Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 30. Septembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 30. septembra! Šta se sve nekada dešavalo tridesetog septembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
420. - Umro je Sveti Jeronim. Bio je katolički svetac.

1061. - Prvi put održan izbor za papu od strane kolegija kardinala. Na njemu je izabran Anselm od Luce, koji će biti poznat kao papa Aleksandar II.

1207. - Rođen je Jalal ad-Din Rumi, osnivač derviškog reda Mevlevika iz Konye.

1227. - Rođen je Nikola IV, papa.

1399. - Osnivač engleske dinastije Lankaster Henri Bolingbrok postao kralj Henri IV, dan pošto je abdicirao Ričard II, prvi monarh u istoriji Engleske koji je napustio presto.

1452. - Odštampana je prva knjiga.

■ 1630. - Prvi put je izvršena smrtna kazna u SAD-u.

1791. - U Beču je predpemijerno izveden singspiel - ekvivalent za francuski naziv opera comique, 'Čarobna frula' Wolfganga Amadeusa Mozarta.

1818. - U Aachenu je započeo Aachenski kongres između država Svete Alijanse.

1839. - Rođen je Ljudevit Vuličević, pisac i esejista.

1840. - Rođen je Johan Svendsen, norveški kompozitor.

1846. - Američki zubar Vilijam Morton prvi upotrebio anesteziju prilikom vađenja zuba.

1870. - Rođen je Jean Baptiste Perrin, francuski fizičar i hemičar, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1926. godine.

1876. - Rođen je srpski pisac, pozorišni kritičar i diplomata, Milan Rakić, reformator stiha i veliki znalac jezika, član Srpske kraljevske akademije, predsednik srpskog Pen kluba. Posle završenih studija prava u Parizu, radio je u Beogradu kao činovnik, a od 1904. bio je u diplomatskoj službi. Pojavio se u javnosti 1903. zbirkom 'Pesme', kao potpuno izgrađen pisac, misaon i osećajan, pesnik unutarnjih nemira i sukoba, čiji pesimizam potiče od intelektualnog razmišljanja o prolaznosti sveta. Objavio je 1912. zbirku 'Nove pesme' i 1936. 'Pesme'. Pedesetak pesama, koliko je ukupno napisao, odlikuje se elegancijom i savršenstvom forme i spada u vrh srpske lirike XX veka, poput pesama 'Na Gazimestanu', 'Jefimija', 'Dolap', 'Simonida', 'Napuštena crkva', 'Orhideja', 'Ljubavna pesma', a njegove pozorišne kritike izraz su zadivljujuće eruducije i pouzdanog suda.

1882. - Rođen je nemački fizičar Hans Vilhelm Gajger, koji je 1928. izumeo napravu za otkrivanje i brojanje naelektrisanih čestica i gama-zraka (merenje radioaktivnosti), poznatu kao 'Gajgerov brojač'.

1891 - U egzilu u Briselu izvršio je samoubistvo francuski general Žorž Ernest Bulanže, lider reakcionarnog antiparlamentarnog pokreta 'bulanžista' koji je zapretio da sruši Treću Republiku.

1894. - Rođen je Dr Hugo Klajn, Šekspirolog.

1897. - Umrla je Sveta Mala Terezija, katolička svetica.

1906. - Rođen je Salih Alić, bosanskohercegovački pesnik.

1908. - Završeno osmo službeno Svetsko prvenstvo u šahu 1908. između Tarrascha i Laskera, pobedom Laskera.

1912. - Srbija i Bugarska objavile mobilizaciju za rat protiv Turske. Prvi balkanski rat, od oktobra 1912. do maja 1913, u kom su se protiv Turske borile i Grčka i Crna Gora, završen oslobađanjem balkanskih naroda od turske vlasti.

1915. - Radoje Ljutovac, srpski artiljerac oborio protivnički avion topom. Verovatno prvo obaranje aviona tokom istorije ratovanja.

1918. - Bugarska armija kapitulirala je u Prvom svetskom ratu, pošto je na granice Bugarske izbila srpska vojska koja je posle proboja Solunskog fronta presekla bugarske trupe na dva dela i potpuno ih slomila.

1924. - Rođen je Truman Capote, američki književnik.

1928. - Rođen je Elie Wiesel, američki književnik i dobitnik Nobelove nagrade za mir.

1929. - Sa aerodroma Frankfurt-Rebstock Fritz von Opel poleće kao prvi čovek sa avionom na raketni pogon i pada.

1930. - Rođen je Ivan Aralica, hrvatski književnik.

1934. - Rođen je Udo Jurgens, austrijski kantautor.

1935. - U Bostonu je premijerno izvedena opera 'Porgi i Bes' Džordža Geršvina.

1938. - Minhenskim sporazumom šefovi vlada Velike Britanije, Francuske i Italije suglasili su se sa zahtjevima Adolfa Hitlera za aneksiju sudetskog područja, misleći kako će sprečiti veliki evropski rat. Pod pritiskom svih evropskih sila češka je vlada bila prisiljena pristati na aneksiju.

1941. - Počela prva nemačka ofanziva na Moskvu u jednoj od najvećih bitaka Drugog svetskog rata, koja je okončana u januaru 1942. porazom Nemaca.
1941. - Završen je tzv. krvavi marš, u kojem su Nemci u Drugom svetskom ratu više od 5.000 Šapčana - za kaznu zbog pomoći partizanima tokom borbi u Mačvi - doterali na Savski most, gde su neke ubili i bacali u reku, druge gonili da trče, pa ih malaksale ubijali. Preživele su vratili u Šabac i deo streljali, a ostale zatvorili u novoformirani logor.

1947. - U Beogradu je osnovana jugoslovenska organizacija partizanskih ratnih veterana u Drugom svetskom ratu - Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata.

1949. - Okončan berlinski 'vazdušni most' uspostavljen posle sovjetske blokade Zapadnog Berlina krajem juna 1948, tokom kog su američki i britanski avioni obavili 277.264 letova i dopremili 2.323.738 tona namirnica.

1954. - Propalo je osnivanje Europske obrambene zajednice jer je francuska vlada odbila podrediti svoju vojsku europskoj vrhovnoj komandi.

1955. - Džejms Din, američki glumac, poginuo je u saobraćajnoj nesreći. Ostao je upamćen kao simbol uznemirene i pobunjene mladosti. Filmovi: 'Istočno od raja', 'Buntovnik bez razloga', 'Div'.

1959. - Rođen je Etore Mesina, italijanski košarkaški trener.

1962. - Rođen je Frank Rijkaard, holandski fudbaler i trener.

1962. - Rođen je Borislav 'Bora' Cvetković, fudbaler i trener.

1962. - Rasisti izazvali nerede u Oksfordu u američkoj državi Misisipi kada je, na osnovu odluke federalnog suda, crnac Džejms Meredit upisan na univerzitet Misisipija, koji su do tada pohađali samo belci.

1964. - Rođena je Monica Bellucci, italijanska glumica i model.

1965. - Pripadnici indonežanskog pokreta '30. septembar' oteli šest generala i pokušali da izvrše državni udar. Generali nađeni mrtvi 3. oktobra, a protivudarom na vlast došao general Suharto. Smatra se da je u represalijama protiv komunista i njihovih simpatizera, koje su usledile, pobijeno oko pola miliona ljudi.

1966. - Rođen je Bogdan Obradović, teniski trener, selektor teniske reprezentacije Srbije od 2007. godine.

1966. - Britanski protektorat Bechuanaland postao je nezavisan kao Republika Bocvana. Ta se zemlja ubraja među najveće proizvođače dijamanata na svijetu.

1966. - Nemački ratni zločinci Albert Šper i Baldur fon Širah izašli iz zatvora Špandau u kom su odslužili kaznu od 20 godina robije. U zatvoru koji je bio napravljen za 600 zatvorenika, ostao samo Rudolf Hes.

1968. - Rođena je Anita Mančić, srpska glumica.

1970. - Ričard Nikson doputovao u Beograd, u prvu posetu jednog američkog predsednika Jugoslaviji.

1972. - Rođena je Aleksandra Kovač, srpska pevačica.

1980. - U simboličnom podsećanju na biblijska vremena Izrael uveo valutu šekel, koja je zamenila funtu.

1985. - Umro je Čarls Rihter, američki seizmolog i fizičar. Poznat je po tome što je napravio Rihterovu skalu, koja određuje jačinu zemljotresa u hipocentru.

1988. - U SSSR penzionisano pet funkcionera, među kojima i predsednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta Andrej Gromiko.

1989. - Umro je Oskar Davičo, srpski književnik.

1990. - SSSR normalizovao diplomatske odnose sa Izraelom, prekinute tokom šestodnevnog izraelsko-arapskog rata 1967. i uspostavio pune diplomatske odnose s Južnom Korejom. 

1990. - Umro je Patrick White, australijski pisac.

1991. - Umro je Toma Zdravković, srpski pevač narodne muzike.

1991. - Albanci s Kosova referendumom su se odlučili za suverenu i nezavisnu državu Kosovo.

1991. - Vojnim udarom u Haitiju oboren sa vlasti predsednik Žan Bertran Aristid.

1992. - Pod pokroviteljstvom i u prisustvu kopredsednika Međunarodne konferencije o Jugoslaviji, predsednici Jugoslavije i Hrvatske Dobrica Ćosić i Franjo Tuđman potpisali Deklaraciju kojom su se obavezali na prestanak neprijateljstava i rešavanje spornih pitanja pregovorima.

1992. - Moskovska banka distribuirala vaučere za privatizaciju kao deo vladinih ekonomskih reformi koje bi trebalo da milione Rusa pretvore u kapitaliste.

1993. - U seriji jakih zemljotresa u jugozapadnoj Indiji razoreno 36 sela, a poginulo najmanje 22.000 ljudi.

1994. - Završen šahovski turnir u Tilburgu, Holandija, pobedom Valerija Salova.

1999. - Jedan od najvećih nemačkih književnika XX veka Ginter Gras dobio Nobelovu nagradu za književnost. U avgustu 2006. Gras je obelodanio da je kao 17-godišnjak bio pripadnik zloglasne nacističke 'Vafen-SS' jedinice. Ovo otkriće pisca 'Limenog doboša' šokiralo je javnost i izazvalo žestoke kritike pisaca, istoričara i političara u Evropi.

2002. - Petnaest ministara inostranih poslova Evropske unije glasalo je da se državama članicama dozvoli da potpišu individualne ugovore sa SAD, kojima su američki vojnici i oficiri izuzeti od krivičnog gonjenja Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

2000. - Uz podršku DOS i novoizabranom predsedniku Jugoslavije Vojislavu Koštunici svetska demokratska javnost iščekivala rasplet postizborne krize u Jugoslaviji. Rusija upozorila poraženog Slobodana Miloševića da ne koristi silu radi opstanka na vlasti.

2005. - Danske novine Jiland-Posten objavile su karikature Muhameda, izazvaši proteste u muslimanskim zemljama koji su ih videli kao bogohulne i islamofobične.

2006 - U avionskoj nesreći brazilske kompanije Gol kada se avion na liniji Manaus-Brazilija srušio u državi Mato Groso u veoma nepristupačnoj oblasti, stradalo je 155 putnika i članova posade.

■ 2007. - Na vanrednim parlamentarnim izborima u Ukrajini najviše glasova osvojila je partija proruski orijentisanog premijera Viktora Janukoviča, na drugom mestu je 'narandžasta heroina' Julija Timošenko, a trećem koalicija ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka.

2007. - Umro je Milan Jelić, predsednik Republike Srpske.

2008. - Američki Kongres odbio da usvoji paket od 700 milijardi dolara za spas Vol strita.

2008. - Najmanje 144 osobe poginule, a oko 150 povređeno u velikom stampedu u hindu hramu u zapadnoj indijskoj državi Radžastan.

2009. - Više od 100 ljudi poginulo, a nekoliko stotina povređeno kada je serija cunamija zahvatila obalu pacifičkih ostrva Američke i Zapadne Samoe, uništavajući cela sela.

2009. - U zemljotresu magnitude 7,9 stepeni po Rihterovoj skali koji je pogodio ostrvo Sumatru poginulo je 1,115 ljudi i 1,214 je ozbiljnije povređeno.

2010. - Umro je Toni Kertis, američki glumac.

2014. - Avganistan je potpisao bezbednosni sporazum sa SAD koji će omogućiti američkoj vojsci da ostane u toj zemlji tokom 2015. godine.

2015. - Grad Pariz, na čije se ulice godišnje baci 350 tona opušaka, uveo je kaznu od 68 evra za pušače koji gase cigarete na ulicama.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana