Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Kratke Vesti
Omiljeno na sajtu
Kratke Vesti Evropa
Kratke Vesti Balkan
Kratke Vesti Sport

Šta Skrivaju Mora i Okeani

   Ugledni profesor S. Sandersona u članku 'Aboridžini morskih dubina', objavljenom 1972. godine (br. 9) u moskovskom časopisu 'Tehnika malodezi' navodi više interesantnih svedočanstava o pojavama neidentifikovanih plivajuće-letećih objekata. Između ostalih, pominje i epizodu koja se odigrala 20. maja 1967. godine u 18,15 sati, daleko od ledenih polarnih predela, otprilike 180 kilometara od brazilske obale, u toplim vodama Atlantika. Šta se, zapravo, dogodilo?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    '...Oficiri i komanda argentinskog broda 'Navvero' su večerali kada je zapovednik broda, iskusnog pomorca Yulijana Lucasa Ardanza, hitno pozvao na palubu dežurni oficir Jorje Montoja. Dežurni oficir mu je saopštio da je registrovao neko čudno plovilo koje prati njihov brod.
Zapovednik je izleteo na palubu i primetio da se sa desne strane, otprilike 50 fita od 'Navveroa' kreće neki nepoznati ploveći objekat nesvakidašnjeg oblika. Bio je nalik cigari i imao je dužinu oko 110 fita. Začudo, plovilo nije proizvodilo nikakav zvuk, niti je iza sebe u vodi ostavljalo uobičajni trag. No, ono što je bilo najčudnije i što je iskusnog pomorca činilo zbunjenim leži u činjenici da je misteriozni ploveći objekat zračio snažnom plavkasto-belom svetlošću.
    Zapovednik argentinskog broda Yulijan Lucas Ardanz zabeležio je u brodski dnevnik da na čudnom plovećem objektu nije zapazio ništa što je karakteristično za uobičajne podmornice, na njemu nije bilo kule, periskopa, mosta... Plovilo je bilo savršeno glatko i kretalo se istom brzinom kao i njegov brod - oko 25 čvorova na sat. Posle izvesnog vremena, zagonetna je podmornica iznenada promenila smer za 90 stepeni, zaronila, prošla ispod 'Navveroa' i nestala u mračnim dubinama Atlantskog okeana.
    Solomon Suljman navodi i tragični slučaj, verovatno vezan za tajanstveni 'roneći' objekat, koji se dogodio u italijanski teritorijalnim vodama 18. septembra 1978. godine. Ribar po imenu Vincetti tog je dana sa svojom kočom otplovio na Jadran, a već sledećeg dana načđen je na dubini od 20 metara. Ovu čudnu tragediju obeležile su dve neobične okolnosti: nije se dogodio nikakav sudar, jer na čamcu nije bilo nikakvih tragova koji bi upućivali na to, a drugo, prilikom obdukcije, u plućima nesretnog Vincetta nije pronađena nijedna kap vode!
    Tragičnog dana, u području Jadrana u kome je Vincetti obično lovio ribu, neki su ribari registrovali misteriozni 'stub svetlosti', koji je izbijao iz mora, a kada su mu se približili on je zaronio i nestao. Te 1978. godine Jadransko je more postalo središnja tema mnogih lovaca na misterije. U njegovim su se vodama događale krajnje neobjašnjive pojave i fenomeni.
    U noći 3. novembra italijanski ribar Antonio Paleska iz San Benedeta del Tronta prvi put opaža neobičnu pojavu na moru:
- Bio sam na otvorenom moru kada sam, oko tri ili četiri sata ujutro, opazio neku čudnu gotovo ružičastu svetlost kako prati moju koču. Moram priznati da sam se uplašio, jer takvo nešto nikada u životu nisam vidio. Sakupio sam mrežu i krenuo prema obali. No, tajanstveno ružičasto svetlo me i dalje pratilo. Obilazilo je oko moje koče i ja nisam mogao odgonetnuti šta bi to moglo da bude. Užasno sam se uplašio. Tek kada sam se približio obali, posle puna dva sata pratnje, tajanstveno je svetlo prestalo da me prati. Nestalo je u dubinama mora.
    Prvih su dana italijanski ribari zbijali šale na račun Antonia Paleska, ali su uskoro - kada su se i sami uverili u neobične pojave - u pomoc pozvali civilne i vojne eksperte. Tih su dana mnogi ribari bili svedocima pojave čudne svetlosti, golemih vodenih stupova koji su iznenada izbijali iz mora, penušanja i ključanja vode, zagonetnih belih pruga, loptastih letećih tela što su izletali iz mora i ponovo se vraćala u njega...
    - Iznenada sam na radaru ugledao neko čudno telo koje nas prati – ispričao je svoj doživljaj Đovani Merlini, zapovednik ribarskog broda 'Andrea Padre'. – Upitao sam: Ko je iza nas? Javite se!... Mornari su mi rekli da iza nas nema nikoga. Naljutio sam se i otišao da se u to sam uverim. I zaista, nisam video nikoga da nas prati, ali je radar i dalje registrovao nekog fantomskog pratioca koji je imao oblik plovećeg pauka!
    Drugi italijanski ribar, Alberto Matuči, koji je tih dana ribario na svojoj koči 'Luna Madre', ispričao je novinarima sledeće:
    - Prvo je naš radar poludeo, a zatim nas je iznenada zaslepila jaka svetlost koja se neprestano premeštala po moru. Najčudnije u svemu tome bilo je što se ta misteriozna svetlost nije reflektovala na moru!

ŠTA SE ZBIVA ISPOD VODE

    U noći 9. novembra neobične fenomene po prvi put registruje jedan vojni patrolni čamac CP 2018 italijanske Ratne mornarice. Oko 20,45 sati, dok su se nalazili devet kilometara daleko od Silvi Marine, ugledali su ružičastu svetlost koja se rasipala u prečniku oko tri stotine metara, a zatim odjednom nestala. Sva kasnija patroliranja bila su bezuspešna, a more na kome se fantomska svetlost pojavila duboko je oko 23 metra i isključuje svaku mogućnost prisustva podmornice.
    Narednih dana uplašeni ribari nisu isplovljavali na jadransku pučinu, ali su i dalje bili svedoci neobičnih pojava.
    - Nalazio sam se šest kilometara od obale – seća se Đuzepe Merlini. – Bilo je oko 10 sati ujutro kada sam primetio da se nešto čudno događalo sa radarom. Kao da ga je neko isključio.
   Pogledao sam oko sebe i opazio ogromnu brazdu kako preseca more. Takav trag iza sebe ostavlja jedno veliki motorni brod. Medutim, na površini mora nije bilo ničeg, baš ničeg!
   Slične tragove u moru videlo je bar dvadesetak pomoraca. Ali, drugi ribari doživeli su da u njihovoj blizini iznenada, bez ikakvog vidljivog i logičnog razloga, proključa more!
    - Prvo je vladao mukli mir, a more je bilo glatko poput ulja - seća se Karlo Vodi. - Odjednom, nedaleko od nas, voda počinje da ključa. Utisak je kao da se ispod mora nalazi nekakva mašina koja proizvodi penu. Ogromnu penu, barem 600-700 metara u prečniku. Usred te pene kao da se pokretalo nekakvo golemo, tamno, ploveće telo...
    Analizirajući fantomske pojave u Jadranu, italijanski pukovnik De Martino izjavio je novinarima da se većina zagonetnih pojava može pripisati prisustvu stranih podmornica, ali što se tiče vodenih stupova, svetlećih fenomena i smetnji na radarima, to spada u istu kategoriju kojoj pripadaju i - leteći tanjiri!
    Ovakvih slučajeva ima u celom svetu. Šta su misteriozni predmeti koji izleću iz mora praćeni bleštavom svetlošću, možemo samo da nagađamo, a u arhivama KGB-a možda se krije i pravi odgovor na ovo pitanje. Jedno je sigurno, naša planeta, a pogotovo dubine mora i okeana, nisu još nimalo istražene, a u tim dubinama kriju se očigledno velike tajne.etan tekst zahteva ovog 'doktora dobročinitelja'.

DRAMA U ARTIČKIM VODAMA

    Prema američkim saznanjima, KGB je u strogoj tajnosti čuvao najmanje 19 dosijea o stradanjima sovjetskih 'migova' koji su imali zadatak da unište neidentifikovane letelice što su se vrzmale iznad sovjetskih vojnih baza! Nekako u isto vreme kada su se visoki avio i pomorski vojni i civilnim eksperti Sjedinjenih Država, izvodeći ultratajne vojne manevre u vodama Puerto Rika (područje koje pripada Bermudskom trouglu), osvedočili da su za sve vreme vežbe bili pod prismotrom 'uljeza' - neidentifikovane podmornice - koja je raspolagala fantastičnim karakteristika i bila neuhvatljiva za američke pomorske i vazduhoplovne snage, u drugom delu sveta, u severnom Atlantiku, poznati arktički istraživač doktor Rubens J. Villel, te kormilar i dežurni oficir, koji su učestvovali u vojnim-mornaričkim manevrima pod službenim nazivom 'Operacija Deep Free Z.', iznenada su postali svedocima tajanstvenog događaja koji će dugo vremena biti predmetom najsuptilnije istrage američkih naučnika. Evo kako je taj zbunjujući događaj opisao Solomon Suljman:
'...Dan se bližio smiraju. Doktor Villela se nalazio na palubi, kada je odjednom vidio da se nešto pojavilo iz morske vode. Silovitom snagom probilo je led debljine od tri metra i poput ogromnog srebrnastog metka nestalo u nebesima. Ogromne sante leda podignute na nekoliko desetina metara sa topovskom bukom sručile su se nazad na ledeni sprud, a voda u ogromnoj rupi naprosto je ključala. Iznad nje su se dizali oblaci pare, što je najverovatnije ukazivalo na džinovsku energiju procesa, koji tek što se odigrao...'
Kome je pripadala neidentifikovana letelica koja je izletela iz hladnih arktičkih voda? Šta je radila i gde je nestala?
    Mnogo kasnije, u vreme Jeljcina, američki i ruski naučnici su izmenili tajna dokumenta i saznanja o nekim slučajevima za koje je bila zainteresovana i jedna i druga strana.
Prema američkim saznanjima, KGB je u strogoj tajnosti čuvao dosijee o stradanjima sovjetskih letelica koje su imali zadatak da unište neidentifikovane letelice, a neke od njih vinule su se, poput projektila, iz morskih dubina. Kako su Sovjeti verovali da se radi o najnovijim američkim špijunskim letelicama, pokušavali su da ih zaustave i obore, ali su njihovi 'migovi' doživljavali tragičan kraj.
    Iz tih dramatičnih vremena potiče i fotografija neidetifikovanog letećeg objekta u obliku cigare, koja je snimljena neposredno nakon izletanja tajanstvene letelice iz morskih dubina. Desilo se to iza polarnog kruga, nedaleko od dalekog Koljskog poluotoka. Slučaj nikada nije objašnjen, ali su članovi specijalno oformljene komisije, koju je predvodio ugledni sovjetski ufolog, zamenik rukovodioca Sekcije za podvodna istraživanja Akademije nauka SSSR, doktor V. Ažaža, sakupili podatke da su samo u dve godine -1980. i 1981. - stanovnici okolnih sovjetskih oblasti registrovali izletanje iz voda ovog regiona najmanje 36 misterioznih letećih objekata. Istraživanja koja su sledećih mesici i godina preduzeta nisu sovjetske naučnike odvela do racionalnih odgovora. Tako su i ovi slučajevi adaktirani. Ali, krenimo dalje.
    Petnaestog oktobra 1975. godine u 16 sati, u neposrednoj blizini Marseja, u francuskim priobalnim vodama, iznenada je iz vode izleteo srebrnasti disk sa prečnikom oko deset metara. Prema izjavama jednog inženjera za svetionike i bankine, te 16 radnika koji su bili očevici čudnog događaja, tajanstveni disk (leteći tanjir) je napravio nekoliko krugova, zatim se podigao na visinu od nekih 120 metara, ostao na toj visini oko 90 sekundi, a zatim iz mesta jurnuo neshvatljivom brzinom i nestao u nebu.
    Godina 1977. po mnogo čemu je bila godina NLO-a. Viđani su iznad mnogih područja sveta, a dopisnik novinske agencije Reuters iz Tokija, 29. oktobra je odaslao sledeću vest:
    'Iz Urugvaja, gde su poslednjih meseci viđeni u velikom broju, leteći tanjiri su se, izgleda, preselili u Japan'. Prema izjavama očevidaca, jedan tajanstveni leteći predmet pojavio se na nebu iznad severnog dela ostrva Honšu. Pilot japanske kompanije Jal i jedan astronom, izjavili su da su videli vatrenu loptu koja se, pred njihovim očima, podelila u više manjih, koje su se već sledećeg trenutka izgubile u dubokim vodama Pacifika!...'¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

NLO i Vanzemaljski SvetNLO i Vanzemaljski Svet - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Mesec i Njegove Mene
Testirajte Reflekse