Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 21. Oktobar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 21. oktobra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset prvog oktobra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1097. - U Prvom krstaškom ratu, krstaši su započeli opsadu Antiohije.

1328. - Rođen je Hongvu. Bio je kineski vladar.

1422. - Umro je Šarl VI Ludi, francuski kralj. U početku vladavine nazivan je 'Šarl Voljeni', a od 1392, posle nekoliko napada ludila dobio je nadimak 'Šarl Ludi'. Tokom njegove vladavine, Englezi su predvođeni kraljem Henrijem V, 1415. naneli su težak poraz francuskim trupama u bici kod Azenkura i osvojili severnu Francusku sa Parizom.

1500. - Umro je Go, japanski car.

1520. - Fernando Magelan otkrio moreuz koji će dobiti ime po njemu Magelanov moreuz.

1687. - Rođen je Nicolaus I Bernoulli, švajcarski matematičar.

1760. - Rođen je japanski slikar Kacušika Hokusaj, glavni predstavnik realizma u japanskom slikarstvu. Slikao je scene iz svakodnevnog života i predele, uključujući čuveni ciklus 'Trideset pogleda na Fudžijamu'.

1772. - Rođen je Samuel Taylor Coleridge, engleski književnik. Postavio je filozofske i teorijske osnove engleskog romantizma, a njegovo delo, iako malo po obimu, snažno je uticalo na evropsko pesništvo XIX veka. Dela su mu: 'Književna biografija', 'Stari mornar', 'Kublaj Kan', 'Kristabela' ...

1790. - Rođen je Alfons de Lamartin, pesnik koji stoji na početku francuske romantičarske poezije i koji je, smatra se, preporodio francusku liriku; bio je član Francuske akademije od 1830. Učestvovao je u političkom životu od 1834. godine do državnog udara Napoleona a u vreme februarske revolucije čak postaje privremeni predsednik Republike, kada se povukao na svoje imanje i bio prinuđen da 'robuje perom', tj. piše po porudžbini da bi otplatio silne dugove. U delu 'Put na Istok' ima poglavlje 'Beleške o Srbiji' koje je napisano sa puno topline i vidovitosti. Na stogodišnjicu izlaska te knjige, podignut mu je spomenik u Karađorđevom parku u Beogradu.

1805. - U pomorskoj bitki kod Trafalgara admiral Horatio Nelson potukao je Napoleonovo brodovlje i izgubio život. Ova bitka bila je veoma bitna, jer je onemogućila Napoleonov plan za invaziju Engleske.

1833. - Rođen je Alfred Nobel, švedski hemičar, pronalazač, industrijalac i veliki filantrop. Godine 1867. pronašao je dinamit, a 1886. balistit, jedan od prvih bezdimnih baruta, a patentirao je još preko 100 drugih izuma. Od proizvodnje dinamita i drugih eksploziva veoma se obogatio i ostavio je svojim testamentom 9.2 mil. dolara za dodeljivanje Nobelove nagrade za izvandredna dostignuća na području fizike, hemije, medicine i fiziologije, književnosti i zalaganja za mir. Nagrade su prvi put dodeljene 1901. godine.

1879. - Tomas Alva Edison izvršio je u laboratoriji u Nju Džersiju probu svog najnovijeg izuma - sijalice sa grafitnim nitima. Sijalica je gorela čitavih 13 časova.

1908. - Bombaška afera u kraljevini Crnoj Gori. 

1917. - Rođen je Dizzy Gillespie, američki muzičar, jedan od najboljih trubača i improvizatora u istoriji džeza. Imao je presudnu ulogu u stvaranju 'bi-bap' muzike.

1918. - Margaret Oven postavila je rekord u brzom kucanju - 170 reči u minutu.

1925. - Rođena je Celia Cruz, kubanska pevačica.

1926. - Rođen je Leo Kirch, nemački medijski mogul.

1933. - Nemačka istupi iz Društva naroda.

1938. - Japanske trupe su posle nekoliko meseci bombardovanja zauzele kineski grad Kanton.

1939. - Rođen je Boro Jovanović, jugoslovenski teniser.

1941. - Nemačka 'kaznena ekspedicija' je u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu streljala više od 7.000 srpskih civila. Dan ranije, nemačka vojska je napravila obruč oko grada, a patrole su kupile ljude po kućama, radnjama, kafanama, crkvama, kancelarijama. U gimnaziji su pokupili sve đake od petog do osmog razreda, profesore i direktora Milivoja Pavlovića, koji je odbio milost okupatora i podelio sudbinu đaka. Kragujevački pokolj jedan je od najvećih i najmonstruoznijih u Drugom svetskom ratu izvršen nad civilnim stanovništvom u jednom mestu i u jednom danu. U znak sećanja na užasan zločin, kraj spomenika poginulima u Šumaricama u Kragujevcu svake godine se održava Veliki školski čas, uz učešće umetnika, đaka i građana iz svih krajeva zemlje.

1943. - Likvidiran najveći jevrejski geto u Minsku.

1944. - Američke trupe su zauzele Ahen, prvi veći nemački grad koji su u Drugom svetskom ratu osvojili saveznici.

1945. - Na izborima u Francuskoj prvi put su glasale žene.

1945. - Rođen je Nikita Mihalkov, ruski režiser.

1949. - Rođen je Benjamin Netanjahu, izraelski političar.

1950. - Kineske trupe počele su okupaciju Tibeta.

1956. - Rođen je Andro Knego, jugoslovenski i hrvatski košarkaš.

1957. - Rođen je Wolfgang Ketterle, nemački fizičar i nobelovac.

1958. - Rođen je Julio Medem, španski režiser i scenarist.
1969. - Vili Brant je formirao koalicionu vladu socijaldemokrata i liberala i postao prvi socijaldemokratski kancelar Zapadne Nemačke. Vodio je politiku popuštanja zategnutosti u svetu, posebno u odnosima sa istočnoevropskim zemljama, a njegova 'istočna politika' je doprinela stabilizaciji prilika u Evropi.

1969. - Umro je Žan Luj Keruak, američki pisac, bitnik, poznat kao Džek Keruak. Dela su mu: 'Na putu', 'Podzemljaši', 'Doktor Saks', 'Anđeli pustoši' ...

1981. - Rođen je Nemanja Vidić, srpski fudbaler.

1984. - Umro je Francois Trufo, francuski režiser i glumac. Svetsku slavu je stekao prvim filmom '400 udaraca' iz 1959. godine. Ostali filmovi: 'Žil i Džim', 'Američka noć', 'Pucajte na pijanistu', 'Poslednji metro'.

1986. - SAD su naredile pedesetpetorici sovjetskih diplomata da napuste zemlju do 1. novembra kao odgovor na proterivanje petorice američkih diplomata iz Moskve.

1990. - U Bejrutu je, zajedno sa članovima porodice, ubijen vođa libanske Nacionalne liberalne partije i jedan od lidera hrišćanske zajednice u Libanu Deni Šamun

1991. - Na osnovu odluke Predsedništva SFR Jugoslavije jedinice Jugoslovenske narodne armije napustile su Sloveniju.

1992. - Odlukom Predsedništva BiH formiran Peti korpus Armije RBiH.

1994. - SAD i Severna Koreja su potpisale sporazum prema kojem će Pjongjang zamrznuti i potom napustiti nuklearni program.

1997. - Milo Đukanović, premijer Crne Gore pobedio je na predsedničkim izborima Momira Bulatovića, dotadašnjeg predsednika, koji je imao podršku predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Time je znatno smanjen Miloševićev uticaj u Crnoj Gori, a novi crnogorski predsednik usmerio je svoju politiku na izdvajanje iz jugoslovenske federacije.

2001. - Jugoslovenski general u penziji Pavle Strugar doborovoljno se predao Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, koji ga je u februaru mesecu optužio za kršenje zakona i običaja rata na području Dubrovnika 1991. On je bio prvi oficir bivše Jugoslovenske narodne armije koji se dobrovoljno predao ovom sudu.

2003. - U seriji velikih požara koji su zahvatili šume i naselja u okolini Los Anđelesa i San Dijega, poginule su 22 osobe, izgorelo je više od 300.000 hektara šume i oko 3.500 kuća.

2004. - Umro je Velimir Milošević, jugoslavenski i bosanskohercegovački pesnik za decu.

2005. - Umrla je Širli Horn džez pevačica i dobitnica nagrade 'Gremi', poznata po svojim intimnim, šapućućim vokalima i po virtuoznom sviranju na klaviru.

2007. - Umrla je britanska glumica Debora Ker jedna od najvećih holivudskih glumica pedesetih godina. Među njenim najpoznatijim filmovima su 'Odavde do večnosti', 'Kralj i ja', 'Quo Vadis' i 'Nezaboravna ljubavna priča'. Igrala je sa poznatim glumcima među kojima su Bert Lankaster, Jul Briner, Keri Grant.

2007. - Na vanrednim parlamentarnim izborima u Poljskoj, Partija prava i pravde (PiS), predvođena evroskeptikom Jaroslavom Kačinjskim, dobila je apsolutnu većinu. Na izbore je izašlo 55,3 odsto od 30,5 miliona registrovanih birača.

2011. - Umro je Antonio Kasese, italijanski pravnik, specijalista za međunarodno javno pravo, prvi Predsednik Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (od 1993. do 1997.)

2011. - Umro je Antonio Cassese, italijanski pravnik, specijalista za međunarodno javno pravo. Bio je prvi Predsednik Krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju od 1993. do 1997.

2014. - Jugoslovenska glumica, najveća tragičarka svog doba i članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta od njegovog osnivanja, Marija Crnobori, preminula je u 96. godini.

2014. - Umro je Gough Whitlam, 21. premijer Australije.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana