Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 19. Oktobar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 19. oktobra! Šta se sve nekada dešavalo devetnaestog oktobra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je praznik Svetog apostola Tome. Kroz njegovu sumnju u vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, dobila se nova potvrda tog čudesnog događaja. Vaskrsli Gospod ponovo se javio učenicima da bi uverio Tomu. Gospod mu reče: 'Pruži ruku tvoju i metni u rebra moja, i ne budi neveran, nego veran.' Toma uzviknu: 'Gospod moj i Bog moj' (Jov. 20).
Posle silaska Duha svetog, apostoli su kockom odlučivali kuda će ići na propoved i sveti Toma je dobio Indiju. Iako tužan što odlazi tako daleko, ohrabren Gospodom, mnogo je naroda tamo obratio hrišćanskoj veri, ustanovio crkvu i postavio sveštenike i episkope. Između ostalih, obratio je i dve sestre, žene dvojice kneževa, Tertijanu i Migdoniju. Obe sestre, posle mnogo nevolje, oslobođene braka, poživele su bogougodno i u podvigu do smrti. Knez Muzdije, Tertijanin muž, kome je apostol krstio ženu i sina Azana, osudio je svetitelja na smrt. Tako je sveti Toma okončao svoj zemaljski život. Posle smrti, i on je, kao i drugi apostoli, bio čudesno prenesen u Jerusalim na pogreb Presvete Bogorodice. Pošto je stigao kasno, zamolio je da otvore grob Prečiste, ali njeno telo ne beše tamo. Gospod je već uzeo svoju majku u naselje nebesko. Tako sveti Toma svojim nepoverenjem utvrdi veru u vaskrsenje Gospoda, a svojom docnjom otkri čudesno proslavljenje Matere Božje.

202. pre naše ere - Bitka kod Zame. Rimljani pod vodstvom Scipiona Afričkog porazili Kartažane pod vodstvom Hanibala kojem je to bio jedini, ali odlučujući poraz. Ovom je bitkom završen drugi Punski rat.

439. - Gejserih, kralj Vandala i Alana, osvaja Kartaginu, posle Rima najveći grad zapadnog Mediterana. Ovaj događaj je kasnije u Vandalskoj kraljevini korišćen kao početni događaj nove ere.

1187. - Umro je Papa Urban III.

1216. - Umro je engleski kralj Jovan Bez Zemlje, mlađi sin Henrija II, koji je 1215. morao da popusti u sukobu s plemstvom i potpiše Veliku povelju sloboda - 'Magna karta'. Tom poveljom ograničena je vlast kralja i postavljeni su temelji engleske ustavnosti i javnog prava.

1433. - Rođen je Marsilio Ficino, italijanski filozof.

1453. - Francuzi ponovno zauzimaju Bordo i završava se 100-godišnji rat sa Englezima.

1512. - Martin Luther postao doktor teologije.

1582. - Rođen je princ Dimitrije čija nasilna smrt 1591. godine će izazvati sedmogodišnji rat za nezavisnost Rusije.

1587. - Umro je Francesco I de Medici, toskanski veliki vojvoda.

1745. - Umro je Džonatan Svift, engleski književnik, jedan od najoštrijih satiričara u evropskoj literaturi i značajna ličnost u političkom i javnom životu Londona, autor dela: 'Guliverova putovanja', 'Priča o buretu', 'Suknareva pisma' ...

1781. - U Yorktownu, Virginia, britanski zapovjednik Lord Cornwallis predao se francusko-američkim snagama vođenim sa Džordž Washingtonom završavajući američki rat za neovisnost.

1812. - Izgladnela francuska vojska počela je povlačenje iz Rusije, posle neuspešne invazije na Moskvu. Napoleon se povukao iz Moskve.

1813. - Okončana je Bitka naroda kod Lajpciga u kojoj su ujedinjene vojske više evropskih država, predvođene Rusijom, Pruskom i Austrijom porazile Napoleona i prisilile ga da se povuče preko Rajne.

1841. - Rođen je crnogorski kralj, vojskovođa i pisac Nikola I Petrović Njegoš, bezmalo šest decenija vladar Crne Gore, koja je u tom periodu dvostruko uvećana i međunarodno priznata. Skupština glavara ga je 1860. proglasila knezom, kralj je bio od 1910. do 1918, a vladavina mu je bila ispunjena oslobodilačkim borbama i nastojanjem da očuva nezavisnost države, u čemu je tesno sarađivao sa Srbijom. Pisao je drame i pesme, uključujući dramu u stihovima 'Balkanska carica' i patriotsku pesmu 'Onamo, 'namo'. Posmrtni ostaci kralja Nikole i kraljice Milene preneseni su u zemlju u oktobru 1989. i sahranjeni u Cetinju.

1842. - Umro je Aleksej Kolcov, ruski pesnik.

1862. - Rođen je Edhem Mulabdić, bosanskohercegovački književnik.

1864. - Rođen je francuski hemičar i industrijalac Ogist Limijer, koji je sa bratom Lujem napravio prvu filmsku kameru. Braća Limijer su otkrili postupak snimanja u prirodnim bojama i u pariskoj kafani 'Gran kafe' priredili 28. decembra 1895. prvu filmsku predstavu u svetu 'Ulazak voza u stanicu', 'Radnici izlaze iz fabrike'.

1872. - U Novom Južnom Velsu u Australiji nađen je 'Holtermanov grumen', ploča škriljca težine 235,14 kilograma, u kojoj je bilo 82,11 kilograma zlata, najveća količina koja je dosad pronađena.

1874. - Ban Ivan Mažuranić svečano otvorio moderno Sveučilište u Zagrebu. 

1875. - Umro je engleski fizičar Čarls Vitston, pionir telegrafije. Pronašao je metod za određivanje električnog otpora - 'Vitstonov most' i istraživao elektricitet, svetlost i zvuk.

1882. - Rođen je Umberto Boccioni, italijanski futuristički umetnik.

1899. - Umro je portugalski kralj Ludvik.

1910. - Rođen je Subrahmanyan Chandrasekhar, indijsko - američki fizičar i nobelovac.

1915. - Rusija i Italija su u Prvom svetskom ratu objavile rat Bugarskoj, koja je, pored proglašenja neutralnosti, napala srpsku vojsku 6. oktobra i time se priključila Centralnim silama.

1918. - U Zagrebu je u Prvom svetskom ratu Narodno veće Srba, Hrvata i Slovenaca donelo Deklaraciju o ujedinjenju svih Južnih Slovena u jednu državu. Nekoliko dana kasnije delegacija Veća je u Beogradu dala izjavu o ujedinjenju preostalog južnoslovenskog etničkog prostora bivše Austro-Ugarske u jedinstvenu državu sa Srbijom i Crnom Gorom, a regent Aleksandar Karađorđević je 1. decembra 1918. proglasio Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.
1927. - Rođen je Pierre Alechinsky, belgijski slikar.

1931. - Rođen je engleski pisac Dejvid Džon Mur Kornvel, poznat kao Džon Le Kare, majstor modernog špijunskog romana. U romanima je oslikao bestijalnost koja dominira svetom špijunaže u senci hladnog rata. Dela su mu: romani 'Poziv za mrtvaca', 'Špijun koji se sklonio u zavetrinu', 'Rat u ogledalu', 'Mali grad u Nemačkoj', 'Naivni i sentimentalni ljubavnik' ...

1932. - U Beogradu je otvoren Kolarčev narodni univerzitet, zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, koji je u tu svrhu testamentom zaveštao oko 50.000 dukata. Zgradu Kolarčevog univerziteta je projektovao srpski arhitekta Petar Bajalović.

1933. - Nemačka se povukla iz Lige naroda.

1935. - Liga naroda uvela ekonomske sankcije fašističkoj Italiji zbog okupacije Etiopije.

1937. - Umro je novozelandski fizičar engleskog porekla Ernest Raterford, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1908, jedan od utemeljivača moderne atomske teorije. Otkrio je tri tipa radijacije koje je nazvao alfa, beta i gama zracima.

1938. - Umro je Đorđe Genčić, industrijalac, vlasnik rudnika, ministar unutrašnjih poslova u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, politički „vođa“ zavere protiv kralja Aleksandra i gradonačelnik Niša.

1938. - Umro je Arsen Karađorđević, sin kneza Aleksandra Karađorđevića.

1941. - U oslobođenom Užicu je u Drugom svetskom ratu izašao prvi broj obnovljene 'Borbe'.

1943. - Poginuo Svetozar Kosorić, narodni heroj Jugoslavije.

1943. - Oktriven antibiotik streptomicin.

1944. - Američka vojska zauzima Filipine.

1954. - Zaključen je anglo-egipatski sporazum o povlačenju britanskih trupa iz zone Sueckog kanala u roku od 20 meseci.

1957. - Savezna Republika Nemačka prekinula je diplomatske odnose s Jugoslavijom zato što je Beograd priznao Nemačku Demokratsku Republiku. Odnosi su obnovljeni u februaru 1968, u vreme kad je šef bonske diplomatije bio Vili Brant.

1960. - Vlada Sjedinjenih Američkih Država uvela embargo komunističkoj Kubi.

1960. - Mauritanija postaje nezavisna država.

1964. - U udesu sovjetskog aviona 'Iljušin-18', koji se srušio na Avalu, poginuli su svi putnici među kojima je bila šestočlana delegacija sovjetske armije sa maršalom Sergejem Birjuzovim na čelu. Delegacija je upućena u Beograd da bi učestvovala u proslavi 20-godišnjice oslobođenja Beograda.

1984. - Pripadnici poljske službe bezbednosti - 'Eskadroni smrti', kidnapovali su varšavskog sveštenika Ježi Popeluška i nakon mučenja bacili ga u veštačko jezero kraj Vloclaveka. Javni proces ubicama na čelu s funkcionerom službe bezbednosti Gžegožom Pjotrovskim 1985. odigrao je značajnu ulogu u procesu raspadanja komunističkog režima u Poljskoj.

1986. - Predsednik Mozambika Samora Mašel poginuo je u avionskom udesu u blizini granice s Južnom Afrikom, za koji se pretpostavlja da je posledica južnoafričke sabotaže.

1986. - Umro je Karlo Bulić, hrvatski glumac.

1987. - Kao odmazda za iranske napade na brodove u Persijskom zalivu, Ratna mornarica Sjedinjenih Američkih Država je onesposobila tri iranske naftne platforme.

1987. - Crni ponedeljak - Dau Džons industrijski indeks je pao 22% ili 508 bodova. Ovo se smatra kao krah berze.

1987. - U sudaru dva putnička voza u predgrađu Džakarte poginule 102 osobe, dok je povrijeđeno više od 5.000.

1991. - Blizu Zaječara su otkrivene grobnice rimskog cara Gaja Galerija Valerija Maksimijana i njegove majke Romule. Ovaj rimski imperator podigao je u periodu od 293. do 311. na brdu Magura carsku palatu, nazvanu Romulijana, prema imenu njegove majke. Otkriće je zasluga srpskog arheologa Dragoslava Srejovića, koji je otkrio i Lepenski vir.

1994. - U eksploziji bombe, koju je u gradskom autobusu u Tel Avivu aktivirao bombaš-samoubica, poginule su 22 i ranjeno više od 40 osoba.

1999. - U Parizu je u 97. godini umrla francuska književnica Natali Sarot, začetnik novog francuskog romana. Dela su joj: 'Tropizmi', 'Portret nepoznatog', 'Zlatno voće' ...

2000. - Međunarodni sud za ratne zločine u Ruandi osudio je bivšeg premijera te zemlje Žana Kambandu na doživotni zatvor zbog genocida počinjenog 1994, kada je ubijeno oko pola miliona pripadnika plemena Tutsi i Hutu.

2000. - Vlada Slovenije ukinula embargo na izvoz nafte i naftnih derivata u SR Jugoslaviju.

2001. - U centralni dio Avganistana iskrcalo se 100 američkih elitnih vojnika, koji su specijalizovani za otkrivanje pozicija vođa terorista.

2001. - Najmanje 350 ljudi nastradalo je kada je prenatrpani brod, koji je prevozio iračke emigrante, na putu od Sumatre ka Australiji potonuo u blizini Jave.

2002. - Na referendumu u Irskoj prihvaćen je ugovor iz Nice o proširenju Evropske unije za 12 novih članica. Na prethodno održanom referendumu 7. maja 2001. ovaj ugovor je odbilo 54 odsto glasača.

2003. - Umro je Alija Izetbegović, bivši predsednik Bosne i Hercegovine i dugogodišnji lider Stranke demokratske akcije (SDA).

2003. - Majka Tereza beatificirana od pape Ivana Pavla II.

2003. - Umro je Alija Izetbegović, bosanskohercegovački političar i državnik.

2005. - U Bagdadu je počelo suđenje bivšem iračkom lideru Sadamu Huseinu.

2006. - Otpočelo korištenje .asia internet domene.

2006. - U vojnom skladištu 'Karađorđevo brdo', kod Paraćina, odjeknula serija eksplozija, a potom se pojavio požar.

2007. - Skupština Republike Crne Gore usvojila novi Ustav Republike Crne Gore u kojem je službenim jezikom umesto ijekavskog srpskog imenovan crnogorski. 2008. - Umro je Sije Djin, veteran kineske kinematografije i poznati kritičar ultra levičarske kulturne revolucije. Najpoznatiji je po trilogiji filmova o žrtvama kulturne revolucije 1966-1976, kad su milioni ljudi, osumnjičeni za protivljenje komunističkom režimu, bili proganjani.

2008 - Umro je Sije Đin, veteran kineske kinematografije i poznati kritičar ultra levičarske kulturne revolucije. Najpoznatiji je po trilogiji filmova o žrtvama kulturne revolucije 1966-1976, kad su milioni ljudi, osumnjičeni za protivljenje komunističkom režimu, bili proganjani.

2016. - Umrla je Milka Canić, srpski lektor i stručni konsultant popularnog srpskog kviza TV Slagalica.

2016. - Indonezija je dobila zakon kojim je odoborena hemijska kastracija za pedofile.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana