Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 22. Oktobar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 22. oktobra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset drugog oktobra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
741. - Umro je Karel Martel, utemeljitelj vladavine Karolinga u Franačkoj državi.

1688. - Rođen je Nadir, persijski šah.

1721. - Posle uspešno okončanog rata sa Švedskom, Rusija je postala nova sila na Baltiku, a Petar Veliki proglašen za cara cele Rusije.

1725. - Petra Velikog krunišu za cara.

1746. - Ustanovljen američki univerizitet Princeton.

1773. - Kralj Tonga poklonio engleskom istraživaču Džejmsu Kuku gorostasnu kornjaču, koja je u Londonu živela do 1966.

1792. - Umro je Guillaume Joseph Jean Baptiste Le Gentil, francuski astronom.

1797. - Andre Jacques Garnerin prvi upotrebio padobran, skočivši iz balona nad Parizom sa visine od 680 metara. Njegov padobran je imao oblik suncobrana, a bio je napravljen od belog platna za jedra, i u prečniku je bio širok oko sedam metara. U središtu kalote nalazio se drveni kotur od otprilike 25 cm, sa rupom u sredini koja je omogućavala da vazduh izlazi iz kalote. Taj deo je bio pričvršćen za platno većim brojem kratkih pantljika.

1811. - Rođen je Franc List, mađarski kompozitor, pijanista i dirigent, jedan od najuticajnijih i najistaknutijih muzičara svoga vremena. Nenadmašan kao pijanista, uživao je svetsku reputaciju. Dao je novi pravac muzici XIX veka, naročito uvođenjem programske muzike.

1822. - Rođen je Friedrich Wilhelm Gustav Sporer, nemački astronom.

1844. - Rođena je Sara Bernard, francuska glumica. Bila je i profesor Konzervatorijuma u Parizu. Napisala je 'Memoare'.

1844. - Veliko razočaranje u SAD, gde je više hiljada vernika očekivalo drugi dolazak Isusa Hrista.

1859. - Rođen je Karl Muck, nemački dirigent.

1870. - Rođen je Lord Alfred Douglas, engleski pisac.

1870. - Rođen je Ivan Aleksejevič Bunin, ruski književnik.

1873. - Da bi onemogućio Francuze da se udruže s nemačkim neprijateljima, nemački car Vilhelm I Hoencolern, na inicijativu kancelara Bizmarka, pridružio se savezu Rusije i Austrougarske.

1878. - Osnovana Domoljubna zadruga za pomoć stradalnicima u Zadru. Ovaj se datum uzima kao dan osnivanja Crvenog krsta u Hrvatskoj.

1881. - Rođen je Klinton Davison, američki fizičar i nobelovac.

1882. - Umro je mađarski pisac Janoš Aranji, najveći mađarski epski pesnik. Uz Šandora Petefija bio je najznačajniji predstavnik 'narodnjačkog' pravca koji je dominirao mađarskom literaturom XIX veka. Prevodio je Šekspira i Aristofana i pisao studije o estetici, metrici i istoriji umetnosti. Dela su mu: trilogija 'Toldi', 'Toldijeva ljubav', 'Toldijevo veče', balade 'Božji sud', 'Agneza', 'Komišanje', 'Kralj Ladislav Peti' ...

1883. - U Njujorku izvođenjem opere 'Faust' francuskog kompozitora Šarla Gunoa otvorena operska kuća 'Metropoliten'.

1885. - Rođen je Giovani Martinelli, italijanski tenor.

1887. - Rođen je američki novinar i revolucionar Džon Rid. Njegova dela 'Deset dana koji su potresli svet' i 'Crvena Rusija' su najbolja hronika Oktobarske revolucije. Bio je dopisnik iz Meksika u vreme ustanka Fransiska Panča Vilje. Kao socijalista i protivnik imperijalističkog rata u Evropi, 1914. godine je posetio zapadnoevropska ratišta, a 1915. Grčku, Rumuniju, Srbiju, Rusiju i Tursku, pripremajući knjigu 'Rat u istočnoj Evropi'. Napisao je potresne reportaže iz Srbije, u kojoj je bio u aprilu i maju 1915. U Rusiju je došao 1917. i oduševio se revolucijom. Vrativši se u SAD postao je jedan od osnivača Komunističke partije i član Izvršnog odbora Kominterne. Umro je od tifusa u Bakuu 1920. i sahranjen je pod zidinama Kremlja u Moskvi.

1887. - Uredu za patente u Njujorku Nikola Tesla prijavio šest izuma: asinhroni motor, obrtno magnetno polje, višefaznu naizmeničnu struju, način izrade motora za višefaznu struju, generator i transformator. Izume 1888. otkupila firma 'Vestinghaus' i njihovu primenu prikazala na svetskoj izložbi u Čikagu 1893.

1894. - Mihailo Petrović Alas, postao profesor matematike na Velikoj školi.

1906. - Umro je francuski slikar Pol Sezan čije delo nije prihvaćeno od savremenika, ali je izvršilo ogroman uticaj na likovno stvralaštvo XX veka. Modifikujući impresionizam stvorio je novi likovni izraz koji je bio inspiracija fovizma, kubizma i apstraktne umetnosti. Dela su mu: 'Kupačice', 'Kartaši', 'Plave vaze' ...

1912. - Treća srpska armija generala Božidara Jankovića potukla je u I balkanskom ratu turske snage i oslobodila Prištinu.

1913. - Rođen je vijetnamski car Bao Daj poslednji monarh Vijetnama. Na presto je došao 1926, a abdicirao je 1945, kada je stvorena Demokratska Republika Vijetnam. Francuzi su ga vratili na presto 1949. da upravlja oblastima pod francuskom okupacijom, a 1955. je emigrirao u Francusku, gde je 1997. umro.

1919. - Rođena je je Doris Lesing, engleska književnica.

1920. - Rođen je Timoti Leri, američki pisac i psiholog.
1921. - U Beogradu je osnovan Srpski aeroklub.

1921. - Rođen je Džordž Brasens, francuski šansonjer.

1922. - Rođen je Radovan Samardžić, istoričar. 

1927. - Umro je Borisav Bora Stanković, srpski pripovedač, romansijer, dramatičar i jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma. Dela su mu: knjige pripovedaka 'Iz starog jevanđelja', 'Stari dani', drame 'Koštana', 'Tašana', roman 'Nečista krv', memoari 'Pod okupacijom'.

1935. - Laos postaje nezavisan.

1938. - Službenik u američkom patentnom uredu Čester Karlson izumio je fotokopiranje.

1943. - Rođena je francuska glumica Katrin Dorleak, poznata kao Katrin Denev. Naimenovana je 1994. za ambasadora dobre volje Uneska. Filmovi: 'Šerburški kišobrani', 'Lepotica dana', 'Bendžamin', 'Majerling', 'Tristana', 'Liza', 'Glad za krvlju', 'Indokina' ...

1944. - Dan oslobođenja Zemuna u Drugom svetskom ratu.

1947. - Počeo je rat Indije i Pakistana oko Kašmira pošto je kašmirski maharadža Hari Sing odbio da se priključi jednoj od dve zemlje kada je podeljen indijski potkontinent. Rat početkom 1949. okončan posredstvom Ujedinjenih nacija, a Kašmir ostao podeljen.

1949. - Rođen je Arsen Venger, francuski fudbalski trener.

1962. - Američki predsednik Kenedy javno je potvrdio da SSSR ima rakete na Kubi i najavio blokadu ostrva. Kubanska kriza bila je vrhunac Hladnog rata dovela je svet na ivicu atomskog rata. Okončana je mesec dana kasnije sporazumom sovjetskog lidera Nikite Hruščova i Kenedija o povlačenju nuklearnog naoružanja i deblokadi Kube.

1964. - Rođen je Dražen Petrović, hrvatska košarkaška legenda.

1964. - Francuski književnik Žan Pol Sartr odbio Nobelovu nagradu za književnost.

1964 - Slovenački gimnastičar Miroslav Cerar osvojio je zlatnu medalju na Olimpijadi u Tokiju. To je bila prva zlatna medalja za SFR Jugoslaviju na olimpijskim takmičenjima.

1967. - Umro je Borivoje Ž. Milojević, geograf, profesor Beogradskog univerziteta i akademik SANU.

1972. - U Sajgonu se sastanu Henri Kisindžer i južnovietnamski predsednik Ngujen Van Thieu.

1973. - Jom Kipurski rat. Ujedinjeni narodi donose rezoluciju 338 kojom se traži prekid napada. 

1973. - Umro je Pablo Casals, španski violočelista, dirigent i kompozitor. Kao protivnik Frankovog režima, od 1938. je živeo van domovine i stekao veliku popularnost nastupajući širom sveta.

1986. - Umro je Albert Sent Đorđi, mađarski naučnika i nobelovac.

1987. - Primerak retke edicije Gutenbergove biblije prodat u aukcijskoj kući 'Kristi' u Njujorku za rekordnih 5,39 miliona dolara.

1987. - Umro je Lino Ventura, italijanski glumac.

1991. - Predsedništvo Jugoslavije nepotpunom sastavu, činili ga Srbija, Vojvodina, Kosovo i Crna Gora, odbacilo predlog Evropske zajednice da jugoslovenska federacija bude rekonstituisana u asocijaciju suverenih država. Odluka doprinela produbljavanju jugoslovenske krize i definitivnom raspadu zemlje.

1995. - U crnačkom predgrađu Harlem, u Njujorku, toplo pozdravljen kubanski vođa Fidel Kastro, dugogodišnji arhineprijatelj administracije SAD, koji je došao u Njujork povodom 50-godišnjice osnivanja UN.

1996. - U požaru izazvanom suzavcem koji je bacila policija u jednom zatvoru u Venecueli poginulo više od 25 zatvorenika.

2000. - Posmrtni ostaci jednog od najvećih srpskih pesnika Jovana Dučića preneti, 57 godina po njegovoj smrti, iz američkog mesta Libertivil i sahranjeni u rodnom gradu Trebinju u Republici Srpskoj. Sahrani prisustvovao i predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica, koji je potom posetio Sarajevo, što je bila prva poseta predsednika Jugoslavije nekoj od bivših jugoslovenskih republika.

2002. - Umrla je Džeraldina Nagi-Aponi bivša albanska kraljica. Ona se 1938. godine udala za Kralja Zogua, muslimanskog vođu, koji se deset godina ranije sam proglasio monarhom. Oni su Albaniju napustili u aprilu 1939. godine, zajedno sa sinom Lekom koji je bio beba kada je Italija izvršila invaziju.

2005. - Pesma 'Waterloo' švedske grupe ABBA, proglašena je najboljom pesmom Evrovizije svih vremena.

2007. - Crnogorska Skupština proglasila je Ustav, prvi u nezavisnoj državi Crnoj Gori.

2010. - Na severu Haitija umrlo je 135 osoba od kolere, a registrovano je još 1.500 inficiranih.

2016. - Američki telekomunikacioni gigant AT and T postigao je dogovor o kupovini firme Tajm Vorner, vlasnika televizija CNN i HBO i filmskog studija Vorner Braders, po ceni od preko 80 milijardi dolara.

2009. - Majkrosoft zvanično pustio u prodaju operativni sistem Windows 7.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana