Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 18. Septembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 18. septembra! Šta se sve nekada dešavalo osamnaestog septembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
53. - Rođen je Trajan, poznati rimski car.

887. - Mletački dužd Petar Kandijan poginuo je kod Makarske u pokušaju da pokori Neretljane.

1180. - Umro je Luj VII Francuski, francuski kralj.

1502. - Španski moreplovac italijanskog porekla Kristifor Kolumbo stigao je u Kostariku na svom četvrtom i poslednjem putovanju u Novi svet.

1709. - Rođen je engleski pisac i leksikograf Semjuel Džonson, autor prvog modernog rečnika engleskog jezika (A Dictionary of the English Language) koji je objavljen 1755, a potom bio temelj engleske književnosti više od jednog veka (poema 'Taština ljudskih želja', tragedija 'Irena', satira 'London').

1739. - Potpisivanjem Beogradskog mira okončan je rat između Austrije i Turske, započet 1736. Austrija je potisnuta sa Balkana, a Turska se vratila na Dunav i Savu. Srbija je ponovo postala deo Otomanskog carstva, a Austrija je bila prisiljena da Turcima vrati i Malu Vlašku i delove Bosne koje je dobila Požarevačkim mirom 1718.

1759. - Francuzi su posle vojnog poraza morali da prepuste Englezima provinciju Kvebek u Kanadi, a u poslednjoj bici su poginula oba komandanta - engleski Džejms Volf i francuski Luj Monkalm.

1783. - Umro je Leonhard Euler, švajcarski matematičar, fizičar i astronom.

1786. - Rođen je Christian VIII, danski i švedski kralj.

1810. - U Čileu je počeo ustanak protiv španske kolonijalne vlasti pod vođstvom Bernarda O'Iginsa, kasnije predsednika Čilea (1817-23).

1819. - Rođen je francuski fizičar Leon Fuko, koji je ogledom s klatnom (Fukoovo klatno) dokazao rotaciju Zemlje. Pronašao je žiroskop, usavršio teleskop i otkrio vrtložno-vihorne struje u metalnim masama (Fukoove struje).

1822. - Francuski egiptolog Žan Fransoa Šanpoljon dešifrovao je egipatsko pismo - hijeroglife.

1845. - Rođen je Herman Bollé, austrijski arhitekt.

1851. - Izašao je prvi broj američkog dnevnika 'The Newyork Times', koji je osnovao Henri Džervis Rejmond.

1876. - Rođen je Milan Rakić, srpski pesnik i diplomata.

1880. - Rođen je Vaclav Huml, češko-hrvatski violinist i glazbeni pedagog.

1888. - Rođen je Hamdija Kreševljaković, bosanskohercegovački istoričar i pisac.

1892. - Umro je Džejms Bicheno Francis, britansko-američki inženjer.

1895. - Rođen je Ivo Tijardović, hrvatski kompozitor i slikar.

1905. - Rođena je je Greta Garbo, američka filmska glumica švedskog porekla. Karijeru je počela u švedskom filmu, ali je svetsku slavu postigla u SAD-u. Bila je spontana i retko inteligentna, predstavljala je simbol ženstvenosti. Igrala je u periodu od 1921. do 1941. godine, kada se sama povukla, ali njena popularnost nije jenjavala. Za rad na filmu nije dobila nijednu filmsku nagradu, ali ostaju upamćene njene role u filmovima: 'Poljubac', 'Mata Hari', 'Agata Kristi', 'Kraljica Kristina', 'Ana Karenjina', 'Dama sa kamelijama'...

1930. - Rođen je Vlado Gotovac, hrvatski pesnik, esejist, filozof, govornik i političar.

1932. - Rođen je Josip Vončina, hrvatski jezikoslovac, književni istoričar i akademik.

1931. - Japan je počeo napad na severoistočnu Kinu, Mandžuriju, a 3. marta 1932. proglasio je nezavisnost Mandžurije na čelu sa svrgnutim kineskim carem Pu Jiem (carevima Mandžuko).

1931. - Umrla je Geli Raubal, Hitlerova polunećakinja.

1934. - SSSR je pristupio Ligi naroda.

1944. - U Drugom svetskom ratu nakon teških borbi, američke oklopne jedinice pod komandom generala Džordža Patona zauzele su u Drugom svetskom ratu luku Brest, značajno vojno pomorsko uporište u severozapadnoj Francuskoj.

1944. - Prvi proleterski korpus NOVJ oslobodio Valjevo.

1947. - Osnovana je tajna služba SAD-a CIA.

1950. - Rođen je Miroslav Lazanski je novinar i vojnopolitički komentator.

1961. - Umro je Dag Hammarskjold, švedski političar, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1961. godine. Bio je Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, a poginuo je pod misterioznim okolnostima u avionskoj nesreći u Zambiji.

1962. - Ruanda, Jamajka, Burundi i Trinidad primljeni su u Ujedinjene Nacije.

1967. - Umro je Džon Kokroftov, engleski fizičar.
1968. - Rođen je Toni Kukoč, slavni hrvatski košarkaš.

1970. - U Londonu je u 27. godini od prekomerne doze droge umro američki pevač i najčuveniji rok gitarista XX veka, Džimi Hendriks.

1973. - Generalna skupština UN aklamacijom je primila u članstvo obe nemačke države - Istočnu i Zapadnu Nemačku; u članstvo UN primljeni su i Bahami.

1975. - Umro je Vladan Nedić, srpski književni istoričar.

1976. - Rođen je Ronaldo Luis Nazario de Lima, brazilski fudbaler.

1982. - Masakr u Sabri i Šatili - Uz podršku izraelske vojske, počinila libanska hrišćanska milicija u palestinskim izbegličkim logorima Sabra i Šatila u Bejrutu, ubijeno je najmanje 800 ljudi. To je bila odmazda za atentat izvršen četiri dana ranije, u kojem je ubijen predsednik Libana Bešir Džemajel.

1984. - Džo Kitinger završio je solo let balonom preko Atlantika.

1986. - U saobraćajnoj nesreći poginuo Aljoša Buha, bosanskohercegovački muzičar, basist grupe Crvena jabuka.

1988. - Tokom antivladinih demonstracija, u kojima je ubijeno hiljade ljudi, vojna hunta je oborila vladu predsednika Burme Maunga Maunga.

1989. - Nakon 22 godine prekida, Izrael i Mađarska su obnovili diplomatske odnose.

1989. - Indijska vlada odlučila je da obustavi vojne operacije protiv Tamilskih tigrova i da do kraja godine povuče trupe iz Šri Lanke.

1995. - Hrvatska vojska počinje ofanzivu 'Una' koja ima tajni cilj sprečavanje 5 korpusu ARBiH izlaz na reku Savu. Akcija je završila neuspehom jer je Vojska RS-a uspela da odbrani napad.

1997. - Islamski teroristi su u centru Kaira napali turistički autobus i ubili devet nemačkih turista i egipatskog vozača.

2001. - Okružni sud u Beogradu saopštio je da je iz masovne grobnice u Batajnici kod Beograda iskopano najmanje 269 tela za koja se sumnja da su posmrtni ostaci kosovskih Albanaca ubijenih i poginulih za vreme rata na Kosovu 1999.

2005. - Posle 30 godina sukoba u Avganistanu su održani prvi parlamentarni i pokrajinski izbori od 1969. godine.

2007. - Umrla je Ljiljana Molnar Talajić, bosanksohercegovačka i hrvatska operna diva.

2008. - Umro je Zvonko Milenković, srpski muzičar i član grupe član 'Rokeri s Moravu'.

2008. - Umro je kubanski sineasta Umberto Solas jedan od najznačajnijih latinoameričkih reditelja. Među njegovim najpoznatijim filmovima su 'Barrio Cuba', 'Lucia' i 'El Siglo de as Luces'.

2010. – U Avganistanu su održani parlamentarni izbori u kojima je učestvovalo preko 40 odsto stanovnika. Izbori su održani uprkos pretnji talibana bombaškim napadima, pratilo ih je nasilje, a u napadima ekstremista ubijeno je 14 ljudi i više desetina ranjeno.

2013. - Umro je Ken Norton, slavni američki bokser.

2014. - Na referendumu o nezavisnosti Škotske građani su sa 55,3 odsto glasova odlučili da Škotska ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana