Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Turistička Putovanja

     Kipar - ostrvo Afrodite, najneverovatniji hoteli na svetu, tematski park Harija Potera, moćna Amazonija... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
KIPAR - OSTRVO AFRODITE

    Tokom istorije mnoge vojske su ratovale za Kipar, a danas ga osvajaju milioni turista zbog njegove opuštajuće atmosfere, savršenih plaža i impozantnog kulturnog nasleđa.
Legenda beleži da je Afrodita, grčka boginja lepote, rođena u morskoj peni kraj Kipra. Iz mora je izašla na obalu grada Pafos, gde su Heleni u 12. veku p. n. e u njenu čast podigli jedan od najlepših hramova u antici. Sada je poznat kao jedna od omiljenih letnjih destinacija, koju turisti posećuju zbog opuštene atmosfere, živopisnih plaža, ali i raskošnog kulturnog nasleđa.
    Po veličini Kipar je treće ostrvo Mediterana i ako ima svega 700.000 stanovnika, godišnje ugosti oko tri miliona turista. Njegovom šarmu doprinose meštani koji su po prirodi gostoljubivi, uvek nasmejani i spremni da odgovore na svako pitanje gosta. Kipar godišnje ima 340 sunčanih dana, a urbana legenda kaže da ako padne kiša, Kiprani gostima neće naplatiti boravak. Ovo ostrvo je bogato raznovrsnim plažama sa finim belim peskom, šljunkom, ali i predivnim stenama. Kao bivša britanska kolonija privlači brojne engleske turiste, ali od 90-ih godina je prisutan i veliki broj Rusa. Iako je Kipar od 1974. godine, zbog građanskog rata, podeljen na grčki i turski deo, posetioci su potpuno bezbedni. Čak nema ni kriminala, pa se mnogi Kiprani ne trude da zaključaju kola niti vrata svojih kuća.

Počivalište sv. Lazara - Hteli ili ne, putešestvije po Kipru započećete u Larnaki, jer se tu nalazi glavni aerodrom na koji turistički avioni uglavnom sleću. Larnaka je jedan od najstarijih gradova na Kipru, a veruje se da je bila naseljena i u praistoriji. Oni koji od letovanja očekuju više od prostog izležavanja na plaži, u Larnaki mogu da nađu brojna zanimljiva mesta za istraživanje. Oko 890. godine ovde je pronađen grob svetog Lazara, na kome je kasnije sagrađena simpatična pravoslavna crkva sv. Lazara, koju godišnje poseti više miliona turista. Na pet kilometara od Larnake nalazi se Hala Sultan Teke, muslimansko svetilište u kome se nalazi grob Muhamedove pomajke Um Harum, koja je tu poginula 647. godine tokom arapske opsade ovog grada.
    Srednjovekovni muzej u Larnaki je zapravo tvrđava koju su podigli Turci u 17. veku, a u čijem vrtu se leti izvode pozorišne predstave. Od arheoloških spomenika svakako treba posetiti ruševine antičkog grada Kition (kako su Stari Grci zvali Larnaku). Od Larnake mogu da se organizuju divni izleti na planini Trodos, Larnaka slanim jezerima u kojima borave flamingosi, Choirokoitia arheološkim iskopinama praistorijskg naselja...

Dobro susedstvo - Glavni grad i grčkog i turskog dela Kipra je Nikozija, a podeljen je takozvanom zelenom linijom, odnosno demilitarizovanom zonom UN-a. Kako se ne nalazi na obali, nije toliko popularan među turistima, iako se u njemu nalaze brojni spomenici. Veliki stari deo Laiki Yitonia (što na grčkom znači dobro susedstvo) okružen venecijanskim zidinama iz 16. veka čini srce grada.
    Vrlo je simpatičan zbog malih i uskih kamenih ulica kroz koje morate da se provučete kako biste stigli do brojnih muzeja, ali i radnji, taverni radionica starih zanata koji se tu nalaze. Na obodima starog grada postojale su kapije za ulazak u grad, od kojih je očuvana i najpoznatija Famagusta kapija. U blizini Omerije džamije nalaze se turska kupatila iz 14. veka hamam Omerije, koja i danas rade. Restaurirana su i savremeno opremljena, pa posetiocima nude pravo spa iskustvo.

Kiparska Ibica - Nekadašnje malo ribarsko mesto Aja Napa danas je najpopularnije letovalište na Kipru, gde se okupljaju mladi željni ludog provoda. Zbog razuzdanih žurki na njenim plažama mnogi je nazivaju i kiparskom Ibicom. Ako volite klupska dešavanja, uživaćete u nastupima engleskih di-džejeva koji u Aja Napi znaju da naprave sjajnu atmosferu. Iako je ovo malo mesto poznato pre svega po noćnom životu, mnogi se slažu da ima i najlepše plaže na Kipru, kao što su Nisi, Pantahou, Landa...
    Izuzetno su posećene jer su na njima organizovani mnogi vodeni sportovi, poput jedrenja, ronjenja, vindsurfinga... Pored brojnih klubova i kafića, u Aja Napi se nalaze i Makronisos drevne grobnice, kao i zaliv Kape Greko, za koji se veruje da je dom opasnog mitskog čudovišta Aja Nape.

Rodno mesto Afrodite - 
S dobrim razlogom Pafos je uvršten na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Veruje se da je ovaj mali antički grad rodno mesto boginje Afrodite. Do danas su sačuvani ostaci nekada prelepog Afroditinog hrama iz 12. veka p. n. e, gde su, prema drevnom običaju, device gubile nevinost sa prvim strancem koji bi naišao. Posle ljubavnog čina muškarci su bili dužni da im pod noge bace novčiće kako bi se u njima probudila boginja. Turistima su veoma zanimljive i Afroditine stene (mesto na kome je boginja izašla iz mora), antički Odeon teatar, Grobnica velikaša (u kojoj je sahranjivana aristokratija u antičko doba), Pavlovi stupovi (na kojima je apostol Pavle navodno bičevan), manastir Ajos Neofit sa prelepim freskama iz srednjeg veka. U Pafosu se nalazi i stara tvrđava koju su Mlečani podigli u 13. veku, a koju su Turci proširili kada su u 15. veku zauzeli ovaj deo ostrva.

Trijumf Lavljeg Srca - Ako tražite miran odmor tokom kojeg možete da pravite zanimljive izlete, onda je Limasol pravi grad za vas. Podignut je između dva antička grada Amatusa i Kuriona. U svojim krstaškim pohodima engleski kralj Ričard Lavlje Srce stigao je i do Amatusa kako bi ga oslobodio od Turaka, ali ga je na kraju uništio 1191. godine. Danas se duž obale Limasola protežu luksuzni hoteli i turistička naselja sa velikim šoping centrima. One koji traže avanture oduševiće veliki broj antičkih ruševina u njegovoj okolini. Ostaci starog grada Kuriona (koji se nalazi na litici brda sa koga se pruža fantastičan pogled) jedna su od najznačajnijih atrakcija Kipra. Nedaleko se nalaze i ruševine Apolonovog svetilišta, Limasol zamak u kome je engleski kralj Ričard oženio Berengariju od Navare u 12. veku, kao i Kolosi zamak koji su krstaši podigli u 15. veku.

HARI POTER - TEMATSKI PARK

    Nova turistička atrakcija u Orlandu na Floridi u sklopu kompleksa 'Univerzalovih Ostrva avantura', slobodno može da se pohvali titulom najčarobnije atrakcije na svetu, jer je ipak reč o posebnom čarobnjačkom svetu - američkom tematskom parku Harija Potera  Izgrađen je u stilu Hogvortsa, a troškovi radova koji su trajali gotovo šest godina iznose oko 200 miliona dolara. Građevina je poprilično opčinjavajuća. Posetiocima se izražava dobrodošlica kod kamenog luka na ulazu u selo Hogsmid gde ih čeka parni voz 'Hogvorts ekspres'.

Kao u filmu - 
Posetioci zatim upadaju u scene kao iz filmova sa Zonkovom trgovinom u kojoj se prodaju cinkoskop, produžne uši... sve pored Hanidjukovog slatkog 'trgovačkog centra' s pasuljem sveokusnjakom Bertija Bota.
    Začudo, nema 'koka-kole' ni 'pepsija' - samo soka od bundeve i takozvani 'baterbir', korniško pecivo i škotska jaja. Ali prava atrakcija je vožnja 'Zabranjeno putovanje', na koju možete krenuti naravno putem Sobe potrebe. I sve je neverovatno lepo.

Najbolja 3D vožnja na svetu - 
Kombinacija 3D prikaza i stvarnih tehničkih dodataka čine četvorominutnu vožnju pored Napadačke vrbe preko Zabranjene šume.
    Naravno, nije reč o prvoj 3D vožnji na svetu, ali o najboljoj svakako jeste. Ukratko, čitava stvar je dobra, ali ne toliko. Postoje samo još dve glavne vožnje u parku - porodični Let na Hipogrifu (mini voz smrti) i Zmajev izazov, brzi dvostruki voz smrti zasnovan na Tromagijskom turniru. Sve ostalo se svodi na kupovinu suvenira. Ako ste okoreli obožavalac, sve su to jako zanimljive stvari. U prodaji su i čarobni štapići za 25 dolara baš kao onaj Harijev (koji sam bira vlasnika), zatim ogrtači, zlatne zvrčke, a čak možete da pošaljete i razglednicu kući putem Sova. Ukratko, niko odavde ne odlazi razočaran.

MOĆNA AMAZONIJA

   Peru je druga zemlja po veličini kroz koju se širi prašuma Amazonija, zvana i Pluća sveta. Na reci Madere de Dios i jezeru Sandoval mogu da se vide retke biljne i životinjske vrste  Peru je zemlja koju su nastanjivale mnoge civilizacije i ima veoma bogatu istoriju. Prva razvijena kultura bila je kultura Čavin, nazvana po arheološkom nalazištu Čavin de Huantar. Pre pojave Inka, grad Kankan je bio najrazvijeniji u toj oblasti.
    Carstvo Inka je nastalo oko 1000. i do 1532. godine obuhvatalo velike delove današnjih država Ekvadora, Kolumbije, Perua, Bolivije, Argentine i Čilea. Grad Kusko, smešten visoko u planinama, bio je prestonica carstva Inka. Španci su zauzeli tu državu 1532. i osnovali Vicekraljevinu Peru, koja je bila pod okriljem španske kraljevske kuće. Teritorija vicekraljevine se protezala od Paname do krajnjeg juga Amerike. U Peruu danas živi većinsko indijansko stanovništvo i glavni jezik je španski.

Netaknuto šumsko prostranstvo - Prestonica Perua Lima je od svog osnivanja bila poznata kao 'grad kraljeva'. U 16. i 17. veku važila je za najveći i najmoćniji grad u Južnoj Americi. U Limi bi trebalo videti Trg oružja sa sjajnim starim kolonijalnim građevinama, kao što su katedrala, Gradska većnica, Predsednička i Biskupova palata.
    Peru je druga zemlja po veličini kroz koju se širi prašuma Amazonija, zvana i Pluća sveta, inače najveće šumsko prostranstvo za koje svet zna. I dan-danas tu je netaknuti biljni svet, a šuma proizvodi neverovatnih 40 odsto ukupnog kiseonika. Petinu svetske rezerve vode čini upravo reka Amazon po kojoj je prašuma i dobila ime. Amazonija se prostire na čak devet država, ali polako nestaje. Indijanaca i retkih životinjskih i biljnih vrsta (anakonda i pirana su simboli Amazonije, kao i drvo mahagonija) je sve manje, a drvoseča i lovokradica sve više. Sumnja se da u Amazoniji ima još neotkrivenih indijanskih plemena. Pre više od pola milenijuma tu je živelo deset miliona Indijanaca, a danas ih je svega 200.000. Obilazak peruanske Amazonije kreće iz Puerto Maldonada, mesta koje se nalazi na ušću reka Tambopata i Madre de Dios, jedne od glavnih pritoka Amazona. Odatle se čamcima kreće ka jezeru Sandoval. Na tom mestu turisti mogu da vide retke vrste ptica i leptira, da se provozaju rikšama ili da prošetaju kroz močvarne šume palmi do samog jezera, pošto su motorni čamci zabranjeni. Ovde se nalaze neke od retkih vrsta ptica kao što su makau crvenog stomaka, žuti i plavi, sisari, naročito majmuni, koji u ovoj jezerskoj oblasti nemaju strah od ljudi.

Džinovske vidre i crni kajmani - 
Na jezeru Sandoval moguć je i susret sa džinovskim vidrama koje su prisutne u rano jutro, kao i sa pticama koje svoju aktivnost započinju sa prvim zracima sunca. Posebna atrakcija su crni kajmani. Ova oblast je vrlo bogata moćnim stablima brazilskog oraha. Tu se može upoznati lokalno stanovništvo koje se bavi sakupljanjem oraha i prodajom. Lokalno stanovništvo skuplja i razne lekovite biljke koje rastu u ovom delu Amazonije, kao što su đumbir, kinin i druge.
    Moćni Amazon se širi velikim delom južnoameričkog kontinenta, a delom zahvata i Ekvador, zemlju s neverovatno mnogo prirodnih raznolikosti na neverovatno malom prostoru. Ekvador je druga najmanja država u Južnoj Americi, ali po onome što se može videti i doživeti, potpuno zapanjujuća. U samo jednom danu, put može da vas odvede od Amazona preko Andskih vulkana, do tropskih džungli i konačno do opuštanja na prijatnoj pacifičkoj obali. Za ljubitelje prirode Ekvador je mesto iz snova: egzotične orhideje, retke ptice, nikad neviđeni insekti, tropske šume i toplo more. Za ljubitelje povišenog adrenalina, ovde su mogućnosti takođe bezbrojne, a ni poklonici kulture neće ostati uskraćeni. U svakom slučaju, najveća lepota Ekvadora je u tome što možete da promenite okruženje onoliko brzo koliko brzo možete to da poželite. Šta videti u Ekvadoru?

Na 'sredini sveta' - Pre svega, prestonicu Kito, koja je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Zovu ga i Svetlo Amerike i Lice boga, zbog lepote. Grad predstavlja mešavinu španske, flamanske, murske i prekolumbijske arhitekture. Treba videti Trg nezavisnosti, crkve San Francisko i El Sagrario, terasu Gvapulo, kao i 'Sredinu sveta', gde se nalazi spomenik ekvatoru. Otavalo - mestašce u Andima poznato po najkoloritnijoj, najvećoj i najpopularnijoj pijaci u Ekvadoru koja datira još iz perioda pre Inka; Riobambu - geografski centar Ekvadora iz koga se pruža pogled na najviši vrh Cimborazo (6.310 m). Do Riobamba put vodi kroz Aveniju vulkana, među kojima je vulkan Kotopaksi (5.897 m), jedan od najviših živih vulkana na svetu; Kuenku - jedan od najlepših gradova Ekvadora, koji je nedavno uvršten u Uneskovu listu svetske kulturne baštine. To je grad elegantne arhitekture, sa kaldrmisanim ulicama, belim zgradama ukrašenim drvenim vratima i balkonima - pravi biser među kolonijalnim gradovima Južne Amerike.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana