Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 23. Oktobar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 23. oktobra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset trećeg oktobra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
4004. pre nove ere - Prema Ušer-Lightfootovom kalendaru nastao je svemir.

42. pre nove ere - Marko Junije, rimski republikanac koji je ubio Cezara, izvršio je samoubistvo na bojnom polju, nakon što ga je Antonije potukao kod Filipa.

425. - Valentinijan III proglašen u Rimu za cara Zapadnog rimskog carstva.

930. - Umro je Daigo, japanski car.

1456. - Umro je Ivan Kapistran, italijanski svetac.

1596. - Osmanska vojska sultana Mehameda III kod Erlaua u Mađarskoj porazila austrijske trupe nadvojvode Maksimilijana.

1641. - U Severnoj Irskoj katolički su Irci ubili hiljade engleskih i škotskih doseljenika koji su 1609. došli na otok. Tome je u Londonu, 12. maja prethodilo pogubljenje irskog namesnika Thomasa Wentwortha, Earla od Strafforda.

1702. - Bitka u zalivu Vigo gde je anglo-francuska flota potukla špansku i francusku flotu i uništila špansku Flotu Indija.

1707. - Sastao se prvi parlament Velike Britanije.

1715. - Rođen je Petar II, ruski car.

1789. - Rođen je srpski novinar i publicista Dimitrije Davidović, otac srpske štampe, pisac najliberalnijeg srpskog ustava u XIX veku. Napustio je studije medicine započete u Pešti i Beču i 1813. pokrenuo u Beču 'Novine serbske', koje su izlazile devet godina. Pritisnut dugovima, prešao je u Srbiju, gde je do 1829. bio sekretar kneza Miloša Obrenovića i nakratko ministar unutrašnjih poslova i prosvete. Po uzoru na francuski i belgijski ustav, izradio je Sretenjski ustav, usvojen 3. februara 1835, koji je knez Miloš u martu 1835. suspendovao, sa zadovoljstvom, iskoristivši negodovanje Austrije, Turske i Rusije, kojima nije odgovarao liberalan ustav. Posle toga je kod kneza pao u nemilost.

1801. - Rođen je Albert Lortzing, nemački kompozitor.

1817. - Rođen je Pjer Atanaz Larus, francuski leksikograf i enciklopedista, izdavač 'Velikog svetskog rečnika XIX veka' u 17 tomova. Izdavačka kuća 'Larus' je posle njegove smrti 1875. nastavila izdavanje enciklopedijskih rečnika. .

1820. - Rođen je Števan Selmar, slovenski pisac i prevodilac.

1847. - Hrvatski Sabor donosi odluku kojom se srpskohrvatski jezik uzvisiva na čast i vrijednost uvažavanja koju je dotad uživao latinski jezik, odnosno uvesti ga u sve urede u Saboru kao službeni jezik.

1862. - Državni udar u Kraljevini Grčkoj kojim je svrgnut kralj Oton I, prvi vladar novovekovne Grčke.

1873. - Dovršena željeznička pruga Rijeka - Karlovac, kojom je ostvarena veza s Budimpeštom.

1890. - Prvi put je izvedena opera 'Knez Igor' u Sankt Peterburgu.

1903. - Umro je Francis Ellingwood Abbot, američki filozof.

1905. - Rođen je Feliks Bloh, američki fizičar.

1910. - Umro je Čulalongkorn, tajlandski kralj.

1911. - Prva upotreba aviona u ratu desila se kad je italijanski pilot poletio iz Libije da istraži turske linije za vreme tursko-italijanskog rata.

1912. - Turskim napadom je počela Kumanovska bitka, u kojoj je Prva srpska armija pod komandom regenta Aleksandra Karađorđevića za samo dva dana do nogu potukla tursku Vardarsku armiju Zeki-paše i tako zadala težak udarac moćnom neprijatelju u Prvom balkanskom ratu. Trijumf je silno uzdigao moral srpske vojske i naroda i bio je temelj kasnijih pobeda u Prvom i Drugom balkanskom i u Prvom svetskom ratu.

1915. - U Njujorku, 25000-33000 žena marširale 5. Avenijom zahtjevajući pravo na glasanje.

1917. - Američke vojne trupe se u Francuskoj uključuju u prvi svetski rat.

1917. - Na sednici Centralnog komiteta ruske Socijalističke radničke partije doneta odluka o podizanju oružanog ustanka. U pripremama i izvođenju Oktobarske revolucije od tada neposredno učestvuje Vladimir Iljič Uljanov Lenjin.

1921. - Umro je Džon Boyd Dunlop, škotski pronalazač.

1923. - Rođen je Roy Lichtenstein, američki slikar i grafičar.

1929. - Prvi transkontinentalni let počeo iz New York City-a do Los Angelesa.

1936. - U Španskom građanskom ratu iz vazduha prvi put napadnut Madrid. Prethodno je vođa desničarske pobune general Fransisko Franko poslao ultimatum snagama legalne republikanske vlade da se predaju, ali je Madrid odlučno odgovorio: 'No pasaran - Neće proći'.

1939. - Umro je Zen Grej, poznati američki književnik.
1940. - Rođen je Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pele, slavni brazilski fudbaler.

1940. - Sastaju se Adolf Hitler i Francisco Franco.

1941. - Premijerno je prikazan Diznijev crtani film 'Dambo'.

1941. - Spaljivanje Židova u Odesi u Ukrajini: 19000 Židova je živo spaljeno u Dalniku u Odesi, od rumunskih i nemačkih trupa. Idući dan, još 10000 Židova je ubijeno.

1942. - Britanska Osma armija generala Bernarda Montgomerija počela ofanzivu protiv nemačkih snaga pod komandom Ervina Romela u egipatskoj pustinji kod mesta El Alamejn. Jedna od najznačajnijih bitaka u Drugom svetskom ratu okončana 12 dana kasnije pobedom Britanaca, usledilo iskrcavanje saveznika na tle severne Afrike.

1944. - Sovjetska Crvena armija tokom Drugog svetskog rata ušla u Mađarsku. Istoga dana 12 godina kasnije, počela je mađarska revolucija protiv staljinističke politike.

1944. - U filipinskom zalivu Lejte počela jedna od najvećih pomorsko-vazdušnih bitaka u Drugom svetskom ratu, u kojoj je učestvovala gotovo cela japanska flota i tri četvrtine flote SAD, okončana porazom Japanaca 25. oktobra. 

1944. - Prebacujući se preko Dunava u tek oslobođeni Beograd, u Drugom svetskom ratu je pod nerasvetljenim okolnostima poginuo srpski revolucionar Ivan Milutinović, jedan od najistaknutijih vođa Narodnooslobodilačkog rata, narodni heroj, član Vrhovnog štaba i Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije.

1944. - Umro je Charles Glover Barkla, britanskii fizičar i nobelovac.

1946. - Jugoslavenski predsednik Josip Broz Tito pustio je u promet most preko Rječine čime je simbolički izbrisana granica između Rijeke i Sušaka.

1947. - Rođen je Abd al-Aziz al-Rantisi, vođa palestinskog Hamasa.

1954. - Posle serije sastanaka u Parizu, SSSR, SAD, Velika Britanija i Francuska sporazumele se da okončaju okupaciju Nemačke.

1956. - Uličnim demonstracijama studenata i radnika u Mađarskoj počela antikomunistička pobuna, koju su sovjetske trupe ugušile 4. novembra 1956.

1958. - Ruski pisac Boris Pasternak dobio Nobelovu nagradu za književnost za roman 'Doktor Živago' koji je postao bestseler na Zapadu, dok u SSSR tada još nije bio objavljen.

1959. - Rođen je 'Otkačeni Al' Janković, američki muzičar.

1961. - Bivšem generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, Šveđaninu Hjalmaru Agne Dagu Hamaršeldu, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima poginuo u avionu u vreme kongoanske krize, posthumno dodeljena Nobelova nagrada za mir.

1973. - Severnovjetnamski mirovni pregovarač Le Duk To odbio Nobelovu nagradu za mir uz obrazloženje da u njegovoj zemlji još nema mira.

1983. - U samoubilačkom napadu na američku vojnu bazu u Bejrutu ubijen 241 vojnik. Istoga jutra napadači su napali i francusku vojnu bazu u kojoj je poginulo 58 vojnika.

1983. - Na akušerskoj klinici u Zagrebu rođena prva jugoslovenska 'beba iz epruvete'.

1984. - Rođena je Anđelka Prpić, srpska glumica i voditeljka.

1989. - Republika Mađarska službeno objavljena od predsednika Matjasa Zuroša. 

1990. - Prvo emitovanje dnevnika YUTEL. 

1990. - Ukrajinski premijer Vitalij Masol prinuđen da podnese ostavku posle masovnih studentskih protesta. To je bio prvi funkcioner Sovjetskog Saveza koji je otišao sa vlasti pod pritiskom javnosti.

1991. - Predstavnici 19 zemalja potpisali, na međunarodnoj konferenciji u Parizu u organizaciji UN, mirovni sporazum za okončanje 13-godišnjeg građanskog rata u Kambodži.

1992. - Akihito postao prvi japanski car koji je stao na kinesko tlo.

1993. - Od eksplozije koju su podmetnuli teroristi Irske republikanske armije u Belfastu poginulo deset ljudi.

1994. - U eksploziji bombe na predizbornom mitingu u glavnom gradu Šri Lanke Kolombu poginulo najmanje 50 osoba, među kojima i kandidat opozicije za predsednika Gaminija Disanajakea.

1995. - Predsednik Rusije Boris Nikolajevič Jeljcin posle susreta s predsednikom SAD Bilom Klintonom izjavio da će ruske trupe biti deo mirovnih snaga u bivšoj Bosni i Hercegovini.

1996. - Završava se šahovski turnir u Tilburgu, Holandija. Pobeđuje Boris Geljfand.

1998. - Izrael i Palestinska oslobodilačka organizacija su potpisali takozvani 'Vaj bezbednosni sporazum', kojim je predviđeno ustupanje dela okupirane teritorije Palestincima u zamenu za mir.

1999. - Apple Computer's-ov Mac OS 9 predstavljen i rasprodan.

2001. - Apple izdaje prvi iPod.

2001. - IRA objavila da počinje razoružavanje, a dva dana kasnije Velika Britanija ukinula četiri bezbednosna punkta.

2002.- Čečenski teroristi uzimaju oko 800 taoca u moskovskom pozorištu Dubrovka i traže povlačenje ruskih snaga iz Čečenije. U tragičnom događaju stradalo je 130 osoba. Prema zvaničnim podacima, 40 terorista otelo je 912 osoba. Svi teroristi su likvidirani.

2003. - Čang Mej-ling, udovica Čang Kaj-šeka i nekada najmoćnija žena u Kini, umrla je u svom domu u Njujorku.

2003. - Rumunija, Brazil, Alžir, Benin i Filipini izabrani za nove članove Saveta bezbjednosti UN.

2004. - Zemljotres jačine 6,8 po Richterovoj skali pogodi sever Japana.

2004. - Na Kosovu su održani parlamentarni izbori, koje je većina kosovskih Srba bojkotovala. To su drugi izbori od 1999. kada su vlast u toj pokrajini preuzele UN.

2008. - Izvršen je atentat na hrvatskog novinara Ivu Pukanića u centru Zagreba, bombom podmetnutom pod automobil .

2011. - Umro je Marco Simončeli, italijanski motociklist.

2012. - Preminuo je Vilhelm Brase, fotograf koji je u Aušvicu po nalogu nacista snimio između 40.000 i 50.000 fotografija logoraša osuđenih na smrt, a čiji su sačuvani negativi pomogli da odgovorni za ova zlodela budu osuđeni.

2013. - Poginula Dolores Lambaša, hrvatska glumica.

2017. - Na parlamentarnim izborima u Japanu Liberalno demokratska partija premijera Šinzo Abea zajedno sa koalicionim partnerima osvojila je gotovo dve trećine mesta u Donjem domu parlamenta.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana