Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Kratke Vesti
Omiljeno na sajtu
Kratke Vesti Evropa
Kratke Vesti Balkan
Kratke Vesti Sport

Tajanstvena Poruka Iz Svemira

   Da Li Nas Kontaktiraju? Krajem šezdesetih godina, nakon šoka kojeg su u naučnom svetu među vizionarima i fantastima izazvale prve dve knjige švajcarskog hotelijera Erika fon Denikena 'Povratak zvezdama' i 'Sećanja na budućnost', u svetu je bilo sve je više pristalica teorije da je naša planeta u dalekoj prošlosti bila domaćin nepoznatih gostiju iz svemira.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Među eminentnim naučnicima iz tog vremena tu su se uvrstili, Amerikanci Jozef F. Blumrih, upravitelj Odeljenja za projekte raketnih konstrukcija NASA-e i autor više naučnih dela među kojima je najfantastičnije 'Otvoriše se nebesa', zatim egzobiolog Karl Sagan, sovjetski naučnici Ralino Agrest, Vladimir Ivanovič Avinski i Aleksandar Gorbovski, meksički paleontolog Montez, i drugi.
Dakako, njima su se pridružili još niz naučnih fantasta 'ala Deniken', kao što su Englez Johanes fon Batler, član Kraljevskog astronomskog društva u Londonu, francuski istraživač i pisac Rober Šaru i njegov zemljak, istoričar alhemije Rene Alo.
    Vratimo se sada godinama unazad, i krenimo na zanimljiv put u Francusku,  u Pariz. Bio je utorak, treći avgust 1971. godine...

PREKINUTI DIJALOG

    Toga dana, negde oko osam sati ujutro, većina Francuza sedili su pored radio i televizijskih aparata, pomno prateći uzbudljivi direktni prenos aluniranja američkog kosmičkog broda 'Apolo 15' koji se lagano i bezbedno spuštao na jednolično mesečevo tlo. Zahvaljujući dobroj organizaciji i saradnji sa NASA-om, Francuska radio-televizija je posredstvom američke baze u Hjustonu, održavala direktan kontakt s radio-odašiljačima svemirskog broda koji su prenosili poruke američkih astronauta. U pariškom studiju sedila su dvojica iskusnih novinara, jedan specijalista za astronautiku, a drugi prevodilac, koji su komentarisali poruke astronauta Vordena i stručnjaka iz Kontrole u bazi Hjuston.
    Razgovor je u početku bio dosta nezanimljiv i svodio se na razmenjivanje stručnih podataka.
'Apolo 15': - Sve funkcioniše O. K. Spuštanje se odvija po planu...
Kontrola: - Obratite pažnju na instrumente...
    Poruka stručnjaka za kontrolu leta iz Hjustona bila je tog momenta prekinuta. Zavladala je mukla tišina, zatim su se čuli neki neobični šumovi, a onda je do slušalaca Francuske radio-televizije dopro glas astronauta Vordena:
'Apolo 15': - Za nekoliko trenutaka... Ali šta se to dešava?!... Kakve su to smetnje?...
    Da, zaista se radilo o neobičnim smetnjama koje su najednom iskrske u kontaktu između vasionskog broda 'Apolo 15' i baze u Hjustonu, Ono što je najviše zbunjivalo bila je činjenica da smetnje nisu izbile na uređajima na brodu, a ni u američkoj Kontroli leta. Svi instrumenti su funkcionisali izvanrednom preciznošću, i na njima nije registrovan nikakav kvar. Pa, otkud onda smetnje? Ko ili šta ih je izazvalo?

ZAGONETNA PORUKA

    Odgovor na ova pitanje, koji je uskoro stigao iz tajanstvenih vasionskih prostranstava ili odnekud drugo, još više je zbunilo posadu 'Apolo 15', vasionske stručnjake Hjustona i slušaoce Francuske radio-televizije. Samo nekoliko trenutaka je potrajala mukla tišina, zatim su se javili neobični piskutavi šumovi nalik na šumove koje slušamo kada biramo stanicu na radio-aparatu, a onda su i oni utihli i javio se otegnut muški glas:
- Lama rabi alardi dini endavur esa  kunis alim!...
    Specijalista za astroanutiku Francuske radio-televizije upitao je prevodioca engleskog jezika šta znači izgovorena rečenica. Prevodilac je zbunjeno slegao ramenima, i odgovorio:
- Ne razumem ni jednu riječ!
- Kako?
- Ne razumem taj jezik. Uostalom, vratimo magnetofonsku traku...!
    I vratili su traku. Ponovo se začuo zagonetni otegnuti muški glas:
- Lama rabi alardi dini endavur esa kunis alim!...
- Šta kaže? - upitao je ponovo specijalista za astronautiku.
- Ne znam. Zaista ne razumem ni jednu riječ?
    Ali tog trenutka je ponovo uspostavljena veza između 'Apola 15' i Kontrole leta u Hjustonu. Prvi se javio astronaut Vorden:
'Apolo 15': - Ponovite još jednom. Ništa vas nisam razumeo!...
Kontrola: - Dobro, dobro... Da nastavimo sa programom aluniranja...
    Nekoliko trenutaka kasnije vasionska baza u Hjustonu isključila je Francusku radio-televiziju iz direktnog prenosa spuštanja 'Apola 15' na Mesec.
- Šta se sada dogodilo? — upitao je komentator tehničku službu.
- Isključeni smo iz direktnog prenosa! — stigao je odgovor.
- Pokušajte ponovo uspostaviti vezu!
    Međutim, sve je bilo uzalud. Francuska radio-televizija tog dana više nije uspela uspostaviti vezu sa Hjustonom, i svemirskim brodom 'Apolo 15'! Zašto?

UZALUDNA ISTRAGA

    Gledaoci i slušaoci Francuske radio-televizije, nenavikli na ovakve stvari zbunjeni misterioznom rečenicom koju prevodilac nije uspeo da prevede, počeli su telefonski da pozivaju Studio kako bi dobili detaljnija obaveštenja. Međutim, ispostavilo se da su svi telefoni isključeni!
    To je još više zapalilo radoznale Francuze. Desetine novinara pohrlilo je ka studiju Francuske radio-televizije, tražeći objašnjenje za prekid direktnog prenosa.
    - Prekid se dogodio zbog nekog kvara na vezama između Hjustona i Pariza - odgovarali su tehničari koji su bili zaduženi za realizaciju programa. Naši ljudi ulažu napore kako bi ponovo uspostavili kontakt!...
    Novinari se nisu zadovoljili ovim odgovorom. Tražili su da razgovaraju sa specijalistom za astronautiku i prevodiocem, koji su iz studija komentarisali razgovor između 'Apola 15' i Kontrole leta u Hjustonu.
- Nisu više u Studiju - stigao je odgovor.
- Gde su otišli?
- Nije nam poznato!
- A možemo li preslušati traku na kojoj je snimljen razgovor između astronauta Vordena i Hjustona?
- Ne. Ne znamo gde je magnetofonska traka.
- Kako je glasila rečenica koju prevodilac nije uspeo da prevede?
- Nemamo pojma o toj rečenici!
    Time je razgovor u studiju Francuske radio-televizije bio okončan. Ali, razgnevljeni i nezadovoljni francuski novinari nastavili su da tragaju za dvojicom komentatora. I tek predveče su ih našli. Tražili su od njih da im objasne prekid na vezama i da im izdiktiraju tajanstvenu rečenicu koju, za vreme direktnog prenosa, nisu uspeli da prevedu. Međutim, ni specijalista za astronautiku kao ni prevodilac, nisu se uopšte sećali da je izgovorena neka takva rečenica. Ponašali su se kao da su oboleli od teške amnezije.
- A šta se desilo sa magnetofonskom trakom? – insistirali su novinari na odgovoru
- Nemamo pojma!...
    Više nije bilo sumnje; 'zavladalo ćutanje' režirao je neko drugi. Ali, ko? Možda moćnici NASA-e?! Ali, zašto? Zašto?!... Zašto se na Francuskoj radio-televiziji više niko nije sećao misteriozne rečenice koju nije izgovorio astronaut Vorden, a ni Kontrola leta u Hjustonu? Ko ju je zapravo izgovorio i na kom jeziku? Kako se dogodilo da nestane magnetofonska traka na kojoj je bilo sve lepo zabeleženo?!...

SENZACIONALNI 'MEJER'

    Verovatno najveće iznenađenje za one koji su naredili 'zaveru ćutanja' dogodilo se sutradan. Pariski novinar i izdavač Alen Aješ objavio je u svom listu 'Mejer' tekst pod naslovom: 'Emisija nepoznatog porekla'!
    Aješ je, naime, bio jedini Francuz koji je kratkotrajni radio-televizijski direktni prenos sa Meseca snimio na vlastitu magnetofonsku traku. Tako mu je pošlo za rukom da zabeeži i zagonetnu rečenicu 'Lama rabi alardi dini endavur esa kunis alim'.
    Svoj senzacionalni 'ulov' Aješ je iskoristio pravom merom. Celu prvu stranu 'Mejera' posvetio je ovom događaju. Pored naslova, masnim slovima je štampao i podnaslove koji su glasili:
    'Zašto niko nije komentarisao misterioznu poruku izgovorenu na Mesecu? + Deset neprevedenih reči koji bi posijale paniku na Zemlji! + To je možda dokaz da u svemiru postoje i druga razumna bića + Šta je to NASA želela da sakrije?...'
    Međutim dovitljivi francuski novinar i izdavač nije se zadovoljio samo nagađanjima. On je u svom tekstu objavio i niz novih detalja koji su bacali pravu sliku na 'događaj na Mesecu'. Naime, prema Alenu Ajašu, posada svemirskog broda 'Apolo 15' doživela je još nekoliko šokova za vreme spuštanja na Mesec.
    U jedanaest sati i petnaest minuta astronaut Vorden, koji je bio zadužen za neposredno kontrolisanje telekomunikacionih uređaja, začuo je neki zvuk nalik na fijuk vjetra, koji se uskoro pretvorio u dugotrajni jednolični zvižduk.
    'Bila je to tipična radio-emisija nepoznatog porekla. Kada se prodorni zvižduk utišao, emisija na Mesecu se nastavila najpre šapućućim slogovima, lenjom modulacijom izgovorenih reči na nekom potpuno nepoznatom jeziku, da bi se, na kraju, pretvorila u jednu jasnu artikulisanu i više puta ponovljenu rečenicu, u toku koje je nepoznati glas varirao od veoma niskog do veoma visokog tona, s tipičnim deklamatorskim skandiranjem...' - tvrdi Ajaš
    Nakon ovog događaja ponovo je uspostavljen kontakt između astronauta Vordena i Kontrole leta u Hjustonu, ali je dijalog uskoro nastavljen na tajnoj talasnoj dužini! Zašto?! Zar je mesečeva fraza toliko uzbudila vasionske stručnjake iz Hjustona? Ili su možda očekivali nastavak radio emisije nepoznatog porekla? Šta, konačno, skrivaju još magnetofonske trake NASA-e koje se čuvaju u tajnom sefu?
     Odgovori na ova pitanja vjerovatno se smatraju najstrožom tajnom. Čuva ih svemoćna NASA i teško je reći da li će ikada biti objelodanjeni. Zbog toga se vratimo misterioznoj rečenici, zagonetnoj poruci iz svemira, koju je izgovorio nepoznati 'mesečev brbljivac'. Šta zapravo, znači i kako se može prevesti rečenica 'Lama rabi alardi dini endavur esa kunis alim!... '?

ZAGONETNO ZNAČENJE

    Razložimo je na reči. Mesečev brbljivac je prvo izgovorio reč 'lama'. Šta ona znači? U govornim jezicima naše planete gotovo se i ne pominje. Međutim, istoričari jezika tvrde da je u Jevanđelju po Mateju zabilježeno da je Isus Krist na krstu izgovorio upravo ovu reč u sklopu rečenice 'Eli, eli, lama azavtani' što u prevodu znači 'Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?!'.
    Drugi lingvisti smatraju da se 'lama' jedino može prevesti kao 'srdit, ljutit, strog...' što, u stvari, na starohebrejskom jeziku reč 'lama' i znači.
    I riječ 'rabi' ima svoje mesto u starehebrejskom jeziku a znači 'gospodar, učitelj, majstor...'.
    Prve dve reči, ukoliko se ne varamo, mogle bi se prevesti kao 'ljutit gospodar', ili 'strog učitelj'.
    Tragajući za značenjem ostalih reči, francuski istraživači su uspeli da prevedu i reč 'dini' kao 'zakon', 'saznanje', a reči 'endavur' dali su značenje 'rada' ili 'sile'. Međutim, ostale reči dakle, 'alardi, esa, kunis i alim', po njihovom mišljenju, ne mogu se prevesti, i obavijene su debelim velom tajne.
    Ali, mesečeva poruka nije jedino što je u ovom misterioznom događaju obavijeno tajnom. Jednako je zagonetan i njen izvor. Ko ju je izgovorio?
    Sa Zemlje, navodno, nije niko. Dakle, iz tajanstvenih svemirskih prostranstava?!.. Ali, ko i odakle?!...
    Francuski istraživač i pisac Rober Šaru, koji je do sada objavio šest knjiga na temu misteriozne prošlosti ljudskog roda, što su bar u Francuskoj za vrlo kratko vreme postali pravi bestseleri, ima svoju teoriju i za ovaj događaj.
    Po njemu, poruka je stigla iz Mesečeve sfere u koju je, još pre nekoliko godina sovjetski naučnik i pisac naučno-fantastičnih romana Aleksandar Petrovač Kazancev, smestio svog famoznog 'Crnog princa' nepoznati satelit što kruži oko Meseca i čeka Zemljane kako bi im darovao dragocenu poruku dalekih svemirskih civilizacija. Da satelit 'Crni princ' zaista postoji dokazao je 1966. godine i francuski naučnik Žak Vale, a škotski astronom Dankan Lunari tvrdi da je lansiran sa planete Epsilon, koja je od zemlje udaljena dvanaest hiljada godina!
    Na ovim činjenicama Rober Šaru i gradi svoju teoriju. Nije li - pita se Rober Šaru - tajanstveno i enigmatično 'Lama ribi alardi dini endavur esa kunis alim', neka vrsta svemirske dobrodošlice, poziv na izučavanje novih zakona o saznanju, zakona energije i rada od pradavnih strogih učitelja, koji su verovatno već odavno iščezli u mračnim dubinama miliona i miliona svetlosnih godina!?...
    Nije li se, dakle, u trenutku kada je registrovao prisustvo Zemljinih astronauta na Mesecu, 'Crni princ' javio sa prijateljskom intergalaktičkom dobrodošlicom?!...
    Na ovo pitanje najtačnije bi mogli odgovoriti svemirski stručnjaci vasionske baze u Hjustonu i moćnici NASA-e. Ali, oni uporno ćute!... Zašto?! Da li zaista nemaju šta da kažu?!...¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

NLO i Vanzemaljski SvetNLO i Vanzemaljski Svet - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Mesec i Njegove Mene
Testirajte Reflekse