Ponuda Tema

Desilo Se u Ovaj Dan - 21. Septembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 21. septembra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset prvog septembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
- Danas se slavi praznik Mala Gospojina ili Rođen jeje Presvete Bogorodice. Presveta Bogorodica rođena je u Nazaretu, od roditelja Joakima i Ane, koji su već bili stari ljudi kada su je dobili. Kako nisu imali potomstva, što se u ono vreme smatralo Božijom kaznom, danonoćno su se molili Bogu da ih obdari detetom. Ani se javio anđeo Božji i rekao da je njen vapaj došao do nebesa i da će ubrzo postati majka. Kada je Ana rodila kćer, dali su joj ime Marija, što znači visoka ili gospodareća. Ne zna se od kada se tačno praznuje dan Marijinog rođenja, ali dan njene smrti (28. avgust) - Velika Gospojina ili Uspenije Presvete Bogorodice - ustanovljen je po želji cara Mavrikija 528. godine. Vreme između Velike i Male Gospojine zove se Međudnevice. Tada žene beru međudnevičke trave: kičicu, hajdučku travu, konjski bosiljak, cvet od lipe, dren i druge. Ovim travama leče se razne bolesti. Takođe, u tom periodu ostavljaju se i međudnevička jaja, kao najbolja za upotrebu i rasad.

19. pre nove ere - Umro je Publije Vergilije Maron (Publius Vergilius Maro), proslavljeni pesnik carskog Rima, autor nacionalnog junačkog epa 'Eneida'. Smatra se najvećim pesnikom antike i uzorom latinskog i zapadnoevropskog stvaralaštva. Dante ga je uzeo za vodiča kroz podzemlje ('Pakao') u Božanstvenoj komediji ('Georgike', 'Bukolike', 'Ekloge).

454. - Rimski car Valentinian III ubio je svog zapovednika Aetiusa.

1327. - Engleski kralj Edvard II ubijen je u zamku Berkli. Smatra se da su zločin izvršili kraljica Izabela i njen ljubavnik Rodžer de Mortimer, koji je potom vladao u ime prestolonaslednika Edvarda III.

1452. - Rođen je italijanski verski i politički reformator Đirolamo Savonarola, dominikanski kaluđer koji je zbog sukoba sa papom Aleksandrom VI spaljen kao jeretik 1498. Njegov lik inspirisao je mnoga književna dela i kontroverzne rasprave - smatran je mračnim fanatikom, pretečom reformacije, mučenikom i svecem.

1558. - Umro je Karlo V, nemačko-rimski car i španski kralj.

1784. - Izašle su prve dnevne novine u SAD-u (Pens Packet and General Advertiser).

1792. - U Francuskoj revoluciji na prvoj javnoj sednici Konventa - revolucionarnog parlamenta, ukinuta je monarhija u Francuskoj.

1832. - Umro je škotski pisac Valter Skot, autor istorijskih romana 'Rob Roj', 'Ajvanho', 'Veverli'... Skupljao je i narodne pesme i pisao epove iz istorije Škotske. Izdao je u engleskom prevodu i našu narodnu pesmu 'Hasanaginica'. Izvršio je značajan uticaj na evropski roman.

1840. - Rođen je Murat V, sultan Osmanskog carstva.

1842. - Umro je Sava Tekelija, prvi Srbin doktor prava, osnivač 'Tekelijanuma', predsednik Matice srpske, dobrotvor, plemić, trgovac, pravnik, filantrop i ktitor.

1842. - Rođen je Abdulhamid II, sultan Osmanskog carstva.

1846. - Rođen je srpski političar i pisac Svetozar Marković, osnivač socijalističkog pokreta u Srbiji i prvi teoretičar realizma u srpskoj literaturi. Po povratku sa studija u Švajcarskoj, gde je upoznao Karla Marksa, Nikolaja Černiševskog, Dmitrija Pisareva, pokrenuo je 1871. prvi socijalistički list na Balkanu 'Radenik'. Ubrzo je proteran iz Srbije i godinu dana je živeo u Novom Sadu. Po povratku je 1873. i 1874. pokrenuo listove 'Javnost' i 'Glas javnosti', a 1875. i list 'Oslobođenje'. Zbog navodne štamparske krivice, odležao je devet meseci u požarevačkom zatvoru, odakle je izašao teško bolestan. Izučavao je samoupravu i nacionalno pitanje jugoslovenskih naroda, zalažući se za federativno rešenje. Člancima 'Realni pravac u nauci i životu', 'Pevanje i mišljenje' i 'Realnost' snažno je uticao na srpsku književnost krajem 19. veka. Političke ideje razradio je u delu 'Srbija na istoku', svom najznačajnijem i najoriginalnijem spisu.

1853. - Rođen je Heike Kamerlingh Ones, holandski fizičar.

1860. - Umro je nemački filozof Artur Šopenhauer. Njegovu duboko pesimističnu filozofiju prihvatila je generacija razočarana neuspehom nacionalnih pokreta 1848 u Evropi, a u filozofiji i književnosti našla je odraza u delima Fridriha Ničea i Tomasa Mana ('Svet kao volja i predstava', 'Parerga i paralipomena').

1866. - Rođen je engleski književnik Herbert Džordž Vels, koji je svojim prvim romanom 'Vremeplov' utemeljio naučnu fantastiku ('Nevidljivi čovek', 'Rat svetova').

1915. - Umro je srpski arheolog i istoričar umetnosti Mihailo Valtrović, prvi profesor arheologije na Velikoj školi u Beogradu, upravnik Narodnog muzeja, osnivač Srpskog arheološkog društva, član Srpske kraljevske akademije. Pokrenuo je časopis 'Starinar' i među prvima istraživao srpsku srednjovekovnu arhitekturu i umetničko-zanatlijske predmete iz srednjeg veka. Dela su: 'Građa za istoriju umetnosti u Srbiji', 'Pogled na staru srpsku crkvenu arhitekturu'.

1929. - Rođen je Šandor Kočiš, mađarski fudbaler i trener.

1930. - Johan Ostermeyer patentirao je blic.

1931. - Rođen je Vojislav Voki Kostić, srpski kompozitor, muzičar, pisac i kuvar.

1934. - Rođen je Leonard Cohen, kanadski kantautor i književnik.

1938. - Vlada Čehoslovačke prihvatila je britansko-francuski plan o prepuštanju Sudetske oblasti nacističkoj Nemačkoj.

1938. - Umrla je Ivana Brlić-Mažuranić, hrvatska književnica.

1939 - Rumunski fašisti, pripadnici 'Gvozdene garde', ubili su premijera Rumunije Armanda Kalineskua.

1947. - Rođen je Stephen King, američki književnik.

1949. - U Kini je formirana Centralna narodna vlada na čelu sa Mao Cedungom.

1950. - Rođen je Bill Murray, irsko-američki glumac, režiser i producent.

1951. - Rođen je Aslan Alijevič Mašadov, čečenski političar i državnik.
1951. - Čehoslovački atletičar Emil Zatopek postavio je rekord pretrčavši 15.000 metara za 44 minuta i 54.6 sekundi.

1954. - Rođen je Šinzo Abe, japanski političar i premijer.

1956. - U atentatu je smrtno ranjen nikaragvanski diktator Anastazio Somoza. Umro je osam dana kasnije, a nasledio ga je sin Luis.

1956. - Rođen je Momir Bulatović, Predsednik Republike Crne Gore od 1990. do 1998. i Premijer Savezne Republike Jugoslavije od 1998. do 2000. Crnogorski političar i državnik.

1957. - Umro je norveški kralj Hakon VII koji je vladao od 1905, kada ga je, nakon ukidanja norveško-švedske unije, norveški parlament izabrao za kralja. U Prvom svetskom ratu održao je neutralnost Norveške, a kada su Nemci u Drugom svetskom ratu okupirali Norvešku, izbegao je u London i formirao izbegličku vladu. Nasledio ga je sin Olaf V.

1958. - Rođen je Milan Mladenović, jugoslovenski rok muzičar. Bio u grupama Šarlo akrobata i Ekaterina Velika.

1964. - Malta je postala nezavisna posle 164 godine britanske vladavine.

1966. - Rođen je Kifer Saterland, kanadski glumac, sin slavnog glumca Donalda Saterlenda.

1971. - Rođen je Zoran Bata Mirković, srpski fudbaler.

1971. - Umro je Bernardo Alberto Houssay, argentinski fiziolog i nobelovac.

1972. - Predsednik Filipina Ferdinand Markos zaveo je vanredno stanje u zemlji i stavio u zatvor hiljade protivnika njegovog režima.

1973. - Jugoslavija je prekinula diplomatske odnose sa Čileom, deset dana posle puča generala Augusta Pinočea, u kojem je ubijen predsednik Salvador Aljende.

1974 - Umro je američki filmski glumac Volter Brenan, prvi glumac koji je dobio tri Oskara, a poznat pre svega po brojnim epizodnim ulogama u vestern-filmovima ('Moja draga Klementina', 'Crvena reka', 'Rio Bravo').

1991. - Osnovan Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske.

1992. - Meksiko i Vatikan su uspostavili pune diplomatske odnose posle prekida od 130 godina.

1993. - Predsednik Rusije Boris Jeljcin raspustio je parlament pod optužbom da poslanici u parlamentu blokiraju ustavne reforme i izbore.

1996. - Na aerodromu u Bogoti, u avionu predsednika Kolumbije Ernesta Sampera, koji je bio spreman da poleti u SAD, posle anonimne prijave, pronađeno je oko četiri kilograma heroina.

1998. - Umrla je Florens Grifit Džojner, slavna američka atletičarka.

1999. - Na Tajvanu je u zemljotresu poginulo više od 2.100 ljudi, a ranjeno oko 8.700.

1999. - Opozicioni Savez za promene je u Beogradu i u još dvadesetak gradova u Srbiji otpočeo svakodnevne protestne skupove, zahtevajući odlazak s vlasti jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića.

2000. - Ruska vlada je odlučila da zamrzne ugovor sa Iranom o prodaji laserske tehnologije, nakon što su SAD izrazile zabrinutost zbog mogućnosti njenog korišćenja u izradi nuklearnog oružja.

2001. - Japansko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da će svim bankama i finansijskim institucijama u Japanu zabraniti da bez dozvole vlade obavljaju transakcije sa kompanijama i osobama koje su povezane sa Talibanima i vođom terorističke organizacije Al Kaida Bin Ladenom.

2003. - Nakon 14 godina osmatranja planete Jupiter i njenih satelita, NASA je uništila posmatrački brod Galileo.

2008. - Stranka Socijalnih demokrata i njeni koalicioni partneri Uistinu (Zares) i Liberalno-demokratska stranka dobili su većinu na parlamentarnim izborima u Sloveniji koja dobija novu vladu sa Borutim Pahorom na čelu.

2008. - Premijer Izraela Ehud Olmert predao je ostavku predsedniku Republike Šimonu Peresu, pošto je u julu optužen za korupciju i zloupotrebu položaja.

2012. - Premijer Norveške Jens Stoltenberg rekonstruisao je svoju vladu levog centra, pet ministara je promenilo resore ili izgubilo ministarsku funkciju, godinu dana pred parlamentarne izbore.

2014. - Svet je u 2013. izbacio mnogo više ugljen-dioksida u atmosferu nego ikada ranije, a tri najveća zagađivača su Kina, SAD i Indija, navodi se u izveštaju uoči samita UN o klimi.

2014. - Premijer Jemena Mohamed Salem Basindva podneo je ostavku, usled višednevnog nasilja u kojem je u prestonici te zemlje Sani poginulo 140 ljudi, a više stotina napustilo svoje domove.

   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA