Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 31. Oktobar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 31. oktobra! Šta se sve nekada dešavalo trideset prvog oktobra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je praznik Sveti apostol i jevanđelist Luka. Rođen je u Antiohiji i bio je veoma obrazovan. U mladosti je izučio grčku filosofiju, medicinu i živopis. U vreme delatnosti Gospoda Isusa na zemlji, sveti Luka je u Jerusalimu video Spasitelja licem u lice, čuo njegovu spasonosnu nauku i poverovao u nju.
Ubrzo je uvršten među sedamdeset apostola i poslan na propoved, a na putu za Emaus video je vaskrslog Gospoda. Po silasku Duha svetoga na apostole, Luka se vratio u Antiohiju i tamo radio sa apostolom Pavlom, s kojim je putovao u Rim obraćajući u veru Hristovu neznabošce i Jevreje. Na molbu hrišćana, napisao je Jevanđelje oko 60. godine. Po smrti apostola Pavla, Luka je propovedao Jevanđelje po Italiji, Dalmaciji i Makedoniji. Živopisao je tri ikone Presvete Bogorodice i ikone svetih apostola Petra i Pavla. Zato se sveti Luka smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. I u dubokoj starosti nastavio je da putuje i propoveda u Liviji, Gornjem Misiru i Grčkoj i da ljude obraća hrišćanskoj veri. Napisao je i Dela apostolska i posvetio ih Teofilu, knezu Ahaje. Imao je 84 godine kada su ga neznabošci stavili na muke, a potom obesili na jednu maslinu u gradu Tebi. U vreme cara Konstancija, mošti ovog svetitelja prenesene su u Carigrad.

475. - Romul Avgustul je proglašen za cara Zapadnog rimskog carstva.

683. - Tokom opsade Meke, u požaru je uništena Kaba.

1448. - Umro je Jovan VIII Paleolog, vizantijski car.

1517. - Umro je Fra Bartolomeo, italijanski slikar koji se smatra pretečom baroka.

1517. - Martin Luther u Wittenbergu je objavio 95 teza o trgovanju oprostima, o dogmama i uredenju Katoličke crkve. To je bio početak reformacije i tako je nastala evangelistička verska zajednica.

1632. - Rođen je Johanes Vermer, holandski slikar. Bio je jedan od najvećih holandskih majstora XVII veka. Nepriznat i neshvaćen za života, dva veka kasnije svrstan je među najveće umetnike u istoriji slikarstva, a njegove slike dostigle su astronomske cene: 'Pogled na Delft', 'Žena s pismom', 'Devojka s đerdanom', 'U ateljeu', 'Čas muzike' ...

1705. - Rođen je papa Kliment XIV.

1711. - Rođena je Laura Basi, italijanska naučnica i prva žena koja je zvanično držala predavanja na nekom fakultetu u Evropi.

1760. - Rođen je Kacušika Hokusaj, jedan od naznačajnih japanskih umetnika.

1793. - Rođen je Džejms Dunlop, škotsko-australijski astronom.

1795. - Rođen je Džon Kits, engleski književnik. Za pet godina stvaralaštva, jer je umro u 26. godini, ostavio je delo koje ga svrstava u jednog od najvećih pesnika engleske književnosti: 'Endimion', 'Oda slavuju', 'Oda grčkoj urni', 'Oda jeseni'.

1815. - Rođen je Karl Vajerštras, nemački matematičar.

1825. - Rođen je Eugen Kvaternik, hrvatski političar, pisac i revolucionar.

1835. - Rođen je Adolf von Baeyer, austrijski fizičar.

1848. - Meksički car Agustin de Iturbide je raspustio Meksički kongres i zamenio ga vojnom huntom.

1848. - Carske čete pod vođstvom feldmaršala Alfreda Vindišgreca zauzele su Beč, čime je ugušen osmomesečni Bečki ustanak tokom kojeg je bila uspostavljena revolucionarna vlada.

1851. - Umro je srpski pisac Petar II Petrović Njegoš, crnogorski vladar i vladika, prema većini književnih kritičara najveći srpski pesnik, čija je kruna stvaralaštva nenadmašni dramski spev 'Gorski vijenac'. Školovao se u Cetinjskom manastiru i u Topli kod Herceg Novog, a učitelj mu je bio i Sima Milutinović Sarajlija, koji ga je uputio u istoriju, filozofiju i književnost. Kao državnik je položio temelje moderne crnogorske države, ustanovio izvršnu vlast i senat, organizovao sudove, uveo poreze i izdejstvovao veću pomoć Rusije, ali nije ostvario san o tome da zajedno sa Srbijom oslobodi Bosnu i Hercegovinu. Takođe je podigao prvu osnovnu školu, a 1834. je osnovao štampariju. Ostala dela: filozofski ep 'Luča mikrokozma', spev 'Lažni car Šćepan Mali', misaone i lirske pesme.

1858. - Rođen je Maximilian Njegovan, austro-ugarski admiral.

1864. - Nevada je postala savezna država SAD.

1871. - Na osnovu Ustava iz 1869. godine, poznatog kao Namesnički ustav, donet je prvi zakon o poroti u Srbiji, koji je stupio na snagu 1. januara 1872.

1876. - Rođena je Natalie Clifford Barney, američko-francuska spisateljica.

1887. - Rođen je kineski generalisimus Čang Kaj Šek, koji je uz pomoć Zapada 47 godina diktatorski vladao, najpre Kinom, zatim Tajvanom, gde je s pristalicama pobegao kad su ga porazili komunisti. Posle smrti vođe Kuomintanga i predsednika Kine Sun Jat Sena izvršio je vojni udar u Kantonu u martu 1926. i započeo borbu protiv levog krila Kuomintanga i Komunističke partije Kine. Uprkos ogromnoj materijalnoj pomoći SAD, njegov režim je krahirao u pokušaju da uguši revoluciju koju je predvodio lider komunista Mao Ce Tung. U februaru 1950. s ostatkom trupa prešao je na ostrvo Formoza, današnji Tajvan, na kojem je uspostavio takozvanu Republiku Kinu, kojom je vladao do smrti 1975.
1892. - Rođen je Aleksandar Aleksandrovič Aljehin, ruski šahista i svetski šampion u šahu.

1908. - U Londonu svečano zatvorene IV. Ljetne olimpijske igre.

1912. - Grad Peć i cela Metohija su oslobođeni od Turaka.

1912. - Rođena je Dejl Evans, američka pevačica i glumica.

1916. - Umro je Charles Taze Russell, osnivač hrišćanske verske zajednice 'Jehovini svedoci'.

1918. - Poražena Austro-Ugarska u Prvom svetskom ratu predala je u Puli Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca sve brodove i opremu i utvrđenja u Kotoru, Šibeniku, Rijeci, Puli i Trstu. Nova država dobila je 300 plovila, uključujući 12 bojnih brodova, 11 krstarica, 56 torpiljerki i 18 razarača. Sledeće noći, italijanski diverzanti su potopili bojni brod 'Viribus unitis', na kojem su poginuli prvi komandant jugoslovenske mornarice, admiral Janko Vuković, i 350 mornara.

1918. - U Temišvaru je proglašena tzv. Banatska republika, u uzaludnom pokušaju Mađarske da zadrži severni Banat i zaustavi opredeljenje Srba i drugih žitelja Vojvodine za južnoslovensku državu.

1918. - Umro je Egon Schiele, austrijski slikar i grafičar.

1918. - U atentatu je ubijen bivši mađarski premijer grof Ištvan Tisa, vođa reakcionarne Nacionalne stranke rada.

1919. - Rođena je Ljiljana Krstić, glumica.

1920. - Rođen je Eduard Adorno, nemački političar.

1920. - Rođen je Helmut Njuton, poznati nemački fotograf.

1920. - Rođen je Fritz Walter, nemački fudbaler.

1921. - Rođen je Branko Stanković, jugoslovenski i srpski fudbalski trener.

1922. - Rođen je Norodom Sihanuk, kralj Kambodže. Na presto ga je prvi put dovela francuska kolonijalna vlast 1941. Abdicirao je 1955. u korist oca Norodoma Suramarita, a posle njegove smrti 1960. ponovo je postao šef države. Oboren je sa vlasti 1970. u državnom udaru generala Lon Nola, potom je kratko (1975-1976) bio predsednik tokom režima Crvenih Kmera. Posle niza burnih političkih promena, 1993. je ponovo postao kralj Kambodže.

1922. - Benito Musolini je došao na vlast u Italiji.

1924. - U Milanu je bio održan sastanak predstavnika svetskih štednih ustanova nakon krize poslije Prvog svetskog rata i od tada se obilježava Svetski dan štednje.

1925. - Reza Šah Pahlavi je došao na iranski presto i osnovao dinastiju Pahlavi, koja je vladala tom zemljom do Islamske revolucije 1979.

1926. - U Detroitu je od zapaljenja pluća preminuo najslavniji mađioničar svih vremena - Hari Hudini. Rođen je kao Erih Vajs, a promenio je ime u čast francuskog mađioničara Robera Hudina.

1927. - Rođen je Branko Petranović, srpski pravnik i istoričar.

1929. - Rođen je Bud Spencer, italijanski glumac.

1939. - Rođen je Boris Mutić, poznati jugoslovenski i hrvatski sportski novinar.

1940. - Pobedom britanske avijacije završena je bitka za Britaniju koju su u julu počeli Nemci snažnim bombardovanjem i pomorskom blokadom Ujedinjenog Kraljevstva. Pošto su Britanci su preuzeli vazdušnu kontrolu nad Lamanšom, Nemci su odustali od invazije.

1941. - Posle 14 godina gradnje završen je spomenik Maunt Rašmor.

1944. - Nemci su u Drugom svetskom ratu, posle gubitka Beograda, između Dunava, bosutskih šuma i reke Save izgradili šest linija odbrane u dubini oko sto kilometara i formirali Sremski front. Posle krvavih borbi, front je probijen 12. aprila 1945, čime su počele završne operacije za oslobođenje Jugoslavije, ali je cena bila strašna - na 'sremskoj klanici' poginulo je najmanje 30.000 mobilisanih srbijanskih mladića poslatih u borbu praktično bez obuke.

1947. - Rođen je Herman van Rompuy, belgijski političar i prvi predsednik Evropske Unije.

1950. - Rođen je Džon Kendi, kanadski komičar i glumac.

1952 - SAD su na Maršalskim ostrvima na Tihom okeanu, izvele prvu probu hidrogenske bombe.

1953. - Rođena je Dani Klein, belgijska pevačica, članica grupe Vaya Con Dios.

1954.- U Zagrebu dogodila se jedna od najvećih tramvajskih nesreća u svetu - Mirogojska tramvajska nesreća

1954. - Počela je revolucija u Alžiru protiv Francuske vlasti.

1956. - Bombardovanjem egipatskih aerodroma, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska su počele napad na Egipat, tokom Suecke krize.

1961. - U procesu destaljinizacije Sovjetskog Saveza, Staljinovi posmrtni ostaci premešteni su iz mauzoleja na Crvenom trgu u grobnicu koja se nalazi uz zidine Kremlja.

1961. - Rođen je Larry Mullen, irski muzičar iz grupe U2.

1961. - Rođen je Peter Jackson, novozelandski režiser.

1963. - Rođen je Karlos Dunga, brazilski fudbaler.

1963. - Rođen je Rob Šnajder, američki glumac, komičar, scenarista i režiser.

1964. - Rođen je Marco van Basten, slavni holandski fudbaler.

1970. - Rođen je Viktor Jelenić, srpski vaterpolista.

1971. - U Švajcarskoj su na izborima za Nacionalno vece prvi put smele učestvovati i žene.

1972. - Umrla je srpska slikarka nemačkog porekla - Beta Vukanović, koja je tokom bezmalo 80 godina naslikala impozantan broj ulja, akvarela i crteža i kao pedagog uticala na generacije srpskih slikara. Jedan je od osnivača 'Lade' i 'Cvijete Zuzorić', društva srpskih umetnika, slikara i vajara, i začetnik za ono doba relativno smele karikature. Isprva je slikala u maniru impresionista, ali se kasnije približila čvršćoj realističkoj formi.

1972. - Rođen je Kris Taker, američki glumac, poznat iz filmskog serijala 'Gas do daske' gde je glumio sa Džeki Čenom.

1978. - Umro je Dragutin Novak, prvi hrvatski pilot.

1983. - Rođen je Aleksandar Griščuk, ruski šahovski velemajstor.

1984. - Indijska premijerka Indira Gandi je ubijena u atentatu koji su izvršili dvojica njenih telohranitelja Sika.

1991. - Na prvim višepartijskim izborima u Zambiji, Frederik Čiluba je pobedio protivkandidata Keneta Kaundu, lidera u borbi za nezavisnost i prvog predsednika zemlje.

1993. - Osnovana Crnogorska pravoslavna crkva.

1993. - Umro je Federico Fellini, italijanski režiser. Bio je jedan od najistaknutijih predstavnika italijanskog neorealizma. Dobitnik je tri Oskara za filmove 'Ulica', 'Kabirijine noći' i 'Osam i po'. Ostali filmovi: 'Amarkord', 'Sladak život', 'Đulijeta i duhovi' ...

1995. - Šestočlana delegacija Republike Srpske i SR Jugoslavije otputovala iz Beograda u SAD na pregovore o postizanju mirovnog sporazuma za bivšu BiH, koji su održani u vazduhoplovnoj bazi 'Rajt Peterson' u Dejtonu. Tročlanu delegaciju Republike Srpske činili su potpredsednik Srpske Nikola Koljević, predsednik Narodne skupštine Momčilo Krajišnik i ministar inostranih poslova Aleksa Buha. U jugoslovenskom pregovaračkom timu bili su predsednici Srbije i Crne Gore Slobodan Milošević i Momir Bulatović, te ministar inostranih poslova SR Jugoslavije Milan Milutinović.

1999. - Tokom 113. fudbalskog derbija između Partizana i Crvene zvezde u sukobima navijača poginuo je sedamnaestogodišnji Aleksandar Radović. To je bio prvi slučaj nasilne smrti na fudbalskim utakmicama prve lige u Jugoslaviji.

1996. - Umro je francuski filmski režiser Marsel Karne, koji je dao pečat epohi 'crnog realizma'. Njegove filmove odlikuju poetski realizam, znalačko stvaranje atmosfere i plastična vrednost slike. Filmovi: 'Obala u magli', 'Hotel Sever', 'Dan se rađa', 'Večernji gosti', 'Deca raja', 'Varalice', 'Tereza Raken'.

1996. - Brazilski putnički avion 'foker-100' srušio se u blizini Sao Paola odmah posle poletanja, usmrtivši svih 96 ljudi u avionu i još pet na tlu.

1999. - Šiptarski teroristi vatrenim oružjem pokušali da ubiju predsednika Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Momčila Trajkovića. Pucajući kroz vrata njegovog stana u centru Prištine, ranili su ga.

2000. - Iz Bajkonura je lansirana ruska raketa Sojuz TM-31 u kojoj suse nalazili prvi stanovnici Međunarodne svemirske stanice.

2003. - U Maleziji je nakon 22 godine izabran peti po redu predsednik vlade Abdulah Ahmad Badavi. On je na toj dužnosti zamenio Mahatira Mohameda koji je sa reputacijom najkontroverznijeg azijskog lidera vladao tom zemljom jugoistočne Azije od 1981.

2005. - Rođena je Leonora od Borbona, španska princeza.

2007. - Španski sud je proglasio krivim 21 lice, koliko ih je optuženo za učešće u bombaškim napadima na vozove u Madridu, pri čemu je poginula 191 osoba, a povređeno njih više od 1.800.

2010. - Na izborima u Brazilu za novog šefa države izabrana je DilmaVana Rusef i ona je prva žena predsednik u istoriji te zemlje.

2011. - Unesko je primio Palestinu u punopravno članstvo, nakon čega su Kanada, SAD i Izrael obustavili finansiranje te organizacije.

2011. - Umro je Florijan Albert, slavni mađarski fudbaler.

2015. - Poginulo je 217 putnika i sedam članova posade kada se ruski avion, koji je leteo na liniji Šarm el-Šeik - Sankt Peterburg, srušio u centralnom delu Sinajskog poluostrva. Rusija je ovu avionski nesrećuo karakterisala kao teroristički napad.

2015. - U noćnom klubu u Bukureštu tokom hevi-metal koncerta izbio jepožar izazvan pirotehničkim uređajima i u stampedu nastalom u panici posetilaca da napuste klub, poginula je 61 osoba, a blizu 200 povređeno.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana