Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Turističke Ponude

     Rio de Žaneiro, turističke atrakcije u Brazilu, zima u Španiji, Češka - prestonica piva... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
RIO DE ŽANEIRO

Jedan od najuzbudljivijih gradova na svetu Rio de Žaneiro predstavlja mesto enormnih socijalnih razlika i preterivanja u svemu, a njegovu 'dušu“ najbolje dočaravaju žitelji koji su, i pored bede i nemaštine, uvek spremni da zaigraju sambu.

    Smešten između tropskih kišnih šuma i mora, prepun života, muzike, igre, ali i kontrasta, Rio de Žaneiro nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dok se na jednom kraju pružaju blještave avenije sa luksuznim hotelima i restoranima, samo nekoliko stotina metara dalje smeštena su sirotinjska naselja popularno nazvana favele, gde zbog velike stope kriminala turistima nije preporučljivo da zalaze. Najlepši ukras po kome je ovaj grad nadaleko poznat svakako su njegove plaže, ali i brojne atrakcije, među kojima se izdvajaju Glava šećera, čuvena statua Hrista Spasitelja, šuma Tijuca i Ulica Branko.
    Fascinantna brda sa bujnim rastinjem i zaliv Guanabara otkrili su Portugalci još davne 1500. godine i, očarani lepotom prirode, rešili da odmah u njegove vode bace svoja sidra. Grad u koji je portugalski dvor ubrzo poslao i prve kolonizatore nazvan je Rio de Žaneiro de San Sebastijan, jer su portugalski moreplovci verovali da su se iskrcali na Dan svetog Sebastijana u januaru.
Bajkovita brda - Rio de Žaneiro ima neverovatan topografski položaj čija je lepota, pre svega, vidljiva u impozantnim brdima koja presecaju avenije i naselja i mame da ih 'osvojite'. Ipak, lepši prizor sledi kada se na neko od tih brda zaista i popnete, jer tamo vas 'čeka' panorama grada sa pravom tropskom šumom u sredini i obalama Atlantika, a među njima se, kao u jednom velikom vagonu, 'guraju' naizmenično siromašni i raskošni kvartovi.
    Zato, razgledanje Rija treba započeti upravo sa njegova dva najpopularnija brda, do kojih se može stići žičarama. Brdo Korkovado, što na portugalskom znači 'grbavac', visoko je 710 metara i nalazi se usred najveće gradske šume na svetu - nacionalnog parka Tižuka.
    Da su Karioke na vreme shvatile da je ovo istinska atrakcija koja privlači turiste, kazuje i podatak da železnica sa uspinjačom radi još od 1884. i svim zainteresovanima omogućava da za dvadesetak minuta stignu na čarobni vrh. Na vidikovcu, na kojem 'šiba' snažan vetar, ipak treba da imate mnogo sreće da 'ukradete' dobar pogled jer se sa svih strana tiskaju stotine turista.
    Međutim, vredi biti strpljiv jer je 'nagrada' velika - pogled na grad u rasponu od 360 stepeni, monumentalna statua Hrista Spasitelja koja ga obuhvata raširenim rukama, a iznad koje u jatima lete brazilske ptice fregati. Baš sa ove, najviše tačke Rija, postaje jasno zašto ovaj grad nosi epitet 'Cidade Maravilhosa' - veličanstveni. Odavde su kao na dlanu vidljive sve uvale, lagune i plaže Rija među kojima se šepuri i čuvena Kopakabana. S jedne strane je oivičena rtom na koji se 'naslanja' druga i ništa manje poznata plaža Ipanema, a sa druge jednim od najpoznatijih brda na svetu - Glavom šećera. Ova prirodna stena koja je čuvena po svom jedinstvenom obliku izgleda kao da se izvija nad okeanom, pa pogled sa ovog brda nudi drugačiju perspektivu, pre svega, na zaliv Guanabara. Visoka je 396 metara, a kažu da je najromantičniji pogled u sumrak, kada grad dobija zlatnu boju.

'Duša' Rija - U istorijskom centru grada najbolje se može 'opipati puls' Rija, jer živopisne ulice sa predivnom arhitekturom otkrivaju njegovo drugo lice. Do njega možete stići metroom, a među ulicama koje treba obići svakako je i Rio Branko, koja je pre jednog veka projektovana po ugledu na Jelisejska polja. Krase je zdanja u klasicističkom stilu, zgrada Opere, Nacionalne biblioteke i Muzeja likovnih umetnosti.

    Iako u stvarnosti nisu onako bajkovite kakvima ih turisti zamišljaju pre dolaska, plaže 'ostaju' najpopularnija mesta ovog grada. Uostalom, ovde ćete sigurno videti brojne tamnopute lepotice izvajanih tela koje su vremenom postale zaštitni znak karnevala u Riju i imati najbolju mogućnost da se besplatno zabavite na javnom mestu. Naime, na nekoj od 23 plaže u svakom trenutku možete naići na zabave otvorenog tipa, gde na stotine ljudi spontano hvata ritam sambe, rumbe ili popularne muzike. Kopakabana, Ipanema, Botafoga, Flamenga i ostale plaže posebno sijaju u novogodišnjoj noći, kada se lokalno stanovništvo obučeno u belu odeću okuplja na plažama.
Svaka od plaža ima svoju prepoznatljivu šaru na šetalištu, a na Kopakabani su to talasasti pločnici. Dok preko dana tuda jure mladi na biciklima, rolerima i skejtbordovima, uveče ova šetališta postaju otvoreni sajmovi sa tezgama na kojima se prodaju zanimljivi suveniri, garderoba i nakit.

ZIMA U ŠPANIJI

   Španija fascinira svojom energijom koja se ogleda u surovoj koridi i strastvenom flamenku, a njeni gradovi, koji nikada ne spavaju, pružaju neodoljivi miks umetnosti i zabave.

    Poznata po raznovrsnosti pejzaža i kultura, Španija predstavlja zemlju u kojoj je svaka regija svet za sebe. O znamenitostima po kojima su njeni gradovi poznati i koji oduševljavaju turiste možda najbolje govori činjenica da su u njoj živeli i radili legendarni umetnici poput Pikasa, Velaskeza, Goje, Dalija, Gaudija, Kalatrava i tvorci čuvenih književnih dela, Servantes i Lorka. Dok leti posetioce 'zovu' Andaluzija i španska ostrva, u zimsko doba 'mame' gradovi poput Madrida, Saragose i Barselone.

Toledo i Saragosa - Na putu do bajkovite obale Kosta Brava i 'druge Španije' - oblasti Katalonije, iz Madrida se nude mogućnosti za sjajne izlete. Poseta glavnom gradu autonomne pokrajine Kastilja - Manča vraća u neka prastara vremena kada je Toledo bio glavni grad španskog carstva i Vizigotske kraljevine. Stari centar grada ima fascinantan položaj, budući da se nalazi na granitnoj steni visokoj 548 metara, a grad je poznat po Alkazaru, sakristiji i crkvi sv. Tome sa El Grekovim remek-delom 'Sahrana grofa od Orgaza'.
    Odatle, kroz živopisne predele Kastilje stiže se do Saragose, središta španske provincije Aragon. Saragosa je jedan od najvećih gradova Španije, osnovan pre skoro 2000 godina, u kome su tragove ostavili Rimljani i Mavari. Fizionomija grada je upečatljiva po grandioznim zgradama sagrađenim u španskom baroknom stilu. U njemu se nalaze ostaci rimskih zidina iz III veka, Katedrala de la Seo sagrađena u gotskom stilu u XIV veku na temeljima rimske bazilike, Palate 'Aljaferija' koja se smatra jednom od najznačajnijih i retkih primeraka muslimanske arhitekture kraljevstva Taifa.

Madrid - Glavni grad Španije je centar umetnosti, dobrog provoda, fudbala i srdačnih i temperamentnih stanovnika. Madrid je evropska prestonica sa najvećim brojem sunčanih dana u godini zbog čega je možda idealan izbor za putovanja tokom zime, ali i doček Nove godine. Njegovo uređenje je perfektno - raskošne svetle građevine, grandiozni trgovi i čiste ulice. Neodoljivo lep stil života Madriđana turisti brzo i sa oduševljenjem prihvataju. Jedan od najlepših trgova je Major, gde su se nekada krunisali španski kraljevi, ali i održavala javna linčovanja i Puerta del Sol, koji je najprepoznatljiviji po odredištu za sastanke parova - skulpturi dobroćudnog medveda koji se poigrava sa drvetom kruške.
    Među brojnim znamenitostima koje privlače pažnju su katedrala Almudena, kraljevska palata, zgrada opere, čuveni muzeji Prado i Reina Sofija i spomenik Migelu Servantesu, a najlepša mesta za šetnju su ulice Gran Vija, Ortega i Gaset u četvrti Salamanka, Kalje Major, četvrt Latina, kao i sve one male centralne ulice oko živopisne pijace Rastro.

Barselona - Prestonica Katalonije je mesto tradicije i umetnosti. Po svim obeležjima, Barselona je stilski veoma upečatljiv kosmopolitski grad koji nikad ne spava. U njemu se rodio, živeo, stvarao i umro jedan od najslavnijih arhitekata ikada, Antonio Gaudi, čovek čije su građevine postale zaštitni znak Barselone. O njegovom stvaralaštvu svedoče današnje turističke atrakcije - od katedrale Sagrada familija čiji vrhovi 'štrče' iznad panorame prelepe katalonske luke i koja se još uvek gradi, do parka Guelj u kome se 'tiskaju' remek-dela slavnog Gaudija.
    Najduža avenija u Barseloni je Dijagonal koju presecaju brojne manje ulice ispunjene buticima, cvećarama i bistroima u kojima se služi nacionalno piće sangrija. Najpoznatija ulica u gradu je Rambla, koju krase brojne terase prepune cveća, hoteli sa bajkovitim fasadama, ulični zabavljači, ali i bleštavi izlozi. Iznad grada se uzdiže brdo Monžuik u čijem podnožju se nalazi trg Pjaca Espanja nadaleko poznat po Raspevanoj fontani.

PRESTONICA PIVA

   U Češkoj se godišnje popije neverovatnih 150 litara piva po glavi stanovnika, što je svetski rekord. Pivo je za Čehe deo kulture i tradicije, pa ne čudi što je proizvodnja ovog pića dovedena do savršenstva.
    Pivo u Češkoj ima dugu i značajnu istoriju, a prva pivara sagrađena je pre skoro 1.000 godina, daleke 1118 godine. U početku pivo se proizvodilo po kućama i manastirima da bi proizvodnja kasnije prerasla u najznačajniju privrednu granu, na koju je ponosna čitava nacija. Danas na teritoriji Češke Republike postoji 47 pivara i 77 mini-pivara u kojima se prave specijalne, ograničene količine piva.

Vekovi tradicije - Samo u Pragu postoji oko 800 pivnica u kojima se toči tradicionalno češko pivo, a u njegovom jedinstvenom ukusu godišnje uživa više miliona turista. Neke od praških pivnica stare su i po nekoliko vekova. Zapisi o jednoj od najpoznatijih praških pivnica 'U Fleku' datiraju još iz 1499. Prag zahvaljujući tome nosi titulu pivske prestonice u kojoj je pivo kult. Česi ga obožavaju, slave, u njegovu čast organizuju svetkovine...
    Česi vole da se pohvale da umeju da spravljaju 480 vrsta napitaka od hmelja i ističu da je greh ne piti pivo u Pragu. Svoje tvrdnje potkrepljuju činjenicom da je u njihovim kafićima i pivnicama to piće jeftinije čak i od vode ili kafe. U Češkoj tolerišu svako poskupljenje, ali kada bi naglo skočila cena piva, Česi bi izašli na ulice.
    Teško je pobrojati sva piva koja se trenutno proizvode na teritoriji Češke: 'staropramen', 'plzenski prazdroj', gambrinus', 'kozel, 'radegast', 'krušovice', 'zlatopramen', 'starobrno', 'buđovicki budvar'... Ona se razlikuju po ukusu, boji, količini alkohola, ali sva su kvalitetna, jer loše pivo u tako jakoj konkurenciji ne bi imalo šta da traži. Koliko Česi vole pivo najbolje govori podatak da je u 2009. samo na domaćem tržištu prodato 15 miliona hektolitara ovog pića.
Pivo iz 'Starog izvora' - Jedna od najstarijih i najpoznatijih pivara u Českoj koja se nalazi u centru Prag je pivara 'Staropramen'. Na češkom jeziku 'staropramen' znači 'stari izvor'. Ova pivara ima tradiciju dugu više od 140 godina, a od osnivanja do danas tu je proizvedeno 106 miliona hektolitara piva. Direktor pivare 'Staropramen' u Pragu Zdenjek Kova, kaže da bi količina piva koja je kod njih proizvedena do sada mogla da stane u 20 milijardi krigli!
    - Ako bi te krigle poređali jednu pored druge njima bi mogao tri puta da se obiđe ekvator ili da se šest puta dođe do meseca. Recept spravljanja našeg piva nikada nismo menjali. Česi pivo smatraju veoma važnim delom svoje kulture, a ispijanje ovog pića je deo našeg svakodnevnog života. U Češkoj je potrošnja piva na prvom mestu, zatim dolazi hrana, dok treće mesto pripada bezalkoholnim pićima - ističe Kovar, dok pokazuje knjigu iz koje se vidi da je u njihovom pivu uživao i Franc Josif Prvi.
    Pivo spada u prirodne proizvode, a sastoji se od četiri elementa - vode, hmelja, ječma i kvasca. Proizvodnja piva ima četiri faze: kuvanje, fermentaciju ili sazrevanje, filtraciju i pakovanje. Svaki proizvođač brižljivo čuva svoj recept, koji ga po nečemu razlikuje od drugih.
    Česi najviše vole točeno pivo jer smatraju da je ono najsvežije, a samim tim i najboljeg kvaliteta. Prave pivopije kažu da je najbolje pivo čija pena u trenutku kada se natoči u kriglu ima debljinu od četiri centimetra i koje se gustira uz odlične češke kobasice sa renom.




¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana