Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Putovanja Po Svetu

     Prodavnica iz budućnosti, čuda od slovenačkih sela, top 25 najlepših prirodnih mesta na svetu, Tajland, Marmaris, Egipat - leto na Crvenom moru... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
ČUDA OD SELA

    Na svega desetak minuta vožnje od hrvatsko-slovenačke granice nalazi se mesto Olimje, zvanično najlepše evropsko selo u 2009. godini.
Za razliku od Srbije, u kojoj je seoski turizam na najnižem mogućem nivou, Slovenci su svoju prirodu iskoristili maksimalno. Tako kroz ovo selo, koje broji svega pedesetak domaćinstava, godišnje prođe oko 80.000 turista!
    Na samom ulazu je domaćinstvo porodice Haler, gde možete popiti pivo koje prave u sopstvenoj pivari! Halerovi su svoje domaćinstvo preuredili kako bi privukli turiste - napravili su i dečje igralište, pa tako možete nadgledati vaše klince dok jedete domaće kobasice i ispijate tamno ili svetlo pivo! Inače, pivo je dobrog kvaliteta, a s obzirom na to da fino 'klizi', neiskusne pivopije mogu lako da se prevare i napiju!

Jelenov breg - Iako je pivara prva 'znamenitost' na koju naiđete u selu, najjači utisak ostavlja 'Jelenov breg'. To je imanje veličine od oko osam hektara, na kojem ćete, osim smeštaja i domaće hrane, moći da uživate u društvu jelena i muflona koji se slobodno šetaju imanjem! Kako su nam objasnili, gazda 'Jelenovog brega' Borut Ježovnik je sin nekada imućnog paora koji je imao veliku zemlju i gomilu domaćih životinja koje je gajio. Međutim, jednom se Borutov otac razboleo i otišao u bolnicu na dve nedelje.
    U međuvremenu, Borut je prodao veliki deo imanja i za te pare kupio je krdo Titovih jelena sa Briona! Iako je otac bio jako ljut na njega, Borutova investicija se očigledno isplatila jer on danas na svom imanju ima dva velika objekta sa sobama za izdavanje, krčmu na dva sprata, prodavnicu domaće hrane i suvenira i oko 200 jelena i divokoza koji privlače turiste iz svih okolnih zemalja!
    Ježovnik je, inače, veliki šaljivdžija, pa je tako nakon upoznavanja sa ekipom srpskih novinara koji su posetili 'Jelenov breg' počeo da doziva svoje plašljive jelene rečima:
    - Dođite, dođite sve je plaćeno!
    Da li zbog kofe kukuruza koji im je bacio ili zato što su ga razumeli, tek krdo od dvadesetak jelena koje se muvalo oko krčme odmah je dotrčalo.

    Iako se nisu pripitomili i još se plaše ljudi, neki od njih su dopustili da im priđemo i nahranimo ih zrnevljem iz ruke. Ježovnik, inače, tačno zna ko su mu 'hrabri' u krdu, a neki od jelena imaju i imena kojima ih doziva kada dođu turisti. Posle hranjenja jelena, gosti mogu da uživaju u specijalitetima sa ovog imanja, naročito u divljači, pečurkama i domaćem vinu.

Manastirska rakija - Nedaleko odatle nalazi se pet vekova star manastir Olimje, u kojem trenutno službuje i živi trojica fratara. Manastir je poznat po tome što je u njemu napravljena treća po starosti biljna apoteka u Evropi, a ovo bratstvo se i danas bavi spravljanem lekovitih napitaka i biljnih ulja, koji se mogu kupiti u manastiru.
    Unutrašnjost manastira može biti zanimljiva za ljubitelje umetnosti, a fratri će vas poslužiti i rakijom koju spravljaju sa više od 20 lekovitih trava. Jedan od zanimljivih detalja je i bašta ispred samostana, u kojoj su posađene razne vrste lekovitih biljaka, ali tako da ispred svake stoji naziv i šta leči. S obzirom na to da između svake skupine biljaka ima oko metar slobodne zemlje, ova bašta u stvari liči na jedan živi herbarijum. U baštici postoje i dva manja ribnjaka u kojima se gaje ogromne ukrasne bakarnocrvene ribe.

Seoska čokolada - Odmah iznad manastira nalazi se možda jedan od najneobičnijih objekata koje možete naći u jednom selu.
Reč je o čokoladari 'Sinkerus', koja postoji više od sto godina. Pravljenje čokolade u selu započeo je Alfonso Videtič, koji je zanat izučio u Beču. Ovim poslom bavio se sve do 1915. godine, kada je prestao zbog nedostatka kakaovca i drugih uvoznih sirovina. Međutim, devedesetih godina prošlog veka njegovi potomci su nastavili da se bave ručnom proizvodnjom čokolade po istim receptima i na način kako je to radio osnivač čokoladare. Danas u ovoj čokoladari možete probati na stotine vrsta pralina i drugih proizvoda od čokolade, a sam miris koji dočekuje goste dovoljan je za potpuni užitak!

Kantri klub i golferi - Ukoliko vam sve ovo nije dovoljno, u selu postoji i kantri klub koji više dođe kao mesto za odmor velikom broju golf igrača, koji se u šetnji kroz ogromni golf teren umore s vremena na vreme. I golf klub je u većinskom vlasništvu jednog od meštana, koji je umesto da obrađuje svoje imanje odlučio da od njega napravi golf teren i tako zaradi novac.
    Ovo selo ima još mnogo znamenitosti koje treba obići, a kada se turisti umore, onda je najbolje da odu do četiri kilometra udaljenih termi Olimija, koje imaju najveći vodeni park u Sloveniji. Sam podatak da je samo za spoljno uređivanje tog parka uloženo oko 15 miliona evra govori dovoljno o kvalitetu!
    U okviru celog kompleksa ima nekoliko hotela za plići i dublji džep. Kako su nam rekli, cilj im je da privuku što više gostiju iz Srbije, pa su zbog toga za leto spremili ponudu od četiri polupansiona (pet dana) u hotelu 'Breza' sa četiri zvezdice i to za 178,50 evra. Za one sa dubljim džepom, tu je luksuzni velnes hotel 'Sotelija', gde će vas tri dana za dve osobe koštati oko 330 evra.
    Inače, gosti ovih hotela osim nekoliko spoljnih i unutrašnjih bazena mogu da uživaju u desetak vrsta masaže, od masaže čokoladom do tajlandske ili masaže toplim kamenjem. Olimija nudi i nekoliko vrsta različitih sauna, teretana, sportskih terena, aerobik, kao i veliki broj termalnih bazena gde možete uživati u desetinama masaža pod mlazevima vode, koji se stalno smenjuju.

PRODAVNICA IZ BUDUĆNOSTI

    Prolaznicima koje put nanese u aveniju Greenwood u američkom velegradu Sijetlu bolje bi bilo da budu spremni na iznenađenje. Naime, u toj aveniji je adresa dućana Greenwood, koji je specijaliziran za potrepštine za svemirske putnike.
    Na izlogu uredno piše da se rakete mogu parkirati na krovu, a sama trgovina nudi 'atomsku tehnologiju te zaštitnu i modnu svemirsku odjeću'. U katalogu su navedeni 'delovi za robote, bestežinske toaletne potrepštine, novi i rabljeni warp i jonski pogoni, gravitacijski ekvilajzeri, zamenski kvarkovi, antigravitacija u rinfuzi, tamna materija. A, tu su još i podatomske čestice, ručno aktivirani gravitacijski detektori, rezervni zrak, identifikacijski papiri i drugi pravni dokumenti za međugalaktička istraživanja....'
    Taj dugački popis završava s 'prolaz u druge dimenzije po narudžbi, karbonsko odmrzavanje preko naših poverljivih partnera, biološke analize za većinu vrsta' i ono od čega će oko srca biti posebno toplo ljubiteljima Douglasa Adamsa, 'takođe imamo i peškire'. Inače, da se na tren vratimo u stvarni svet, sva zarada od njiihovih vrlo zafrkantskih artikala koji će strašno cool izgledati na vašoj polici ili zidu (kao što je zakrpa za haubu svemirskih vozila) ide za financiranje programa kojim se promoviše čitanje kod klinaca u dobi od 6 do 18 godina.
    Budući da se velika većina ljubitelja naučne fantastike 'zarazi' upravo u tom dobu, a svoje navike čitanja SF-a najčešće proširi na čitanje uopšte, rekli bismo da trgovci iz Greenwoodovog dućana itekako idu pravim putem, preko svemira ili ne, svedno.

TAJLAND

    Tajland sa posetom Bangkoku i odmorom u Pataji više je od običnog putovanja. Neka je vrsta male turističke avanture na kojoj se prošlost mističnog Tajlanda, s brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, vešto prepliće s uživanjem na predivnim plažama i atraktivnim noćnim životom.
    Jednako atraktivno je i putovanje na Dominikanu, ostrvo večnog leta na kome svi simboli karipskih plaža mogu stati u jedan kadar: palme nadvijene nad beli pesak s tirkiznim priobaljem ulepšanim koralnim rifom koji se nazire na modroj pučini. Tek da znate, reč je o plaži Bavaro na istočnoj strani ostrva Dominikana zvanoj Punta Kana.
    Avioprevoz, smeštaj u hotelima sa četiri zvezdice superior, u aranžmanu od 16 dana sa 14 noćenja, koštaće vas - 1.290 evra po osobi. Verujte, vredi.
    Možete na odmor i malo bliže. Uživanje u Tabi, egipatskom letovalištu nadomak Jordana i Izraela. Hotel s pet zvezdica 'ol inkluziv' usluga... I sve to za 530 evra po osobi. I još jedna atraktivna ponuda. Reč je o superluksuznom hotelu 'Konkord' u turskom letovalištu Lara. Rani buking produžili smo do 30. juna. A to znači uživanje u luksuzu za relativno malo para.

MARMARIS

    Marmaris je jedan od najpoznatijih i najlepših turističkih centara Mediterana. Osim luksuznih hotela, 'grad koji nikada ne spava' epitet nosi zahvaljujući provodu, noćnim izlascima i dobrim mogućnostima za kupovinu 
    Od starog dela grada se uz peščanu plažu pruža dugo šetalište, uz koje se nižu hoteli, restorani, barovi i prodavnice koje zadovoljavaju svačiji ukus. Posebno je poznata 'ulica barova' u samom centru, gde se nalaze na desetine klubova i diskoteka sa najrazličitijim programom i sadržajem.
    Na obodu grada, na peščanoj plaži, u netaknutoj zimzelenoj šumi, nalazi se 'Klub hotel Turban', koji je posebno orijentisan ka porodicama sa decom. Ima 'dečji raj' sa bazenima, toboganima, mini klubom, dečjim radionicama i animatorima.
Porodične sobe se uglavnom nalaze u vilama raspoređenim po šumi, a boravak za decu je besplatan. Usluga je 'ol inkluziv', koji osim hrane i pića uključuje brojne aktivnosti, kao što su odbojka na plaži, mini golf, tenis, aerobik, sauna i tursko kupatilo.

EGIPAT -  LETO NA CRVENOM MORU

   Egipat je poslednjih godina jedna od najtraženijih destinacija kod domaćih turista. Pristupačne cene, sezona koja traje do duboko u jesen, toplo more, dobri hoteli i baština od koje svima zastaje dah - više su nego dovoljni razlozi da se putnici odluče za egipatsku avanturu 
    Stela di Mare je hotelski kompleks u mestu Ain Sokna, a činjenica da je samo sat i po vožnje udaljena od Kaira čini je posebno primamljivom destinacijom. Ovo atraktivno egipatsko letovalište turistima garantuje pregršt uzbuđenja i vrhunac lepote odmora.
Šarm el Šeik je najpoznatije i najekskluzivnije egipatsko letovalište. Fascinantne plaže i čudesni svet pod vodom čine ga privlačnim, kao i okruženje.
    Hurgada je najpopularnije letovalište na obalama Crvenog mora. Pored sjajne klime, dugih peščanih plaža, toplog mora, jedna od turističkih preporuka je i blizina Luksora.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana