Ponuda Tema

Desilo Se u Ovaj Dan - 11. Oktobar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 11. oktobra! Šta se sve nekada dešavalo jedanaestog oktobra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
1335. - Rođen je Taejo Joseon, korejski vladar.

1347. - Umro je Ludvig IV Bavarski, nemački kralj i Sveti Rimski Car.

1521. - Papa Lav X dodelio je engleskom kralju Henriju VIII titulu 'Branitelja vere' pošto je kralj objavio knjigu u kojoj je osudio ideje verskog reformatora Martina Lutera. Henri VIII je 12 godina kasnije osporio autoritet rimokatoličke crkve, a 1534. se proglasio poglavarom anglikanske crkve.

1531. - Vojska švajcarskih katoličkih kantona porazila je kod Kapela snage grada Ciriha i njegovih protestantskih saveznika. U bici je poginuo i protestanski verski reformator Ulrih Zvingli, jedan od najvećih teologa reformacije.

1531. - Vojska švajcarskih katoličkih kantona porazila je kod Kapela snage grada Ciriha i njegovih protestantskih saveznika. U bici je poginuo i protestanski verski reformator Ulrih Zvingli, jedan od najvećih teologa reformacije. Zahvaljujući njemu, Otomansko carstvo vodilo je popustljivu politiku prema Srbima, davalo im povlastice za podizanje manastira, otvaranje štamparije i obnavljanje Pećke patrijaršije 1557, čiji je prvi patrijarh bio njegov brat (ili brat od strica), Makarije Sokolović. U srpskim zemljama podigao je mnoge zadužbine, uključujući znameniti most na Drini u Višegradu.

1579. U Carigradu je ubijen turski državnik i vojskovođa poreklom Srbin iz Bosne, Mehmed-paša Sokolović. Proslavio se u mnogim ratovima, obnovio je tursku flotu uništenu u bici kod Lepanta 1571, a od 1566. bio je veliki vezir. Atentat je izvršio jedan derviš. Budući gotovo neograničeni gospodar Otomanskog carstva, odveden je u ranoj mladosti (danak u krvi) - prema novijim istraživanjima iz manastira Mileševa, gde je sasluživao - poturčen je i školovan u Jedrenu. Meteorski je napredovao - sa manje od 25 godina postao je kapudanpaša - ministar mornarice, 1549. beglerbeg Rumelije - zemlje Balkanskog poluostrva, 1551. glavni zapovednik u ratu s Austrijom, 1555. treći vezir. Drugi vezir je postao 1561, zet sultana Sulejmana II 1562, veliki vezir 1565. Posle smrti Sulejmana II 1566, bio je veliki vezir i pod sultanima Selimom II i Muratom III. Kao veliki vezir Sulejmana II, krio je njegovu smrt prilikom pohoda na Austriju i održao je red u vojsci do dolaska Selima II. Prisilio je 1568. Austriju na mir, a 1570. osvojio Arabiju. Zahvaljujući njemu, Otomansko carstvo vodilo je popustljivu politiku prema Srbima, davalo im povlastice za podizanje manastira, otvaranje štamparije i obnavljanje Pećke patrijaršije 1557, čiji je prvi patrijarh bio njegov brat, Makarije Sokolović. U srpskim zemljama podigao je mnoge zadužbine, uključujući znameniti most na Drini u Višegradu.

1698. - Sporazum u Den Hagu između Engleske i Francuske.

1806. - Rođen je srpski knez Aleksandar Karađorđević, sin vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa, u vreme čije vladavine je donet Građanski zakonik i reformisano sudstvo, Srbiji 1856. na Pariskom kongresu date garancije velikih sila i objavljeno 'Načertanije' Ilije Garašanina. Posle svrgavanja kneza Mihaila Obrenovića, na presto su ga 1842. doveli ustavobranitelji. Zbog suprotstavljanja ustavobraniteljskom Savetu i vezivanja za Austriju, 'kajmakamska' struja ustavobranitelja zbacila ga je 1858. na Svetoandrejskoj skupštini i vratila na presto kneza Miloša Obrenovića.

1811. - Počeo je sa radom 'The Juliana', prvi parobrod-trajekt.

1851. - Rođen je srpski kompozitor i horovođa Josif Marinković, član Srpske kraljevske akademije, koji je najveći deo stvaralaštva posvetio herojskoj romantičarskoj muzici, znatno je obogativši u tehničkom i izražajnom pogledu. Njegove solo pesme i mnoge horske kompozicije uz pratnju klavira predstavljaju poseban doprinos srpskoj muzici.

1865. - Rođen je Jovan Cvijić, srpski geograf, predsednik Srpske kraljevske akademije.

1871. - U Rakovici kod Plaškog ubijen Eugen Kvaternik.

1871. - Umro je Eugen Kvaternik, hrvatski političar, pisac i revolucionar. 

1882. - Ilkin atentat - Jelena-Ilka Marković pokušala, u činu lične osvete, da ubije srpskog kralja Milana Obrenovića u beogradskoj Sabornoj crkvi.

1884. - Rođena je Eleanor Roosevelt, bivša Prva dama SAD-a.

1885. - Rođen je Francois Mauriac, francuski književnik.

1889. - Umro je Džejms Prescott Džul, engleski fizičar.

1891. - Umro je Arthur Rimbaud, francuski pesnik.

1895. - Rođen je Jakov Gotovac, hrvatski kompozitor i dirigent.

1896. - Umro je Anton Bruckner, austrijski orguljaš i kompozitor.

1899. - Počeo Burski rat između južnoafričkih burskih država Transval i Oranske i Velike Britanije. Po završetku rata 1902. godine, burske države su stavljene pod britansku vlast, a 1910. ušle su u Južnoafrički Savez, kasnije Južnofrička Republika, britanski dominion.

1910. - Rođen je Rafailo Blam, multiinstrumentalista, kompozitor i dirigent, osnivač srpskog društva džez muzike.

1914. - Rođen je Reuben Fine, američki psihoanalitičar.

1922. - Prvi put je jedna žena dobila zvanje specijalnog agenta u FBI.

1930. - Rođen je Zdravko Velimirović, jugoslovenski filmski, televizijski, radio i pozorišni reditelj, scenarista i profesor filmske režije.

1936. - Premijerno je pušten 'Professor Quiz', prvi radio-kviz.

1937. - Bobby Charlton, engleski fudbaler i trener.

1939. - Grupa američkih naučnika, među kojima i Albert Ajnštajn, obavestili su predsednika SAD Franklina D. Ruzvelta o mogućnosti proizvodnje atomske bombe.
1941. - U Drugom svetskom ratu u Makedoniji započeo ustanak protiv okupatora.

1942. - U selu Kriva Reka kraj Brusa, nemački i bugarski vojnici su u Drugom svetskom ratu zatvorili sve stanovnike u crkvu i digli je u vazduh, usmrtivši 320 civila, uglavnom žena i dece.

1944. - Sovjetski Savez je anektirao državu Tanu Tuva.

1945. - Počeo je kineski građanski rat između snaga koje je predvodio Čang Kaj Šek i onih predvođenih Mao Ce Tungom.

1946. - Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac od strane komunističkih vlasti osuđen na 16 godina robije zbog zločina i saradnje sa ustaškim režimom.

1946. - Rođen je Daryl Hall, američki pop-pevač iz grupe 'Hall And Oates'.

1954. - Rođen je Vojislav Šešelj, srpski političar, predsednik Srpske Radikalne Stranke.

1958. - Umro je Maurice de Vlaminck, francuski slikar i grafičar.

1962. - Papa Jovan XXIII otvorio je u bazilici Svetog Petra u Rimu Drugi vatikanski sabor, prvi takav skup od 1870. Sabor je trajao do 1965. i najavio je značajne reforme katoličke crkve u njenom prilagođavanju modernom svetu.

1962. - Rođena je Džoan Kjuzak, poznata američka glumica.

1963. - Umrla je Edit Pjaf, slavna francuska pevačica.

1963. - Umro je francuski pisac, slikar i režiser Žan Kokto, koji je prošao sve faze moderne umetnosti - kubizam, dadaizam, nadrealizam... Zbog raznovrsnosti svog opusa i artističkog univerzalizma važi za jednog od korifeja francuskog duha. Dela su mu: roman 'Strašna deca', pozorišni komadi 'Orfej' i 'Antigona', filmovi 'Lepotica i zver' i 'Orfejev testament'.

1976. - U Kini je, pod optužbom za zaveru uhapšena 'četvoročlana banda' - udovica Mao Cedunga Đang Čing i tri bivša visoka funkcionera.

1977. U atentatu je ubijen predsednik Severnog Jemena, pukovnik Ibrahim al Hamdi.

1980. - Dvojica sovjetskih kosmonauta okončali su dotad najdužu misiju u kosmosu. U brodu 'Saljut 6' oni su proveli u svemiru 185 dana.

1985. - Četiri američka lovca presrela su egipatski avion sa otmičarima italijanskog putničkog broda 'Akile Lauro' i primorali ga da sleti na Siciliju, gde su otmičari uhapšeni. Otmičari su se 9. oktobra predali egipatskim vlastima koje su im odobrile da odlete u Tunis.

1988. - Govor pape Ivana Pavla II prekinut je u Evropskom parlamentu u Strazburu kada je britanski poslanik iz Severne Irske, protestantski sveštenik Jan Pejzli, počeo da uzvikuje 'antihrist', razvivši i transparent na kojem je pisalo: 'Ivan Pavle II - antihrist'.

1993. - U atentatu u Oslu teško je ranjen Vilijam Nigard, norveški izdavač 'Satanskih stihova' Salmana Rušdija, britanskog pisca indijskog porekla, kojeg je iranski verski vođa Homeini osudio na smrt.

1998. - Ni nakon sedmočasovnih razgovora u sedmoj rundi pregovora, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević i specijalni američki izaslanik Ričard Holbruk nisu postigli dogovor oko rešavanja kosovske krize na osnovu rezolucije UN od 23. septembra. Pored pretnji vojnom intervencijom NATO-a, Milošević je odbio Verifikacionu misiju koja bi pratila sprovođenje rezolucije.

1999. - U centru Prištine, ispred hotela Grand, ubijen je pripadnik UNMIK-a, Amerikanac bugarskog porijekla Valentin Krumov. Pretpostavlja se da su ubice bile u zabludi da je Krumov Srbin.

2000. - Umro je Matija Ljubek, poznati hrvatski kanuista, osvajač medalje na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine.

2000. - Umro je Donald Devar, predsednik škotskog parlamenta konstituisanog 1999. prvi put nakon 292 godine.

2002. - Vojni sud u Nišu osudio je četiri pripadnika Vojske Jugoslavije na višegodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata na Kosovu.

2004.  - Ministri spoljnih poslova Evropske unije odlučili su da Libiji ukinu embargo na oružje, uveden 1986, čime je prihvaćeno odricanje Tripolija od oružja za masovno uništenje.

2005.  - U eksploziji automobila bombe na pijaci u Tal Afaru, na severozapadu Iraka, poginulo je 30 osoba, a ranjeno njih 35.

2010. - Sedam mrtvih i oko 120 povrijeđenih pri pucanju rezervoara s toksičnim crvenim muljem kod grada Ajka u Mađarskoj. Mulj je bio vrlo alkalan, pH vrijednosti 13, a sadrži i štetne elemente poput žive, arsena i hroma.

2010. - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Iliji Juršiću, koji je u prvostepenom postupku osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin nad kolonom pripadnika JNA.

2013 - Umro je bivši SS kapetan Erih Pribke, jedan od poslednjih živih nacističkih zločinaca, koji je 1998. osuđen na doživotni zatvor.
   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA