Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Tehnology Gadgets

   Detektori laži u ruskim bankama, elektronske mačije uši kao pojkazatelji raspoloženja, USB za zaljubljene, iPhone kao daljinski upravljač, bežični prenos podataka kroz telo, unicikl za penzionere u Japanu, kaubojski budilnik ...

Osmeh gore Osmeh na lice:  
DETEKTORI LAŽI U RUSKIM BANKAMA

     Klijenti najveće i najstarije ruske banke moraće u budućnosti da obrate pažnju zvuče li nervozno kad požele da obave neku transakciju preko njenih bankomata. Sberbank Rusija Sprema se da postavi bankomate koji će klijentima postavljati pitanja i analizirati njihove odgovore detektorom laži pre nego što im izdaju novac ili obave neku drugu transakciju. Naime, za superbankomate PIN je prevaziđena i nedovoljna mera provere autentičnosti, tako da prednost imaju trodimenzionalno prepoznavnaje lica dopunjeno prepoznavanjem glasa, uzimanjem otiska prsta i skenerom pasoša.
    Pošto se ni to nije pokazalo dovoljno bezbednim opremaju ih i sistemima koji postavljaju pitanja i proveravaju odgovore analiziranjem glasa ne bi li otkrili da li klijent laže. Njujork Tajms navodi da je softver ruskog detektora 'obučavan' korišćenjem baze snimaka ruske policije nastalih pri ispitivanju osumnjičenih za koje je utvrđeno da su lagali i na osnovu toga nervozu i emocionalno uzuđenje označava kao sumnjivo ponašanje.
    Glavna namena ovog sistema je da se preko bankomata omogući šira ponuda bankarskih proizvoda i usluga kakve bi danas bile nemoguće ukoliko bi se za proveru autentičnosti klijenta koristio samo PIN. U konkretnom slučaju to je pre svega uzimanje kredita i postavljanje zahteva za izdavanje kreditne kartice. Zato neka od pitanja glase: Da li ste zaposleni? Jeste li već zaduženi po nekom osnovu? Protitip ovog bankomata izložen je u laboratoriji budućnosti ove banke ali još nije objavljeno kad će početi da se koriste. Naravno, Sberbanka nije jedina koja nastoji da i ovakvim proverama dodatno automatizuje svoje poslovanje.
    Dojče banka (Deutche Bank) i Sitigrup (Citigroup) takođe eksperimentišu u nekim svojim filijalama sa interaktivnim ekranima i terminalima osetljivim na dodir, poput MikrosoftovOg stola koji prepoznaje dokumente koji se stave na njega. u BANCI KAŽU DA Tehnološki potpredsednik Sberbanke, Viktor Orlovski, kaže da oni ne narušavaju privatnost klijenta, niti mu se uvlače u mozak. 'Mi se ne mešamo u njegov privatni život, već samo pokušavamo da utvrdimo da li nam govori istinu i ja tu ne vidim nikakav razlog za uzbunu', izjavio je za novine.

ELEKTRONSKE MAČIJE UŠI POKAZATELJI RASPOLOŽENJA

     Japanski naučnici stvorili su novu tehnologiju koja snima moždane talase i interpretira ih pomoću uređaja koji se nosi na glavi, a nalikuje mačjim ušima, zbog čega je i nazvan Nekomimi, jer to na japanskom znači mačje uši. Ovaj nesvakidašnji neurokomunikator detektuje i interpertira emotivno stanje nosioca, a izražava ga pomoću četiri različita položaja ušiju. Uši se usprave kad je nosilac nervozan ili koncentrisan, a spuste se kad je opušten. Kad nešto radi, na primer čita knjigu ili se igra, prave kružne pokrete, a kad je neaktivan pomeraju se napred-nazad. Za razliku od mačaka koje spuste uši kad su uplašene ili hoće da zaplaše neprijatelja, Nekomimi radi obrnuto. 'Promenili smo značenje da bismo ga prilagodili ljudskoj percepciji, jer nama opuštene uši znače opušteno stanje uma', kaže Kana Nakano, jedan od tvoraca Nekomimija.
    Njihova mašina koristi moždane talase i izražava osećaje nosioca i pre nego što počne da govori. 'Stavite je na glavu i ako se koncentrišete uši će da se usprave, a kad ste opušteni one se oklembese', dodaje Nakano. 'Ukoliko ste istovremeno i koncentrisani i opušteni uši će da se usprave i pomeraju, što se najčešće viđa kod sportista. Ljudi različito reaguju na to što pokazuju svoja osećanja čak i kad to ne bi hteli. Jednima je to zanimljivo, drugi se srame, a treći plaše. U početku se osećaju čudno, ali ubrzo se naviknu i počnu mislima da kontrolišu njihove pokrete. U tom slučaju može se reći da je Nekomimi postao deo njihovog tela.' Ova tehnologija bi po mišljenju njenih tvoraca mogla da se upotrebi kao komunikaciona alatka za povučene osobe ili one koje se stide kad su u nepoznatom društvu. Međutim, za sada je uređaj namenjen onima koji su znatiželjni ili žele da imaju nešto neobično i moderno na sebi i kojima je zanimljivo to što im se uši pomeraju u skladu s osećanjima. Kompanija Neurover planira da ponudi ovoj izum na međunarodnom tržištu kasnije ove godine, po ceni od par stotina dolara.

USB ZA ZALJUBLJENE

    Specijalno i ograničeno izdanje USB fleš memorija poljskog proizvođača Wilk Elektronik, odličan je poklon za zaljubljene. Dva USB diska, dostupna pod robnom markom Goodram, nakon što se spoje stvaraju jednu celinu, što se može protumačiti i kao izjava ljubavi. Za Nju, crveni Goodram Cube sa polovinom srca i izjavom '2gether'. Za Njega, Goodram Zip sa crnim kućištem od aluminijuma sa natpisom '4ever'. Obe memorije su kapaciteta 4 GB, a njihova kućišta sazdana su od anodizovanog aluminijuma. Wilk Elektronik je nove memorije namenio parovima, kojima mogu poslužiti kao simbolična izjava ljubavi za predstojeći Dan zaljubljenih. '
    Ove dve memorije su poput dve zaljubljene osobe' - ističe Vijeslav Vilk, predsednik kompanije, pojedinačno odlično funkcionišu, ali tek kada pronađu svoju drugu polovinu u potpunosti pokazuju svoje mogućnosti. Memorije Goodram Zip i Goodram Cube u ograničenom izdanju za Dan zaljubljenih biće dostupne u kapacitetu od 4 GB. 
   Omogućavaju upisivanje podataka brzinom od 9 MB/s a čitanje brzinom od 16 MB/s. Kućište koje se može zarotirati, efikasno rešava problem poklopca koji se često gubi. Memorije Zip i Cube, slično kao i ostale Goodram memorije, imaju doživotnu garanciju proizvođača.

iPhone KAO DALJINSKI UPRAVLJAČ

    Kompanija L5 Technology izradila je poseban dodatak koji vaš iPhone ili iPod Touch pretvara u univerzalni daljinski upravljač za kućne uređaje. Ova kompanija je svoj maleni infracrveni predajnik dimenzija 3,8 x 2,2 cm nazvala L5 Remote i opremila ga konektorom za priključivanje na iPhone i odgovarajućom aplikacijom koja obezbeđuje neophodni interfejs za komuniciranje s televizorima, DVD plejerima, audio opremom, klima uređajima i drugim aparatima koji koriste daljinski upravljač s infracrvenim zracima.
    Korisnik može da dizajnira sopstveni vizuelni interfejs tako što će korititi postupak prevuci i spusti i dodeliti grafičkim tasterima odgovarajuće funkcije. Kompanija tvrdi da njen uređaj radi sa svim modelima i svim generacijama iPhonea i iPoda i da može da zapamti i emituje 100.000 upravljačkih kodova u 1000 konfiguracija.
    Radiće na rastojanjima do 10 metara. Predajnik će koštati 50 dolara a odgovarajuća aplikacija je besplatna i moći će da se preuzme iz mrežne prodavnice iTunes App Store.

BEŽIČNI PRENOS PODATAKA KROZ TELO

   Znali ste da se datoteke mogu bežično preneti Bluetoothom, ali da li znate za prenos gde se koristi sopstveno telo? Na japanskom sajmu Ceatec, gde se izlažu elektronske novotarije, kompanija Alps Electric predstavila je modul za komunikaciju koji je u stanju da uradi – da telo korisnika pretvori u kabl. Predstavnik kompanije je objasnio da se signali s podacima prenose do prijemnika korišćenjem električnog polja na površni tela. Njihov sistem je stoga nazvan 'Electric-field Communication'.
    Jedan od primena ove tehnologije je prenošenje slika s mobilnog telefona. U demonstraciji ovog čuda, predstavnik kompanije je u jednoj ruci držao telefon i izabrao sliku za slanje, a potom je prislonio ruku na prijemnu jedinicu i slika se pojavila na ekranu monitora. Nedostatak ove tehnologije je to što je brzina slanja samo 100 kilobita u sekundi, što je znatno sporije u odnosu na Bluetooth i njegova dva megabita u sekundi. Prenosi malih količina podataka kao što su brojevi i adrese već se primenjuju u praksi. Sve što se između telefona može preneti infracrvenim zracima moći će da se prenese i rukovanjem, i to nezavisno od starosti i pola.
    Kompanija planira da komercijalizuje svoju tehnologiju u 2010. godini i očekuje da će se ona koristiti u potrošačkoj elektronici, igricama i zdravstvu. Jedan od primena moglo bi biti i reklamiranje – dotaknete reklamni poster i informacije se sa njega prenesu u telefon.

UNICIKL ZA PENZIONERE U JAPANU

   Proizvođač automobila Honda pokazao je prototip unicikla koji radi na baterije i namenjen je starijim osobama. Jednotočkaš U3-X može da se kreće brzinom od najviše šest kilometara na sat, a sedište je dizajnirano tako da vozač naginjanjem, odnosno premeštanjem težine, određuje smer kretanja. Upotrebljena tehnologija je delom razvijena u okviru projekta za izradu čovekolikog robota Asimo.
    Upravljanje ravnotežom razvijeno za ovog dvonožnog robota koji se često pojavljuje u reklamama, isto je kao i na ovom uniciklu teškom deset kilograma. Honda tvrdi da je ovo prvo vozilo s omnidirekcionim sistemom kretanja koji mu omogućava da se kreće u svim pravcima. Sistem koristi nekoliko malih točkova upravljanih motorima i povezanih tako da čine jedan veći točak. Glavni točak omogućava kretanje unapred i unazad, a mali točkovi omogućavaju kretanje u stranu. Kombinacija ova dva kretanja omogućava dijagonalno kretanje.

BUDILNIK SA RADIO SATOM

   ICF-C8WM je LCD radio-sat s priključkom za mobilni telefon. Veliki i okrugao digitalni sat s AM/FM radiom zauzima centralno mesto, a mobilni telefon Sony Ericsson ili Walkman mogu se utaknuti u konektor s desne strane na deo koji služi ne samo kao punjač, već i kao posrednik preko kojeg se možete probuditi uz muziku s telefona. Za one koji mobilni telefon koriste kao muzički plejer ovo će verovatno biti zanimljivo rešenje. Cena aparata je oko 100 dolara.

NAJBRŽI USB FLEŠ DISK NA SVETU

   Kompanija Corsair Memory najavila je svoj novi USB fleš disk kapaciteta 128 GB, koji će po njihovim rečima biti najbrži na svetu. Flash Voyager GT zasnovan je na arhitekturi koja podržava dvostruki kontroler koji omogućava višeslojnim NAND ćelijama da postignu performanse skupljih i bržih jednoslojnih NAND memorija. 
    Flash Voyager GT može postići maksimalnu brzinu čitanja podataka od 32 MB/s i maksimalnu brzinu upisa od 25,6 MB/s. Ograničavajući faktor je naravno USB 2.0 magistrala koja omogućava maksimalnu brzinu protoka podataka od 480 Mb/s, ali koja je naravno u praksi znatno niža. Poređenja radi, USB fleš disk Iron Key kapaciteta 8 GB koji koristi jednoslojnu fleš memoriju, iščitava podatke maksimalnom brzinom od 30 MB/s, a upisuje ih maksimalnom brzinom od 20 MB/s.
    Jedan od razloga skoro dvostruko veće brzine prenosa podataka u odnosu na slične diskove je veliki kapacitet Voyagera koji omogućava da se uskladišti velika količina podataka. Kućište Flash Voyagera GT izrađeno je od gume otporne na vodu, koja štiti uređaj od spoljašnjih uticaja. Corsair nudi Voyager GT po ceni od 399 dolara uz desetogodišnju garanciju.

LOGITECH UNIVERZALNI DALJINSKI UPRAVLJAČ

   Logitech je predstavio svoj novi daljinski upravljač Logitech Harmony 900 koji koristi RF tehnologiju, ima ekran u boji osetljiv na dodir i intuitivni raspored tastera. Ovaj daljinski upravljač sa obnovljivom baterijom olakšava kontrolu uređaja, čak i kada su uređaji koje koristite skriveni od pogleda. Daljinski upravljač Harmony 900 koristi poboljšanu RF tehnologiju koja olakšava kontrolu ormana punog uređaja udaljenog do 30 metara. Istovremeno, eliminiše previše posla oko instalacije, što se često vezuje sa podešavanjem RF sistema. Dovoljno je da postavite IR emiter koji dobijate u kompletu, odnosno jedan ili dva mini emitera, pored uređaja koje želite da kontrolišete. Potom preko ekrana u boji, na Harmonyju 900 izaberete uređaj koji želite da kontrolišete RF tehnologijom.
    Podešavanje daljinskog upravljača Harmony 900 preko Interneta čini pripremu za njegovu upotrebu izuzetno lakom. Intuitivni proces traži unošenje naziva proizvođača i modela uređaja koje koristite, nakon čega Harmony softver u daljinski upravljač snima odgovarajuće IC kodove iz Logitechove baze. Bazu, koja se svakodnevno dopunjuje novim podacima, trenutno čini preko 225.000 modela više od 5.000 raznih proizvođača i uređaj koji kupite se najverovatnije već nalazi u njoj.  Napredni univerzalni daljinski upravljač Logitech Harmony 900 bi trebalo da se u SAD i Evropi pojavi tokom septembra, po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 399,99 evra. Isporučuje se sa postoljem za punjenje, obnovljivom baterijom, napajanjem, IC emiterom i dva mini emitera.

INTERESANTNA USB FLEŠ MEMORIJA

      Verovatno već mnogi od vas imaju priličnu gomilu fleš memorija razbacanih uokolo, ali ova bi sve mogla da ih rasturi i rastera na buljuke. Kako i neće kad je pravi Transformer i to ne bilo koji već Ravage (uništavač), poznat i kao Tripredacus. Nadživeo je doba kaseta i sad ume da čuva podatke, zapravo svega 2 GB podataka, ali će svakako privući pažnju kolekcionara, ukoliko ih ne odvrati njegova cena od 43 dolara (oko 30 evra). Ravage će se na tržištu pojaviti u septembru.  Ko želi nešto posebno, ovo će biti prava prilika za tako nešto.

KAUBOJSKI BUDILNIK

      Ovakav budilnik niste ni pretpostavili da može da postoji. Na sebi ima metu i kad on zazvoni jedini način da prekinete zvonjavu je da ga upucate!!! A ni tu nije kraj. Ako ga podesite na 'easy mod' biće vam dovoljno da pogodite metu jednom, a ukoliko ste ga podesili na 'hard mod', tada ćete morati da ga upucate pet puta u metu. Posle toga sigurno ćete se razbuditi !
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana