Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 24. Oktobar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 24. oktobra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset četvrtog oktobra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
69. - Odigrala se druga bitka kod Bedrijakuma u kojoj pristaše rimskog vojskovođe Vespazijana odnose odlučujuću pobedu nad pristalicama cara Vitelija. Tako je okončan period meteža poznat kao - Godina četiri cara.

996. - Umro je Hugo Capet, francuski kralj.

1360. - Engleski kralj Edvard III i francuski kralj Jovan II Dobri, potpisali su u Kaleu sporazum kojim je okončana prva faza Stogodišnjeg rata. Englezi su dobili deo francuske teritorije, a Edvard III se zauzvrat odrekao polaganja prava na francuski presto.

1503. - Rođena je Izabela Portugalska, španska kraljica.

1601. - Umro je danski astronom Tiho Brahe, koji je podigao čuvenu opservatoriju 'Uranijenburg' na ostrvu Hven i gotovo dve decenije osmatrao planete, posebno Mars. Otkrio je novu zvezdu u sazvežđu Kasiopeje.

1618. - Rođen je mogulski car Aurangzeb, veliki mogul Indije (1658-1707), koji je na vlast došao nakon što je zbacio oca i pogubio braću. Proširio je mogulsko carstvo, podsticao umetnost i nauku, ali je fanatično širio islam i progonio hinduizam.

1632. - Rođen je Antoni van Levenhuk, holandski trgovac i naučnik.

1648. - Vestfalskim mirom, koji su zaključili nemački car i vladari Francuske i Švedske, završen je Tridesetogodišnji rat. Mirovnim ugovorom potvrđena su načela Augzburškog verskog mira (1555) o ravnopravnosti rimokatolika i protestanata i osujećena namera rimsko-nemačkog carstva i pape za hegemonijom u Evropi.

1708. - Umro je Seki Kova, japanski matematičar.

1725. - Umro je Alesandro Gaspare Skarlati, italijanski kompozitor.

1795. - Pruska, Austrija i Rusija izvršile su treću podelu Poljske, koja je prestala da postoji kao nezavisna država.

1836. - Patentirane su šibice.

1851. - Vilijam Lasel otkrio je Ariel i Umbriel, dva od pet satelita planete Uran.

1857. - Osnovan je prvi fudbalski klub na svetu - Šefild iz Engleske.

1870. - Umro je Antun Marija Claret, španski svetac.

1882. - Nemački bakteriolog Robert Koh otkrio je bakteriju koja izaziva tuberkulozu, kasnije nazvanu 'Kohov bacil'.

1887. - Rođena je Victoria Eugenia, španska kraljica.

1889. - Rođen je Mustafa Golubić, general NKVD-a i atentator.

1901. - Ana Tejlor je prva žena koja se u buretu spustila niz Nijagarine vodopade.

1907. - Umro je srpski novinar, pisac i političar Pera Todorović, jedan od osnivača Narodne radikalne stranke i jedan od najistaknutijih novinara svoga doba. Bio je blizak prvaku srpskih socijalista Svetozaru Markoviću i uređivao je niz listova i časopisa, uključujući socijalistički list 'Rad'. Pokrenuo je listove 'Samouprava' i 'Radikal', a od 1889. do 1903. izdavao je 'Male novine', prvi informativno-senzacionalistički list u Srbiji. Hapšen je zbog pojavljivanja u Kragujevcu sa crvenim barjakom. Bio je dobrovoljac u srpsko-turskom ratu 1876. i 1877, posle čijeg je završetka 1878. emigrirao u Ugarsku i u Novom Sadu je 1878. i 1879. s Lazarom Pačuom izdavao socijalistički list 'Straža'. Potom je otišao u Francusku, a po povratku u Srbiju, osuđen je na smrt zbog Timočke bune, koju su 1883. protiv režima kralja Milana Obrenovića u zaječarskom kraju podigli radikali, ali je i pomilovan. Potom se izmirio s kraljem Milanom i zalagao za sporazum radikala i narodnjaka, zbog čega su ga radikali isključili iz stranke. U književnosti se najviše bavio istorijskim temama i prevodio je dela ruskog pisca Nikolaja Gavriloviča Černiševskog. Dela su: 'Dnevnik jednog dobrovoljca', 'Silazak s prestola', 'Karađorđe'.

1912. - Pobedom Prve srpske armije pod komandom regenta Aleksandra Karađorđevića nad turskom Vardarskom armijom Zeki paše, završena je Kumanovska bitka u Prvom balkanskom ratu.

1915. - Rođen je Tito Gobi, italijanski operski pevač-bariton.

1917. - Počela je bitka kod Kobarida (italijanski Kaporeto) u Prvom svetskom ratu u kojoj su Nemci i Austrijanci naneli težak poraz italijanskoj vojsci i naterali je u bekstvo.

1922. - Irski parlament prihvatio je ustav po kojem je država dobila naziv Slobodna Irska Država. Ustav je formalno stupio na snagu u decembru.

1927. - Rođen je Žilber Beko, poznati francuski pevač i šansonjer.

1929. - 'Crni Četvrtak' propast tržišta vrijednosnim papirima u Njujorku.

1930. - Rođen je Sultan Ahmad Shah, malezijski kralj.

1931. - Al Capone je osuđen na 11 godina zatvora i novčanu kaznu u iznosu 50.000 dolara.

1932. - Rođen je Pierre-Gilles de Genes, francuski fizičar i nobelovac.

1935. - Italija okupirala Etiopiju.
1938. - Umro je Ernst Barlach, nemački kipar i književnik.

1939. - Nacisti su u Nemačkoj naredili Jevrejima da nose Davidovu zvezdu na ruci.

1943. - Rođen je Jean Claude Pascal, francuski kantautor.

1944. - Američki avioni su u Drugom svetskom ratu tokom velike vazdušno-pomorske bitke u filipinskom zalivu Lejte potopili japanski bojni brod 'Musaši', jedan od najvećih u svetu.

1945. - Stupila na snagu Povelja Ujedinjenih nacija potpisana u San Francisku na Konferenciji Ujedinjenih nacija o međunarodnim organizacijama.

1945. - Umro je Vidkun Kvisling norveški političar i državnik.

1946. - Osnovan FK Sarajevo. 

1947. - Rođen je Kevin Kline, američki glumac.

1948. - Umro je austrijski kompozitor mađarskog porekla Franc Lehar, najznačajniji predstavnik bečke operete u prvoj polovini XX veka. Dela su mu: 'Vesela udovica', 'Zemlja smeška', 'Grof od Luksemburga' ...

1953. - Rođen je Branko Milanović, vodeći ekonomista u odeljenu za istraživanje Svetske banke.

1956. - SSSR zauzima Mađarsku.

1957. - Umro je Christian Dior, francuski modni kreator.

1959. - Umro je Đorđe Nešić, oftalmolog, osnivač Očne klinike u Beogradu.

1964. - Severna Rodezija, nekadašnja britanska kolonija, postaje nezavisna i preuzima novo ime, Republika Zambija.

1966. - Rođen je Roman Abramovič, ruski tajkun, vlasnik fudbalskog kluba 'Čelzi' iz Londona.

1967. - Prva demonstracija sistema kolor televizije, po sistemu PAL.

1970. - Kandidat levice Salvador Aljende izabran je za predsednika Čilea. Ubijen je u septembru 1973. u državnom udaru oficirske hunte koju je predvodio Augusto Pinoče.

1980. - Poljske vlasti su legalizovale nezavisni radnički sindikat 'Solidarnost'.

1985. - Rođen je Vejn Runi, engleski fudbaler.

1991. - U Sarajevu je konstituisana prva Skupština srpskog naroda u BiH, a za prvog predsednika izabran je Momčilo Krajišnik. Skupština je usvojila Deklaraciju o pravu srpskog naroda na samopredeljenje.

1991. - Umro je Gene Roddenberry, američki scenarist i producent, tvorac 'Zvezdanih staza'.

1994. - Umro je Raul Julia, portorikanski glumac.

1997. - U Beogradu je ubijen Zoran Todorović Kundak, sekretar Direkcije Jugoslovenske levice, direktor 'Beopetrola', blizak prijatelj porodice predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milošecvića. Ubica nije otkriven.

2000. - Skupština Srbije izabrala je prelaznu tehničku vladu Srbije koja će do vanrednih parlamentarnih izbora 23. decembra obezbediti funkcionisanje zemlje. Vladu su formirali Demokratska opozicija Srbije, Srpski pokret obnove i Socijalistička partija Srbije.

2001. - U napadu američkih snaga na Kabul, ubijena su 22 člana pakistanskog militarističkog pokreta Harakat-ul-Mudžahedini, koji su se borili protiv indijske vlasti u Kašmiru.

2002. - U Republici Srpskoj smenjeno je i uhapšeno više odgovornih lica zbog afere o izvozu oružja i vojne opreme Iraku, koji je pod sankcijama UN. U aferu su umešane Vazduhoplovni zavod 'Orao' iz Bijeljine i preduzeće 'Jugoimport-SDPR' iz Beograda, čiji je direktor Jovan Čeković smenjen.

2003. - Nakon 27 godina letenja, putnički supersonični avion Konkord britanske avio-kompanije Britiš Ervejz poslednji put je sleteo na londonski aerodrom Hitrou i tako završio jedno od najglamuroznijih poglavlja u istoriji avijacije.

2005. - Umrla je Rosa Parks začetnica pokreta za zaštitu prava crnaca u Americi. Njeno odbijanje da ustupi belcu sedište u autobusu, zbog čega je završila u zatvoru, začelo je pokret za zaštitu ljudskih prava u toj državi.

2005. - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio je početak pregovora o budućem statusu Kosova, a generalni sekretar UN Kofi Anan imenovao je bivšeg predsednika Finske Martija Ahtisarija za specijalnog izaslanika UN o pregovorima o statusu Kosova.

2007. - Počela gradnja pelješkoga mosta.

2007. - Južnokorejska obaveštajna služba priznala je da je 1973. izvela najveću otmicu u istoriji te zemlje, kada je u Tokiju kidnapovala lidera opozicije Kim De Džunga, koji je 1997. izabran za predsednika Južne Koreje. Nobelovu nagradu za mir dobio je 2000. zato što je organizovao istorijski samit sa Severnom Korejom.

2010. - Umro je scenarista Džozef Stajn poznat po brodvejskom hitu 'Violinista na krovu' za koji je dobio nagradu Toni. Sarađivao je i na još desetak uspešnih mjuzikla među kojima je i 'Grk Zorba'.

2011. - Razorni zemljotres koji je pogodio istok Turske usmrtio je 523 osobe i povredio 1.650 ljudi.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana