Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Turistička Putovanja

     Najlepša grčka ostrva, top 5 najlepših evropskih i svetskih plaža, odmor i avantura u Tunisu, Korzika koja očarava... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
 NAJLEPŠA GRČKA OSTRVA

   Da biste otkrili sva ostrva u zemlji Helena, potrebne su godine. 'Kofer' preporučuje četiri koja su se izdvojila kao idealna za odmor Krf.
Našim ljudima je blizak zbog istorijske povezanosti sa ovim mestom, koja datira iz Prvog svetskog rata i čuvene 'plave grobnice', koja je danas glavna istorijska znamenitost Krfa, ali nije to jedini razlog zbog čega Srbi vole da se odmaraju na ovom ostrvu. Na Krfu ćete naći sve što vam je potrebno za idealan godišnji odmor - prelepe plaže sa barovima, u kojima po ceo dan možete da uživate uz hladno voće, koktele i vina, ponudu smeštaja za svačiji ukus, ali i pristupačne cene. Ostrvo ima 115.000 stanovnika i najsevernije je grčko ostrvo u jonskom moru. Prema grčkoj mitologiji, ostrvo je dobilo ime po ćerki rečnog boga Asopa, nimfi Kerkiri, koju je oteo Posejdon.

Rodos - Smešteno je u Egejskom moru, a poznato je kao ostrvo sunca, ruža i jelena. Sa površinom od 1.400 km, Rodos predstavlja najveće ostrvo arhipelaga Dodekaneza. Pečat njegovom današnjem izgledu kroz istoriju su davali Heleni, Feničani, Dorci, vitezovi reda svetog Jovana, kao i Turci i Italijani. Poznato je po svojoj kosmopolitskoj atmosferi, luksuznim hotelima, bujnoj vegetaciji, čistim peščanim plažama i velikom izboru restorana, barova i diskoteka.
Zbog savršene mediteranske klime, ovo ostrvo privlači turiste iz celog sveta, a sezona kupanja na njemu traje čak do pozne jeseni. Najpoznatija mesta za letovanje su istoimeni grad Rodos, Faliraki, Kalitea, Lindos i Jalisos.

Zakintos - Važi za ostrvo za nezaboravan provod, ali i za savršen pasivni odmor, zbog čega je idealna destinacija za mlade i starije ljude. Zbog bujne vegetacije, brojnih maslinjaka i borovih šuma koje se spuštaju sve do mora, Venecijanci su mu u prošlosti dali ime 'cvet Orijenta', koje je ostalo njegov epitet do danas. Zakintos je najjužnije ostrvo u Jonskom moru, a sa površinom od oko 400 km2 je treće po veličini u jonskom arhipelagu.
    Na njemu se bogata istorija i tradicija prepliću sa netaknutom prirodom živopisnih planinskih sela i idiličnih plaža, što ovom mestu daje poseban mediteranski šmek. Vaš odmor upotpuniće i ukusni specijaliteti grčke kuhinje i sjajna usluga u lokalnim tavernama, što sve zajedno čini Zakintos idealnim utočištem mira i odmora.
Krit -Najveće od svih grčkih ostrva nudi poseban pristup životu i dobrom provodu. Ostrvo je u proseku široko oko 55 km i proteže se od istoka na zapad u dužini od 264 km. Krase ga visoki planinski lanci koji prirodnom podelom formiraju četiri ostrvske provincije - Haniju, Retimno, Heraklion i Lasiti ili Agios Nikolaos. Severni deo ostrva izlazi na takozvano kritsko, a južni deo na Libijsko more, čije će vas plaže nesumnjivo podsetiti na pejzaže rajskih predela.
    U malom mediteranskom gradu Retimno videćete renesansnu arhitekturu, venecijansku tvrđavu, muzeje i peskovite plaže, a u njemu vas očekuju i visokokvalitetni smeštaj, veliki broj taverni i gostoljubivost starosedelaca, što će vaš boravak na Kritu učiniti nezaboravnim. Obavezno posetite i mesto koje živi tokom 24 sata - Hersonisos. Veliki broj noćnih klubova i taverni smešten je u dve glavne ulice ovog grada, ali svakako bi trebalo da zađete i u neku od malih, uskih ulica koje izlaze na obalu. U njima ćete takođe 'otkriti' neko skrovito mesto sa najboljim vinom koje ste ikada pili. Nekada nerazvijena ribarska sela na Kritu, sada su mali turistički gradovi koji će vam ponuditi pravi odmor i bogat sadržaj za razonodu.

TOP 5 NAJLEPŠIH EVROPSKIH PLAŽA

   Prema napisima veb-časopisa 'Vajld džanket', osam najlepših plaža nalazi se od Severnog mora pa do Sredozemlja. Ako još niste odlučili na koju plažu ćete da stavite svoj peškir ovog leta, evo nekoliko prekrasnih predloga.

1. Sagres
- Algarve, Portugal - Predivna skrovita portugalska plaža definitivno je mesto za nezaboravan odmor. U potpunosti je okružena stenama, a kako je to područje dosta vetrovito, često ga posećuju i surferi.

2. Papagajo plaža - Lancerot, Kanarska ostrva - Kako su lepote mahom nedostupne, i na špansku Papagajo plažu ne možete da dođete automobilom, već pešice ili biciklom po makadamu. Lancerot je severozapadno ostrvo na Kanarima, a ova plaža je najlepša na njemu, a i šire.

3. Las Islas Sijes - Galicija, Španija - Ovu špansku plažu je i hvaljeni britanski časopis 'Gardijan' proglasio za jednu od najlepših na svetu. Beli pesak i more mirno poput jezera deo su plaže koja je zapravo nacionalni park. Zbog toga je broj turista ograničen, a zabranjeno je i kampovanje. Sve za očuvanje lepote.

4. Patara - obala Turske - Dine, dine i još dina. Na ovoj plaži je zabranjena gradnja da bi u potpunosti ostala netaknuta. Jedna je od retkih plaža u svetu gde glavata kornjača nosi jaja između maja i oktobra. Područje oko plaže nudi razne zanimljivosti ako ste ljubitelj avanturističkog turizma.

5. Sabije Nere - Sicilija, Italija - Vulkanska plaža nije slična ni jednoj drugoj jer je krasi crni pesak. Smeštena je u mestu Porto di Ponente, na kraju ostrva. Posle letovanja, na mestu gde se susreću more i vulkan, definitivno ćete imati šta da ispričate kad se vratite kući.

ODMOR I AVANTURA U TUNISU

    Poslednjih godina Tunis predstavlja jednu od najtraženijih destinacija za turiste iz Srbije koji se rado odlučuju da svoj godišnji odmor provedu u ovoj zemlji koju krase duge plaže i čisto more, ali i avanturistička saharska pustinja   Pored svoje prirodne lepote, zemlja je idealna za odmor jer je karakteriše oko 3.000 sunčanih sata godišnje. Od brojnih letovališta izdvajaju se Sus, Port el Kantaui i Hamamet. Istorijska i moderna prestonica Sus smeštena je na istočnoj obali Tunisa. Ovo, nekada ribarsko mesto, na prvi pogled osvaja svojim mediteranskim šarmom. Ono što ga karakteriše je kvalitetna ponuda smeštaja, duge peščane plaže, mogućnost bavljenja brojnim sportskim aktivnostima i festivalske svečanosti. U njemu obavezno treba da posetite Staru Medinu, kulu Khalet al Fata i Gradski muzej. Port el Kantaui je najveći turistički centar sa brojnim restoranima, kafeima i buticima.
    Građen je po uzoru na francusku rivijeru, kao i seoce Sidi bu Said nadomak grada Tunisa. Sa Susom ga povezuje gradski vozić koji neprestano kruži od jednog do drugog grada. Posebno lepim čine ga snežnobele kućice, dok mu prestiž daju luksuzni hoteli u arapskom, turskom ili andaluzijskom stilu. Turističku regiju Hamamet krasi tridesetak kilometara predivne peščane plaže koja je sa jedne strane oivičena Jasmin Hamametom, a sa druge Nabeulom, centrom keramičke manufakture. Hamamet, popularno nazvan tunišanski Sen Trope, sinonim je za odmor, kupanje i sportove na vodi. Zaštitni znak grada je tvrđava građena u devetom veku, kada je i grad dobio svoje današnje ime.

KORZIKA KOJA OČARAVA

    Rodno mesto Napoleona Bonaparte jedinstveno je zbog toga što ne podilazi turistima, a opet im nudi i užitak i avanturu - dok jednog dana možete da istražujete podvodni svet, već sledećeg možete da planinarite do najviših vrhova, koji čak i u julu mogu da budu prekriveni snegom.
    Pokrajina Francuske Korzika četvrto je po veličini ostrvo u Sredozemnom moru koje se sastoji od dva departmana. Budući da su se Korzikanci još davno izborili za svoju nezavisnost, ona se na neki način i danas poštuje tako što, po zakonu, ovo ostrvo ima nešto veću nezavisnost od ostalih francuskih regija. Udaljena je oko 200 kilometara od Azurne obale, a neodoljivom destinacijom za sve vrste odmora čini je 200 plaža i brojne planine prekrivene kestenovim i borovim stablima.

Utočište u planinama - Poput gomile vinograda zrelog grožđa, na Korziki se 'tiskaju' planine sa živozelenim šumama, pašnjaci i mirisna zemlja sa gustim rastinjem. Tradicija uzgajanja grožđa seže čak 3.000 godina u prošlost, a ova poljoprivredna grana ponikla je na izuzetnim vinogradskim rejonima kojima ostrvo obiluje. Oko 1.000 kilometara duga obala Korzike vijuga oko gradića koji imaju poseban primorski šmek kakav je, na primer, glavni grad Ajačio, na kome se šepure stamene litice u mestu Golf de Portu i blistave plaže i zalivi u Kalvi. Silueta kule Bonifacio na vrhu se stapa sa reckavom krečnjačkom liticom koja izgleda kao da izrasta pravo iz mora. Međutim, sve do početka 19. veka obala se smatrala bezvrednom i podložnom samo invazijama i ratovanjima. Korzikanci su zato pronašli utočište u planinama i one su, čak i danas, centar ovog ostrva, obuhvatajući grad Kortej, koji definiše njihovu kulturu. Tu se nalazi i Nacionalni park Skandola, utočište za hiljade retkih životinja i ptica koji je stvoren 1972. godine. Meštani će vam reći da se do ovog prirodnog rezervata može dospeti jedino ako umete da jedrite ili ako platite nekoga od domaćina sa kojim ćete do tamo otploviti. On je i dom za dve ugrožene životinjske vrste - muflona i korzikanskog crvenog jelena, koji je endemska životinja.

Robusna lepota
- Tipična korzikanska kuhinja sadrži domaće namirnice kao što su kobasice, sirevi i sočna jagnjetina začinjena divljim travama. Specijaliteti koje morate probati ako odete na Korziku su riblja čorba poznata kao aziminu, prepečene 'kanistreli' keksiće sa ukusom limuna i kestena, kao i staro nacionalno jelo palentu od kestenovog brašna. Ribolov se tradicionalno održao u blizini Kap Korzike, robusne i pomalo nepristupačne regije na severu, a starosedeoci koji žive uz obalu i dalje samo pletu ribarske mreže i njima hvataju ribu. Iako ima više od 200 sunčanih dana godišnje, podalje od obalskog rizorta i neprivlačnih luka, brdovita unutrašnjost ostrva često ostaje prekrivena snegom i do jula meseca. Upravo ovde će oni koji žele više od klasične turističke ponude i koji zađu u 'skrivenu' unutrašnjost najbolje moći da savladaju osnove korzikanskog jezika korzu, kao i da se upoznaju sa karakterističnim običajama i brojnim zanimljivim tradicionalnim festivalima.

Adrenalinska avantura - Planine su idealne za stimulativne šetnje, a najpoznatija i najizazovnija je svakako legendarna Gr20, poznata po krivudavim putevima na kojima svako ko se upusti u avanturu brze vožnje prkosi smrti.
    Svoje vreme za posetu ovom ostrvu punom kontrasta treba pažljivo da izaberete. Naime, Korzika tokom leta bukvalno 'nabubri' od turista a, s druge strane, zimi sve staje, jer su mnoge aktivnosti, kao i smeštaj i prevoz usporeni ili ne funkcionišu. Proleća su, zato, ispunjena divljim cvećem koje ludo cveta, a jeseni su crvenonarandžaste od posvetlelog lišća, pa vam dani tokom ovog godišnjeg doba omogućavaju iskustvo istinskog uživanja u prirodi 'Ile de beaute' ili u prevodu Ostrva lepote, koje je drugo ime za Korziku.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana