, adrenalinskim 10-metarskim slobodnim padom s gusarskog tornja, a najmlađi će biti oduševljeni vožnjom po bazenu u električnim čamcima. Najhrabriji će sigurno isprobati atraktivni tobogan pod nazivom 'black hole bumerang'.

AUSTRALIJSKI STOUNHENDŽ

    Jedna od najpopularnijih plaža zapadne Australije postaće dom replici Stounhendža i to u prirodnoj veličini 
    Ovaj kontroverzni plan osmišljen je kako bi se privukao još veći broj turista. Više od 100 kamenih ploča (najveća od njih visoka je sedam metara i teška oko 50 tona) moraće da budu transportovane na padinu iznad plaže Tvajlajt u Espernsu, 740 km jugoistočno od Perta.
    Biće to prva replika u prirodnoj veličini misterioznog, 4.000 godina starog spomenika, smeštenog u okolini Amensberija u engleskom okrugu Viltšir. Ovaj kontroverzni projekat u Esperansu predvodi Rotari klub.
    Za ovaj projekat biće osigurano zemljište u blizini plaže, a biće potrebno 300.000 dolara za kamenje i transport, a 900.000 dolara za radove i izgradnju parkirališta i turističkih objekata. Ova atrakcija trebalo bi da privuče veći broj turista u Esperans i tamo ih zadrži što duže.

NAJLUKSUZNIJA HOTELSKA KUPATILA - KUPKE SAMO ZA BOGOVE

    Kupatilo je često presudan faktor pri odabiru hotela. Predstavljamo vam neka od najluksuznijih i najmaštovitijih. Kupatilo jedna od najvažnijih prostorija u svakom domu. I, naravno, hotelu. Svaki dobar hotelijer zna da je izgled kupatila često jedan od presudnih faktora da se gost odluči boravak. Taj 'prostor slobode' sve češće je izazov za enterijeriste, koji se prosto utrkuju ko će napraviti komfornije, interesantnije, opremljenije kupatilo.

'Viceroy' AngilaSpoljni tuševi su spojeni sa mermernim kupatilom klizećim staklenim vratima na kojima su drvene roletne. Kada se one razmaknu, pruža se fenomenalan pogled na more.
Kozmetika: Šampon i balsam su od Nila Džordža sa Beverli Hilsa.

'Andaz' San DijegoDodirom na dugme staklo koje deli jedan deo od drugog prikazaće ogroman tuš koji kada se uključi postaje neproziran i čist i tako spaja deo za tuširanje sa ostatkom sobe.
Kozmetika: Napravljena od žalfije, badema, nane. Šamponi, balsami i gelovi za tuširanje se nabavljaju iz 'Koresa', najstarije grčke homeopatske apoteke.

'Park Hyatt Macka Palas' Istanbul - U ovom kupatilu spojeno je tradicionalno tursko kupatilo sa toplim podovima, odvojenim parnim kupatilom i toplim kamenim sedištem gde gosti mogu da dobiju spa tretman. Kameni lavabo 'kurna' je odmah do tuša, što je svojstveno za hamame i služi za prikupljanje hladne vode.
Kozmetika: Pariska parfimerija 'Blez Motan' napravila je miris ekskluzivno za hotel. To je mešavina ruže iz Ispartije, jasmina i sandalovine.

'Cocker' Buenos Ajres - Samo staklo deli tuš kabinu od spavaće sobe u sobi 'La Blanka', što daje gostima zanimljiv osećaj kada su pod tušem i u sobi.
Kozmetika: U hotelu vole jednostavnost i koriste 'dav' proizvode.

'Cocoa Island' Maldivi - Prvo kupanje, pa tuširanje? Ili tuširanje, pa plivanje? Tuševi koji su nešto između modernog i seoskog nalaze se u pozadini vila Loft. Poseduju stepenice koje vode direktno u plavu lagunu.
Kozmetika: Proizvodi koje koriste su od 'Koma Šambala'.

'Basico' Plaja del Karmen Meksiko - Ako se bukira Patricija, Polina ili soba Sofija, gosti će uživati u modernom kupatilu sa tušem u spavaćoj sobi, a prozori idu preko celog zida do plafona s pogledom ka okeanu.
Kozmetika: Lokalni proizvođač učiniće kupanje čarobnim uz šampon od zelene jabuke, balsamom od meda i kokosa i sapunom sa mirisom peperminta i ruzmarina.

'Donovan House' Vašington DC - Kupači u ovom kupatilu koje poseduje jedinstvene spiralne tuševe nikada ne treba da brinu da će udariti prste na nogama uprkos oštrim uglovima. Da sve bude još bolje, tuševi su napravljeni od neprozirnog pleksiglasa tako da deluju 'otvoreno' i nikada ne mogu da se zamagle.
Kozmetika: Apoteka 'C. O. Bigelou' stara 168 godina proizvodi kupke i spa tretmane za njih.

'Singita Sweni' Nacionalni park Kruger Južna Afrika - Klizeća staklena vrata su jedini predmet koji odvaja unutrašnju kadu i spoljni tuš. Prostor za tuširanje je otvoren ka divljini odakle se mogu posmatrati pavijani, ptice, slonovi i krokodili.
Kozmetika: Hidratantna krema za telo, šampon za sjaj kose i svilenkasti balsam od 'Dermalodžika'.

'Four Seasons Chiang Mai' Tajland - Vile sa novim bazenima imaju dva odvojena tuša koji simuliraju kišu u spoljnom vrtu, gde rastu divlji đumbir, ljiljani i banane, a sve je okruženo španskom močvarom koja nudi kompletnu privatnost.
Kozmetika: Prirodni proizvodi od 'Lositana'.

'Sossusvlei Desert Lodge' Namibija - 
Beg od vreline može se potražiti na spoljnom tušu, dok se sa tog mesta pruža pogled na peščane dine i rastinje u kamenju. Pri ruci je uvek džepni teleskop ne bi li se bacio pogled na nojeve i druge ptice.
Kozmetika: Gostima se nudi 'afrička trava', kozmetički preparat koji se pravi u Južnoj Africi isključivo od biljaka.

'Alila Cha-Am' Tajland - Ovo je najbolja stvar posle pevanja na kiši! Tuševi u ovom kupatilu su delo nemačkih majstora koji važe za najbolje u tom svetu. Na plafonu su postavljeni tuševi koji simuliraju kišu. Pri tom, voda koja pada čini vodopad oko onog ko se tušira, a u sredini je mlaz koji lije i potapa osobu. Kozmetika: 'Spa Alila' proizvodi su organski i ručno rađeni na Baliju od finih prirodnih materijala, a pravi ih lokalni proizvođač 'Sensatia botanikals'.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana