Home Dugme
Meni

Desilo Se u Ovaj Dan - 07. Oktobar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 07. oktobra! Šta se sve nekada dešavalo sedmog oktobra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
929. - Umro je Karlo III Prosti. Bio je francuski kralj.

1042. - Bitka kod Bara ili Tuđemilska bitka. Pobedom nad vizantijskom vojskom na Tudjemilu, knez Vojislav zbacuje vrhovnu vizantijsku vlast i postaje samostalni gospodar Duklje za koju se, od toga događaja, upotrebljava i ime Zeta. Pobeda na Tuđemilskom polju dovela je do vizantijskog priznanja državnog suvereniteta i nezavisnosti Duklje. Ta društvena i državna zajednica koja je obuhvatila širi basen Skadarskog jezera, bila je teritorijalna osnova i svih kasnijih faza državno-političkog organizovanja Crnogoraca, te se ovaj dan slavi kao Dan Crnogorske Vojske, a de fakto je i prvi Dan Državnosti Duklje, Zete i Crne Gore, u skoro 1000 godina državnosti ove slovenske države.

1409. - Rođen je Elizabeta Luksemburška, kraljica Nemačke, Mađarske, Ugarske, Hrvatske i Bohemije i vojvotkinja Austrije, supruga Alberta II Habsburškog.

1571. - Špansko, mletačko, đenovsko i malteško, te brodovlje Svete Solice i Savojskoga kneževstva u bitci kod Lepanta u jugozapadnoj Grčkoj potuklo je tursku flotu. Na strani mlečana odlučujuću ulogu je imala Crnogorska - Bokeška Mornarica.

1620. - Umro je Stanislav Zolkievski, poljski general.

1697. - Rođen je Giovani Antonio Canal - Canaletto, italijanski slikar.

1748. - Rođen je Karl XIII, švedski kralj.

1791. - Umro je Franjo Pejačević, hrvatski istoričar i teolog.

1806. - Ralf Vedživud je u Londonu patentirao indigo.

1813. - Padom Beograda u turske ruke ugušen je Prvi srpski ustanak i Turci su uspostavili upravni aparat i organizaciju kakva je postojala pre izbijanja ustanka 1804.

1849. - Umro je Edgar Alan Po, pesnik, pripovedač i teoretičar književnosti, jedan od najistaknutijih predstavnika romantizma u istoriji američke književnosti. Njegova poezija zna samo za osećanje duboke sete i tuge i odlikuje se zvučnošću i muzikalnošću čudesno onomatopejskih stihova. Za nju bi se, osim toga, moglo reći da predstavlja teoriju na delu, budući da se gotovo u celini temelji na Poovim strogim poetskim načelima, pre svega na načelu kratkoće, sugestivnosti i simbolizacije, kao i na uverenju da se savršenstvo rime može ostvariti jedino povezivanjem jednoličnosti i neočekivanosti. Dela su mu: pesme 'Gavran', 'Anabel Li', 'Eldorado', 'Grad u moru', 'U snu san', 'Julaluma'', pripovetke 'Bunar i klatno', 'Pad kuće Ušera', 'U dubinama Malstrema', 'Mačka Crvene smrti', 'Crna mačka', 'Vilijem Vilson', poetički spisi 'Filozofija kompozicije', 'Pesničko načelo', 'Marginalije'.

1860. - Otomansko carstvo je beratom priznalo Mihaila Obrenovića za kneza Srbije.

1879. - Dvojni savez protiv Rusije - Nemačka i Austro-Ugarska sklopile su sporazum kojim se obvezuju na uzajamnu pomoć u slučaju ruskog napada. Pozadina toga obrambenog saveza je strahovanje da će se zbog austrijsko-ruskog rivalstva na Balkanu raspasti Austro-Ugarska Monarhija te da će Rusija pomagati Francusku pri mogućem napadu na Nemačku.

1880. - Rođen je Paul Hauser, nacistički oficir.

1885. - Rođen je danski atomski fizičar Nils Henrik David Bor, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1922. za istraživanja strukture atoma, jedan od osnivača atomske fizike.

1897. - Rođen je Ivo Horvat, hrvatski botaničar.

1897. - Rođen je Elijah Muhammad, osnivač i dugogodišnji vođa pokreta 'Nation of Islam'.

1900. - Rođen je Hajnrih Himler, nemački nacistički političar i glavni šef SS-a.

1908. - Nakon oslobađanja od turske vlasti Krit se ujedinio sa Grčkom. Grčka je 1912. anektirala to ostrvo, a Londonskim ugovorom 1913. aneksija je međunarodno priznata.

1913. - Umro je Ivan Banjavčić, hrvatski političar i dobrotvor.

1914. - Rođen je srpski pisac Mihailo Lalić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je dao snažne slike Crne Gore pred Drugi svetski rat i u Narodnooslobodilačkoj borbi. U Drugom svetskom ratu interniran je u Grčku, ali je prebegao grčkim partizanima i bio politički komesar Jugoslovenskog bataljona. Dela su mu izrazito poetska, slikovita, s dubokim poniranjem u psihologiju i mentalitet ljudi. Dela su: romani 'Svadba', 'Zlo proljeće', 'Lelejska gora', 'Hajka', 'Raskid', 'Pramen tame', 'Zatočenici', 'Ratna sreća', 'Dokle gora zazeleni', 'Gledajući dolje na drumove', pripovetke 'Na mjesečini', 'Izvidnica', 'Prvi snijeg', 'Gosti', 'Poslednje brdo'.

1919. - Osnovana je holandska avionska kompanija KLM, najstariji postojeći avio-prevoznik u svetu.

1927. - Rođen je Al Martino, američki pevač.

1931. - U SAD-u je urađena prva infracrvena fotografija.

1931. - Rođen je Desmond Tutu, južnoafrički anglikanski nadbiskup.
1934. - Rođena je Ulrike Majnhof, nemačka novinarka i teroristkinja.

1940. - Nemačka je u Drugom svetskom ratu okupirala Rumuniju i preuzela kontrolu nad njenim naftnim poljima.

1943. - Umrla je Radclyffe Hall, engleska spisateljica.

1947. - Rođena je France Gall, francuska pevačica.

1949. - U istočnom Berlinu proklamovana Nemačka Demokratska Republika. Za prvog predsednika je proglašen Vilhelm Pik, a za predsednika vlade Oto Grotevol.

1951. - Rođen je Enki Bilal, bosanski crtač stripova i ilustrator.

1952. - Rođen je Vladimir Putin, ruski političar i državnik.

1952. - Rođen je Ivo Gregurević, hrvatski glumac.

1953. - Umrla je Anica Savić-Rebac književnica, istoričarka filozofije, istraživačica helenske kulture, prevoditeljica, profesorka Univerziteta u Beogradu. Dela su joj: 'Problemi antičke estetike', 'Antička demokratija i socijalni problemi', 'Problemi predplatonske erotologije', komentar i prevod speva Tita Lukrecija Kara 'O prirodi stvari', mnoštvo prevoda na engleski, naročito Petra II Perovića Njegoša, nemački, francuski i italijanski.

1956. - Umro je Klarens Birdsej, američki pronalazač.

1957. - Rođen je Faruk Hadžibegić, slavni bosanskohercegovački fudbaler i trener.

1959. - Sovjetski vasionski brod 'Luna 3' je prvi fotografisao tamnu stranu Meseca.

1959. - Umro je Mario Lanca, američki operski pevač i filmski glumac italijanskog porekla.

1966. - Rođen je Jimmy Wales, osnivač i predsednik Wikimedia udruženja.

1970. - Novi predsednik Bolivije postao je lijevo orijentiran general Juan Torres Gonzales.

1976. - Nakon smrti Mao Cetonga 9. septembra, na mestu predsednika Partije, a time i države, nasledio ga je Hua Guofeng.

1981. - Potpredsednik Egipta Hosni Mubarak postao je šef države nakon ubistva Anvara el Sadata 6. oktobra.

1985. - Palestinci su oteli putnički brod 'Achille Lauro' kako bi ucenom oslobodili 50 zatvorenika iz izraelskih zatvora.

1989. - Kongres Mađarske socijalističke radničke partije ukinuo partiju koja je vladala 33 godine i umesto nje formirao Socijalističku partiju Mađarske.

1991. - JNA raketirala Banske dvore, ondašnji ured Predsednika Republike Hrvatske.

1992. - Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o formiranju međunarodne komisije eksperata za ispitivanje ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije i izrazio zabrinutost zbog informacija o masovnom ubijanju i sprovođenju etničkog čišćenja.

1995. - Umro je Gerard Henri de Vaucouleurs, francuski astronom.

1996. - Umro je Muhamed Kondžić, bosanskohercegovački književnik.

1996. - Istražitelji Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije izvadili su iz masovne grobnice u Ovčari kraj Vukovara 200 tela.

1996. - Švajcarac Rolf Cinkernagel i Ausralijanac Peter Doerti dobitnici su Nobelove nagrade za medicinu. Ovo visoko priznanje dr Cinkernagel i dr Doerti su dobili za otkriće načina na koji imuloški sistem prepoznaje virus zaražene ćelije. 

1997. - Oko 30.000 muzičara, umetnika, radničkih lidera i političara iz celog sveta stiglo je u Boliviju na komemorativni skup povodom 30-godišnjice smrti Če Gevare.

2000. - U Beogradu je konstituisana Skupština SR Jugoslavije; Vojislav Koštunica je položio predsedničku zakletvu. U narednim danima novi predsednik primio je mnogobrojne državnike, a Jugoslavija je, nakon desetogodišnje izolacije, otvorila proces pomirenja sa svetom.

2000. - Slovenački skijaš Davo Karničar (38) postao je prvi čovek koji je uspeo da se na skijama spusti sa najviše planine na svetu, 8.848 metara visokog Mont Everesta.

2001. - SAD i Velika Britanija su počele vazdušne napade na Avganistan zbog odbijanja avganistanskih vlasti da izruče Osamu bin Ladena. Američke vlasti optužile su Ladena za teroristički napad izvršen 11. septembra na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona kada je poginulo nekoliko hiljada ljudi.

2001. - Umro je Rodoljub Rođa Raičević, pevač i kompozitor narodne i zabavne muzike.

2003. - Arnold Švarceneger pobedio na izborima za guvernera Kalifornije.

2004. - Kralj Kambodže Norodom Sihanuk je abdicirao. Nedelju dana kasnije za novog kralja izabran je njegov sin Norodom Sihamoni.

2004. - Nobelova nagrada za književnost 2004. godine dodeljena Austrijanki Elfridi Jelinek. 

2005. - Umro je Jovan Soldatović, jedan od najpoznatijih srpskih vajara. Autor je velikog broja vajarskih dela na javnim prostorima, među kojima se ističu monumentalni spomenici, biste znamenitih ličnosti i skulpture. Poznat je i po velikom broju skulptura srna, košuta, jelena, roda i konja u parkovima mnogih gradova na prostoru bivše Jugoslavije. 

2006. - Ubijena ruska novinarka Ana Politkovskaja, poznata po oštrim kritikama politike Kremlja i rata u Čečeniji.

2006. - Manastir Žiča obeležio osam vekova postojanja.

2008. - Iznad Sudana eksplodirao asteroid 2008 TC3, prečnika oko 4,1 metra i mase oko 80 tona.

2009. - Umro je modni fotograf Irvin Pen poznat po glamuroznim portretima manekenki. Pen je dugo radio za časopis Vog gde je stekao ugled zahvaljujući mirnim klasičnim kompozicijama.

2010. - Više od 1.000 sela na kineskom ostrvu Hajnan poplavljeno je posle najobilnijih padavina u poslednjih nekoliko decenija. Više od 210.000 ljudi evakuisano je do večernjih sati.

2010. - Evropski parlament podržao je predlog ukidanja viza do kraja 2010. godine građanima Bosne i Hercegovine i Albanije koji putuju u zemlje Evropske unije.

2010. - Umrla je Milka Planinc, hrvatska i jugoslovenska političarka.

2011. - Umro je Ramiz Alia, poslednji komunistički vođa Albanije.

2012. - Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini najviše načelničkih mandata osvojila je Stranka demokratske akcije (SDA) - 37, Srpska demokratska stranka (SDS) osvojila je 26 mandata, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) 19, a Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine 13.

2012. - Predsednik Venecuele Ugo Čaves ponovo je izabran za šefa države sa 54,42 odsto glasova u odnosu na 44,97 odsto glasova koliko je dobio njegov rival Enrike Kapriles.

2016. - Tajfun Metju jedan od najvećih u poslednjoj dekadi, koji je snažno pogodio Haiti, Jamajku, Dominikansku republiku i Bahame, odneo je gotovo 1.000 žrtava, među kojima je oko 850 haićana.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana