Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Tumačenje Simbola Snova

   Ono što vidimo u snu ima značenje čija interpretacija može da bude od velike koristi. Naučnici rade na projektu koji će omogućiti deponovanje snova u jedan elektronski centar koji će moći da dekodira san dajući nam savete za budućnost. Da li će to neko pokušati da upotrebi protiv nas samih, to će se tek videti, velika je verovatnoća.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
   Često znamo da se probudimo sa dva ili tri broja koja su nam se čvrsto utisnula u sećanje, kao da nam žele privući pažnju. Ostatak sna smo zaboravili, ali ne i te brojeve. Oni su tu, jasni, i poneko sav srećan požuri da kupi lutriju sa tim brojem ili ispuni loto sa njima. Ali, bude na kraju razočaran, snovi su ga prevarili. Mogao bi tako nastaviti celu godinu bez ikakvog dobitka. Jer, brojevi su doduše sadržavali poruku, čak su i 'dobri', ali u sasvim drugačijem značenju od onoga što im narodno verovanje pripisuje. Imaju samo simboličnu vrednost.
    Broj sedam se često pojavljuje u snovima jer je okružen magičnim oreolom. Sedam je dana u nedelji, sedam je smrtnih grehova, a isto tako i vrlina. Alhemija je koristila sedam metala, u svetim pismima se govori o sedam anđela. Broj tri je sinonim novog života, kako u dobrom smislu reči, tako i u lošem. Kada se pojavi, uvek se nešto dogodi. Četiri je obično pozitivan broj, dva je jednako dualizmu ...
    U snovima se često pokazuju i životinje koje mogu imati posebno značenje, posebno psi i mačke. Kada se u našim snovima pojavljuju mačke, ne može se pogrešiti - uvek je reč o ženi. Kad muškarac sanja da miluje mačku, on tada izražava želju da dominira sa svojom partnerkom. Ako, pak, vidi kako ga mačka napada, onda se plaši ženine agresivnosti. Mladići obično sanjaju mačke kako se uvlače u njihove sobe a zatim u krevete - to znači znatiželju i ljubavne poticaje. Mačke ispunjavaju i ženske snove - kada su poslušne, izražavaju erotska interesovanja sa nekim morbidnim akcentima. Ako su agresivne, pokazuje zube i kandže, tada je reč o ljubomori i mačka ada predstavlja rivalku.
    Isto vredi i za pse. U snu su uvek povezani za prijateljstvo i vernost - ako ih vidimo kraj nas ili kako miruju do naših nogu, ali predstavljaju i izdaju i neverstvo ako su nam okrenuli leđa. Psi u grupi nikada nemaju pozitivno značenje, osim ako su krotiki. U svim ostalim slučajevima predstavljaju skupinu koje se treba plašiti - može biti reč o porodici, prijateljima ili javnom mnenju.
    Sada da analiziramo univerzalnu temu - ljubav, koja je tresno povezana sa snovima. San, naime, govori jezikom podsvesti, to jest, jezikom instinkta i emocija koji su izmakli kontroli našeg razuma. Govori, dakle, i jezikom ljubavi, koje je najiracionalnije osećanje. Srećna ljubav pravi planove za budućnost, sebe možete videti u braku, u očekivanju bebe, u potrazi za kućom. Možete osetiti odobravanje rođaka i prijatelja. Kad ste zaljubljeni, snovi o razilaženju su retki, jer je jubav stanje poverenja. Drukčiji snovi se snivaju kada je veza ustaljena, odnosno kada se iz zaljubljenosti prelazi u ljubav, a onda na privrženost. Tada se javlja strah da bi partner mogao upoznati neku drugu osobu ili, jednostavno, da bi mogao dozvoliti sebi neke avanture sa strane. I, eto odmah ujeda ljubomore, koja je eksplicitnija u snovima muškaraca nego u snovima žena.
    Kada se sanja lađa, to znači želju za dalekim putovanjima. Ako lađa plovi sigurno po vodi, znači ekonomsku sigurnost, bogatstvo i sigurnost u sebe. Vojnik simboliše oca - strogog, krutog i nepomirljivog. U ženskim snovima se vojnici često pojavljuju, oni su poziv na moral, ali predstavljaju muški ideal prisutan u podsvesti. Monete predstavljaju blaga naše ličnosti, dakle - ako su zlatne, imamo visoko mišljenje o sebi, a ako su od metala - mislimo da malo vredimo. Mumija znači osobu iz prošlosti koju bismo želeli da zaboravimo. naočale ukazuju da bismo nešto želeli da vidimo jasno, u određenim situacijama. Ruža je tipičan simbol ženstvenosti. Osa ili pčela odražava izvesnu teskobu, osećamo oko nas opasnost, zasedu ili zloću nekoga ko bi hteo da nam naškodi. Lepeza simboliše zlobu, ogovaranja i poluistine.
    Koliko puta u snu vidimo sebe pred nekom palatom? Ili, kako razgledamo divno ukrašenu dvoranu? Kuća je oduvek predstavljala deo našeg bitisanja. Zato se u snovima pojavljuju određeni stanovi, nama bliski, možda sasvim malo izmenjeni. Ali, ponekad je zgrada izgrađena od različitih elemenata, uzetih istovremeno iz stvarnosti i iz mašte. Simbolika je u tim slučajevima značajnija, ekstenzivnija, i njeni koreni zadiru u dubinu. Da li sanjate praznu prostoriju? Objašnjenje stručnjaka je - jedan deo vas je nezadovoljan. Vidimo stepenište u kojem nedostaje jedan stepenik? Tada nešto u našoj intimi nije solidno. Sanjali smo neosvojivu tvrđavu? U tom slučaju, neka nama draga osoba nam izmiče, ne možemo naći ključ do njenog tajnog srca.
    Maturski ispit koji se godinama vraća u naše snove, u velikom slučaju predstavlja ozbiljnu odgovornost, ali može da se podudara sa novom fazom našeg razvoja. U svakom slučaju, ne treba podceniti snove o školskim ispitima - treba ih vrlo ozbiljno tumačiti. Sanjati nečiju smrt, ne znači da će ta osoba stvarno i umreti. Svi snovi o mrtvima, u kojima vidimo leševe ili pogrebe, aludiraju, ako je reč o nama, o našoj psihičkoj smrti, a ako se radi o drugima, o naglom prekidanju naših odnosa sa određenom ličnosšću. Novac, barem u snu, znači energiju - zato ako sanjamo da ga mnogo trošimo, moramo pripaziti, treba više da štedimo u društvenom životu ili na poslu, ne treba da se mnogo pozudavamo u naše snage.
    Bit nag ili slabo odeven, nositi odeću iz prošlog veka ili koja je izašla iz mode, ići unaokolo sa mašnom na glavi ili mornarskom kragnicom kao da smo deca, a da to nikoga ne čudi - ko još nešto slično nije sanjao? Interpretacija ovih snova je laka - znači da u svom karakteru imamo detinjih crta ili da se volimo izigravati pred svetom. Ali, ako smo smešno odeveni, znači da se nismo dobro uklopili u našu sredinu. Boje pokazuju da li dozvoljavamo da nama rukovodi intuicija - zeleno, osećaji - crvena, a naročito razum - plava. Čak i ono što jedemo ili pijemo u snu ima svoju simboličnu vrednost. Na primer, prazan sto, gađenje, glad ili požuda, lak ose objašnjava ako ideju o stvarnoj hrani zamenimo sa 'hranom duše'.
    Prema Frojdu, osu psihoanalize, svi naši snovi, bez razlike vode od detinjstva. Oni su naplata žudnje koju nismo mogli ostvariti tokom detinjstva. Po Frojdu i njegovim sledbenicima, važno je naći put da se stigne do te želje, da e ona 'ogoli'. Karl Gustav Jung, međutim, želi da pomogne pacijentu da bolje upozna sebe, da razjasni svoje brojne sumnje rekonstruišući pomalo vitalni centar njegove ličnosti. Psihoanalitičaru frojdovske škole snovi naročito služe da prati neurozu i da je izleči. Za psihoanalitičara jungovske škole, snovi su pre svega neophodan vodič za izučavanje ljudske duše.
    San je prirodna pojava, nezavisna od naše volje i zato za njega nismo odgovorni. Do nedavno niko nije bio u stanju da za to pruži naučne dokaze. Ali, sada dokazi postoje, pribavili su ih naučnici svojim eksperimentima i komlikovanom aparaturom. Jednoga dana ćemo možda moći automatski da regulišemo naše snove, da ih zamenjujemo ili brišemo. Zasad smo još na početku, ali važno je probelmu prići otvoreno, bez predrasuda, nadajući se da ćemo rešiti njegovu enegmu, ali isto tako biti spremni i na poraze.
    Postoje, naime, snovi u koje se ne može prodreti. To su snovi koji nose u sebi predskazanje, ali tu već zadiremo u polje parapsihologije. Snovi koji predviđaju buduće događaje smatraju se paranormalnim, jer su u suprotnosti sa zakonima fizike. Budućnost koju oni otkrivaju ne može se uhvatiti našim čulima, niti izvesti iz spoznaja spavača. Osim toga, između uzroka - sna, i posledice - predskazanja, ne postoji direktan odnos. Naučnici koje interesuje ovaj predmet žele da ustanove da li paranormalno, dakle proročanski snovi, odista postoji ili ga proizvode pogodne koincidencije, lične fantazije i sugestivne iluzije.
    U Londonu je 1882. godine osnovano društvo za psihološka istraživanja i godinama izučavaju kako da koriste proročanske snove. Pred bolnim nesrećama koje su se dogodile u njihovim rudnicima i u kojima su smrt našle stotine ljudi, mnogi engleski parapsiholozi su postavili pitanje - da li bi bilo moguće predvideti i prema tome sprečiti ove nesreće? Kada je u Velsu potonula škola i više kuća, lokalni list je pozvao svoje čitaoce da se jave ako su sanjali snove koji su predviđali nesreću. Javilo se neverovatno mnogo ljudi!
    Ali, vrednost ove informacije bila bi mnogo veća da siu svi ovi snovi zabeleženi i deponovani, kako bi se kasnije mogao utvrditi tačan datum. Tako je pokrenuta ideja da se klasifikuju i katalogiziraju snovi, a zatim ubace u komjuter. Možda će se na taj način dobiti banka snova koja će pomoći čoveku. U međuvremenu, ne treba zanemariti i to bogatstvo kojeg niko ne treba da se liši, taj dragoceni instrument koji nam pomaže, da shvatimo sebe i naše bližnje, koji nas na vreme obaveštava o opasnostima, koji nam čak pruža ruku na putu ozdravljenja, kad smo bolesni od duše i tela. Snovi, da bi bili shvaćeni, služe se nečim - od mitova do uspomena, ostataka dnevnih događaja. Na nama je da ih sistematizujemo i ubacimo na pravo mesto kako bismo stvorili njihov mozaik koji će nam otkriti mnogo toga.
    I na kraju da napomenemo - kada je reč o snovima, tada je potrebno i malo vežbe. A nakon toga, ubrzo ćemo primetiti da razni 'filmovi' koje gledamo svake noći dok spavamo i nisu tako nejasni kako su se učinili na početku i da im ne treba tumačenje. Dovoljno ih je pažljivo osluškivati, jer sada im znamo jezik.



Klik Gore na Sliku - Prikaz; Ponovni Klik - Brisanje

Sanovnik i SnoviSanovnik i Snovi - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana