Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Lifestyle Magazin  - No 37 - Sve o Kosi

    Imate dugu kosu, i želite da bude što lepša i zdravija. Održavanje vaše duge kose relativno je lako uz pravu vrstu trikova.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Kosa je napravljena od belančevina, tako da je pre svega, jako bitno održavanje zdrave ishrane i održavanje dobre higijene kose. To je zapravo početak održavanjai nege vaše duge kose. Ovo je magazin koji pre svega treba da vas zabavi i otkrije neke tajne života koje možda niste znali. Lifestyle je način života osobe, grupe ili kulture. Vi radite stvari, živite svoj život i donosite odluke na svoj jedinstven način.
   U nastavku smo pripremili za vas, najbolje savete za negu duge kose, kao i sve trikove kako da vaša kosa bude još duža i lepša.

KAKO DA VAM KOSA PORASTE

1. Sigurno znate da kosa ne može da poraste preko noći

    Kosa obično raste samo oko četvrtine - do pola cm max - za mesec dana. A to je samo ako je super zdrava i nema  ispucalih krajeva.

2. Ironično, makaze su vaš prijatelj za dugu kosu

    Morate redovno seći vaše krajeve. Ako čekate toliko dugo za skraćivanje krajeva, uzrokujete da vam kosa više opada, kosa će vam tada zapravo biti kraća, nego ako redovno skraćujete krajeve.
    Skraćivanje samo  jednog centimetra na svakih 10 do 12 nedelja je neophodno, kako bi se sprečilo stradanje i lomljenje krajeva vaše kose.

3. Koristite balzam svaki put kad perete kosu

    S vremenom, od farbanja i feniranja, vaši krajevi počinju da pucaju. Neophodno je da nakon svakog pranja, nanesete balzam na kosu, kako bi oporavili krajeve i pružili dodatnu vlagu kosi.
    Balzam pomaže da zameni lipide i proteine ​​unutar dlake, i na taj način će vaša kosa duže biti lepa i izgledati zdravije.

4. Ne koristite šampon svaki put kad se tuširate

    Kako uz pomoć šampona kosa brže raste? Svrha šampona je da opere prljavštinu, ali takođe može 'uzeti' i bitna prirodna ulja koja su važna za dugu i zdravu kosu. Kada zaista treba da perete kosu šamponom, budite nežniji i nemojte biti grubi. Zato ne morate koristiti šampon svaki put kada se tuširate.

5. Ispiranje hladnom vodom na kraju svakog tuširanja

    To stvarno pomaže kod rasta kose i da zadrži dugu kosu duže zdravijom. Hladna voda čini spoljni sloj kose glatkim, što pomaže u sprečavanju gubitka vlage, i oštećenja  - samo to treba da radite nekoliko sekundi, ne više od toga.

6. Koristite ulje ili masku jednom nedeljno

    Koristite prirodne maske za negu duge kose i brži rast. Toliko ima puno sastojaka koji se već nalaze u vašoj kuhinji, tako da ćete brzo i lako napraviti masku za brži rast kose.
    Jedan jednostavan recept: 1 šoljica kokosovog ulja pomešanog sa 1 kašikom ova dva ulja badema i ulja jojobe. Budući da ulja mogu ostaviti ostatke na kosi, ona se nanose na vlažnu kosu, ostavite na kosi 10 minuta, zatim nanesite šampon i operite kosu.

7. Razmislite o dodacima za jačanje dlaka

    Vaše telo zahteva mnoge vitalne hranljive stvari za stvaranje nove kose, od obilnih belančevina do bitnih minerala. Razmislite o načinu vaše ishrane. Uprkos uravnoteženoj ishrani, nećete dobiti odgovarajuću količinu svih hranljivih sastojaka potrebnih za stvaranje zdrave kose, koja može postati super glatka i da izdrži štetu.
    Pre nego počnete da uzimate dodatke, najbolje da proverite sa svojim lekarom, kako biste bili sigurni da li uzimate odgovarajuće količine i da nećete stupiti u interakciju sa lekovima koje trenutno uzimate.

8. Četkanje kose

    Stalno četkanje može uzrokovati fizičku štetu na kosi.  Kada češljate mokru kosu, budite sigurni da prvo krenete odozdo . Nemojte kidati kosu, već budite prilično nežni.

9. Jastuk za spavanje

    Preporučuje se prebacivanje na svilenu ili satensku tkaninu, jer ima mekšu površinu koja neće uzrokovati trenje na način na koji pamuk čini sa kosom. Na taj način vaša kosa je zdravija i brže raste, manje se kida i ne opada.

10. Nikada, nemojte umotati kosu u veliki peškir

    Šta bi moglo biti toliko loše kad stavljate kosu u svoj super peškir? Puno toga. Pre svega, to uzrokuje veliki lom vaših dlaka.

11. Uredjaji za kosu

    Odmorite vašu kosu od vrućih aparata za stilizovanje kose ili bilo kojim drugim sredstvima ili tretmanima koji uzrokuju veliku štetu na kosi. Što vam je zdravija kosa, to će više rasti vaša kosa, i biće lepša.

PRANJE KOSE PRAVILNO

Oprati kosu i koristiti kvalitetan šampon - Prekomerno pranje kose može ostaviti vašu kosu suvom, ispirući na taj način prirodna ulja i može dodatno oštetiti kosu. Perite vašu kosu najviše svaki drugi dan ili samo dva puta nedeljno.

Koristite šampone koji ne sadrže sulfate ili parabene - Sulfati su hemikalije koji izazivaju velike iritacije na koži glave. Parabeni su konzervansi koji uzrokuju iritaciju i probleme nakon dugotrajne upotrebe . Obe od ovih hemikalija nisu zdrave za vas ili okolinu pa pokušajte da koristiti prirodne šampone bez sulfata i parabena.

Odaberite šampon koji odgovara vašoj vrsti kose - Nemojte samo krenuti sa bilo kojim šamponom. Koristite  šampon koji ima korist za vašu kosu, a pre svega za tip vaše kose. Tipične vrste kose su:

    Kovrdžava ili afro kosa zahteva šampon koji smanjuje dlačice i omekšava kosu, kremasti šampon i ima prirodna ulja u sebi. Ravna ili masna kosa zahteva nežni šampon koji je dizajniran za svakodnevno pranje. Farbana ili tretirana kosa verovatno zahteva šampon koji je obogaćen ekstraktima ili aminokiselinama.
    Ako imate suvu kosu koristite šampon sa glicerinom i kolagenom kako bi se vratila vlaga u kosu. Koristite adekvatan proizvod koji odgovara vrsti vaše kose. Neophodna je pravilna nega na osnovu tipa vaše kose:
    Za finu kosu - Ako imate vrlo finu kosu, pokušajte sa biljnim tretmanom ulja. Na primer, koristite ulje lavande ili ulja čajevca i masirajte kožu glave pre šamponiranja.
    Za srednje do debele dlake, koristite hidratantnu kremu sa prirodnim hidratorima. Nanesite kremu po glavi i neka ostane 2 do 3 minuta. Ako vam je kosa afro-teksturisana, možete je držati oko 10-15 minuta pre nego što je isperete.
    Pazite da ne koristite proizvode za negu kose sa previše proteina. Previše proteina može ostaviti vašu kosu veoma suvom i krhkom. Dok je protein sastavni deo zdrave kose, koristite sredstva koja su sa uravnoteženim sastojcima.
    Serum za kosu može se koristiti u malim količinama za ukrašavanje. Pazite samo da ga ne koristite previše, i operite jednom nedeljno sa dubokim čišćenjem, kako biste izbegli nakupljanje, što će ostaviti vašu kosu da izgleda dosadno i prljavo.
    Isperite kosu sirćetom pre šampona, dva puta godišnje. Na taj način pomaže vam da kosa izgleda sjajnija i čišta; plus, tretirate i perut, ukoliko ga imate na glavi. Koristite jedan deo sirćeta (po mogućstvu jabukovo sirće) u 3 dela tople vode, zatim isperite i operite kosu kao i obično.
    Vlažite kosu - Koristite pet ulja: bademi, ricinus, maslinovo ulje, kokosovo ulje i ulje lavande. Pomešajte jednake delove svih ulja.  Nanesite na kosu i ostavite četiri sata pre tuširanja. Ponovite dva puta nedeljno.

SUŠENJE VAŠE KOSE

    Neka kosa bude suva prirodno - Nakon što operete kosu, umotajte kosu u pamučnu majicu,a ne u peškir. Peškiri su napravljeni od tkanine koja je vrlo gruba i štetna za vašu kosu, što uzrokuje ispucale krajeve.
    Izbegavajte četkanje kose dok je vlažna, jer tako kosa postaje lomljiva i slaba. Koristite samo širok češalj sa širokim zubcima kako biste iščešljali čvorove dok je kosa mokra.
    Pokušajte da ne koristite fen za kosu - Zdrava, duga kosa ne reaguje dobro na toplotu. Kosa može dobiti oštećenja od toplote, posebno od fena za sušenje kose. Ako morate koristiti fen za kosu, osušite kosu pomoću najniže temperature i ograničite korišćenje jednom nedeljno.

ČETKANJE VAŠE KOSE

    Nemojte previše češljati kosu - Četkanje vaše kose podstiče folikule koje podstiču rast, ali previše često pranje kose, uzrokuje štetu na dlačicama koje rezultiraju podeljenim i ispucalim krajevima.
    Nakon tuširanja, pokušajte sa širokim zupčastim češljem. Ili, koristite prste, umesto četke. Ako je vaša kose afro-teksturirana, pazite da kosa bude vlažna.

STILIZOVANJE VAŠE KOSE

    Frizure za dugu kosu - Možete napraviti šiške na kosi i podeliti krajeve oko 0,6 cm. Možete jednostavno pustiti vašu kosu, bez ikakvih šnala, ukosnica i akcesoara za kosu koje na taj način kidaju vašu kosu, a samim tim kosa opada više.
    Stilizujte svoju dugu kosu prirodno, umanjujući štetu stilizovanja. Stilizovanje po sebi neće preterano oštetiti vašu kosu, ali višestruki stilovi više puta nedeljno ostavljaju ozbiljan trag na vašoj kosi.
    Izbegavajte feniranje, presu za kosu, izbeljivanje ili preterano farbanje kose ako je to i kako moguće. Znači, želite da izađete u subotu uveče i treba da ispravite kosu. To je u redu. Učinite to povremeno, ali ne i svakodnevno.
    Nemojte koristiti gumene trake u kosi ili na drugi način oblikovati kosu. Gumene trake utiču negativno na vašu kosu, kidajući je iz korena.
    Farbajte kosu retko - Farbanje  vaše kose što je manje moguće. Žene koje se odluče za prirodne boje nemaju isti problem sa suvim i oštećenim krajevima. U tom slučaju, kada je farbanje u pitanju, odlučite se za prirodne boje. Ako farbate kosu, pokušajte da odmorite neko vreme. Odmorite se od farbanja i dajte kosi malo vremena da  diše.
    Pratite tačnu prognozu vremena i nemojte izlagati kosu kiši, snegu, ali ni jakom UV zračenju.

ODRŽAVANJE OPŠTEG ZDRAVLJA

    Jedite zdravo. Pružite vašoj dugoj kosi pravu količinu vitamina. Budući da je kosa napravljena od belančevina, jedite uravnoteženu hranu bogatu  proteinima, cele žitarice, voće i povrće. Zdrava ishrana osigurava kosi lep izgled i kosa se oseća bolje.
    Dodatno, gvožđe pomaže transportu kiseonika u krvne sudove, povećava se cink i popravlja tkivo, a omega-3 masne kiseline utiču na rast zdrave kose.
    Dajte kosi neko vreme da pokaže novi sjaj. Ono što jedete neće imati neposrednu razliku na kosi koju već imate, ali to će pomoći vašoj kosi svakako, a rezultate ćete videti tek kasnije.
    Uklonite stres iz svog života. Telesni i mentalni stresovi utiču veoma negativno na vašu kosu. Stres može uzrokovati gubitak kose, zato nemojte dopustiti da vam stres nadvlada. To znači pronalaženje zdravih emocionalnih mesta za stres: joga, biciklizam, meditacija ili drugi oblici vežbanja takođe dobro funkcionišu.
    Više se družite i nabacite osmeh na lice.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana