Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 27. Oktobar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 27. oktobra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset sedmog oktobra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je pravoslavni praznik Sveta Petka, jedna od prvih jesenjih srpskih krsnih slava. Paraskeva, kasnije Sveta Petka, je Srpkinja, rođena u bogatoj porodici u romejskom (vizantijski) gradu Epivat, koja je svu imovinu razdelila siromasima i zamonašila se u Carigradu, gde je i umrla. Njene mošti su potom prenesene u Trnovo (Bugarska), ponovo u Carigrad, pa u Beograd i konačno u rumunski grad Jaši. Smatra se zaštitnicom žena i za pomoć joj se obraćaju naročito nerotkinje.

1235. - Umro je Andrija II, hrvatsko-ugarski kralj.

1439. - Umro je Albert II Nemački, kralj Nemačke, Ugarske i Češke.

1505. - Umro je ruski vladar Ivan III Vasiljevič. Veliki knez moskovski od 1462. i 'svih Rusa' ujedinio je veliki broj kneževina, ojačao centralnu vlast i oslobodio ruska područja od Tatara. Izdao je prvi ruski zbornik zakona 'Sudebnik' (1497).

1553. - Na lomači je kao jeretik spaljen španski lekar i teolog Migel Serveto. Spisima 'Christianismi restitutio', u kojima je odbacio hrišćansku doktrinu o Svetom trojstvu, izazvao je gnev i rimokatolika i protestanata.

1612. - Kapitulacijom poljskih trupa u Moskvi propao je plan poljskog kralja Žigmunda III. da postane car Rusije. Time je postao neodrživ sporazum iz 1610. između Sigismunda i Romanovih, prema kojem je Žigmundov sin Vladislav trebao postati car.

1662. - Engleski kralj Čarls Drugi za 2,5 miliona livri prodao Francuskoj luku Denkerk na obali La Manša.

1728. - Rođen je engleski istraživač Džejms Kuk, poznat kao Kapetan Kuk, jedan od najvećih morepolovaca u istoriji. Na osnovu svojih istraživanja napravio je mape Australije, Novog Zelanda i Havajskih ostrva, a 1893. objavljen je njegov dnevnik sa mnogobrojnih putovanja. Ubili su ga 1779. domoroci na Havajima.

1760. - Rođen je August fon Gnajzenau, pruski vojskovođa.

1775. - Osnovana je američka mornarica.

1782. - Rođen je Nikolo Paganini, italijanski virtuoz na violini i kompozitor. Nenadmašni majstor violinske tehnike, Paganini je oduševljavao slušaoce u tolikoj meri da su mu pridavane magične moći.

1795. - SAD i Španija potpisale su madridski sporazum s kojim su bile određene granice između španskih kolonija u S Americi i SAD.

1806. - Napoleonove trupe ušle u Berlin posle pobede nad Prusima u bici kod Jene.

1807. - U dvorcu u Fontenblou Napoleon Bonaparta i španski kralj Karlo IV potpisali sporazum o podeli Portugala.

1810. - SAD anektiraju nekadašnju špansku koloniju Zapadnu Floridu.

1811. - Rođen je Ajzak Merit Singer, američki pronalazač.

1843. - U Srbiji osnovana državna pošta.

1846. - Rođen je Mita Rakić, srpski književnik.

1855. - Rođen je ruski biolog Ivan Vladimirovič Mičurin, koji se bavio poboljšanjem sorti voćaka, godinama eksperimentišući s aklimatizacijom biljaka na hladne zime. Različitim postupcima - hibridizacijom, selekcijom i kalemljenjem - odgajio je niz otpornih sorti trešanja, kajsija, vinove loze i višanja.

1857. - Rođen je srpski socijalista Andra Banković, jedan od pionira srpskog socijalističkog pokreta. Sa socijalističkim idejama upoznao se u inostranstvu, od učesnika Pariske komune i članova nacionalnih sekcija bivše Prve internacionale. Učestvovao je u revolucionarnim pokretima u Rusiji, vratio se u Srbiju 1887. i s Vasom Pelagićem od 1892. radio na organizovanju Socijalističke partije. Uređivao je listove 'Srpski zanatlija' i 'Socijaldemokrat' i inicijator je pokretanja 'Radničkih novina'. Učestvovao je na Prvoj balkanskoj socijalističkoj konferenciji i kongresu Druge internacionale u Londonu.

1858. - Rođen je Teodor Ruzvelt, predsednik SAD od 1901. do 1909. Pripadao je Republikanskoj stranci, ali zbog neslaganja sa Vilijemom Taftom kasnije je osnovao Progresivnu stranku i bio njen kandidat na izborima 1912. Poveo je akciju za izgradnju Panamskog kanala, posredovao u rusko-japanskom ratu 1905. i za to dobio Nobelovu nagradu za mir 1906. godine.

1864. - Rođen je srpski novinar i političar Dragiša Lapčević, jedan od osnivača Radničkog saveza i Srpske socijaldemokratske stranke, podnosilac referata na njihovom Kongresu ujedinjenja 1919. S komunistima se razišao na Vukovarskom kongresu 1920, a iz političkog života povukao se 1923.

1867. - Italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi počeo marš na Rim, pokušavajući da grad oslobodi papske vlasti.

1871. - Velika Britanija anektirala dijamantska polja u Kimberliju u Južnoj Africi.

1874. - Rođen je Oven Jong, američki industijalac i advokat.

1881. - Na izborima za peti Nemački parlament kao najjača frakcija pokazao se Katolički centar (100 mjesta), dok je državni kancelar Otto von Bismarck morao prihvatiti poraz, skupivši samo 52 mandata (47 mjesta), pa je bio prisiljen vladati s promjenjivim većinama.

1891. - U Japanu u zemljotresu na najvećem ostrvu Honšu poginulo najmanje 10.000 ljudi, a 300.000 ostalo bez domova.
1895. - Umro je Aleksandar Dima, sin, francuski književnik.

1896. - Rođena je Margareta Petrovna Forman, balerina, pedagoginja, koreografkinja i redateljica.

1904. - Otvara se prva podzemna željeznica u New York-u, SAD.

1914. - Rođen je Dylan Thomas, engleski pesnik. 

1915. - Nemački feldmaršal August fon Makenzen u Prvom svetskom ratu pokušao da kod Kragujevca opkoli i uništi srpsku vojsku. Kad je nemački 2. korpus zauzeo Gornji Milanovac i doveo u pitanje odbranu Kragujevca, načelnik Vrhovne komande srpske vojske vojvoda Radomir Putnik je odustao od protivnapada i krenuo je u proboj preko Kačanika i Skopske Crne Gore prema Makedoniji, odakle je očekivan dolazak savezničkih snaga, ali su umesto toga bugarske trupe mučkim udarom s leđa ugrozile kačanički prolaz, pa je srpska vojska morala da odstupi znatno nepovoljnijim pravcem preko Albanije.

1918. - Britanske, francuske i italijanske snage porazile, u Prvom svetskom ratu, austrougarsku vojsku u bici kod Vitorija Veneta. Austrougarska armija se raspala, jer su vojnici pobacali oružje i, siti rata, krenuli da se vraćaju kućama. Posle primirja italijanske trupe se nisu zaustavile i rasulo neprijatelja su pretvorile u 'najveću italijansku pobedu'. Za samo nekoliko dana zarobljeno je 427.000 vojnika koji nisu pružali otpor.

1922. - Pod pritiskom fašističkog pokreta Benita Musolinija italijanska vlada podnela ostavku.

1925. - Fred Waller patentirao je skije za vodu.

1927. - Rođen je Stevan Mirković, general JNA.

1935. - Pušten u saobraćaj železničko-drumski 'Pančevački most Kralja Petra II' na Dunavu kod Beograda.

1944. - Nemačka vojska je zauzela Bansku Bistricu, centar Slovačkog nacionalnog ustanka, čime je taj ustanak ugušen.

1952. - Rođen je Roberto Benigni, italijanski glumac i režiser.

1955. - Rođen je Francis Fukuyama, američki politički filozof japanskoga porekla.

1956. - Posle plebiscita na kojem su stanovnici oblasti Sar glasali za priključenje Zapadnoj Nemačkoj, vlade u Bonu i Parizu sporazumom definitivno rešile problem sporne teritorije. Sar je vraćen Nemačkoj, ali je do kraja 1959. ostao u privrednoj uniji sa Francuskom.

1958. - Sa vlasti svrgnut Iskander Mirza, prvi pakistanski predsednik.

1958. - Rođen je Simon Le Bon, britanski muzičar, pevač slavne grupe 'Duran Duran'.

1962. - Major Rudolf Anderson iz Američkog ratnog vazduhoplovstva je postao jedina direktna žrtva Kubanske krize kada je njegov avion U-2 oboren iznad Kube.

1964. - Rođen je Žarko Petrović, jugoslovenski odbojkaš.

1965. - Za vreme Drugog vatikanskog koncila, deklaracijom Nostra Aetate koju je promulgirao papa Pavle VI., Katolička Crkva odbacila je svaki antisemitizam, oslobodila Židove svake kolektivne odgovornosti za razapinjanje Isusa Krista, naglasila da se Židove ne smije prikazivati kao odbačene ili proklete od Boga, niti ih se može u suvremenom vremenu držati krivima za događaje iz doba Novog Zaveta.

1966. - Generalna skupština Ujedinjenih nacija oduzela Južnoj Africi mandat nad Jugozapadnom Afrikom.

1969. - Zemljotres u Banjaluci, jačine 8 stepeni po Merkalijevoj, ili 6 stepeni po Rihterovoj skali.

1971. - Kongo promenio naziv države u Republika Zair.

1973. - Mirovne snage UN stigle u Kairo da uspostave liniju razdvajanja egipatskih i izraelskih snaga.

1975. - Rođen je Predrag Drobnjak, crnogorski košarkaš.

1978. - Rođena je Vanessa Mae, engleska violinistica.

1978. - Egipatski predsednik Anvar el Sadat i izraelski premijer Menahem Begin dobili Nobelovu nagradu za mir.

1979. - Nekadašnje britanske kolonije Saint Vincent i Grenada postale su nezavisne države.

1980. - Umro je Džon Hasbrouck van Vleck, američki fizičar i nobelovac.

1981. - Sovjetska podmornica S-363 se nasukala u švedskim teritorijalnim vodama.

1982. - Kina je objavila podatak da je broj njenih stanovnika prešao milijardu.

1986. - Predstavnici svih svetskih religija došli su na Papin poziv u Assisi na zajedničku molitvu za mir.

1990. - Umro je Ugo Tonjaci, italijanski filmski glumac.

1991. - Turkmenistan je proglasio nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

1993. - Štampane prve poštanske marke Bosanskohercegovačke pošta, jedne od triju pošta u Bosni i Hercegovini.

1994. - Ministarstvo pravde SAD objavilo je šokantan podatak da je zatvorska populacija prvi put u istoriji dostigla broj od milion ljudi. Broj od 1.012.851 zatvorenih muškaraca i žena u federalnim zatvorima nije pri tom uključivao lokalne zatvore, gde je otprilike oko 500.000 ljudi zatvoreno na kraći period. Time su Sjedinjene Države postale druga zemlja na svetu po stopi hapšenja, iza Rusije.

1995. - Umro je Slobodan Selenić, srpski književnik, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, profesor na Fakultetu dramske umetnosti u Beogradu. Dela su mu: 'Prijatelji sa Kosančićevog venca', 'Očevi i oci', 'Ubistvo s predumišljajem' ...

1996. - U kairskom predgrađu Heliopolis srušila se stambena zgrada i usmrtila 64-oro ljudi.

1998. - Za nemačkog kanclera prvi put je izabran Gerhard Šreder, nakon što je Helmut Kol, izgubivši na izborima, podneo ostavku.

1998. - Savet NATO odložio, na neodređeno vreme, aktivirajuću naredbu o vojnoj intervenciji protiv ciljeva u Jugoslaviji pošto su srpske vlasti povukle vojsku na Kosovu u kasarne i smanjile policijske snage u Pokrajini.

1999. - Naoružani napadači upali u parlament Jermenije u Jerevanu i ubili devet osoba, uključujući premijera Vazgena Sarksijana, predsednika Parlamenta Karena Demirkijana, dva njegova zamenika i jednog ministra.

1999. - Haljina, koju je holivudska zvezda Merlin Monro nosila dok je pevala 'Happy Birthay, Mr. President' predsedniku SAD Džonu Kenediju, prodata za 1.267.500 dolara, što je rekordna suma za deo odeće prodat na aukciji.

2000. - Zbog jake oluje, ronilačka ekipa nije uspela da uđe u podmornicu 'Kursk'. Dan ranije otkriveni dokazi da su 23 mornara preživela prvu eksploziju zbog koje je ta ruska atomska podmornica potonula 12. avgusta u Barencovom moru. Stručnjaci procenili da mornari nisu mogli živeti duže od osam sati od početka katastrofe u kojoj je svih 118 članova posade izgubilo život.

2001. - Švedski dnevnik 'Ekspresen' preneo izjavu Kristera Petersona, koji je oslobođen optužbi za ubistvo švedskog premijera Ulofa Palmea 1986, da on jeste ubio premijera.

2002. - Na predsedničkim izborima u Brazilu, pobedio je Luiz Inasio Lula da Silva. Da Silva je prvi brazilski predsednik levičarskog opredeljenja i predstavnik radničke klase.

2004. - Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumeseca saopštila je da je tokom 2003. u prirodnim katastrofama poginulo 76.806 ljudi, tri puta više nego u prethodnoj, 2002. godini. Do porasta ljudskih žrtava došlo je zbog ekstremnih klimatskih promena u svetu.

2004. - Umro je Zdenko Runjić, dalmatinski kompozitor.

2008. - Preminula je Jasmina Puljo, prevodilac, balerina, solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, učitelj joge, prva jogina u Jugoslaviji.

2011. - Umro je Radomir Konstantinović, srpski književnik i filozof.

2012. – Preminuo je nemački kompozitor Hans Verner Hence autor brojnih opera, koncerata i 10 simfonija, kao i dela iz drugih muzičkih žanrova. Njegova najpoznatina dela su 'Seoski lekar', 'L'Upupa', 'Elegija za mlade ljubavnike' i 'Splav meduza'.

2013. - Kandidat vladajuće koalicije 'Gruzijski san' Georgij Margvelašvili osvojio je ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima u Gruziji. Dužnost je preuzeo od Mihaila Sakašvilia koji je proveo deset godina na toj funkciji.

2013. - Umro je Lou Reed, američki muzičar.

2014. – Na vanrednim parlamentarnim izborima u Ukrajini proevropske stranke su osvojile većinu, što se tumači kao podrška predsedniku Petru Porošenku za politiku rešavanja sukoba na istoku zemlje, prozapadnu orjentaciju i demokratske reforme.

2015. - Evropski parlament je izglasao ukidanje rominga u EU od juna 2017. u okviru paketa za Jedinstveno evropsko tržište za elektronske komunikacije.

2017 - Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su nezavisnost tog regiona od Španije. Španski premijer Marijano Rahoj raspustio katalonski parlament, uveo vanredne mere u skladu sa Ustavom Španije i sazvao prevremene regionalne izbore za 21. decembar. On je takođe smenio katalonskog vođu Karlesa Pućdemona i njegovu vladu. Protiv Pućdemona je ubrzo pokrenut pravni postupak zbog 'pobune'.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana