Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 08. Oktobar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 08. oktobra! Šta se sve nekada dešavalo osmog oktobra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
316. - Rimski imperator Licinije je poražen bici kod Cibale od svog savladara Konstantina.

451. - Započeo je sa zasedanjem Halkedonski sabor, na kome je osuđena Eutihova doktrina monofizitstva i usvojen Halkedonski simbol vere.

876. - U bitci kod Andernacha, Ludvig III Mlađi potukao je francuskog kralja Karla Ćelavog.

976. - Umrla je Jelena Slavna, hrvatska kraljica, žena kralja Mihajla Krešimira II.

1354. - Ubijen je rimski tribun Kola di Rienco, koji je ponesen idejom o obnavljanju antičke republike i ujedinjenjem Italije pod vođstvom Rima, 1347. proglasio Rimsku Republiku. Ubijen je u ustanku koji je organizovalo rimsko plemstvo.

1469 - Umro je firentinski slikar fra Filipo Lipi, najznačajniji predstavnik rane renesanse u slikarstvu, Botičelijev učitelj.

1480. - Dolazi do velikog čekanja na reci Ugri između vojnih snaga Ivana III, od Moskve i Zlatne Horde. Posledica ovoga poraza Mongola je raspad njihove tamošnje države.

1354 - Ubijen je rimski tribun Kola di Rienco, koji je, ponesen idejom o obnavljanju antičke republike i ujedinjenjem Italije pod vođstvom Rima, 1347. proglasio Rimsku Republiku. Ubijen je u ustanku koji je organizovalo rimsko plemstvo.

1469 - Umro je firentinski slikar fra Filipo Lipi, najznačajniji predstavnik rane renesanse u slikarstvu, Botičelijev učitelj.

1754. - Umro je Henry Fielding, engleski književnik.

1803 - Umro je italijanski pisac Vitorio Alfijeri, prvi autentični tragičar u italijanskoj književnosti, čije je delo inspirisalo generacije koje su pripremile i sprovele italijanski nacionalni preporod ('Saul', 'Mira', 'Filip', 'Agamemnon', 'Brut I', 'Brut II').

1810. - Rođen je Džejms Vilijem Maršal, čije je otkriće zlatnog rudnika u Kaliforniji pokrenulo 'Zlatnu groznicu' 1849.

1818. - Dva engleska boksera prvi put su za vreme borbe upotrebili rukavice.

1856 - Velika Britanija je počela 'drugi opijumski rat' protiv Kine, u kojem joj se pridružila i Francuska. Kada su 1857. anglo-francuske trupe zauzele Kanton, Kina je kapitulirala i potpisala mir u Tjencinu.

1860. - Uspostavljena prva telegrafska linija u SAD između Los Anđelesa i San Franciska.

1864 - Rođen je srpski pisac cincarskog porekla, Alkibijad Nuša, poznat kao Branislav Nušić, najveći srpski komediograf, član Srpske kraljevske akademije, koji je briljantno naslikao srpsku provinciju pod dinastijom Obrenovića i Beograd s početka XX veka i između dva svetska rata. Studirao je pravo u Gracu i Beogradu, a kao diplomata radio je u konzulatima Srbije u Solunu, Bitolju, Skoplju i Prištini. Bio je dramaturg i upravnik pozorišta u Beogradu, Novom Sadu, Skoplju i Sarajevu. Osuđen je 1887. na dve godine zatvora zbog satirične pesme 'Dva raba'. Učestvovao je kao dobrovoljac u srpsko-bugarskom ratu 1885, a u Prvom svetskom ratu prešao je sa srpskom vojskom preko Albanije. Dela su mu: komedije 'Sumnjivo lice', 'Gospođa ministarka', 'Narodni poslanik', 'Protekcija', 'Ožalošćena porodica', 'Pokojnik', 'Put oko sveta', 'Dr', 'Svet', 'Ujež', 'Mister dolar', pripovetke i romani 'Pripovetke jednog kaplara', 'Ramazanske večeri', 'Opštinsko dete', 'Ben-Akiba', 'Autobiografija', tragedije 'Knez Ivo od Semberije', 'Hadži-Loja', 'Nahod', drame 'Tako je moralo biti', 'Jesenja kiša', 'Pučina', 'Iza božjih leđa'.

1869. - Umro je Franklin Pierce, američki političar, 14. predsednik SAD-a.

1871 - U Čikagu je izbio veliki požar koji je, prema legendi, počeo u jednoj štali kada je krava ritajući se oborila kerozinsku lampu na gomilu slame i strugotine. U požaru koji je trajao tri dana poginulo je oko 300 ljudi, a oko 90.000 je ostalo bez svojih kuća.

1871. - Izbila Rakovička buna.

1890. - Otvorena zagrebačka uspinjača - zaštićeni spomenik kulture i najkraća žičana železnica namenjena javnom saobraćaju na svetu.

1892. - Rođena je Marina Cvetajeva, ruska pesnikinja.

1894. - Rođen je Risto Stijović, vajar i akademik.

1895 - Rođen je argentinski državnik Huan Domingo Peron predsednik od 1946. do 1955, kada je oboren u vojnom udaru. Posle sedamnaest godina egzila, trijumfalno se vratio u Argentinu 1972, a 1973. ponovo je izabran za predsednika. Umro je 1974, a predsednik Argentine postala je njegova supruga Izabela.

1895 - Ubijena je korejska kraljica Min, koja je pokušavala da zaustavi japansku dominaciju u Koreji. Zaveru na korejskom dvoru organizovao je Japan preko svog konzula generala Goro Miure.

1895. - Rođen je albanski kralj Ahmed Zogu (1928-1939). Pre dolaska na vlast, živeo je u Jugoslaviji kao albanski emigrant, primao pomoć od jugoslovenske vlade i važio za njenog eksponenta. Posle obaranja vlade Fan-Nolija, došao je u Albaniji na vlast, i to uz pomoć jugoslovenskih graničnih jedinica 1924. godine. Kao predsednik republike, 1926. godine je sa Italijom zaključio Tiranski pakt, kojim je priznao italijanski protektorat nad Albanijom. Godine 1928. proglasio se kraljem kao Zogu I. Kada je 1939. godine fašistička Italija izvršila napad na Albaniju i okupirala je, Zogu je pobegao iz zemlje.

1896. - Rođen je Julien Duvivier, francuski filmski redatelj.

1912. - U Prvom balkanskom ratu Crna Gora objavila je rat Osmanlijskom Carstvu nakon višenedeljne napetosti izmedu država Balkanskog saveza (Crna Gora, Bugarska, Srbija i Grčka) i Carstva. Ostale su je članice saveza sledile deset dana posle.
1915. - Čuveni govor majora Gavrilovića. Komandant Drugog bataljona Desetog puka, major srpske vojske Dragutin Gavrilović je izdao zapovest braniocima Beograda - Drugom bataljonu, delovima Trećeg bataljona Desetog puka i delovima Sremskog dobrovoljačkog odreda, poslednjoj odbrani srpske prestonice u Prvom svetskom ratu pred agresijom Nemaca, Austrijanaca i Mađara: 'Tačno u 15 časova neprijatelj se ima razneti vašim silnim jurišem, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. Vojnici, junaci, Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz svog brojnog stanja... Naš puk je žrtvovan za čast Otadžbine i Beograda. Vi nemate više da se brinete za vaše živote, koji više ne postoje. Zato napred u slavu...!' U jurišu su izginuli gotovo svi branioci, a major Gavrilović je teško ranjen.

1920. - Rođen je Frenk Herbert, američki pisac.

1929. - Rođen je Didi, brazilski fudbaler i trener.

1928. - U Americi formiran Fudbalski savez.

1939. - Nemačka anektirala zapadnu Poljsku.

1941. - Rođen je Jesse Jackson, američki političar.

1948. - Rođena je Claude Jade, francuska filmska glumica.

1949. - Rođena je Sigourney Weaver, američka glumica.

1953. - Velika Britanija i SAD povukle svoje trupe iz Slobodne zone Trsta i predale Italiji civilnu upravu u zoni 'A'. To je izazvalo krizu u jugoslovensko-italijanskim odnosima, koja je rešena Londonskim sporazumom 5. oktobra 1955.

1954. - Vojne snage Severnog Vijetnama ušle u glavni grad Hanoj.

1962. - Alžir postao 109. član Ujedinjenih Nacija.

1967 - Umro je britanski državnik Klement Ričard Atli, laburistički premijer od 1945. do 1951. Njegova vlada sprovela je niz socijalnih reformi u posleratnoj Britaniji i priznala nezavisnost Indije 1947. i Burme 1948.

1967. - Bolivijske gerilske snage, predvođene revolucionarom Če Gevarom, poražene su u okršaju sa specijalnim odredom bolivijske armije. Če Gevara je bio ranjen, zarobljen i sledećeg dana pogubljen.

1968. - Rođena je Emily Procter, američka glumica.

1968. - Rođen je Zvonimir Boban, hrvatski fudbaler.

1970. - Nobelovu nagradu za književnost dobio ruski pisac Aleksandar Isajevič Solženjicin.

1971. - Džon Lenon je izbacio svoj megahit 'Imagine'.

1972. - U Parizu su Henri Kisindžer i Le Duc To postigli sporazum za okončanje vjetnamskog rata, koji je potpisan 1973. godine.

1975. - Žestoki okršaji u Bejrutu i severnom Libanu odneli najmanje 25 života i prekinuli poslednje primirje postignuto između zaraćenih hrišćana i muslimana.

1975. - Rođena je Tatjana Grigorieva, australijska atletičarka i pobednica Olimpijskih igara.

1982. - Umro je Philip Noel-Baker, britanski političar, diplomat, humanista i sportista.

1985. - Rođen je Bruno Mars, američki pevač.

1988. - U tesnacu Žuta Greda na putu Nikšić-Titograd, milicija je silom sprečila Nikšićane da se u Titogradu - današnja Podgorica, pridruže mitingu na kojem je zahtevana ostavka rukovodstva Crne Gore.

1991. - Mađarska je sprečila JNA da ostatak vojne opreme iz Slovenije povuče preko mađarskog teritorija.

1991 - Posle isteka tromesečnog brionskog moratorijuma (7. jul) Slovenija i Hrvatska potvrdile su svoju samostalnost i nezavisnost od SFR Jugoslavije.

1992 - Umro je Vili Brant, kancelar Zapadne Nemačke od 1969. do 1974, kada je podneo ostavku jer je otkriveno da je njegov blizak saradnik istočnonemački špijun. Vodio je politiku popuštanja i doprineo političkoj stabilizaciji u Evropi, a u istoriji evropskih naroda ostaće zapamćen i kao državnik koji se 1970. poklonio žrtvama nacizma u Varšavi. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1971. 

1993. - Ujedinjene nacije ukinule sankcije Južnoj Africi uvedene 1960. zbog politike aparthejda koju su sprovodile tadašnje vlasti.

1993. - Rođena je Garbinje Muguruza, venecualska-španska teniserka.

1998. - Savet NATO usvojio 'detaljan operativan plan za vazdušne udare u fazama' na Kosovu. Predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću dat rok od 24 časa da ispuni zahteve iz rezolucije UN. Vlada Srbije donela Uredbu o posebnim merama u uslovima oružanih pretnji NATO.

1999. - Inauguralnom ceremonijom u pres-centru KFOR, svečanoj sali nekadašnjeg sportskog centra 'Boro i Ramiz' u centru Prištine, funkciju komandanta međunarodnih snaga na Kosovu preuzeo nemački general Klaus Rajnhart.

2001. - Direktor FBI Robert Miler raspisao nagradu od milion dolara za svaku informaciju koja vodi hapšenju odgovornih za slanje poštom bakterije antraksa.

2001. - Sudije Haškog tribunala (ICTY) odbile zahtev Momčila Krajišnika, optuženika za ratne zločine, za privremeno puštanje na slobodu.

2001. - 100 poginulih u avionskoj nesreći na milanskom aerodromu nakon što se avion MD-87 švedske kompanije SAS sudario s privatnim avionom, a zatim udario u zgradu.

2002. - Izraelska vojska ubila 14 Palestinaca u napadu na Kan Junis u Gazi.

2005. - U zemljotresu jačine 7,6 stepeni Rihterove skale koji je pogodio delove Pakistana, Indije i Afganistana poginulo više od 80.000 ljudi, od kojih oko 17.000 dece, a oko 79.500 osoba povređeno. Broj beskućnika dostigao je broj oko 3,3 miliona ljudi.

2007 - U borbama u Pakistanu tokom dva dana poginulo je 130 islamističkih boraca i 45 pakistanskih vojnika.

2007. - Mario Kapeči, Martin Evans i Oliver Smitis dobili Nobelovu nagradu za medicinu za istraživanje o matičnim ćelijama.

2008. - Haški tribunal pravosnažno je osudio bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Milana Martića na 35 godina zatvora zbog zločina nad nesrbima u Kninskoj krajini, zapadnoj Bosni i Zagrebu 1991-95. godine.

2008. - Generalna skupština UN usvojila je većinom glasova rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde (ICJ) traži savetodavno mišljenje o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

2010. - Nobelovu nagradu za mir dobio je kineski disident Liju Sjaobo. U vreme dodele nagrade bio je u zatvoru.

2012. - Umro je Mersad Berber, ugledni svetski slikar i grafičar. Dobitnik je više od 50 nagrada i priznanja, realizovao je niz samostalnih i kolektivnih izložbi, a njegovo delo je uvršteno u kolekciju galerije Tejt. Bio je vanredni profesor Akademije u Sarajevu i član Ruske akademije umetnosti.

2016. - Na parlamentarnim izborima u Gruziji ubedljivo je pobedila vladajuća stranka Gruzijski san i nakon drugog kruga glasanja osvojila 115 mesta u 150-očlanom parlamentu.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana