Ponuda Tema

Desilo Se u Ovaj Dan - 13. Oktobar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 13. oktobra! Šta se sve nekada dešavalo trinaestog oktobra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
54. - Otrovan četvrti Rimski car Klaudije. Otrovala ga njegova četvrta supruga - i nećakinja, Agripina mlađa, da bi svog 17-godišnjeg sina Nerona postavila za cara. Tokom vladavine od 41. Klaudije Prvi je posle ubistva njegovog sinovca i prethodnika, Gaja Julija Cezara Germanika Kaligule, konsolidovao državu, a potom 43. osvojio Britaniju.

409. - Vandali i Alani su prešli Pirineje i iz Galije upali u Hispaniju.

1244. - Rođen je Žak de Mole, dvadesettreći i zvanično poslednji veliki majstor vitezova Templara.

1307. - Kralj Filip IV uhapsio je sve francuske templare, navodno zbog krivovere. Red je raspušten pet godina kasnije.

1399. - Henrik IV okrunjen za engleskog kralja.

1706. - Umro je Iyasu I Veliki, etiopijski car.

1792. - Predsednik Amerike Džordž Vašington položio kamen-temeljac Bele kuće, predsedničke rezidencije u Vašingtonu.

1812. - Britanske i indijanske snage predvođene ser Ajzakom Brokom porazile su Amerikance u bici kod Queenstown Heights-a, u Ontariju. Engleska pobeda uspešno je okončala svaki dalji pokušaj Amerikanaca da uđu u Kanadu.

1815. - Streljan je francuski maršal Žoakim Mira, najčuveniji među Napoleonovim komandantima armije, kralj Napulja od 1808. do 1815. Zarobljen je pri pokušaju da ponovo osvoji Napulj, a potom pogubljen.

1821. - Rođen je Rudolf Virhov, nemački fiziolog, patolog, biolog i političar.

1860. - Prva fotografija iz vazduha napravljena iz balona iznad Bostona u SAD.

1862. - Rođen je Meri Kingsli, engleski pisac i istraživač.

1867. - Rođen je Pierre Bonard, francuski slikar-simbolist.

1869. - Umro je francuski pisac Šarl Ogisten Sent-Bev, najistaknutiji predstavnik francuske književne kritike. Počeo je romantičarskim pesmama i romanom 'Naslada', ali se potom posvetio isključivo književnoj kritici, koju je obnovio prodornim analizama djela i pisaca. Ostala djela: pesme 'Život', kritike 'Književni portreti', 'Por-Roajal', 'Razgovori ponedjeljkom'.

1874. - Rođen je Jožef Klekl, političar, pisac i sveštenik, koji je htio autonomiiju Slovenskoj krajini - Prekomurju.

1884. - Londonska četvrt Grinič ustanovljena kao univerzalan, nulti meridijan, od kog se računaju geografske dužine i vremenske zone na Zemlji.

1893. - Rođen je Luka Kaliterna, legendarni hrvatski fudbaler i trener, jedan od osnivača Hajduka iz Splita.

1895. - Rođen je Kurt Schumacher, nemački političar.

1905. - Umro je engleski glumac Henri Irving, jedan od najvećih tragičara XIX veka, prvi glumac kome je 1895. dodeljena plemićka titula.

1917. - U portugalskoj Fatimi dogodilo se 'čudo Sunca'.

1921. - Rođen je Iv Montan, francuski šansonjer i glumac italijanskog porekla, bivši frizer, doker i metalski radnik.

1923. - Turski parlament proglasio je Ankaru, bivšu Angoru, prestonicom Turske.

1925. - Rođena je je Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Tačer. Godine 1979. postala je prva žena premijer u istoriji Velike Britanije i bila na tom položaju najduže od svih dotadašnjih premijera u 20. veku. Zbog nesuglasica u njenoj Konzervativnoj partiji u novembru 1990. je podnela ostavku.

1927. - Rođen je Turgut Ozal, turski političar i državnik.

1932. - Rođen je Dušan Makavejev, srbijanski režiser.

1934. - Rođena je Nana Mouskouri, grčka pevačica.

1941. - Rođen je Paul Simon, američki kantautor. Član slavnog dueta 'Simon and Garfunkel'.

1943. - U Drugom svetskom ratu Italija posle kapitulacije objavila rat Nemačkoj, svom bivšem savezniku u Drugom svetskom ratu.

1944. - Resnik oslobođen od Nemaca.

1944. - Počela Bitka za Koprivnicu.

1948. - U Kragujevcu rođen Boris Aranđelović, srpski pevač i član grupe Smak.

1957. - Rođen je Klaus Augentaler, nemački fudbaler i trener.

1962. - Na Brodveju je premijerno izveden komad 'Ko se boji Virdžinije Vulf' sa Utom Hagen.
1964. - Posle 24 časa od poletanja brodom 'Vashod 1' bezbedno su se prizemljila tri sovjetska kosmonauta, članovi prve višečlane posade u istoriji svemirskih letova.

1966. - Rođen je Mirko Pajčin, srpski pevač, poznat i kao Baja Mali Knindža.

1967. - Umro je srpski inženjer Dobrivoje Božić, konstruktor najbolje svetske automatske vazdušne kočnice na železnicama. 'Kočnica Božić' u Jugoslaviji je usvojena 1922, a kad je ubrzo Međunarodna železnička unija proglasila taj uređaj boljim od svih dotadašnjih, usvojena je i u drugim zemljama. Božićeva kočnica neprevaziđena je po jednostavnosti konstrukcije, lakoći rukovanja i snazi delovanja.

1970. - Kanada i Kina saopštile da će uspostaviti diplomatske odnose, a Tajvan je hitno prekinuo odnose s Kanadom.

1971. - Rođen je Sacha Baron Cohen, britanski komičar i glumac - Borat.

1972. - Sovjetski putnički avion 'Iljušin 62' srušio se u blizini moskovskog aerodroma. U do tada najvećoj avionskoj nesreći poginulo svih 176 putnika i članova posade.

1974. - Umro je Ed Sullivan, američki TV voditelj.

1976. - Bolivijski teretni avion 'Boing 707', kom je pri poletanju otpao jedan motor, pao je na glavnu ulicu Santa Krusa. Poginula tri člana posade i više od 100 putnika.

1977. - Četiri Palestinca otela iznad Mediterana avion nemačke kompanije 'Lufthansa' koji je leteo iz Majorke i preusmerili ga u Mogadiš u Somaliji. Palestinski otmičari spustili su avion u Mogadišu, prestonici Somalije tek 17. oktobra, prethodno usmrtivši jednog od pilota. Rano izjutra, nemačke specijalne jedinice zauzele su avion, oslobodivši 86 talaca i ubivši trojicu od četiri otmičara. Vođe Bader-Majnhova na ovo su reagovale izvršivši samoubistvo u zatvorskoj jedinici u Nemačkoj.

1981. - Hosni Mubarak izabran je za predsednika Egipta.

1987. - Prvi put su dresirani delfini korišćeni u vojne svrhe. Koristili su ih Amerikanci u Persijskom zalivu.

1988. - Laboratorijsko ispitivanje je pokazalo da je 'Torinski pokrov', u kojem je, prema verovanju mnogih hrišćana, sahranjen Isus Hristos, lažan i da potiče iz Srednjeg veka.

1990. - U crkvi Svetog Vasilija Blaženog na Crvenom trgu u Moskvi održana prva liturgija posle 73 godine.

1990. - Vođa hrišćanskih snaga u Libanu general Mišel Aun zatražio je azil u francuskoj ambasadi u Bejrutu posle napada sirijske armije na njegovo uporište.

1993. - Sud u Hamburgu proglasio krivim Nemca Gintera Parhea zbog ranjavanja nožem jugoslovenske teniserke Monike Seleš. Osuđen uslovno na dve godine zatvora.

1997. - Britanski premijer Toni Bler sreo se s liderom Šin Fejna Gerijem Adamsom, što je bio prvi susret britanskog premijera i lidera irskog republkanca posle više od 70 godina.

1997. - Britanski supersonični automobil prvi je uspeo da na tlu probije zvučni zid, postigavši brzinu od 1.222,7 kilometara na čas.

1998. - Umro je Bojan Pečar, basist grupe Ekatarina Velika.

1998. - Posle sedmodnevnih intenzivnih pregovora i pod pretnjom vojne intervencije NATO predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio dolazak Verifikacione misije OEBS koja će pratiti sprovođenje rezolucije Ujedinjenih nacija o Kosovu od 23. septembra i vazdušnu posmatračku misiju nad Kosovom.

2000. - U napadu na američki razarač USS Cole u jemenskoj luci Aden poginulo 17 mornara. SAD za napad optužile saudijskog državljanina u egzilu Osamu bin Ladena.

2001. – Generalni sekretar UN Kofi Anan dobitnik je Nobelove nagrade za mir.

2002. - U drugom krugu glasnja na predsedničkim izborima najviše glasova dobio je Vojislav Koštunica. Bili su to četvrti predsednički izbori u Srbiji od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine.

2003. - Članovi porodica nestalih identifikovali su u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalinistiku u Zagrebu posmrtne ostatke 13 Srba ubijenih u akciji hrvatske vojske 'Oluja', koji su ekshumirani iz groblja u Gračacu.

2005. - Ištvan Erši, mađarski disindent, pisac, dramaturg, pesnik i prevodilac, preminuo je u Budimpešti. Erši je 1956. godine osuđen na osam godina zatvora zbog učešća u organizovanju pobune protiv totalitarnog režima, a oslobođen je 1960.

2006. - Nobelova nagrada za mir dodeljena Muhamadu Junusu iz Bangladeša i 'Gramin banci', koja nudi pozajmice siromašnima bez finansijskih garancija.

2012. - Regionalne izbore u Češkoj, na kojima je trijumfovala opoziciona levica, obeležio je mali odziv birača, svega 36,88 odsto od oko osam miliona registrovanih.

2014. - Park u austrijskoj prestonici Beču, smešten u devetom kvartu, dobio je naziv 'Park Diane Budisavljević'. Procenjuje se da je Diana Budisavljević, rođena Obekser (1891-1978), spasila više od 12.000 srpske, jevrejske i romske dece, iz ustaških logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA