Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Šta Su Čakre i Čemu Služe

   Čakre su ključne tačke koje primaju energiju kako bi živelo fizičko telo. Baš kroz ove centre, energije lečenja upravljaju se prema prema obolelim oblastima tela kako bi se postiglo stanje ravnoteže ili zdravlja...

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Centri sile ili čakre, raspoređene su po površini eteričnog tela i izgledaju kao rotirajući vrtlozi suptilne materije. Svaki centar sačinjavaju tri koncentrične isprepletane spirale energije čije se rotacije ubrzavaju i inteviziraju srazmerno unutrašnjem kretanju pojedinca sve dok čakra nepostane četverodimenzionalna i spremna da primi i prenese energiju na harmoničan način.
    Čakra bi se mogla definisati kao centralna tačka za prijem i prenos energije. Ove energije mogu nastati iz raznih izvora, neke iz kosmičkih, neke iz kolektivne svesti nacije ili čovečanstva uopšte, ili iz fizičkih, emocionalnih i mentalnih svetova nižeg bića. Sve one utiču na čoveka podstučući ga na delanje i određujući njegovo raspoloženje i karakteristike.
    Čakre u eteričnom telu nastaju tamo gde se niti energije ukrštaju i prekrštaju jedna drugu. Sedam glavnih čakri formira se tamo gde ove niti ukrštaju jedna drugu 21 put. Male čakre, kojih ima 21, nastaju tamo gde se energetske niti ukrštaju 14 puta. Tamo gde se energetske niti ukrštaju sedam puta, formiraju se manje ključne tačke i kaže se da ih ima 49. Pored ovih, mnogo je sićušnih centara snage koji, verovatno, odgovaraju akupunkturnim tačkama kineste tradicionalne medicne.
    Čakre imaju tri glavne funkcije:

1. Da ožive fizičko telo
2. Da dovedu do razvoja samosvesti
3. Da prenesu duhovnu energiju u nameri da dovedu čoveka u stanje duhovnog bića

    Ovi centri slični su distributivnim agencijama koje obezbeđuju dinamičku snagu i kvalitativnu energiju čoveka. Takođe, oni deluju na njegov spoljni, fizički izgled i kroz njuhovu trajnu aktivnost oblikuju se njegove karakterne osobine. Dolazeća energija, koju možemo nazvati primarnom bilo da je lekovito sredstvo boja i homeopatska snaga, ulazi u čakru smeštenu u eteričnom telu.
    Ona se odmah pretvara u sekundarnu energiju koju sadrži ona primarna. Ovo se dešava automatski, pri čemu brzina pretvaranja i dejstva na fizičko telo zavise od stanja čakre. Pošto su prošle kroz centar, sekundarne energije deluju na 'nadis' (kanal za proticanje suptilne energije) prouzrokujući reakciju nervnog sistema a impulsivno reaguje i endokrina žlezda povezana sa čakrom. Ovo dovodi do ispuštanja njenih hormona u krvotok, što na odgovarajući način deluje u čoveku.
    Mnoge bolesti mogu biti uslovljene stanjem čakri, pošto one određuju funkcionisanje pomenutih sistema. Savršena koordinacija 'nadisa', nerava i endokrinih žlezda dovodi do oslobađanja od bolesti. U osnovi, terapeut se bavi tokom i distribucijom energije. Njegov zadatak je da ustanovi neravnotežu u prijemu, usvajanju i raspodeli energija kada uđu i kolaju kroz eterično telo. Normalan tok energije koji ulazi u čakru i teče nesmetano ka svom odredištu.

OD LOŠEG DO SAVRŠENOG

    Čakre se u eteričnom telu nalaze u raznim stanjima aktivnosti. One određuju fizički, emeocionalni, mentalni i duhovni kvalitet svakog čoveka, a nalaze se u nekom od sledećih stanja koja su predstavljena pomoću pet simbola.
■ KRUG - Čakra je, jednostavno, ulegnuće u obliku zdelice, zatvoreno ili nepokretno ili vrlo sporo rotirajuće. Nema istinskog intenziteta u njenom delovanju i energija unutar nje primetna je kao slab blesak. Simbol prikazuje ljudsko telo posmatrano sa eterične tačke gledišta. Ono predstavlja jednu ćeliju unutar ljudskog tela.
■ KRUG SA TAČKOM U CENTRU - Čakra se otvara znacima kucanja. Ona ima sjajnu tačku energije u centru zdeličastog udubljenja i njena rotacija postaje brža.
■ KRUG PODELJEN NA DVA DELA - Ovde je aktivnost čakre ubrzana i živa. Tačka energije centra proširena je k obodu, gori mnogo življe i prema svom rotirajućem kretanju enituje energiju u dva pravca, dajući tako izgled podeljenog kruga. Udubljenje postaje vrtlog energije koje sjajnije svetli.
■ KRUG PODELJEN NA ČETIRI DELA - Ovo predstavlja čakru koja je blistavija i koja traži da se izmeša sa drugim čakrama. Ne samo da rotira krug, već i krst unutar njega, stvarajući vrlo lep efekat. To ukazuje na visoku tačku unutrašnjeg razvoja, to je istinski krug materije, ravnomerno ograđen krug Svetog Duha.
■ SVASTIKA - Ukazuje da se tačka energije u centru čakre proširila ka periferiji i kruži oko periferije. Ovaj vatreni točak označava najviši stepen aktivnosti materije, koji blešti i zrači. Tako čakra postaje četverodimenzionalna i bolje je opisati kao loptu nego kao točak. Ona funkcioniše u perfektnom skladu sa drugim čakrama.
    U toku postavljanja dijagnoze pronaći će se da svaka pacijentova čakra spada u jednu od prve četiri kategorije. Zbog neravnoteža, usled nemogućnosti da izvrši odgovarajuću kontrolu nad energijama koje prolaze kroz ljudsko telo, javljaju se bolesti i patnje. U Isusu Hristu su svih sedam glavnih čakri bile perfektno uravnotežene, bile su tačno pokrenute i napojene energijom, dajući mu tako izgled savršenog čoveka. Zato je on i obećao da svako može biti savršen, jer je svako izraz božanske namere.
    Određivanje stanja svake glavne čakre osnovni je posao terapeuta. Ovi centri snage moraju besprekorno raditi kako bi obezbedili fizičkom telu određenu količinu i kvalitet energije. Svaka devijacija u odnosu na normalnu stvara neravnotežu koja, na kraju, može dovesti do organskog poremećaja. Čakre mogu biti oštećene traumatičnim nezgodama i posebno iznenadnim, dramatičnim, emocionalnim šokovima. Strahovi ili uznemirenost oštećuju funkcionalnu ravnotežu. Često se pronađe da su zapušene čakre ili u delu gde energija ulazi ili tamo gde izlazi da bi ušla u eterično telo. Ako se blokada desi na ulazu, energija koja nadolazi često se vraća u tačku iz koje potiče na astralnoj ili mentalnoj ravni. To dovodi do psiholoških problema i endokrine disfunkcije. Ako je blokada na izlazu, energija se nagomilava sve dok je dovoljan pritisak ne omogući da se probije i stimuliše odgovarajuću endokrinu žlezdu. To prouzrokuje nestalnu endokrinu funkciju sa pratećim fizičkim i psihološkim problemima. Ove blokade subjektivne su prirode, za razliku od onih objektivne prirode prouzrokovanih mijazmama i otrovima.

VELIKE I MALE
   
     Svaka čakra, kao suptilna materija, na fizičkom planu predstavlja se kao jedna endokrina žlezda, baš kao što se 'nadis' materijalizuje kao nervni sistem. Neki smatraju da fizička nervna vlakna i endokrine žlezde ne traba mešati sa čakrama. Ali, nije ispravno ni razdvojiti endokrini sistem od čakri pošto se one jednostavno nadovezuju i upravljaju tim sistemom. Ne može se tvrditi da je suptilna anatomija direktno povezana sa fizičkom, jer bi to dovelo do iskrivljenja predstave o čoveku. Postoje izvesne razlike o tome gde se čakre nalaze, sa izuzetkom čakre krune i čela. Umesto iznad prednjeg dela tela (zapadnjačka koncepcija) preostalih pet čakri smeštene su 2.5 cm iznad leđne površine fizičkog tela duž kičmenog stuba.
    To se desilo tako što su astralni fizičari, kroz iluziju da ih jasno 'vide', čakre predstavljali ispred torzoa umesto duž evolutivne staze kičmenog stuba. Takođe, čakra slezine, mada od životne važnosti, ne računa se kao jedna od glavnih. Raniji autori, pošto su je uključili, našli su za shodno da izostave neku drugu čakru u nameri da održe broj sedam.
    Pomenuli smo da postoji 21 manja čakra. Ovim centrima kod prosečne i naprednije osobe, upravljaju dejstva glavnih čakri i na njih deluju preko najbližeg centra snage. U slučajevima neaktivnosti glavne čakre možda bi bilo potrebno da se deluje direktno preko manjih.
One treba da se nalaze na sledećim mestima: jedna ispred svakog uha, jedna ispred svake bradavice na grudima, jedna tamo gde se sreću ključne kosti, jedna na dlanu svake ruke, jedna na tabanu svakog stopala, jedna baš iza svakog oka, jedna za svaku gonadu (polnu žlezdu), jedna blizu jetre, dve iznad povezane sa slezinom, jedna iza svakog kolena, jedna blizu štitne žlezde i jedna blizu trbuha.

ULAZAK DUŠE

    Bukvalno prevedeno, reč 'čakra' znači 'točak'. Ona izražava fokusiranje ili multikoncentrično izražavanje dinamičkog života koji vlada vasionom. U ljudskom telu čakre ili psihički centri, označavaju prostorni razvoj makrokosmičke snage univerzuma na nivou mikro kosmosa, noseći tako istinu drevne aksiome: 'Kako je gore, tako je i dole'. Saznanja o čakrama najviše ima kod Indusa, koji su u toj oblasti najviše i radili. U svetu se i o čakrama mnogo zna i ima puno literature. Postepeno silaženje duše kroz uzastopmne gradacije suptilne i fizičke materije obezbeđuje izvanrednu sliku radova prirode i stalnosti odnosa između suptilne i fizičke anatomije. Evo jednog od pokušaja da uđemo u trag ovom silaženju.
    Duša pri inkarniranju privlači dovoljno univerzalne i mislene građe da formira mentalno telo. zatim, manja fina supstanca astralne ravni koristi se za formiranje emocionalnog pokretača ili tela želja. Nadalje, eterična struktura gradi se od supstance mnogo grublje nego što je ona u astralnoj ili mentalnoj ravni. Suptilni nervni sistem 'nadisa' gradi se od supstance eteričnih nivoa i ova mreža podstiče fizički nervni sistem. Sledeći korak nadole vodi do formiranja engokrinog sistema. Nije uputno tvrditi da je svaki pokretač građen ovim redom, već da on predstavlja tok odvajanja materije od duše. Tek sada možemo razmatrati koncentrične centre snage u eteričnom telu i njihov odnos sa ovim tokom.
    Logično, čovek bi očekivao da nađe čakru koja projektuje suštinski neuro-endokrini uticaj, čakru koja podržava sve druge centre i utiče na zaštitu projektovanog fizičkog oblika, onu čakru koja će bdeti nad telom na fizičkom planu. Takav centar je osnovna ili bazna čakra, poznatija kao čakra korena. U psihičkom smislu ona utiče na čovekov opstanak i krizne reakcije, a na fizičkom planu spoljno odredište su nadbubrežne žlezde kao deo endokrinog sistema, bubrezi i kičmeni stub ili stub života.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Alternativna i Prirodna MedicinaAlternativna Medicina - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana