Home Dugme
Meni

Desilo Se u Ovaj Dan - 29. Oktobar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 29. oktobra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset devetog oktobra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
539. pre naše ere - Persijski car Kir pokorio je Vavilon.

439. - Vandali, predvođeni kraljem Gejserihom, osvojili Kartaginu, koja je postala glavni grad vandalske države u Africi.

588. - Težak zemljotres pogodio Antiohiju, jedan od najvećih gradova Istočnorimskog carstva.

1017. - Rođen je Hajnrih III, car Svetog rimskog carstva.

1321. - Umro je srpski kralj Stefan Milutin Nemanjić, koji je Srbiju učinio najmoćnijom državom na Balkanu, što je njegovom unuku Dušanu omogućilo da stvori carstvo. Na Saboru u Deževu 1282, presto mu je na osnovu sporazuma ustupio stariji brat Dragutin, koji je zadržao samo severne krajeve Srbije. Koristeći borbu dinastija Anžujaca i Paleologa, osvojio je znatan deo Makedonije, preneo prestonicu u Skoplje i nameravao da srpsku državu širi prema Egejskom moru.

1507 - Rođen je španski vojskovođa Fernando Alvares de Toledo, vojvoda od Albe. Kao namesnik Holandije (1567-73) sprovodio je teror nad protivnicima španske krune, tokom kojeg je pogubljeno 18.000 ljudi. Preko svoje špijunske mreže podsticao je progone hugenota u Francuskoj za vreme Katarine Mediči.

1618. - Ser Volter Rali, engleski državnik i istraživač, pogubljen je zbog optužbe da je kovao zaveru protiv kralja Džejmsa. Pripadao je književnom pokretu engleskih ateista. Prvi je vodio engleske ekspedicije za kolonizaciju Severne Amerike, prvi je preneo kulturu krompira iz Amerike u Englesku i raširio upotrebu duvana.

1656. - Rođen je Edmund Halej, engleski astronom, matematičar, meteorolog i fizičar.

1783. - Umro je Jean le Rond d'Alembert, francuski matematičar i fizičar.

1811. - Rođen je francuski socijalista-utopista Žan Žozef Šarl Luj Blan, koji je tvrdio da socijalističko društvo može biti stvoreno mirnim putem, uz pomoć države, osnivanjem 'zadružnih radionica' i zemljoradničkih komuna. Djela: 'Organizacija rada', 'Istorija deset godina, 1830-1840.', 'Istorija Francuske revolucije'.

1814. - Prvi parni ratni brod 'Fulton', koji je konstruisao Robert Fulton, porinut u njujorškoj luci.

1881. - U Japanu osnovana prva nacionalna politička stranka.

1882. - Rođen je Jean Giraudoux, francuski dramatičar.

1888. - U Carigradu potpisana Konvencija o Sueckom kanalu, prema kojoj 'kanal treba da bude slobodan i otvoren, za vreme rata i u vreme mira, za sve trgovačke i ratne brodove, bez obzira na razlike u zastavama'.

1889. - Umro je Nikolaj Černiševski, ruski pisac, književni kritičar i revolucionar. Zbog propagiranja ideja seljačke revolucije i utopijskog socijalizma prognan je u Sibir. U romanu 'Šta da se radi' vatreno je propagirao socijalističko-utopijske poglede na probleme braka, porodice, emancipacije žene i društvenih ideala. Ostala dela su mu: 'Ogledi o Gogoljevom periodu ruske književnosti', 'Književno-kritički članci', 'Rus na randevuu' ...

1897. - Rođen je Josef Gebels, nemački nacistički ministar propagande. Bio je glavni propovednik fašizma i veliki ratni zločinac. Ostao je uz Hitlera do kraja života. Pred pad Berlina (maj 1945), izvršio je samoubistvo sa celom porodicom.

1908. - Umro je Silvije Strahimir Kranjčević, hrvatski književnik.

1910. - Rođen je Džuls Alfred Ejer, engleski filozof, čija se knjiga 'Jezik, istina i logika' smatra manifestom logičkog pozitivizma- Ostala dela su mu: 'Zasnivanje empirijskog znanja', 'Problem saznanja', 'Pojam osobe' ...

1911. - Umro je Džozef Pulicer, američki novinar mađarskog porekla. Iznošenjem upadljivih primera društvene i ekonomske nejednakosti težio je reformama i otklanjanju zloupotreba. Otuda je u SAD dobio nadimak Osnivač senzacione štampe. Osnivač je Pulicerove nagrade za dela iz oblasti američke istorije, poezije, drame, romana, muzike i novinarstva. Nagrade se dele svake godine, a ograničene su samo na američke državljane.

1918 - Hrvatski sabor je posle raspada Austro-Ugarske u Prvom svetskom ratu proglasio raskid državno-pravnog odnosa sa Habsburškom monarhijom i proglasio pristupanje Hrvatske Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

1923. - Mustafa Kemal Ataturk proglašava Republiku Tursku. Glavni grad postaje Ankara.

1929. - Krah Njujorške berze, poznat kao 'crni utorak', označio početak velike krize koja je uzdrmala temelje američke privrede, a kasnije se proširila na ceo svet. Industrijska proizvodnja pala u razvijenim zemljama na nivo sa početka veka, a bez posla ostalo 26 miliona ljudi.

1929. - Rođen je Ivan Bek, srpski i jugoslovenski fudbaler.

1932. - Umro je Žozef Babinski, francusko-poljski neurolog.
1936. - U prvom vojnom udaru u arapskom svijetu general Bakr Sidki oborio iračku vladu.

1941. - U Osijeku su ustaše streljale šestoricu Jevreja zbog davanja priloga za 'Crvenu pomoć'.

1943. - Rođen je Dušan Ivković, srpski košarkaš i trener.

1950. - Umro je Gustav V, švedski kralj koji je tokom vladavine od 1907. osigurao neutralni status Švedske u oba svetska rata.

1956. - U vreme Suecke krize, dva dana uoči francusko-britanskog napada na Egipat izraelska vojska napala Sinajsko poluostrvo.

1957. - Diktator Fulhensio Batista suspendovao kubanski ustav.

1959. - Umro je Sisavang Vong, laoški kralj.

1961. - Sirija je istupila iz Ujedinjene Arapske Republike.

1962. - SAD su obustavile pomorsku blokadu Kube na zahtev generalnog sekretara UN U Tanta. SAD su blokirale Kubu zbog instalisanja sovjetskog raketnog oružja na ostrvu, čime je izazvana Karipska kriza, okončana prethodnog dana sporazumom američkog i sovjetskog lidera - Džona Ficdžeralda Kenedija i Nikite Sergejeviča Hruščova o povlačenju raketa i obustavi blokade.

1964. - Ujedinjena Republika Tanganjika, Zanzibar i Pemba promenila naziv u Tanzanija.

1969. - Uspostavljena prva udaljena veza između dva kompjutera na univerzitetima Stanford i Kalifornija. Taj događaj označava početak ere Interneta.

1979. - Rođen je Igor Duljaj, srpski fudbaler.

1988. - Prvi sovjetski raketoplan 'Buran' poletio sa Zemlje.

1996. - U Beču održana aukcija oko 8.000 slika, skulptura i ostalih umetničkih dela koja su od austrijskih Jevreja u Drugom svetskom ratu oteli austrijski i nemački nacisti. Prihod dodeljen ljudima koji su preživeli holokaust.

1998. - Komisija za istinu Južne Afrike predala izveštaj predsedniku Nelsonu Mandeli u kom su bivši predsednik Bota, Mandelina bivša supruga Vini, Butelezi i Afrički nacionalni kongres optuženi za kršenje ljudskih prava.

1998. - Veteran američke astronautike Džon Glen u 77. godini spejs-šatlom 'Diskaveri' ponovo poleteo u kosmos, 36 godina posle svoje prve kosmičke misije. Za vreme devetodnevne misije, on je učestvovao u proučavanju koje je sprovodila NASA o zdravstvenim problemima prouzrokovanim starenjem.

1999. - Iranski predsednik Muhamed Hatami završio posetu Parizu, prvu od 1979, a tokom koje je apelovao na globalnu toleranciju i bolje povezivanje sa Zapadom.

2000. - Više od 30.000 ljudi demonstriralo protiv neonacista u nemačkom gradu Diseldorfu.

2001. - Japan usvojio kontroverzan zakon koji dozvoljava japanskim oružanim snagama, prvi put posle Drugog svetskog rata, da budu angažovane u inostranstvu kao podrška američkim napadima u Avganistanu.

2002. - Pod pritiskom pakistanskog predsednika zatvoreno 12 pripadnika Islamskog militarističkog pokreta radi istrage o oružanom napadu na jednu hrišćansku crkvu, u kom je ubijeno 16 osoba.

2002. - U požaru koji je zahvatio petospratni Međunarodni trgovinski centar u južno-vijetnamskom gradu Ho Ši Min, poginulo je 61, a povređeno više od 100 ljudi. To je bio najveći požar u tom gradu u poslednjih 27 godina.

2002. - Umro je Dragan Malešević Tapi, srpski slikar.

2003. - U Tokiju je osuđen na smrt vešanjem doktor Tomomas Nakagava, jedan od vođa japanskog kulta Strašnog suda, koji je 1995. učestvovao u napadu smrtonosnim nervnim gasom na tokijsku podzemnu železnicu kada je umrlo 12 ljudi.

2003. - Umro je italijanski tenor Franko Koreli jedan od najpopularnijih operskih pevača 20. veka, koji je nastupao u vodećim svetskim kućama, od milanske Skale do Metropoliten opere u Njujorku.

2004. - Lideri Evropske unije potpisali su u Rimu evropski ustav, a 25 zemalja članica EU imale su rok od dve godine za njegovu ratifikaciju.

2004. - Arapska televizija Al Džazira emitovala je video snimak u kojem je vođa Al Kaide Osama Bin Laden, prvi put javno priznao da stoji iza terorističkih napada u SAD, 11. septembra 2029. godine.

2006. - U avionskoj nesreći brazilskog aviona koji je nestao iznad prašuma Amazonije poginulo je 155 putnika i članova posade.

2006. - Georgi Parvanov ponovo izabran za predsednika Bugarske.

2010. - Umro je Vojislav Korać, srpski istoričar umetnosti i akademik.

2013. - Umro je ugledni advokat i borac za ljudska prava Srđa Popović.

2015. - Kina je ukinula 'politiku jednog deteta' koja je bila na snazi 36 godina i dozvolila svim kineskim parovima da imaju po dvoje dece.

2015. - U 85. godini umro je Ranko Žeravica, košarkaški stručnjak koji je od šezdesetih godina XX veka sa velikim uspehom dvadesetak godina vodio mušku košarkašku reprezentaciju Jugoslavije do najvećih trofeja. Primljen je u Kuću slavnih FIBE 2007. godine.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana