Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 28. Oktobar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 28. oktobra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset osmog oktobra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
306. - Sin rimskog cara Maksimijana, Maksencije, koji je zaobiđen prilikom podele vlasti 305. godine, proglasio se za cara u Rimu.

312. - Bitka kod Milvijskog mosta, gde rimski car Konstantin pobeđuje uzrupatora Maksencija. To je bio zvod u Milanski edikt i slobodu hršćanstva.

1017. - Rođen je Henrik III, nemačko-rimski car.

1412. - Umrla je Margareta I, danska kraljica.

1453. - Ugarski kralj Ladislav V Posmrče krunisan za kralja Češke u Pragu kao Ladislav I.

1467. - Rođen je Erazmo Roterdamski, čuveni holandski humanist i inspirator reforme Katoličke crkve. Bitno je uticao na nemačku reformaciju. Reformu crkve zamišljao je kao reformu klera i crkvenih opština, a ne kao reformu dogmi, zbog čega se nije slagao sa Luterom. Naime, zahtevao je napuštanje sholastike - srednjovekovne filozofije koja je pokušavala da dokaže da su verske istine u isti mah i nužne istine razuma i povratak hrišćanstva svojim izvorima, tj. jevanđeoskim principima, koji su bili počeli da se izneveravaju. Duboko je verovao u razum, čovekovu slobodnu volju, pa tako i u obrazovanje, odnosno u obrazovanu elitu koja poštuje i razume jevanđeoske principe.

1492. - Kristifor Kolumbo na prvom putovanju preko Atlantika otkrio Kubu i proglasio je posedom Španije.

1550. - Rođen je Stanislav Kostka, poljski svetac.

1566. - U Beogradu je ustoličen turski sultan Selim II, koji je na prestolu nasledio Sulejmana II.

1628. - Kraljevske trupe pod kardinalom Rišeljeom zauzele, posle višemesečne opsade, uporište protestanata, La Rošel.

1636. - U Kembridžu, u američkoj državi Masačusets, osnovan koledž 'Harvard', najstarija obrazovna ustanova u SAD.

1697. - Rođen je Kanaleto ili pravim imenom Đovani Antonio Kanal je bio italijanski barokni slikar.

1704. - Umro je Džon Locke, engleski filozof i empirist.

1716. - Umro je srpski pomorac i matematičar Marko Martinović, ruski knez, stručnjak za hidrogradnju i brodogradnju, jedan od najučenijih ljudi svog vremena.

1740. - Umrla je Ana I Ivanovna, carica Rusije.

1746. - U zemljotresu u Peruu, u kom su razoreni gradovi Lima i Kaljao, poginulo najmanje 18.000 ljudi.

1793. - Rođen je Eliphalet Remington, američki proizvođać oružja.

1836. - Proglašena federacija Perua i Bolivije.

1841. - Umro je Johan August Arfwedson, švedski hemičar i otkrivač litijuma.

1861. - Umro je Ivan Nikitin, ruski pesnik.

1868. - Rođen je Džejms Conolly, američki student i atletičar, prvi je olimpijski pobednik Igara modernog doba.

1884. - Rođen je srpski kompozitor, muzikolog, pedagog i kritičar Miloje Milojević, profesor Muzičke akademije u Beogradu, jedan od začetnika muzikologije u Srbiji. Osnovao je beogradski orkestar 'Collegium musicum' kojim je i dirigovao.

1886. - Na ostrvu Bidl u njujorškoj luci predsednik SAD Grover Klivlend otkrio Statuu slobode, poklon Francuske, koju je izradio Frederik Ogist Bartoldi.

1891 - U Japanu je u zemljotresu na najvećem ostrvu Nipon poginulo najmanje 10.000 ljudi, a 300.000 ostalo je bez domova.

1900. - Posle skoro pet meseci, u Parizu su završene Olimpijske igre.

1914. - Rođen je Džonas Edvard Salk, američki mikrobiolog, koji je 1953. pronašao vakcinu protiv dečje paralize.

1915. - Povlačeći se sa srpskom vojskom u Prvom svetskom ratu, samoubistvo je izvršio srpski pisac Milutin Uskoković, autor lirskog temperamenta, u čijim se delima sukobljavaju romantizam i moderno shvatanje života i sveta. Završio je prava u Beogradu i doktorirao u Ženevi. Pokušao je da stvori beogradski društveni roman, ulazeći u dramatične sudare ličnosti s gradskom sredinom, ali je više prikazivao unutrašnja stanja intelektualaca nego kompleksnu sliku vremena. Dela su: romani 'Došljaci', 'Čedomir Ilić', zbirka pripovedaka 'Kad ruže cvetaju', crtice 'Pod životom', 'Vitae fragmenta'.

1918. - U Pragu je proglašena prva Čehoslovačka Republika.

1919. - Rođena je Dragica Pravica, narodni heroj.
1919. - U SAD stupio na snagu Zakon o prohibiciji, kojim je zabranjena prodaja pića s više od pola procenta alkohola.

1923. - Umro je srpski političar i publicista Stojan Protić, jedan od tvoraca Radikalne stranke, prvi premijer Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, jer je regent Aleksandar Karađorđević ponudio njemu da sastavi vladu umesto vođi radikala Nikoli Pašiću.

1922. - Oko 40.000 fašista-crnokošuljaša Benita Musolinija krenulo iz Napulja u marš na Rim. Dva dana kasnije kralj Viktor Emanuel III poverio Musoliniju mandat za sastav Vlade. Fašistički režim trajao do jula 1943.

1923. - Umro je Stojan Protić, srpski političar i publicista.

1924. - Rođen je srpski sportski trener Aleksandar Nikolić, tvorac superiorne jugoslovenske škole košarke, najznačajniji stručnjak evropske košarke u XX veku. Košarku je počeo da igra 1946. i nastupao je za više ekipa, uključujući 'Crvenu zvezdu' i 'Partizan', za jugoslovenski nacionalni tim odigrao je 11 utakmica, a 1951. postao je trener reprezentacije Jugoslavije, kojoj je doneo prve medalje 1961. na evropskom i 1963. na svetskom prvenstvu i tutule prvaka Evrope 1977. i sveta 1978.

1929. - Prvi put je rođeno jedno dete u avionu.

1930. - Rođen je Berni Eklston, 'gazda' Formule 1.

1932. - Rođen je Spiros Kiprijanu, kiparski državnik. Šef države je postao 1977, posle smrti predsednika arhiepiskopa Makariosa III.

1933. - Rođen je Garinča, je bivši brazilski fudbaler.

1940. - Italijanske trupe su napale Grčku iz Albanije, pošto je Grčka odbila ultimatum kojim je Italija tražila vojna uporišta na grčkoj teritoriji. Uz pomoć Nemaca Grčka okupirana u aprilu 1941.

1950. - Osnovana Torcida, navijačka grupa Hajduka iz Splita.

1955. - Rođen je Bill Gates, osnivač kompjuterske kompanije Microsoft.

1956. - Rođen je Mahmud Ahmadinežad, iranski predsednik.

1958. - Kardinal Roncalli je izabran za papu Ivana XXIII.

1962. - Džon Fitcdžerald Kenedi i Nikita Hruščov postigli sporazum čime je rešena Kubanska raketna kriza.

1963. - Rođen je Eros Ramacoti, italijanski pevač.

1967. - Rođena je Džulija Roberts, američka filmska glumica.

1971. - Engleska je postala šesta država koja je lansirala svoj satelit u kosmos.

1972. - U Toulousu prvi put poleti prototip Airbusa.

1973. - Rođen je Aleksandar Stanojević, srpski fudbaler i fudbalski trener.

1974. - Šefovi arapskih država, uključujući jordanskog kralja Huseina, usvojili Deklarciju kojom su zatražili stvaranje nezavisne palestinske države.

1982. - Na opštim izborima u Španiji ubedljivu pobedu odnela Socijalistička radnička partija Felipea Gonsalesa.

1992. - Završava se šahovski turnir u Tilburgu, Holandija. Pobeđuje Majkl Adams.

1995. - U požaru koji je izbio u metrou glavnog grada Azerbejdžana, Bakuu, poginulo najmanje 289, povređeno 270 ljudi.

2000. - Na Kosovu, u organizaciji administracije Ujedinjenih nacija, održani lokalni izbori, na kojima je ubedljivo pobedio Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove. Kosovski Srbi bojkotovali izbore, jugoslovenske vlasti ih nisu priznale.

2001. - Predsednik SAD Džordž Buš formirao Grupu za praćenje inostranih terorista, kojom rukovodi javni tužilac Džon Eškroft, a zadatak grupe da pronalazi i deportuje strane državljane koji ilegalno borave u SAD.

2002. - Visoki diplomata SAD-a Lorens Foli, ubijen je u Amanu u Jordanu. Foli je u ambasadi SAD u Amanu vodio američku agenciju za međunarodnu pomoć i saradnju - USAID. On je prvi zapadni diplomata ikada ubijen u toj državi.

2005. - Umro je pozorišni i filmski velikan, glumac Ljuba Tadić. Bio je stalni član Beogradskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta, Ateljea 212 i Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u kojima je ostvario veliki broj zapaženih uloga.

2008. - Na izborima u Maldivima predsednik Maumun Abdula Gejum izgubio je vlast posle 30 godina. On je priznao pobedu opozicionog kandidata Mohameda Našida koji je tokom njegove vladavine više puta bio zatvaran zbog promovisanja demokratije na tom arhipelagu u Indijskom okeanu.

2011. - Umro je književnik i filozof Radomir Konstantinović, najpoznatiji po filozofsko-esejističkom delu 'Filozofija palanke'.

2013. - Umro je Tadeuš Mazovjecki, prvi nekomunistički premijer u zemljama sovjetskog bloka od kraja Drugog svetskog rata i aktivista pokreta 'Solidarnost'.

2013. - Umro je Aleksandar Tijanić, novinar, direktor Radio-televizije Srbije.

2014. - Umro je Majkl Sata, 5. predsednik Zambije.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana