Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 11. Oktobar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 11. oktobra! Šta se sve nekada dešavalo jedanaestog oktobra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1335. - Rođen je Taejo Joseon, korejski vladar.

1347. - Umro je Ludvig IV Bavarski, nemački kralj i Sveti Rimski Car.

1521. - Papa Lav X dodelio je engleskom kralju Henriju VIII titulu 'Branitelja vere' pošto je kralj objavio knjigu u kojoj je osudio ideje verskog reformatora Martina Lutera. Henri VIII je 12 godina kasnije osporio autoritet rimokatoličke crkve, a 1534. se proglasio poglavarom anglikanske crkve.

1531. - Vojska švajcarskih katoličkih kantona porazila je kod Kapela snage grada Ciriha i njegovih protestantskih saveznika. U bici je poginuo i protestanski verski reformator Ulrih Zvingli, jedan od najvećih teologa reformacije.

1531. - Vojska švajcarskih katoličkih kantona porazila je kod Kapela snage grada Ciriha i njegovih protestantskih saveznika. U bici je poginuo i protestanski verski reformator Ulrih Zvingli, jedan od najvećih teologa reformacije. Zahvaljujući njemu, Otomansko carstvo vodilo je popustljivu politiku prema Srbima, davalo im povlastice za podizanje manastira, otvaranje štamparije i obnavljanje Pećke patrijaršije 1557, čiji je prvi patrijarh bio njegov brat (ili brat od strica), Makarije Sokolović. U srpskim zemljama podigao je mnoge zadužbine, uključujući znameniti most na Drini u Višegradu.

1579. U Carigradu je ubijen turski državnik i vojskovođa poreklom Srbin iz Bosne, Mehmed-paša Sokolović. Proslavio se u mnogim ratovima, obnovio je tursku flotu uništenu u bici kod Lepanta 1571, a od 1566. bio je veliki vezir. Atentat je izvršio jedan derviš. Budući gotovo neograničeni gospodar Otomanskog carstva, odveden je u ranoj mladosti (danak u krvi) - prema novijim istraživanjima iz manastira Mileševa, gde je sasluživao - poturčen je i školovan u Jedrenu. Meteorski je napredovao - sa manje od 25 godina postao je kapudanpaša - ministar mornarice, 1549. beglerbeg Rumelije - zemlje Balkanskog poluostrva, 1551. glavni zapovednik u ratu s Austrijom, 1555. treći vezir. Drugi vezir je postao 1561, zet sultana Sulejmana II 1562, veliki vezir 1565. Posle smrti Sulejmana II 1566, bio je veliki vezir i pod sultanima Selimom II i Muratom III. Kao veliki vezir Sulejmana II, krio je njegovu smrt prilikom pohoda na Austriju i održao je red u vojsci do dolaska Selima II. Prisilio je 1568. Austriju na mir, a 1570. osvojio Arabiju. Zahvaljujući njemu, Otomansko carstvo vodilo je popustljivu politiku prema Srbima, davalo im povlastice za podizanje manastira, otvaranje štamparije i obnavljanje Pećke patrijaršije 1557, čiji je prvi patrijarh bio njegov brat, Makarije Sokolović. U srpskim zemljama podigao je mnoge zadužbine, uključujući znameniti most na Drini u Višegradu.

1698. - Sporazum u Den Hagu između Engleske i Francuske.

1806. - Rođen je srpski knez Aleksandar Karađorđević, sin vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa, u vreme čije vladavine je donet Građanski zakonik i reformisano sudstvo, Srbiji 1856. na Pariskom kongresu date garancije velikih sila i objavljeno 'Načertanije' Ilije Garašanina. Posle svrgavanja kneza Mihaila Obrenovića, na presto su ga 1842. doveli ustavobranitelji. Zbog suprotstavljanja ustavobraniteljskom Savetu i vezivanja za Austriju, 'kajmakamska' struja ustavobranitelja zbacila ga je 1858. na Svetoandrejskoj skupštini i vratila na presto kneza Miloša Obrenovića.

1811. - Počeo je sa radom 'The Juliana', prvi parobrod-trajekt.

1851. - Rođen je srpski kompozitor i horovođa Josif Marinković, član Srpske kraljevske akademije, koji je najveći deo stvaralaštva posvetio herojskoj romantičarskoj muzici, znatno je obogativši u tehničkom i izražajnom pogledu. Njegove solo pesme i mnoge horske kompozicije uz pratnju klavira predstavljaju poseban doprinos srpskoj muzici.

1865. - Rođen je Jovan Cvijić, srpski geograf, predsednik Srpske kraljevske akademije.

1871. - U Rakovici kod Plaškog ubijen Eugen Kvaternik.

1871. - Umro je Eugen Kvaternik, hrvatski političar, pisac i revolucionar. 

1882. - Ilkin atentat - Jelena-Ilka Marković pokušala, u činu lične osvete, da ubije srpskog kralja Milana Obrenovića u beogradskoj Sabornoj crkvi.

1884. - Rođena je Eleanor Roosevelt, bivša Prva dama SAD-a.

1885. - Rođen je Francois Mauriac, francuski književnik.

1889. - Umro je Džejms Prescott Džul, engleski fizičar.

1891. - Umro je Arthur Rimbaud, francuski pesnik.

1895. - Rođen je Jakov Gotovac, hrvatski kompozitor i dirigent.

1896. - Umro je Anton Bruckner, austrijski orguljaš i kompozitor.

1899. - Počeo Burski rat između južnoafričkih burskih država Transval i Oranske i Velike Britanije. Po završetku rata 1902. godine, burske države su stavljene pod britansku vlast, a 1910. ušle su u Južnoafrički Savez, kasnije Južnofrička Republika, britanski dominion.

1910. - Rođen je Rafailo Blam, multiinstrumentalista, kompozitor i dirigent, osnivač srpskog društva džez muzike.

1914. - Rođen je Reuben Fine, američki psihoanalitičar.

1922. - Prvi put je jedna žena dobila zvanje specijalnog agenta u FBI.

1930. - Rođen je Zdravko Velimirović, jugoslovenski filmski, televizijski, radio i pozorišni reditelj, scenarista i profesor filmske režije.

1936. - Premijerno je pušten 'Professor Quiz', prvi radio-kviz.

1937. - Bobby Charlton, engleski fudbaler i trener.

1939. - Grupa američkih naučnika, među kojima i Albert Ajnštajn, obavestili su predsednika SAD Franklina D. Ruzvelta o mogućnosti proizvodnje atomske bombe.
1941. - U Drugom svetskom ratu u Makedoniji započeo ustanak protiv okupatora.

1942. - U selu Kriva Reka kraj Brusa, nemački i bugarski vojnici su u Drugom svetskom ratu zatvorili sve stanovnike u crkvu i digli je u vazduh, usmrtivši 320 civila, uglavnom žena i dece.

1944. - Sovjetski Savez je anektirao državu Tanu Tuva.

1945. - Počeo je kineski građanski rat između snaga koje je predvodio Čang Kaj Šek i onih predvođenih Mao Ce Tungom.

1946. - Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac od strane komunističkih vlasti osuđen na 16 godina robije zbog zločina i saradnje sa ustaškim režimom.

1946. - Rođen je Daryl Hall, američki pop-pevač iz grupe 'Hall And Oates'.

1954. - Rođen je Vojislav Šešelj, srpski političar, predsednik Srpske Radikalne Stranke.

1958. - Umro je Maurice de Vlaminck, francuski slikar i grafičar.

1962. - Papa Jovan XXIII otvorio je u bazilici Svetog Petra u Rimu Drugi vatikanski sabor, prvi takav skup od 1870. Sabor je trajao do 1965. i najavio je značajne reforme katoličke crkve u njenom prilagođavanju modernom svetu.

1962. - Rođena je Džoan Kjuzak, poznata američka glumica.

1963. - Umrla je Edit Pjaf, slavna francuska pevačica.

1963. - Umro je francuski pisac, slikar i režiser Žan Kokto, koji je prošao sve faze moderne umetnosti - kubizam, dadaizam, nadrealizam... Zbog raznovrsnosti svog opusa i artističkog univerzalizma važi za jednog od korifeja francuskog duha. Dela su mu: roman 'Strašna deca', pozorišni komadi 'Orfej' i 'Antigona', filmovi 'Lepotica i zver' i 'Orfejev testament'.

1976. - U Kini je, pod optužbom za zaveru uhapšena 'četvoročlana banda' - udovica Mao Cedunga Đang Čing i tri bivša visoka funkcionera.

1977. U atentatu je ubijen predsednik Severnog Jemena, pukovnik Ibrahim al Hamdi.

1980. - Dvojica sovjetskih kosmonauta okončali su dotad najdužu misiju u kosmosu. U brodu 'Saljut 6' oni su proveli u svemiru 185 dana.

1985. - Četiri američka lovca presrela su egipatski avion sa otmičarima italijanskog putničkog broda 'Akile Lauro' i primorali ga da sleti na Siciliju, gde su otmičari uhapšeni. Otmičari su se 9. oktobra predali egipatskim vlastima koje su im odobrile da odlete u Tunis.

1988. - Govor pape Ivana Pavla II prekinut je u Evropskom parlamentu u Strazburu kada je britanski poslanik iz Severne Irske, protestantski sveštenik Jan Pejzli, počeo da uzvikuje 'antihrist', razvivši i transparent na kojem je pisalo: 'Ivan Pavle II - antihrist'.

1993. - U atentatu u Oslu teško je ranjen Vilijam Nigard, norveški izdavač 'Satanskih stihova' Salmana Rušdija, britanskog pisca indijskog porekla, kojeg je iranski verski vođa Homeini osudio na smrt.

1998. - Ni nakon sedmočasovnih razgovora u sedmoj rundi pregovora, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević i specijalni američki izaslanik Ričard Holbruk nisu postigli dogovor oko rešavanja kosovske krize na osnovu rezolucije UN od 23. septembra. Pored pretnji vojnom intervencijom NATO-a, Milošević je odbio Verifikacionu misiju koja bi pratila sprovođenje rezolucije.

1999. - U centru Prištine, ispred hotela Grand, ubijen je pripadnik UNMIK-a, Amerikanac bugarskog porijekla Valentin Krumov. Pretpostavlja se da su ubice bile u zabludi da je Krumov Srbin.

2000. - Umro je Matija Ljubek, poznati hrvatski kanuista, osvajač medalje na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine.

2000. - Umro je Donald Devar, predsednik škotskog parlamenta konstituisanog 1999. prvi put nakon 292 godine.

2002. - Vojni sud u Nišu osudio je četiri pripadnika Vojske Jugoslavije na višegodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata na Kosovu.

2004.  - Ministri spoljnih poslova Evropske unije odlučili su da Libiji ukinu embargo na oružje, uveden 1986, čime je prihvaćeno odricanje Tripolija od oružja za masovno uništenje.

2005.  - U eksploziji automobila bombe na pijaci u Tal Afaru, na severozapadu Iraka, poginulo je 30 osoba, a ranjeno njih 35.

2010. - Sedam mrtvih i oko 120 povrijeđenih pri pucanju rezervoara s toksičnim crvenim muljem kod grada Ajka u Mađarskoj. Mulj je bio vrlo alkalan, pH vrijednosti 13, a sadrži i štetne elemente poput žive, arsena i hroma.

2010. - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Iliji Juršiću, koji je u prvostepenom postupku osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin nad kolonom pripadnika JNA.

2013 - Umro je bivši SS kapetan Erih Pribke, jedan od poslednjih živih nacističkih zločinaca, koji je 1998. osuđen na doživotni zatvor.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana