Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Turističke Ponude

     Raj na ostrvu Bali, top 10 turističkih atrakcija u Americi, terme Olimija i Tuhelj, lepote Portugala... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
RAJ NA OSTRVU BALI

    Tropsko ostrvo Bali jedinstveno je po svojoj lepoti - kristalnoplavo more, džungle, vulkani i veličanstveni hindu hramovi. Za ostrvo Bali, koje leži istočno od Jave, kažu da je jedno od najlepših na svetu.
Obiluje izuzetno raznovrsnom i bujnom vegetacijom, pirinčanim poljima, vulkanima i planinama na čijim vrhovima, po verovanju, žive glavni bogovi hindu mitologije. Bali je samo jedno od 17.508 ostrva koja čine arhipelag Indonezije i jedino na kome je dominantna religija hinduizam. Kao kruna njegove lepote, dočekuje vas srdačnost njegovih stanovnika Balinežana, koji ne skidaju osmeh s lica.
Mistična tura - Svoju balinežansku šetnju započnite u Kintamaniju. Izlet u ovo mesto smatra se najatraktivnijom turom na ostrvu i obuhvata posetu živopisnim selima smeštenim u raskošnom prirodnom ambijentu, sa kućama građenim u tipičnom balinežanskom stilu. Skoro svako selo je poznato po nekom od umetničkih zanata, kao što su izrada predmeta od srebra, zlata i plemenitog drveta, po umetničkim galerijama i dobro očuvanim kulturno-istorijskim spomenicima. Na ovom izletu nudi se mogućnost da osetite ritam tradicionalnog plesa baronga, ali i da posetite neverovatna mesta poput manastira iz 11. veka, koji je istovremeno posvećen Budi i Šivi (Goa Gajah), ili kraljevske grobnice iz 12. veka Gunung Kavi i da fotoaparatom 'zabeležite' bajkoviti predeo jezera Batur sa pogledom na istoimeni vulkan.

    Ako se zaputite prema istočnom delu Balija, kojim dominira najviši vulkan Agung, osetićete malo hindu mistike, jer ovo mesto Balinežani smatraju svetim. Na njegovim padinama nalazi se kompleks hramova Besakih, ili kako ga domaći stanovnici nazivaju 'Majka hram', najvažnije i najsvetije mesto hindu vernika. Zaustavite se u Bukit Džambuli, odakle se pruža lep pogled na okolnu dolinu, ali nikako nemojte propustiti da obiđete i tradicionalno selo Penglipuran, osnovano u 16. veku, čiji stanovnici i dalje žive po tradiciji tog doba.
U ritmu plime i oseke - Koliko je Bali bogat zanimljivostima koje su turistima neodoljive, u potpunosti ćete shvatiti kada se sledećeg dana zaputite na suprotnu stranu ostrva. Tamo vas očekuje najbolja fabrika batika, potom Mengvi, kraljevski porodični hram Taman Ajun iz 17. veka, sveta šuma majmuna Alas Kedaton i Tanah Lota i hram izgrađen na vrhu stene okružene morem. Potrudite se da na ovo mesto dođete u suton, jer ćete uživati u nezaboravnom prizoru zalaska sunca. Bali je posebno atraktivan tokom zimskih meseci, jer ste tada u mogućnosti da se iz oštre, ledene zime preselite u toplo i vlažno leto. Međutim, bilo kada da boravite na Baliju, bićete posebno iznenađeni fenomenom plime i oseke, koji je ovde jako izražen. Zbog toga se spremite na raznolike doživljaje jutarnjeg i popodnevnog kupanja na rajskim plažama Pacifika.

Metropola lavljeg srca - Singapur se nalazi na jugu Malajskog poluostrva, između Malezije i Indonezije i važi za grad-državu koji se smatra najčistijim na svetu. Njegov naziv u prevodu znači 'lavlji grad' i to je 'nadimak' koji možda najbolje definiše dušu ove metropole na jugoistoku Azije. Kulturno srce grada predstavlja Kineska četvrt, u kojoj se smenjuju slike mističnih kineskih hramova i poslovne užurbanosti koja vlada na ulicama, dok četvrt Mala Indija i Arapska ulica fasciniraju šarenilom uličnih prodavnica.
   Pri obilasku najpoznatijih mesta u gradu, u koja spadaju Trg Padan sa značajnim zdanjima građenim u engleskom kolonijalnom stilu, stari kineski hram, hindu hram Šri Marijaman, brdo Faber i bajkovita bašta orhideja, doživećete njegovu lavlju snagu po kojoj je čuven. S obzirom na to da je Singapur zbog svog položaja blagosloven visokim temperaturama i obiljem sunčanih sati tokom evropske zime, ova azijska tropska metropola je idealno mesto na kome ćete zaokružiti svoju egzotičnu azijsku turu.

TERME OLIMIJA I TUHELJ

   Terme Olimija i Tuhelj nude umetnost opuštajućeg dodira, celodnevno opuštanje u velnes i spa centrima, a sve to uz blagodeti termalnih voda. Hroničan umor, opšta slabost, iscrpljenost, simptomi su bolesti modernog doba. Termalne vode blagotvorne su za oslobađanje od stresa koji donosi svakodnevica.
    Slovenija je bogatstvo netaknute prirodne lepote i termalnih voda iskoristila da se afirmiše u pravcu razvoja banjskog turizma. Trenutno u ovoj zemlji ima 15 termi, a one koje s posebno ističu, a o čemu svedoče i brojne medalje koje su 'pokupile' ove godine, jesu terme Olimija.
    Terme Olimija neguju prevashodno banjski turizam, u okviru kojeg postoje spa i velnes centri, kompleksi bazena i salona za masažu, fitnes, saune, centar zdravlja... Nalaze se u okolini Sutle, u jednom od ekološki najčistijih i najuređenijih delova Slovenije. Na samom početku svog razvoja, 60-ih godina, zvale su Atomske toplice. Tada je postojao samo jedan mali bazen i bar. Danas imamo tri hotela, apartmanska naselja, spa-kompleks, akvapark, centar za lečenje. Sveukupno imam oko 1.800 kreveta u kojima smo prošle godine ostvarili nešto manje od 360.000 noćenja.
    Iako je okrenuta banjskom lečenju, ove terme gosti ipak najviše posećuju zbog spa i velnes centara. Zapravo, najprestižniji deo termi Olimija je velnes-centar 'Orhidelija', koji je otvoren prošle godine. U glamuroznoj estetici i funkcionalnosti enterijera, posetioci mogu uživati u zvučnoj terapiji, opuštati se uz zvukove posuda s Himalaja, podmlađivati se tibetanskim masažama i napuniti se energijom pozdravljajući sunce. Ako želite da otkrijete tajnu lekovitog dodira termalne vode, zaronite u svet sauna, a da biste opustili mišiće tela, možete se prepustiti čokoladnoj, refleksnoj ili tajlandskoj masaži, kao i masaži s Dalekog istoka ili masaži toplim kamenjem...
    U vreme stresa i preopterećenosti, briga o zdravlju i ljubaznost nisu nam na prvom mestu, a u ovim termama to možete naći u Centru zdravlja Olimija. Centar je u stručnim krugovima postao zdravstvena ustanova sa inovativnim pristupom u rehabilitaciji ramena i kolena. Zbog toga ga godišnje poseti oko devet odsto gostiju od ukupnog broja posetilaca.
Selo Olimje - Pored samih termi, gosti mogu da uživaju i u lepotama sela Olimja, kome je prošle godine Entente florale dodelio zlatnu medalju u kategoriji manjih mesta. Nalazi se u neposrednoj blizini termi, a prvi put se spominje 1208. godine. Čini ga 250 stanovnika koji su se potrudili da u ovom biseru, uz prave domaćinske susrete uživaju pivopije, ljubitelji vina. Tu se proizvodi jedinstvena marmelada - vinolada, čokolada, a pravi je raj i za ljubitelje golfa.

Najveći svet sauna - Dvadesetak kilometara od termi Olimija, a četrdesetak od Zagreba, smeštene na samom izvoru termalne vode i lekovitog blata u kontinentalnom delu Hrvatske, nalaze se terme Tuhelj. Njih su pre šest godina kupile terme Olimija i zahvaljujući ovoj privatizaciji, tuheljske terme danas imaju najveći svet sauna - čak 11 i predstavljaju najveće kupalište u Hrvatskoj. Upravo zbog toga, ove terme su za razliku od Olimija orijentisane na kupališni i velnes turizam.
    U 11 kabina spa-centra posetioci imaju priliku da uživaju u širokoj lepezi masaža, različitim tretmanima nege lica i tela, pedikiru, manikiru, solarijumu, a i posebnim tretmanima lekovitim mineralnim blatom koje se svrstava među najbolja lekovita blata u tom delu Evrope. Od vanpansionskih usluga, ovo mesto nudi obilazak Dvorca neandertalaca u Krapini, dvorca Trakohčan, kao i seoskog turizma Grešne gorice. Dosta gostiju ide u Kumrovec, ne samo zbog Josipa Broza, već zato što tamo postoji etno selo sa starim kolibicama, u kojem se može videti kako je izgledao život pre sto godina.

LEPOTE PORUGALA

    U uskim i šarmantno oronulim ulicama portugalskih gradova vreme kao da je stalo - bilo da boravite u kafani, jedete kestenje pred manuelinskom fasadom ili se vozite prastarim tramvajem - bićete opijeni atmosferom prepoznatljive fado boemije.

    Baš kao što su prva asocijacija za Portugal priče o hrabrim moreplovcima, pre svega čuvenom Magelanu i vizionarskim kapetanima koji su plovili Atlantikom i Severnim morem, tako danas u ovoj zemlji brojni spomenici sa jedrima kao dominantnim motivom 'svedoče' o zlatnom dobu nekadašnje pomorske velesile. Portugal je idealna destinacija za ljude koji se groze nasrtljivih prodavaca, ulične vreve i ubrzanog pulsa zapadnjačkih gradova, a činjenica da je i tokom zime blagoslovena blagom klimom i sunčanim danima čini njene gradove najpoželjnijim u danima kada se u Srbiji temperature spuste ispod nule.

Centar i seoski turizam - Kao istinska prestonica, Lisabon fascinira i svojom istorijom i jedinstvenim šarmom koji isijava svaki njegov ćošak. On otkriva slojeve dve hiljade godina nataloženih kulturnih uticaja, počevši od Feničana koji su ga osnovali. Zato je spisak mesta koje ovde treba videti poduži, iako je draž zapravo u tome što, u koji god kutak da zađete, ne možete pogrešiti. One najupadljivije turističke tačke među kojima su trgovi Markiza de Pombala, Rosio i Restauradores, zatim zona Komersija sa izlazom na reku Težo i kvart Alfame jednako su atraktivne kao i predgrađa Sintra, Kabo da Roka i Eštoril u kojima vas, zbog vrste gostionica i smeštaja, očekuje dašak seoskog turizma.
    Ljubitelji umetnosti svakako treba da sednu na metro i odu do Parka nacija. Tamo je smešten futuristički arhitektonski kompleks 'nikao' za potrebe održavanja EXPO-a '98, poslednje velike svetske izložbe 20. veka. Tu su i brojni drugi zabavni sadržaji poput koncertne arene, pozorišta, kazina i tržnog centra. Ovde se može uroniti u čudesni podvodni svet okeana u najvećem akvarijumu Evrope - Okeanarijumu, provozati se žičarom sa koje se pruža nezaboravan pogled na spektakularni 17 km dugi most Vasko de Gama ili se prosto prepustiti opuštenom životnom ritmu Portugalaca u barovima i ribljim restoranima kraj reke.
Za sva čula - Porto je glavni grad severnog dela zemlje po kome je zemlja i dobila ime. Upoznavanje započnite sa glavnih gradskih bulevara, obilaskom 75 metara visoke Klerigoš kule, Trga Umberta Delgada, a onda zađite u železničku stanicu 'Sao Bento'. Naime, u ovoj zgradi, sagrađenoj u stilu francuske renesanse, očekuje vas veličanstven mozaik oslikanih keramičkih pločica, takozvanih azulešoža, inače zaštitnog znaka portugalske arhitekture, koje prikazuju motive sa kraljevskih dvorova, istorijskih borbi i prekookeanskih 'operacija'. Zato su azulešoži, pored figurice petla koja među ovdašnjim narodom simbolizuje pravdu, najtraženiji portugalski suveniri.
    Prošetajte Ribeirom, istorijskom četvrti na obali reke Douro i prihvatite hedonistički portugalski izazov - zavirite u vinski podrum gde se nudi degustacija nadaleko poznatog vina 'porto', a potom se 'častite' večerom uz taktove fado muzike.
    Međutim, na putu do njega, bilo bi šteta propustiti nekoliko prelepih gradova. Zato putujte preko Alkobase, Batalje i Koimbre, prestonice portugalskih kraljeva i grada koji svoju lepotu crpi iz svog položaja, ukotvljen na obalama reke Mondego.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana