Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Turizam i Putovanja

     Gradovi duhovi, Jordan - oaza za odmor, uživanje i avanturu, luksuz u turskom Kemeru, čudesna priroda Majorke... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
GRADOVI DUHOVI

    Na nesvakidašnjoj listi gradova kojima preti propast zbog ekoloških i ekonomskih problema nalaze se neke od popularnih turističkih destinacija, ali i pojedine stamene metropole.
    Ekološke promene nam, nažalost, ne donose samo sve češće vremenske nepogode, već prete da bukvalno zbrišu neke od omiljenih turističkih destinacija.
    Napuštene gradove, poput Pompeje, koju je uništila erupcija Vezuva, znamo samo iz knjiga ili turističkih putovanja, a čini se da nismo svesni da još nekim atraktivnim gradovima današnjice preti sličan tužan scenario. Na ovo upozorava magazin 'Forbs' sa svojom listom gradova koji bi u 21. veku mogli biti pretvoreni u 'gradove duhove'.
    Među razlozima zbog kojih im preti nestanak sa geografske mape, prestižni magazin navodi posledice strašnih klimatskih promena, ali i iseljavanje nezaposlenog stanovništva zbog propadanja nekad uspešnih firmi.

Ivanovo, Rusija - Grad koji je u doba SSSR bio središte ruske tekstilne industrije dobio je nadimak 'grad nevesta' pošto su u njemu većinu zaposlenih činile žene. Međutim, njegova industrija propada iz godine u godinu, a mladi ljudi masovno napuštaju grad.
Banđul, Gambija - Zbog porasta nivoa mora površina glavnog grada i luke Gambije konstantno se smanjuje, a proces 'potapanja' grada dodatno podstiče erozija tla. Neke plaže grada su već nestale, a pogođeno je i gradsko groblje, koje se delom već nalazi pod vodom.
Napulj, Italija - Odavno je poznato da bi vulkan Vezuv mogao 'zbrisati' ovaj grad na jugu Italije, a stručnjaci tvrde da on proradi na svakih 100 godina. Poslednja erupcija dogodila se 1944. godine, a za sledeću, koja se očekuje u narednih tridesetak godina, niko ne može predvideti kolika će biti njena jačina.
Timbuktu, Mali - Pustinja Sahara je ozbiljna pretnja hiljadu godina starom gradu u središtu Afrike. Timbuktu bukvalno 'tone' u pesku, a njegova već skromna vegetacija nestaje. Ovde su ljudi, čini se, najrazumniji kada je u pitanju ozbiljnost situacije, pa su već pokrenuti razni projekti zasađivanja novih biljnih vrsta. Međutim, oni još nisu urodili plodom.
Venecija, Italija - Kulturno središte na vodi u 21. veku bi moglo postati grad pod vodom. Zabeleženo je da je Venecija tokom prošlog veka potonula za 24 centimetra, a smatra se da će njeno konstantno sporo 'potapanje' značajno ubrzati konstantan porast nivoa mora na planeti.

Meksiko Siti, Meksiko - Smatra se najvećim gradom sveta, metropolom bez premca, pa je teško poverovati da bi ovaj meksički grad, kojeg naseljava 20 miliona stanovnika, mogao da propadne. Ipak, zbog mekanog terena Meksiko Siti godišnje 'potone' oko 25 centimetara, zbog čega mu već sada preti nestašica pijaće vode. Pojedini delovi grada su u poslednjih 100 godina potonuli čak devet metara!

OAZA ZA ODMOR, UŽIVANJE I AVANTURU - JORDAN

    U drevnom gradu Akabi možete uživati u dugim sunčanim danima, upoznati čudesni podvodni svet sa nestvarnim koralima i ribama, ali i osetiti dašak tradicije koja izvire iz zidova svakog utvrđenja  Hamešitska kraljevina Jordan smatra se jednom od najrazvijenijih i najmodernijih arapskih država. Osnovana je u drugoj polovini 20. veka, ali je njena istorija bogata i duga. Njen izuzetan strateški položaj u drevnim vremenima privukao je carstva Persije, Vavilona i Asirije. Potom se na njenoj teritoriji nalazilo nekoliko kraljevstva Nabatejaca (arapskog nomadskog plemena).
    U dugom vremenskom periodu ovim prostranstvom gospodarili su Grci i Rimljani, ostavljajući za sobom impresivne spomenike koji su do danas sačuvani. Ova bajkovita kraljevina predstavlja i jednu od najzanimljivijih turističkih destinacija, jer posetiocima obećava nezaboravnu pustolovinu: uživanje na obalama Mrtvog i Crvenog mora i obilazak uzbudljivih lokaliteta na kojima su nastale živopisne kulture i religije.

Iskustva za nezaborav - Zamislite destinaciju na kojoj ćete uživati u dugim sunčanim danima, sa blagim povetarcem i očaravajućom atmosferom - Akaba je baš to. Ovaj primorski grad je blagosloven divnim vremenom tokom cele godine, vrućim i vetrovitim tokom leta i prijatnim tokom zime. Praktično svaka aktivnost koju turista može poželeti na svom odmoru, ovde mu je dostupna - od jedrenja i ronjenja, do safarija na kamilama u Vadi Ramu ili razgledanja znamenitosti svetski poznatih spomenika u Petri.     Ljubitelji vodenih sportova će u Akabi naći spektakularne koralne grebene i nebrojene vrste riba živih boja, naročito u Morskom parku Akabe, najpopularnijoj lokaciji za ronjenje u ovoj oblasti. Za one koji žele da se dive morskom živom svetu bez ronjenja, postoji akvarijum Akabe, u kojem možete da uživate u lepoti i jedinstvenosti koralnih grebena u zalivu Akabe. Na ovom mestu ćete imati i jedinstvenu priliku da probate domaće pivo, vino ili neko od kratkih žestokih pića lokalne proizvodnje, a ne bi trebalo da propustite ni ritual ispijanja čaja od mente sa Beduinima iz Vadi Ruma. Još jedna od 'gurmanskih avantura' koja vam se nudi jeste da od lokalnih žena u Petri naučite kako se pripremaju arapski specijaliteti od hladnih i toplih mesa, a zanimljivo je da ćete ovaj svojevrsni mini kurs imati za šporetom, u njihovoj kuhinji. Ako budete imali malo sreće, nije isključeno ni da ćete učestvovati u pustinjskoj ceremoniji nečijeg venčanja, sa tradicionalnom arapskom muzikom.

Tradicije 'uživo' - Ljubitelji znamenitosti naići će na neverovatne spomenike u Akabi i obližnjoj Petri, a susrešće se i sa ruševinama Nabatejskog grada uklesanog u stenu, blagom drevnog sveta i svetskom baštinom Uneska. Jedno od najuzbudljivijih otkrića koje su arheolozi iskopali u Akabi u skorije vreme jeste crkva za koju se smatra da je najstarija na svetu, a potiče iz III veka n. e. Njeni ostaci su navodno malo stariji od crkve Svetog groba u Jerusalimu i crkve Hristovog rođenja u Vitlejemu.
    Još jedno iskustvo 'opipavanja' prošlosti priuštiće vam poseta ranoislamskom gradu Ajli, koji je sagrađen tokom prvih dana islamske ere. On reprezentuje ranu islamsku urbanističku politiku i znamenit je kao prvi u kulturi islama koji je sagrađen van Arabijskog poluostrva. Natpis na arapskom, na kapiji tvrđave Mameluk u Akabi (tvrđava Akaba), govori nam da je ona sagrađena tokom vladavine Kansura al-Gurija (1510-1517) i da je od tada imala promenljivu istoriju u kojoj su se smenjivali periodi uvećanja i obnove, sa periodima ozbiljnog uništenja. Kroz svoju dugu istoriju, tvrđava je često bila korišćena kao karavan-saraj za hodočasnike koji su putovali u Meku, u istoj meri u kojoj je kasnije bila i vojno utvrđenje.
     U blizini je i Arheološki muzej Akabe, sa kolekcijom predmeta koji svakom posetiocu pružaju ekskluzivni uvid u trgovačku prošlost grada.
   Muzej će biti prava poslastica za ljubitelje starina, jer izlaže grnčariju, novčiće i druge predmete iz Iraka, Etiopije, Egipta, pa čak i iz udaljenih zemalja kao što je Kina. Specifična bogatstva uključuju i prvi kamen 'krajputaš' sa rimskog puta Via nova, koji je od Sirije do Crvenog mora izgradio car Trajan. Muzej takođe ima i kolekciju zlatnih novčića iz ere Fatamida, koji su skovani u Sadžilmasu u Maroku.    
    Preporuka je svakako da u istom kompleksu posetite i kuću Al Sarifa Huseina bin Alija, pra-pra-pradede današnjeg kralja Jordana, Abdulaha II. On je živeo šest meseci nakon Prvog svetskog rata, a njegove odaje i danas čuvaju kolekciju pušaka, bakarnog i srebrnog posuđa, džezvi za kafu i svih ostalih predmeta tipičnih za taj period. Po napuštanju ovog kompleksa, posetite Trg Arapske pobune na kojem se nalazi džinovska zastava. Zastava dimenzija 20x40 metara postavljena je na najviši samostojeći jarbol na svetu. Njegova visina doseže 137 metara, a vodiči će vam ispričati da je podignut u spomen na Veliku arapsku pobunu. Ovaj trg je sa svojim kafeima i malim restoranima jedno od najprometnijih mesta za sastanke u Akabi.

LUKSUZ U TURSKOM KEMERU

    Od cele Turske, Antalija sa svojom rivijerom spada u sam vrh kao regija koja zaslužuje kategorizaciju od pet zvezdica  Upravo takav je hotel 'Fantasia deluks', 60 kilometara od samog centra Antalije. U Kamjuvi, mestu nedaleko od Kemera, smešten je hotel sa sopstvenom plažom od sitnog kamena, koja ima plavu zastavicu.
'Fantasia deluks' nudi raznovrstan program i sadržaj. Bazeni sa toplom vodom, dečji bazeni, tobogani... U okviru hotela nalazi se pet restorana. Animatorski tim svakodnevno zabavlja goste. Hotel nudi i mogućnost bavljenja raznim sportovima i mnogo toga za što prijatniji odmor. Za decu postoje posebni programi kao što je mini klub.
    Usluga u hotelu je 'ultra ol inkluziv', što znači da sva hrana i piće ulazi u cenu. Naravno, za ljubitelje barova na prvom mestu je 'Kahve Bar'. Sa svojom 351 specijalno dizajniranom sobom, ovaj hotel je zaista pravi biser Antalijske rivijere i celog Mediterana. Gosti mogu preko dana da uživaju na suncem okupanoj obali i plaži, a po podne da oprobaju svoja skijaška umeća na stazama zimskog centra na obližnjem ugašenom vulkanu. Za one željne znanja tu su na desetine antičkih nalazišta koja krase ovu regiju. U Aspendosu, najočuvanijem amfiteatru rimskog carstva, godinama su se održavale predstave svetskih zvezda. U blizini, u mestu Mira, nalazi se rodna kuća svetog Nikole.

ČUDESNA PRIRODA MAJORKE

    Majorka, kao deo arhipelaga Balearskih ostrva, nalazi se u zapadnom delu Sredozemnog mora i najveće je ostrvo u Španiji. Zbog svog idealnog strateškog položaja, Feničani, Grci, Rimljani, Vizantijci i Arapi vekovima su pokušavali da zagospodare ovim malim arhipelagom, jer samo onaj ko je držao ostrva mogao je da kontroliše pomorske puteve ka Africi, Gibraltaru i Atlantskom okeanu.
    Danas je Majorka jedna od najpopularnijih letnjih turističkih destinacija u Evropi. Udaljena od Barselone skoro koliko i od afričkog kontinenta, ima 554 kilometra dugu obalu na kojoj se široke peščane plaže smenjuju sa oštrim liticama, između kojih su se stvorile predivne skrovite uvale ('cala'). Skoro 40 odsto površine ostrva je nenastanjeno i taj prostor čine tri nacionalna parka: Albufera, Dragonera i Mondrago. Administrativni centar Majorke i Baleara je grad Palma, pravo mondensko mesto, sa velikim brojem luksuznih hotela, vila, prelepih peščanih plaža i ekskluzivnih mesta za zabavu.
    Boravak na Palma de Majorki i poseta okolnim mestima na ostrvu garantuju nezaboravan odmor, a preporuka je da odete na neki od zanimljivih fakultativnih izleta na kojima vam se pruža mogućnost da bliže upoznate unutrašnjost ostrva. Posetite nestvarne pećine Drač, Porto Kristo, Inkaili Santa Marija, mestašce Valjdemosa, sa kraljevskim kartuzijanskim manastirom, ili grad Manakor, čuven po proizvodnji bisera, u kome je smeštena i fabrika ovih najpoznatijih ukrasnih kamenčića.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana